Forum Klimatyzacja
Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy (/showthread.php?tid=10007)

Strony: 1 2

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - omron12 - 2016-12-14

Czy UDT zwraca uwagę na rodzaj, pochodzenie, nr seryjne itp. sprzętu podczas kontroli na certyfikat dla firmy ?
Muszę mieć faktury na zakup tego sprzętu ?

Mam:
- detektor gazu D-tek 712-202-g10 (USA)
- stacje odzysku Appion G5 Twin-EP (USA)
- butle do odzysku - kolor niebieski z naklejką Systhermu

Wszystko prawie nowe i prawie w ogóle nie używane Smile
Przejdzie to podczas kontroli czy musi być sprzęt europejski z certyfikatem UE i butla szara ?

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - omron12 - 2016-12-16

Jest ktoś kto ma certyfikat UDT na firmę ?
Nikt nie podpowie ?

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - PARTNER-MAR - 2016-12-16

To pytanie raczej do UDT w miejscu twojego działania.
Podjedź i zapytaj. Może telefon wystarczy.

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - omron12 - 2016-12-17

To każdy udet sobie sam interpretuje na własną modłę przepisy i ustawy ?

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - PARTNER-MAR - 2016-12-18

A to cię dziwi?
Wszystko zależy od interpretacji.

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - DawidW - 2016-12-19

Wszystko co dotyczy wyposażenia firmy jak i pracownika zawarte jest w ustawie

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - MarioO - 2016-12-19

witam

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - omron12 - 2016-12-19

Kurcze. Czy ci co cytują dziennik ustaw nie rozumieją pytania z 1 postu ?
Dziennik ustaw 2125 znam - to ogólniki które nie definiują konkretnego sprzętu.

Nawet ci z KCICHIK nie wiedzą jak to jest - robią szkolenia i nie wiedzą ?
Pytam czy jak przyjdzie UDT do kontroli na certyfikat to może zakwestionować mój sprzęt ?
Jeśli chodzi o 2125 - to według mnie spełnia.

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - byniom - 2016-12-19

Nie wiem o co ten szum , ustawa mówi to co mówi i tego trzeba się trzymać . Stacja odzysku jest jaka jest ważne że jest. Butle sa ważne że oznakowane dwuzaworowe co do wykrywacza to ustawa nie prezycuje jakiej firmy ma być , ważne że posiada ważną kalibrację ( myślę że zrobioną w kraju a nie za granicą ) , czyli poza wykrywaczem o ile nie masz kalibracji reszta się pewnie będzie nadawała.

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - Whisky - 2016-12-19

Ważne że zapłacisz za egzamin i wpłynie vat do Państwa. Później to tylko zalej kawe i pitu pitu.

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - DawidW - 2016-12-20

Detektor wyślij do Prozonu i zrobią kalibrację.

Butla ma miec żółty pas i żolty kołnierz. Dwuzaworowa. Jedna butla do jednego rodzaju czynnika jaki używasz w firmie

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - omron12 - 2016-12-20

Kalibracja ? - a jakie przepisy to określają.
Jaki jest koszt kalibracji i na ile czasu jest ważna ?
Jakie jeszcze firmy oprócz prozonu kalibrują ?

"Butla ma mieć żólty pas i żolty kołnierz" - a to jakie przepisy/normy to określają ?
Ja na swojej całej niebieskiej mam wybite R410A - to wystarczy domalować żółtym sprayem pasy Smile ?

Ja chcę się dowiedzieć skąd wy takie informacje bierzecie.
Bo można sobie wymyślić każdą informację i wstawić na forum - i nikt nie rozliczy.

Ale podać informację i poprzeć ją konkretnym dokumentem/przepisem to już duża wiedza i sztuka.

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - awax - 2016-12-20

omron12 napisał(a):Kalibracja ? - a jakie przepisy to określają.
Jaki jest koszt kalibracji i na ile czasu jest ważna ?
Jakie jeszcze firmy oprócz prozonu kalibrują ?

"Butla ma mieć żólty pas i żolty kołnierz" - a to jakie przepisy/normy to określają ?
Ja na swojej całej niebieskiej mam wybite R410A - to wystarczy domalować żółtym sprayem pasy Smile ?

Ja chcę się dowiedzieć skąd wy takie informacje bierzecie.
Bo można sobie wymyślić każdą informację i wstawić na forum - i nikt nie rozliczy.

Ale podać informację i poprzeć ją konkretnym dokumentem/przepisem to już duża wiedza i sztuka.

Na stronie UDT znajdziesz większość informacji.Są tam też wskazane konkretne Dyrektywy i Rozporządzenia,które szczegółowo określają wszystkie kwestie o które pytasz.Myślę,że te przepisy otrzymałeś na szkoleniu.
Przepraszam ,ale zadajesz pytania ,na które bez trudu można odszukać odpowiedzi .Jeżeli w Ustawie i wskazanych Rozporządzeniach i dyrektywach czegoś nie będziesz w stanie zrozumieć to chętnie pomogę.
pozdrawiam

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - omron12 - 2016-12-21

Skoro jesteś w stanie mi pomóc to proszę - bo jakoś
nie za bardzo ktoś chce pomocną rękę wyciągnąć.

