![]() |
|
Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. (/showthread.php?tid=12901) Strony:
1
2
|
Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - RobertJ - 2022-11-24 Jestem nowym forumowiczem . Witam wszystkich .Mój instalator przeciąga mnie z czasem z naprawą to raz a dwa nie ma pomysłu co może się dziać więc proszę Was o pomoc. W marcu tego roku założyłem w domu 4 jednostki toshiba haori : 2x3.5kw , 1x2.5kw i 1x4.6kw. Mam problem z jednostką o mocy 4.6 . Pozostałe działają bardzo dobrze. Jednostka nie reaguje na podwyższenie zadanej temperatury . Podłączyłem ją do inteligentnego gniazdka i widzę że nie następuje wzrost mocy. Startuje z zadaną temperaturą i grzeje . Podwyższam temp nie ma żadnej reakcji . Podkreślam że w trybie auto wszystko jest w porządku. Klimatyzacja skokowo reaguje podwyższeniem mocy co widzę od razu na urządzeniu mierzącym parametry prądu. Mam wrażenie również że wadliwa jednostka częściej wchodzi w tryb defrost ale to akurat może być jej specyfika. Podpowiecie coś? RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - Amfan - 2022-11-24 Jak nie ma pomysłu to niech zgłosi problem do dystrybutora a dystrybutor do toshiby. Jakaś procedura sprawdzenia i pomiarów zawsze jest. RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - Tytanowy Janusz - 2022-11-24 Zostawiłeś kupe siana za chińską toshibe i instalator się wypina? Egzekwuj swoje prawa. Jakie czynności wykonał? Haori chyba ma pobór energii w aplikacji? Co znaczy ze w auto chodzi dobrze? Auto trybów teoretycznie niczego nie zmienia. Wazne zeby zadana temperatura była wyzsza o ponad 2-3st od panujacej przy wlocie klimatyzatora wtedy klimatyzator musi zareagowac i zwiekszyć obroty sprezarki. Jakie to sa wartosci poboru? RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - RobertJ - 2022-11-24 Start jednostki przy zadanej prędkości nadmuchu i temperaturze . Klimatyzator pracuje normalnie prąd 3.2A moc 640watt -leci ciepłe powietrze. Podwyższam temperaturę nieważne czy to z aplikacji czy z pilota powiedzmy o 3 stopnie( podwyższyłem na 30 stopni i również brak reakcji ) . Jednostka nie reaguje . Parametry pracy jak wyżej. To samo jak wyżej tylko daję tryb auto . Jednostka natychmiastowo reaguje . Moc i prąd rośnie . Pozostałe trzy jednostki płynnie reagują na zadaną temperaturę . Zauważyłem jeszcze że po defroście jednostka dmucha chłodnym powietrzem pomimo tego że temp zadana 19 / na wlocie 16 . Prąd pobierany 450 watt i kręci się tak cały czas. Mam taki tryb jak hi power. Tu również jednostka reaguje prawidłowo , wzrost obrotów spręząrki i temp na wylocie . Klimatyzator nie działa poprawnie w trybie manualnie zadanej temperatury i nawiewu . Poprawnie działa w trybie auto , działa również tryb hi power. RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - radekklimat - 2022-11-24 Czy uklad był dopełniany dodatkowa ilością czynnika jeżeli była niezbędna? RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - RobertJ - 2022-11-24 Była robiona próżnia . Z ciekawości pytałem instalatora o czynnik -odpowiedział że jest już dany oryginalnie. RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - radekklimat - 2022-11-24 4 jw, jakie są odległości od agregatundo jednostek RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - RobertJ - 2022-11-24 Zapomniałem napisać że jednostki pracują w trybie split . Przepraszam .Odległość jednostki od agregatu około 5-6m RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - Tytanowy Janusz - 2022-11-24 Ok tylko precyzujmy-tryb