Forum Klimatyzacja
lutowanie - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: lutowanie (/showthread.php?tid=1215)

Strony: 1 2 3

lutowanie - Qba - 2008-05-24

doradzcie czy są jakieś przeciwwskazania do lutowania instalacji np.by przedłużyć ją w niektórych sytuacjach

lutowanie - Artic - 2008-05-24

nie ,nie ma jednak jest bardzo ważną rzeczą by lutować w osłonie azotu wtedy nie wydziala się tyle syfu który szkodzi układowi

Pozdrawiam

lutowanie - gadget - 2008-05-25

A jaki topnik wtedy dajesz ? Czy zwykly .I sorry jak lutuje sie w oslonie azotu? Wiadomo trzeba 2 gazy acetylen i tlen ale gdzie tu azot ?

lutowanie - sebo-cypr - 2008-05-25

instalacje lutuje sie lutem twardym, palnikiem propan-butan i tlen,a azot sie przepuszcza przez instalacje w czasie lutowania Wink

lutowanie - Qba - 2008-05-25

a dokładnie jak to wygląda w praktyce?

lutowanie - byniom - 2008-05-25

Dajesz lekkie nadciśnienie z azotu aby nie tworzyło się tyle tlenków które potem zanieczyszczają instalację.

Wybacz ale to rozumiem tylko jak i czy wogule podłączasz azot

lutowanie - byniom - 2008-05-25

Musisz mieć butle z reduktorem potem robisz jakiś korek w który wkładasz wężyk od reduktora a całość wkładasz w jeden koniec rury i buszczasz azot.

wielkie dz. ale jeszcze jedno ile kosztuje taki zestaw i gdzie kupić

lutowanie - Artic - 2008-05-25

w każdej hurtowni chłodniczej albo w sklepie spawalniczym mają takie małe zestawu.

Widzę że chłopaki już mnie ubiegliście z odpisywanie na posty także nie bede ciągnoł tego dalej Smile)

Jak macię jeszcze pytanka dotyczące spawania walcie

Pozdrawiam

no dobra-jakiego używać lutu,bo radzą najlepiej 10% gdyż wtedy tak nie ścieka - co otym sądzisz

lutowanie - Artic - 2008-05-25

nom fajnie się takim lutuje ale wiesz jeśli o koszty chodzi to kupujemy zwykłe luty 5% i spawa się dosyć przyzwoicie ale polecam te 10%

Wielkie dzięki Artic!!

lutowanie - m@ti - 2008-11-07

a czy na lutowanie w osłonie azoty trzeba mieć jakieś papiery (kursy)??

lutowanie - byniom - 2008-11-07

lutowanie w osłonie azotu to nic innego jak normalne lutowanie tyle że w momencie lutowania do rury lutowanej wpuszczasz azot pod ciśnieniem około 0,2 bara co zmniejsza utlenianie miejsca lutowanego.

dzięki za info Smile

lutowanie - Klima-cool - 2008-11-07

m@ti a umiesz lutować czy dopiero bendzesz się do tego zabierał poniewasz jest pare cennych skazuwek co do tego
POZDRAWIAM

lutowanie - budzaj - 2008-11-07

no pamiętam jak ja miałem pierwsze spawy na kącie hehe pozdrawiam nic trudnego wymaga wprawy Smile

lutowanie - senior - 2008-11-07

moje pierwsze to było spawanie dwóch rur w imadle, później kroik i dalej spawamy:-)

lutowanie - budzaj - 2008-11-07

ja pierwsze co spawałem to trójniki tak zwane khr ;p hehe robiliśmy sami jak firma była u skraju wytrzymałości było trzeba samemu sobie dać rade wiem że do dziś działają dobrze ale tak prawdziwym chrzestem dla mnie było jak z kolegą byliśmy zieloni w tym temacie dostaliśmy klimatyzator narzędzia i miejsce montażu Big Grin no i udało sie za drugim razem ;p

Klima-cool napisał(a):m@ti a umiesz lutować czy dopiero bendzesz się do tego zabierał poniewasz jest pare cennych skazuwek co do tego
POZDRAWIAM
w życiu nie miałem okazji takim sposobem... możesz napisać parę wskazówek?? będę wdzięczny Smile zawsze coś w głowie zostanie...

pozdrawiam...

lutowanie - byniom - 2008-11-07

najpierwsz spytaj jakiegoś znajomego spawacza o sprawy bhp bo możesz narobić sobie i komuś problemów
ja znam takiego magika co chciał zaolejoną instalacje tlenem przepchać Big Grin

lutowanie - awax - 2008-11-07

m@ti czy nie jesteś przypadkiem mańkutem bo od tego zależy ,w której ręce trzymasz palnik?

lutowanie - m@ti - 2008-11-08

byniom napisał(a):najpierwsz spytaj jakiegoś znajomego spawacza o sprawy bhp bo możesz narobić sobie i komuś problemów...
mam kumpli co siedzą w tym zawodzie popytam ich... ale wcześniej poszukam jeszcze na sieci...

awax napisał(a):m@ti czy nie jesteś przypadkiem mańkutem bo od tego zależy ,w której ręce trzymasz palnik?
a czy moje posty wskazują na to Rolleyes Smile jestem praworęczny...

lutowanie - awax - 2008-11-08

Twoje posty nie wskazują czy jesteś praworęczny,wskazują za to jednoznacznie,że jesteś kompletnym laikiem w tej dziedzinie.W takiej sytuacji naprawdę lepiej na początek popraktykować troszkę z kimś kto to już robił.
Kolego nie bierz tego do Siebie,ale obowiązuje jakieś minimum przyzwoitości.