![]() |
|
R134a - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: R134a (/showthread.php?tid=10333) |
R134a - obser - 2017-06-09 Witam. Koledzy szykuje się , a nawet już jest wprowadzana znaczna podwyżka czynnika R134a. Rozmawiałem z dużym hurtownikiem i jest tendencja mocno zwyzkowa. On to tłumaczy tym, ze chcą zmniejszyć różnicę pomiędzy wspaniałym yf, a 134a robiąc to nie od strony obniżki nowego wynalazku, a zwyżką "normalnego". Co do dostępności to legalnie szara strefa oferuje na Allegro i OLX każdą ilość czynnika z dopiskiem "możliwość wystawienia FV" ![]() Tylko nam patrzeć jak pojawią się niedługo "wynalazki", mocno rozważam dorzucenie do maszyny analizatora czynnika, ale ten sezon na razie rewelacyjny nie jest, dalej konkurencja robi za grosze, ludzie się u mnie denerwują czekając nieraz ponad godzinę z dezynfekcją, nerwowo argumentując ,że na ........... trwa to 10 min. Kiedyś tam byłem i teraz zrobić serwis i dezynfekcję ozonem 05g/h w tym czasie, to pomoże jak umarłemu kadzidło. Ozonator oczywiście posiadam, ale 15g/h z dobrej polskiej firmy. W ogóle w moim rejonie ozon rules, ja proponując ultradźwięki Errecoma postrzegany jestem jako naciągacz. Wiem, lepiej kupić tani ozonator i jeszcze dla taniości z gniazdka zapalniczki Klienta skorzystać. Co do czynnika, to twierdzę, że wszyscy idą na żywioł, kupują gaz na FV niczym się nie martwiąc. R134a - Tadeusz4321 - 2017-06-09 Się ob.........ja jak przyjdzie im zrobić sprawozdanie roczne z zużycia czynnika,faktur itp.Ale juz teraz nie mozna dostac butli ponizej 500 zł.A za 100 zl napełniaja na full.Nie rozumiem tego R134a - obser - 2017-06-09 Tadeusz u mnie (40km oddalone) są takie wariaty co to robią za 49,90 a nie 100 zł.Tylko czekać na wynalazki propanowo-butanowe, a może i coś innego wymyślą. Ten czynnik bez FV chyba bym nie wziął za darmo,chyba,że po analizie. 40 zł to u mnie kosztuje próba azotowa, porządnie cyfrowym manometrem co najmniej z godzinkę. R134a - Tadeusz4321 - 2017-06-09 No tak.Tylko co poradzić na to że sharana 2 strefy ładuja za 100 zł,bez spr szczelnosci, i równiez bez rozeznania czy to klima 1 czy 2 strefowa.Jak byś powiedział ze chcesz załadować 2 kg to ci wpakuja.To jest tzw stacja paliw gazowych, bo niektózy klienci to tak traktuja.Dlaczego nie ma w układzie czynnika?-bo sie zuzył. R134a - obser - 2017-06-09 No ja akurat męczę KIA Carnival 2 parownikową odzyskał 523g, więc poszedł na azot,bo wchodzi mu 1150g. Ale już 15 minut i się ustatkował i 15 bar stoi. Poczekam jeszcze z pół godziny upuszczę azotu i sprawdzę zaworki,bo w tym roku jakiś wysyp na Schrederach. R134a - Tadeusz4321 - 2017-06-09 Mozliwe, że wieki nikt nie zagladał do niej,dopiero jak problem z chłodzeniem to ludzie ruszaja na warsztat R134a - fgazudt - 2017-06-10 obser napisał(a):Tadeusz u mnie (40km oddalone) są takie wariaty co to robią za 49,90 a nie 100 zł.Tylko czekać na wynalazki propanowo-butanowe, a może i coś innego wymyślą. Ten czynnik bez FV chyba bym nie wziął za darmo,chyba,że po analizie. Jak masz chwilę polecam sprawdzony sposób na takich wariatów. Opróżnij swój układ z 134a daj azotu i pojedź do wariata na serwis. Po ściągnięciu automatem podziękuj - powiedz że musisz wymienić i powrócisz do neigo na napełnienie. Powtórz z każdym wariatem w okolicy. Po dwóch tygodniach ani takich cen nie będzie ani wariatów. A ty będziesz miał pełne ręce roboty. Pod Gdańskiem się sprawdziło R134a - fgazudt - 2017-06-10 Co do samej 134a. Jest w wykazie czynników z wysokim GWP ( oprócz tego 404a chociaż by ) które