Z rozumieniem dokumentów nie mam raczej problemów, jednak nie znalazłem ich na
stronie UDT - może to jakieś ich wewnętrzne dokumenty i wytyczne.
Możesz podać linka.
Potrzebne mi dokumenty (czy są takie w ogóle) które określają jaki sprzęt do certyfikacji jest ok, a jaki nie.
Chcę po prostu żeby jak do mnie przyjdą mieć wszystko tak jak trzeba, nie wypełniać
dokumentów po 10 razy i nie płacić po 10 razy.

W jakim dokumencie/przepisie/normie (jakiś nr, etc.) są informacje że:
1) "Butla ma mieć żólty pas i żolty kołnierz" - jak to ktoś napisał, nie znalazłem dokumentu
gdzie jest taka wzmianka - może ktoś podać, albo
2) "Potrzebna jest certyfikacja elektronicznego detektora nieszczelności" - żeby UDT się nie przyczepił
- nigdzie nie znalazłem dokumentu o tym czy trzeba certyfikować i ile jest ważna certyfikacja.
etc.

Na szkoleniu nic nie otrzymałem.
Mam wrażenie że to jakaś fikcja jest.

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - DBKlima - 2016-12-22

Kolego jeśli nie chce ci się przeczytać tego co już ci podali to zadzwoń do hurtowni nawet kilku.
W hurtowniach chłodniczych handlowcy od dawna wiedzą wszystko bo sprowadzają narzędzia dla firm.

Jakiś czas temu widziałem nawet spis narzędzi jakie chłodniarz musi posiadać by przejść UDT.

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - awax - 2016-12-22

omron12 przepraszam,że tak długo nie odpisywałem,ale Twoje pytanie jest "trafione"
Nasze przepisy tzn krajowe,ale również unijne są w tych kwestiach niestety mało precyzyjne.
1.Co do butli to na pewno muszą być oznakowane kolorowym paskiem i w tym samym kolorze kołnierzem,jednak żaden szczegółowy przepis nie określa jaki to ma być kolor.
Przyjęto,że żółty gdyż od blisko 20 lat taki stosuje Prozon.Poza tym kilka innych jest zarezerwowanych dla innych czynników np zajęty jest fioletowy,czerwony ,pomarańczowy itd.
Na pewno jest to błąd,że żaden przepis tego nie precyzuje i np jeżeli Ty Sobie ustalisz ,że czarny to nikt nie ma podstaw do karania.
2.Tu także brak jest jednomyślności.Z przepisów wynika,że należy stosować się do instrukcji producenta jednak obowiązuje jeden Akt prawny tj.ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1516/2007
z dnia 19 grudnia 2007 r.
ustanawiające zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 842/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady
standardowe wymogi w zakresie kontroli szczelności w odniesieniu do stacjonarnych urządzeń
chłodniczych i klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła zawierających niektóre fluorowane gazy
cieplarniane.
Trudno jednoznacznie określić się co do tego czy jest to homologacja obowiązkowa,czy też dobrowolna.
Z całą pewnością musisz posiadać detektor ,którego czułość jest nie mniejsza niż 5g/rok.Bez kalibracji-sprawdzenia nie będziesz miał tej pewności.
Obecnie przygotowywana jest nowelizacja Ustawy i być może zostanie to uzupełnione.
W kwestii Fgazów jest jeszcze jeden duży problem.Aktualna interpretacja UDT i Ministerstwa stanowi,że osoby odzyskujące czynnik z samochodów ciężarowych,autobusów itp muszą mieć certyfikat personalny co najmniej 3 kategorii.
Przykro mi,że nie jestem w stanie udzielić bardziej precyzyjnej odpowiedzi.
Pozdrawiam

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - omron12 - 2016-12-26

Dzięki awax.
Teraz przynajmniej mam z czym skonfrontować swoje przypuszczenia.

A czy przy wagach jest potrzebne okresowe badanie certyfikujące i czy przepisy coś mówią
o częstotliwości. Czy tutaj też dowolność ?

DBKlima - ty nie rozumiesz. Ja cały sprzęt mam, tylko próbuje dociec jak to określają przepisy.
Bo sama ustawa nic nie określa oprócz ogólników. Czy ty to rozumiesz ?

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - DBKlima - 2016-12-27

omron12 za bardzo dociekasz. Ustawa dokładnie mówi co masz mieć.

