![]() |
|
naprawa głowicy - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: naprawa głowicy (/showthread.php?tid=1907) Strony:
1
2
|
naprawa głowicy - Qba - 2008-12-09 agregat Copeland 3DF3 - 0900 zupełny brak sprężu ! Podejrzewam płytę zaworową gdyż zmierzyłem prąd -ok.8A na wszystkich fazach a ciśnienie 5,5 at. na ssącym i tłoczeniu wczoraj a było zimno. Więc jak się do tego zabrać i co mogło doprowadzić do uszkodzenia tak trwałej maszyny? Czy mieliście doświadczenia podobne? Pozdrawiam wszystkich pracuje na R 404 naprawa głowicy - elektromechanik - 2008-12-09 Spotykałem w starych KOPELANDACH zaworki upustowe w głowicy. Które to przy przekroczeniu pewnego ciśnienia przepuszczają gaz ze strony tłocznej na ssawną. Miałem kiedyś przypadek pęknięcia sprężyny w tym zaworze. Wkręciłem śrubę w to miejsce i sprężarka hula do dziś. i =)
naprawa głowicy - Artic - 2008-12-09 wymień płytę zaworową i będzie chodzić jak nowa. ostanio miałem tak ale z BOCK-ami powymieniałem płyty zaworowe i jest ok naprawa głowicy - Qba - 2008-12-09 o.k ale bez opróżnienia układu się nieobędzie co, a jest tego ok.30 kg ! potem azot ,próżnia i napełnienie? czy można to jakoś ominąć? naprawa głowicy - Qba - 2008-12-09 i jeszcze jedno gdzie mogę tą płytę dostać ? naprawa głowicy - awax - 2008-12-09 Qba napisał(a):o.k ale bez opróżnienia układu się nieobędzie co, a jest tego ok.30 kg !można zakręcic zawory: )
naprawa głowicy - Artic - 2008-12-09 po co opróżniać układ??? przecież ściągasz freon do zbiornika zamykasz zawory na sprężarce i bierzesz się do roboty...żadna filozowia. klucz nastawny i do zaworów zegary pompa pr. i nasadowa 17 powinny Ci wystarczyć do zdjęcią i montażu nowej płyty zaworowej
naprawa głowicy - Qba - 2008-12-09 wiedziałem ...tylko was tak sprawdzam.. a tak na serio to gdzie najlepiej tego szukać? tzn.płyty zaworowej-pytałem w ALFACO i Termoschiessl i robią wielkie oczy naprawa głowicy - awax - 2008-12-09 Qba napisał(a):wiedziałem ...tylko was tak sprawdzam..Ja wiem,ale Ciebie sprawdzę: )
naprawa głowicy - Qba - 2008-12-09 poddaje się ..... naprawa głowicy - awax - 2008-12-09 sprawdzę jutro bo nie wiem czy takiej nie mam,ale rozkręć najpierw głowicę,to nie musi być płyta.Może wystarczy wymienić same płytki i uszczelki? naprawa głowicy - Qba - 2008-12-09 o.k dzięki awax tylko wiedz że to jakiś nietypowy model (ale dokładnie spisałem z tabliczki znamionowej) naprawa głowicy - AS - 2008-12-10 No i mają rację, że robią wielkie oczy, Kolego, ponieważ ten typ sprężarki nie występuje w konfiguracji DF. Możliwe konfiguracje dla tej sprężarki to D3DA 32,1 m3/h, D3DC 37,9 m3/h lub D3DS 49,9 m3/h innych producent nie podaje. DF tylko dla sprężarek D4 i D6 i tylko dla aplikacji niskotemperaturowych. naprawa głowicy - awax - 2008-12-10 Qba napisał(a):o.k dzięki awax tylko wiedz że to jakiś nietypowy model (ale dokładnie spisałem z tabliczki znamionowej)Faktycznie jakiś nietypowy model.Czy spisałeś ze sprężarki? naprawa głowicy - AS - 2008-12-10 