mają powoli wymierać z rynku. Docelowo na 404a ma być nałożona opłata środowiskowa w wysokości 40 euro na kilogram a do 134a bodajże ok. 20 euro. To dopiero będzie płacz. ( wszystko oczywiście z dyrektywą Unii Europejskiej ) R134a - radekrp90 - 2017-06-10 Szkoda tylko, że nie widać żadnej (taniej) alternatywy dla r1234yf. Chyba, że faktycznie zaczną "nabijać" (i układ, i klientów) R600a, R290 lub podobnym "bombowym" pomysłem. fgazudt - Ciekawe z tym azotem. Dużo takich zakładów było i jak daleko od 3miasta? R134a - hdtv - 2017-07-04 Czy 134a w automacie może być kiepskiej jakości albo bardzo kiepskiej jakości? Czy po uzupełnieniu mogą być tego jakieś objawy? R134a - obser - 2017-07-04 W automacie może być wszystko. I tak się wszystko miesza, bo z samochodu Klienta czynnik przez filtr odwadniacz kierowany jest do butli głównej i stąd tankowany w całości do samochodu. Więc jak ktoś przyjedzie z jakimś wynalazkiem to znajdzie się też w tej butli i wymiesza się z resztą. Po podpięciu manometrów i próbie działania, można teoretycznie zauważyć anomalia zacowywania się ciśnień. A nie widzę zaczęcia serwisu, bez sprawdzenia działania. W pierwszym roku zapłaciłem frycowe jak nie sprawdziłem. R134a - hdtv - 2017-07-04 Tadeusz4321 napisał(a):Po podpięciu manometrów i próbie działania, można teoretycznie zauważyć anomalia zacowywania się ciśnień. A nie widzę zaczęcia serwisu, bez sprawdzenia działania. W pierwszym roku zapłaciłem frycowe jak nie sprawdziłem.mógłbyś to bardziej rozwinąć? No i mnie bardziej chodziło o to czy właściciel automatu w celu obniżenia swoich kosztów może kupować czynnik kiepskiej jakości albo jakieś zamienniki oryginalnego 134a(o ile coś takiego na rynku w ogóle występuje) R134a - Tadeusz4321 - 2017-07-04 Ale to nie ja ci odpisywałem kolego,ale podzielam zdanie obser.Nie opisałeś co sie dzieje w aucie tylko od razu czepiasz sie jakości czynnika. R134a - obser - 2017-07-05 To Ci rozwinę. Jest spora grupa Klientów, gdy ich pytasz czy chłodzi, mówią, że tak. Zrobisz serwis, sprawdzasz działanie, a tu sprężarka nie chodzi, a oni w krzyk, że przed przyjazdem działało. Muszisz ich podpiąć i przed przystąpieniem do działania sprawdzić ciśnienia pracy. Jest też ścisła zależność temperatury powietrza, odparowania i to się musi jakoś zgrywać, jak nie to jakiś wynalazek może mieć Klient w układzie. Ostatnio przyjechał gość któremu uszczelniano układ i stwierdzono,że się nie da, aby mu sprawdzić szczelność. Nacisnąłem HP i wybiło gaz z jakimś czarnidłem,że rękawiczki zaraz wyrzuciłem do kontenera. Podłaczyłem HP z LP takim przejrzystym cylindrem i układ chłodził, ale czarny płyn krążył w układzie. Przy myciu cylindra doszedłem do wniosku, że poprzedni warsztat dodał do układu proszek,opiłki do uszczelniania chłodnic. Dałem Klientowi z łyżkę od herbaty tego mułu. Całe szczęście, że nie podpięłem automatu. R134a - Whisky - 2017-07-05 Może być tak że jest powietrze w automacie. Mi kiedyś facet doradził by napełniać maszynę powietrzem w ciepłe dni :lol: Dzień później miałem pas. Dlatego twierdzę że może być złej jakości jeśli tacy ludzie doradzają. Ważne by serwisant wiedział jak sprawdzić co ma u siebie w butli tzn czy nie ma przypadkiem dodatkowych gazów które podnoszą ciśnienie w efekcie nie działa tak jak powinno. R134a - obser - 2017-07-05 Raczej u mnie to niemożliwe,bo przy uruchomieniu jak jest ciepło i nieraz po ściągnięciu czynnika włącza się "zrzut gazów nieskondensowanych" i parę minut maszyna prycha co 30 sekund. R134a - Whisky - 2017-07-05 obser