auto dotyczy odzielnie trybów pracy a odzielnie predkosci wentylatora. Hi power czyli u innych turbo to wymuszenie max mocy do uzyskania zadanej temperatury. Mozesz w wychlodzonym pomiedzczeniu nastawic 30st i wlaczyc hi power pobór powinien wynosić ok 1900W. Trafycyjnie radziłbym sprawdzić czynnik jesli rzeczywiscie defrostów jest nienaturalnie wiecej niz analogicznie w poprzednich okresach. RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - RobertJ - 2022-11-24 Mówimy cały czas o grzaniu . Praca auto w trybie grzania. RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - Tytanowy Janusz - 2022-11-24 Przy takich dlugoaciach ładowanie czynnika przy montażu zbedne. Producent przewiduje długosc bez dopełniania do bodaj 7.5m (2022-11-24, 15:07:05)RobertJ napisał(a): Mówimy cały czas o grzaniu . Praca auto w trybie grzania.Nadal nie wiem co masz na mysli no chyba ze toshiba ma tylko jedno auto Auto na grzaniu Czyli auto na wentylator? RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - RobertJ - 2022-11-24 Jednostka od samego początku ( zakupiona w marcu tego roku) pracowała źle . Podwyższałem temperaturę i nie było reakcji . Myślałem że to może przekłamanie czujnika temperatury ale jednak nie. Są dwa tryby auto . Ja mówię o trybie w której włączam jednostkę na grzanie i potem nastaw temperatury i AUTO. RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - Amfan - 2022-11-24 Ustaw w trybie auto na najwyższą temperaturę i niech popracuje dłużej . sprawdź po jakim czasie zacznie schodzić z obrotów i czy w tym czasie zbliża się do zadanej temp. Jeśli poprawnie będzie reagował To reklamuj niech Ci wymienią wewn RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - Tytanowy Janusz - 2022-11-24 Piszesz jakby to była jakas sekwencja następujaca po kolei. Wnuoskuje ze to jest tryb auto na wentylatorze. Moze to miec wpływ na reakcje klimatyzatora. Porównaj auto np z maksymalnymi obrotami. RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - RobertJ - 2022-11-24 Amfan jutro zrobię tak jak sugerujesz ( nie chcę już stresować rodziny ) . Przy małej różnicy w zadanej temperaturze czyli podniosłem z 19 na 22 i tryb auto szybko osiągnął temperaturę i kręcił cały czas na podwyższonych obrotach . Wkurzyłem się i zszedłem z prędkością wentylatora na manual.Tryby auto w toshiba rozumiem tak : Jeden tryb auto główny w którym zadaję temperaturę i jednostka sama decyduje co ma robić ( czy grzać czy chłodzić) i drugi wchodzę w tryb grzania i tam jest tryb auto ( wentylatora) . W tym trybie jednostka pracuje poprawnie . Jest reakcja jednostki przy podwyższeniu temperatury . RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - Tytanowy Janusz - 2022-11-24 Porównaj niskie obroty i najwyzsze bez tego auto. Jak bedzie podobnie to nie ma tematu. Niskie obroty- mniej sie wychładza czujnik, wysokie-bardziej i jest reakcja. Klimatyzatory split nie sa precyzyjne. RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - RobertJ - 2022-11-24 (2022-11-24, 15:42:12)Tytanowy Janusz napisał(a): Porównaj niskie obroty i najwyzsze bez tego auto. Jak bedzie podobnie to nie ma tematu. Niskie obroty- mniej sie wychładza czujnik, wysokie-bardziej i jest reakcja. Klimatyzatory split nie sa precyzyjne. Rozumiem co sugerujesz ale nie wiem dlaczego pozostałe jednostki pracują poprawnie ( powtórzę jeszcze raz : system split) . W jednostkach 2,5 i dwóch 3,5 nie ma problemu który opisuję . Jeszcze uzupełnię odpowiedź . Tu nie chodzi o brak precyzji wg mnie tylko całkowity brak odpowiedzi jednostki