Forum Klimatyzacja
Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh (/showthread.php?tid=11476)

Strony: 1 2

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - mate123 - 2021-01-15

Witam od 4 sezonow grzeje klima gre amber prestige 7 kw i od tej zimy mam problem ,poprzednich zim kontrolowalem zuzycie miernikiem i nie bylo wieksze jak 2kwh jednak tej zimy miernik wskazuje caly czas max zuzycie ktore nie spada 3.85 kwh do tego klima nie nagrzewa tak szybko i mocno pomieszczenia co moze byc przyczyna

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - Amfan - 2021-01-15

Bestia ze wschodu

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - MarioO - 2021-01-15

To teraz idz do instalatora z pretensjami który zapewne nie poinformował Ciebie że klima nie jest głównym źródłem ciepła a tylko dodatkowym

MarioO napisał(a):To teraz idz do instalatora z pretensjami który zapewne nie poinformował Ciebie że klima nie jest głównym źródłem ciepła a tylko dodatkowym
klima nie chodzi 24 na dobe tylko 8h przez poprzednie lata wszystko bylo w porzadku zuzycie 2kw z tego co pytalem to moze byc jakas nieszczelnosc lub ubytek czynnika przez co sprezarka chce uzyskac zadana temperature i pobiera wiecej energi jutro przyjdzie instalator zobacze co powie ,

takie sa parametry
Pobór mocy (min/nom/max) chłodzenie kW 0,45/1,85/3,70 grzanie kW 0,38/1,75/3,80

i wlasnie na nominalnej dzialala zeszle sezony a teraz nie schodzi ponizej 3.5kw a nawet nie ma mrozu

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - Amfan - 2021-01-15

odpompować zważyć

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - sulejowek - 2021-01-15

Amfan napisał(a):odpompować zważyć
chciałoby Ci sie tyle sprzętu nieść ? Wyczyścić dobrze, max zmierzyć ciśnienie przy fajku i diagnozna gotowa Smile

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - mate123 - 2021-01-16

Byl dziś gość od klimy brakowało 300 g czynnika jednak nic to nie dało ciśnienie było 35 barów klima nadal pracuje na max kWh 3800 na ustawieniu temp na 20 stopni i zużycie wogole nie spada nawet po 3h nie mam już pomysłu na to czyżby gree to jednorazowa tandeta a cop 4 to bajka na jeden sezon. Nie mam juz nerwow na to nikt nie potrafi pomoc dzwonilem do gree tak samo bez odpowiedzi, teraz ustawilem temperature z funkcja i fell na pilocie klima wykrywa 23 ustawione 23 a zuzycie jak bylo 3800 tak jest to jakas kpina

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - mate123 - 2021-01-16

na jedno mi wyjdzie grzanie farelka 3kw jak klima

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - rychu996 - 2021-01-16

mate123 napisał(a):na jedno mi wyjdzie grzanie farelka 3kw jak klima
Moze poresetuj jednostkę wewnętrzna ? A 3kw z gniazdka to powinna z 7kw ciepła oddawać. Dobra duża pompa ciepła to w dzień i 25kw wciągnie. Nie wiem

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - Norbson - 2021-01-17

A ktoś mierzył ciśnienia i natężenie?

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - Norbson - 2021-01-17

mate123 napisał(a):Byl dziś gość od klimy brakowało 300 g czynnika jednak nic to nie dało ciśnienie było 35 barów klima nadal pracuje na max kWh 3800 na ustawieniu temp na 20 stopni i zużycie wogole nie spada nawet po 3h nie mam już pomysłu na to czyżby gree to jednorazowa tandeta a cop 4 to bajka na jeden sezon. Nie mam juz nerwow na to nikt nie potrafi pomoc dzwonilem do gree tak samo bez odpowiedzi, teraz ustawilem temperature z funkcja i fell na pilocie klima wykrywa 23 ustawione 23 a zuzycie jak bylo 3800 tak jest to jakas kpina

Gdzie mieszkasz?

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - barbie - 2021-01-17

jeśli chcesz mieć w lecie chłodno a w zimie ciepło przy niskich kosztach wykop ziemiankę .

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - freegass - 2021-01-17

Mate123 napisał(a):jednak tej zimy miernik wskazuje caly czas max zuzycie ktore nie spada 3.85 kwh
W przypadku tego modelu to jest tak nieprawdopodobne, że aż niemożliwe. Jeśli jednak ta sytuacja nie jest wynikiem paniki wobec ataku zimy, to trzeba napierać na serwis aby dokonać pełnej diagnostyki z użyciem debuggera.

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - mate123 - 2021-01-17

Niestety wydajność spadła o 50% co powiecie na to klima ma zadane 18 stopni i chodzi cały czas do tego zużycie ponad 3kW ustawiam następnie temp zadana na 30 i nic to nie zmienia bo jak ma zmienić skoro juŻ na 18 stopniach pracuje na maxa co fabryka dała jak piszą w specyfikacji. 3800w a mnie czasem pokazuje i 3950w

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - mate123 - 2021-01-18

Zostaje mi poczekać do wiosny i odesłać . Też biorę pod uwagę zakup innej ktoś coś doradzi mitsubishi daikin czy są jakieś lepsze

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - barbie - 2021-01-18

Twoja klima to kot w worku-zero opisu-mieszkanie,domek,warsztat,szklarnia,powierzchnia,okna,sąsiedzi ?

dom 80m okna plastik nieocieplony, na gorze drugie 80m sasiedzi grzeja zwykla koza
2 lata klima dzialala perfecto dopiero 3 rok sie jaja zaczely

cos czuje ze to sprezarka stracila wydajnosc pisalem o czesc jutro mam dostac odpowiedz ile sprezarka do tego modelu

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - barbie - 2021-01-18

sąsiadom zabrakło węgla ,grzejesz cały dom .

2 sezony po 6 miesiecy koszty byly 1400zl 1500zl

widze brakuje fachowcow co do klim telefonow 5 z tego jeden chcial mi czynnik uzupelniac na nowo i wolal 900zl za r32 2kg ;D plus robocizna razem cos 1500

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - freegass - 2021-01-18

Trzeba było robić przeglądy, byłyby jeszcze 2 lata gwarancji i wsparcie serwisu.

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - mate123 - 2021-01-19

robie przeglady ale nie moja wina ze instalator nie potrafi i poza montazem napraw nigdy nie dokonywal

Problem klima chodzi na max zuzyciu kwh - miezala5 - 2021-01-19

mate123 napisał(a):robie przeglady ale nie moja wina ze instalator nie potrafi i poza montazem napraw nigdy nie dokonywal
Czyli masz Gwarancję!
To co się martwisz!