napisał(a):Raczej u mnie to niemożliwe,bo przy uruchomieniu jak jest ciepło i nieraz po ściągnięciu czynnika włącza się "zrzut gazów nieskondensowanych" i parę minut maszyna prycha co 30 sekund. Też mam tą funkcję ale nie wiem czy do końca ona działa tak jak byśmy tego chcieli. W sumie to zapomniałem o niej, tak czy siak ja dziennie rano sprawdzam czy mi się ciśnienia zgadzają. R134a - Mino - 2017-10-04 Witam kolegów z branży.Zawsze kupowałem czynnik po sezonie na cały rok tendencja była spadkowa ten rok to szaleństwo tendencja tylko wzrostową przy zakupach kilkuset kilo każde 10 zł na kilogram robi ogromną zmianę w portfelu.Ma ktoś z was jakieś info jaka cena może się zmienić w przeciągu 12 miesięcy? R134a - obser - 2017-10-04 Z tego co się dowiedziałem, że polityka cenowa będzie wzrostowa z uwagi na syf123. Chcą zmniejszyć różnicę serwisów na tych czynnikach i jak to u nas wiodące firmy mieszające w rynku lobbują nad rozwiązaniem podwyższania 134a, a nie obniżania cuda wypromowanego przez UE. Może i dla ochrony globu zgodziłbym się z taką tendencją, tylko, czy malutkie UE zbawi świat, raczej Honywel zarobi krocie. R134a - Mino - 2017-10-04 W marcu kupiłem r 134a za 300 brutto oczywiście w hurtowni motoryzacyjnej.Wczoraj dzwoniłem do różnych hurtowni i ceny są bardzo zróżnicowane od 600 do 950 brutto za butlę 12 kilo.Twierdza że z każdą dostawa cena idzie do góry.Ceny te nie są z internetu bo jakoś nie mam zaufania.Mam stacje z indentyfikatorem i jak sprawdzałem czynnik to czystość wychodziła zawsze powyzej 90 procent i wolę sprawdzone firmy. R134a - obser - 2017-10-05 Ja już od lat biorę tylko bezpośrednio z Linde i taką informację od nich dostałem. Nieraz na Internecie było taniej, ale ja tam nie wierzę w jakość takiego czynnika. Cóż przyjdzie nam sporo więcej płacić za czynnik i będzie trudno przerzucić to na kLienta, bo coraz puściej u nich w portfelach. R134a - deepack - 2017-10-13 Czy ktoś miał styczność ze sprowadzaniem gazu z poza krajów UE, może orientuje się ile wynosi cło? Ceny idą drastycznie w górę, w ciągu pół roku wzrosły o ponad 300% R134a - obser - 2017-10-13 Podobno w Niemczech kupisz go bez problemu i certyfikatów. Jak to u nich, trzeba byłoby się wbić w dużego dystrybutora z konkretną ilością, pewnie byłoby taniej, tak jak analogicznie rolnicy łączą się i kupują tam środki ochrony roślin ca. 40% taniej i bez zezwoleń jak u nas. Wracając do czystości czynnika w automacie, to staram się raz w sezonie o wizytę znajomego serwisanta, nie zaszkodzi jak przejrzy maszyną, elektrozawory itp. i jak daje mi cynk, to staram się mieć w niej jaknajmniej i on bierze do cylindra, a potem do swojej butli tą resztkę 2-3 kg, i tak samo w wiosennym przeglądzie pełnym z wymianą oleju,filtrów,czyszczeniu elektrozaworów, bo ma na tym punkcie obsesje i dobrze, bo maszynka chodzi perfekt. W kwestii sprowadzania z poza UE czynnika, to będą schody, bo trzeba by wszystko legalnie zrobić, badania, crtyfikaty i inne duperele, myślę, że legalnie niewykonalne na skalę mikro. Na Bank w znanych firmach chemicznych poza UE nie kupisz, bo oni dbają o rynki, a kupowanie kota w worku to tak jak gość sprzedaje bez niczego na OLX, bez analizatora strach. R134a - Whisky - 2017-10-14 Ah bez przesady. Znajomy normalnie kupuje w Niemczech i sam mi proponował bym kupił. W niemczech ZERO problemów i wymogów. Masakra jak zwykle Polska jest na czele idiotyzmu. R134a - obser - 2017-10-15 Whisky, to zdradź cenę, może wybada się jakąś hurtownię i zrobi zrzutę i nabędzie się go w dobrej cenie. |