na zadaną temperaturę . Mam nastaw 19 daję 30 i jednostka mieli bez reakcji . RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - Amfan - 2022-11-24 Mode auto Fan auto Temp 30 C Natomiast nie działa Ci w trybie Mode heat Fan high Temp 30 C RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - RobertJ - 2022-11-24 (2022-11-24, 15:04:41)Tytanowy Janusz napisał(a): Ok tylko precyzujmy-tryb auto dotyczy odzielnie trybów pracy a odzielnie predkosci wentylatora. (2022-11-24, 16:02:06)Amfan napisał(a): Mode autoMode heat , fan auto działa nie działa w trybie w którym nastawiam wiatrak na dany stopień i podbijam temperaturę . RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - Tytanowy Janusz - 2022-11-24 No nie wiem, inne moce inne pomieszczenia. Piszesz o reakcji spreżarki, a moze przeanalizuj rzeczywiste temperatury w pokoju po zadaniu wyzszej temp na wyswietlaczu. W koncu to jest najwazniejsze a nie to czy sprezarka keci sie wyzej, może nie musi? Toshiba ma odczyt temperatury z pilota? Ten tryb pominie ulomnosc odczytu temperatury z góry obudowy. RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - RobertJ - 2022-11-24 (2022-11-24, 16:09:03)Tytanowy Janusz napisał(a): No nie wiem, inne moce inne pomieszczenia.Nie ma odczytu z pilota. Pomieszczenie się wychladza. Po podbiciu temp powinno wylatywać cieplejsze powietrze. Nic takiego się nie dzieje. Robiłem skrajną sytuację. Zadałem 30 stopni. Nic to nie daje. RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - Amfan - 2022-11-24 Jeśli masz mode heat Fan max Temp 30 C I urządzenie nie chce się rozpędzić Zarówno wentylator w wewnętrznej nie chce szybciej chodzić i sprężarka w zewn. to znaczy , że wymiennik nie może się wygrzać i dlatego nie puszcza wentylatora na większe obroty. Jeśli tak się dzieje to trzeba czynnik ważyć. RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - RobertJ - 2022-11-24 (2022-11-24, 16:23:22)Amfan napisał(a): Jeśli maszDopytam. To nie jest tak że jak jest za mało czynnika to powinien wyskoczyć błąd? RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - Tytanowy Janusz - 2022-11-24 Popieram, zwłaszcza, że notujesz czeste defrosty. Jeśli do tego dojdzie dopilnuj próby ciśnieniowej i detekcji miejsca ubytku. Oczywiscie wszystko o czym było wyżej powinien przeanalizować instalator. (2022-11-24, 16:38:41)RobertJ napisał(a):Pośrednio klimatyzator może dosc do takiej konkluzji i wywalić błąd, tylko ubytek musi być znaczny(2022-11-24, 16:23:22)Amfan napisał(a): Jeśli maszDopytam. To nie jest tak że jak jest za mało czynnika to powinien wyskoczyć błąd? RE: Toshiba Haori 4.6 problem z grzaniem. - RobertJ - 2022-11-24 Wygląda to tak. Fun ma 7 poziomów(najniższy silence i kolejno pięć) oraz AUTO. Temperatura zadana 20 na wlocie 17 włączam 1.tryb HEAT Fun silence Podbijam temperaturę do 25 Wynik: letnie powietrze wylatuje z jednostki ,brak podbicia mocy 2.tryb HEAT Fun kolejno poziom 1 potem 2 Reakcja jednostki to samo jak w pkt 1 3 Tu się dzieją ciekawe rzeczy. Po ustawieniu Fun na poziom 3 wylatuje cieple powietrze z klimatyzatora. Każde podbicie o 1 stopień powoduje zwiększenie poboru prądu. Jest tak jak powinno być wg mnie. Podsumowując : Mode HEAT, fun AUTO oraz Mode HEAT, fun :3,4,5 działa dobrze natomiast Mode HEAT fun silence, 1,2 działa źle. PS po moich zabawach jak wyżej nastąpił defrost który trwał 30 minut. Fun 2 temp zadana 23 pokazuje że jest 18 leci letnie powietrze 2.8A 530 watt i tak cały czas. Podbijam fun na 3 po minucie 1600 watt 8A. Po 15 min 850 watt 4,4 A. |