Kolego, ta sprężarka będzie nietypowa pod naszą szerokością geograficzną. Nie sądziłem, że ktoś sprowadzi złom z Anglii lub ze Stanów, najprawdopodobniej masz na tabliczce znamionowej 60 Hz. a ponieważ była spalona to została przewinięta. Taka to historia z nietypową sprężarką. naprawa głowicy - Qba - 2008-12-10 dobrze AS-ie więc płyta zaworowa z modeli które wymieniłeś będzie pasować do tej ,nietypowej' ? Tak to zrozumiałem naprawa głowicy - awax - 2008-12-10 Witam Kolego i tak musisz głowicę zdemontować.Zobaczymy wtedy czy jest tam zastosowana taka sama płyta jak w którejś z europejskich.Bardzo prawdopodobne,że tak. naprawa głowicy - AS - 2008-12-10 Qba napisał(a):dobrze AS-ie więc płyta zaworowa z modeli które wymieniłeś będzie pasować do tej ,nietypowej' ? Tak to zrozumiałemNiestety źle zrodumiałeś. Oznaczenia , które podałem odnoszą się do sprężarek Copeland Discus, a w tych sprężarkach są inne płyty zaworowe niż w Twojej 3DF http://www.cmpcorp.com/ListModelParts.aspx?crID=3DF&brand=COPELAND to jest Twoja sprężarka, Kolego. naprawa głowicy - Qba - 2008-12-10 - co zatem mógłbyś w tej sytuacji doradzić AS lub awax - rozbierać i wtedy zobaczymy? naprawa głowicy - awax - 2008-12-10 Qba napisał(a):- co zatem mógłbyś w tej sytuacji doradzić AS lub awax - rozbierać i wtedy zobaczymy?Ja bym rozebrał,nie sądzę aby wszystkie płytki były uszkodzone .Może się uda dobrać i nie będzie potrzeby wymieniać całej kompletnej płyty.Zresztą będzie ciężko ją załatwić. naprawa głowicy - Qba - 2008-12-10 o.k bardzo wam dziękuję ,pojade i powiem co i jak naprawa głowicy - Qba - 2008-12-12 No więc ściągnąłem głowicę i ....blaszek zaworowych brak ! no nie zupełnie bo ostały się strzępy i nadgryziona jedna. Niezle co? Z pewnością część z nich dostała się do karteru . Co o tym sądzicie? No i gdzie szukać części do tego modelu ? Co byście zrobili ? naprawa głowicy - awax - 2008-12-12 Qba napisał(a):No więc ściągnąłem głowicę i ....blaszek zaworowych brak ! no nie zupełnie bo ostały się strzępy i nadgryziona jedna. Niezle co? Z pewnością część z nich dostała się do karteru . Co o tym sądzicie? No i gdzie szukać części do tego modelu ? Co byście zrobili ?Zrób rysunek 1do1 i prześlij fax lub scan Zobaczymy co się da zrobić. Możesz ewentualnie całą płytę wysłać,nie wiadomo czy nie trzeba jej szlifować. pozdrawiam naprawa głowicy - Qba - 2008-12-12 awax może podaj swojego mail,a to wyślę ci pare zdjęć - właściwie to już ci wysłałem, jak znajdziesz trochę czasu to przejrzyj je proszę Pozdrawiam naprawa głowicy - awax - 2008-12-12 Qba napisał(a):awax może podaj swojego mail,a to wyślę ci pare zdjęćOgladałem,teraz ważne są dokładne wymiary płytek oraz czy główna płyta jest mocno uszkodzona. Jeżeli chociaż jedna płytka jest cała to ją po prostu odrysuj i prześlij mi faxem0(94)371 45 08 Niestety nie wiem ile masz czasu bo ja jutro o 5 rano z wszystkimi ludzmi,którzy nie chorują jadę do Polic. Wydaje mi się ,że coś dobierzemy.Na razie podaj średnicę cylindra. |