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - jack63 - 2016-12-30

DBKlima napisał(a):Ustawa dokładnie mówi co masz mieć.
Guzik prawda. Ustawa i rozporządzenia są nieprecyzyjne a dodatkowo np. UDT straszy swoimi dodatkowymi wymaganiami.
W kwestii wagi, która mnie też interesuje. W rozporządzeniu, w części dla chłodnictwa nie ma nic na temat wymagań odnośnie jej parametrów technicznych czy ew. wzorcowania, legalizacji. W pozostałych częściach (dla strażaków i innych ) są wymagania. Np. 0.1 kg "dokładności" (!), a nie rozdzielczości (!) dla wag do 100kg.
Burdello jest typowe dla Polski. Nie wiedzieć czemu wymagania dla przedsiębiorcy są napisane skrótowo, a szczegóły są w wymaganiach dla .... personelu.
Dodatkowo na szkoleniu "straszyli" nieumocowanym w ustawie wymogiem LEGALIZACJI wagi wymyślonym przez UDT. Jak przyszło co do czego to UDT odsyłał do GUMu lub na berdyczów.
Monopolista Prozon oferuje wzorcowanie wag i detektorów gazów. W ustawie NIE ma takiego wymogu!
Jak widać każdy chce ugrać co dla siebie na tym zamieszaniu.
Także DBKlima nie pisz, że wszystko jest w ustawie bo to nieprawda.

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - DBKlima - 2016-12-30

Kolego masz rację i jednocześnie się moim zdaniem mylisz ... Big Grin
Waga - czy masz prawo sprzedawać sam gaz klientowi końcowemu ?
Nie... więc legalizacja i wzorcowanie dla sprzedaży gazu przy serwisie urządzeń jest ci kompletnie zbędne.
Waga pomostowa z legalizacją może stać w firmie i tu możesz sobie w celu rozliczeń serwisu dokonać prawidłowego odczytu wagi pozostałego gazu z okulistyczną precyzją.

Ustawa nie nakazuje legalizacji wagi (przy serwisie) - wystarczy CE i nikt z UDT nie może ci nic kompletnie złego zrobić ponieważ nie mają podstawy prawnej na egzekwowanie czegoś czego nie ma sprecyzowanego.

Co do detektora gazów mam mamy zakupione w tym roku więc waszego problemu u nas nie było.

Prozon - (nie bronię ich ale) każdy powinien mieć umowę z firmą która przyjmuje gaz .
Mam z nimi umowę wynajmuję od nich stacje odzysku i wszystkie butle płacę abonament - mały koszt w stosunku do zakupu .

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - awax - 2016-12-30

Co do homologacji,czy tez kalibracji to należy brać pod uwagę również inne przepisy.
Z całą pewnościa urzadzenia ,którymi się posługujemy powinny byc sprawne i jeżeli producent zaleca okresowe kontrole to należy je wykonywać.Myślę,że w przypadku wagi można to zrobić samodzielnie sporzadzajac notatkę służbową.
W praktyce to gdyby podchodzić do tematu z "aptekarska" precyzja to nie starczyłoby nam czasu na serwisowanie urzadzeń i segregatorów na certyfikaty itp.
Czasami jednak warto się zabezpieczyc .Np. jeżeli pracownik spadnie z drabiny ,która nie ma aktualnego atestu to się nie wypłacimy nawet wtedy gdy drabina jest OK.
Obecnie w UDT zmienił się człowiek odpowiedzialny za certyfikacje i co tu dużo mówić dopiero "wchodzi w temat.
Sprawę z kolorem paska na butlach już z nim wyjaśniliśmy.

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - obser - 2016-12-30

awax,co do jasnej chol..... w tej Polsce się dzieje, abyś wyjaśniał z facetem z UDT kolor paska. Spotkajcie się w "Sowa i Przyjaciele" i wreszcie wszystkie sprawy uzgodnijcie.
A tak nawiasem Koledzy wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i oby nie było gorzej. Ustawa nic nie zmieniła,tylko narobiła problemów tym co wydali kupę kasy,reszta się śmieje i klimy zakłada,więc żeby tylko zostawili wszystko w spokoju będzie na pewno lepiej.

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - awax - 2016-12-30

obser,ja nie wyjaśniałem z facetem z udt,tylko poprosiłem go o jednoznaczną interpretację.
Do Sowy to Ty możesz sobie kogoś zapraszać,ja występuję w imieniu członkóe KCICHIK i jedynie na forum napisałem jakie jest stanowisko udt.

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - DawidW - 2017-01-02

W czasie kontroli przez UDT pytałem Udt-owca o kalibrację/certyfikat na urządzenia.

Urządzenia muszą być SPRAWNE a legalizowane TYLKO jeżeli producent to przewiduje.

Narzędzia na certyfikat UDT dla firmy - TomKrak - 2017-01-12

UDT-owcy z różnych województw mają inne wymagania i sami interpretują przepisy. W jednym potrzebują kalibracje na wykrywacz natomiast w drugim już nie. Lecz zawsze warto mieć w szczególności jak ktoś ma starsze wykrywacze, można ją zrobić za około 290zł netto.(mogę podać gdzie można ją zrobić) Tak samo spotkałem się z wagą , że była wymagana legalizacja co oczywiście mija się z prawdą. Butle muszą być dwu-zaworowe z paskiem żółtym, zielonym lub w podobnych kolorach oczywiście na każdy czynnik. Lecz narzędzia to jest najmniejszy problem. Tego co wymagają najbardziej to są procedury, które trzeba mieć wszystkie wypisane.