Forum Klimatyzacja
Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . (/showthread.php?tid=1958)

Strony: 1 2 3

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - trolan - 2009-01-15

Witam Was Serdecznie mam problem , kaseton fujitsu siemens model ADY45UMAXT grzanie 14,3 Kw Chłodzenie 12,7 Kw .
Problem jest następujący klimy zabrudzone na maxa , wentylator chodzi tylko na jednym biegu, słabo grzeje , druga podłączona pod ten sam pilot, grzeje ładnie . Może macie jakieś sugestie co może być z tym jednym kasetonem ? tylko jeden bieg chodzi i słabo grzeje . Jakiś reset ? czy może silniczek wentylatora już umarł ? jak to jest w kasetonach ?
Dzięki wszystkim za pomoc .

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - senior - 2009-01-15

to znaczy są 2 klimy niezależne??? jakie masz ciśnienia pracy? teraz już mam rozumieć są czyste?

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - Carlos - 2009-01-15

sprawdzałeś ciśnienie?

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - Fujitsu Szczecin - 2009-01-15

Witam

Najpierw je dokładnie wyczyść, szczególnie parownik i skraplacz. Jak nie ma co zaoferować to i słabo wentylator chodzi. No i to co koledzy wyżej sugerują.

Pozdrawiam

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - trolan - 2009-01-16

Witam, nie sprawdzałem ciśnienia bo klimy są brudne w następnym tygodniu jadę tam na serwis , teraz czasu nie miałem czyścić. Serwis , Zegary i zobaczymy co tam siedzi . Tylko zastanawia mnie to że dwie jednostki zewnętrzne i wewnętrzne takie same , niezależne od siebie ale pod jedny sterowaniem - pilotem ściennym i ta jedna słaniej grzejąca nie reaguje na zmianę biegów wentylatora .

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - Fujitsu Szczecin - 2009-01-16

Witam

ADY45UMAXT nie ma czegoś takiego, jest AOY45UMAXT ale to jest oznaczenie j. z.
Skup się, z czym masz do czynienia a ja podrzucę na serwer forum kcichik dokumentacje. Prawdopodobnie sterownik służy jako termostat pokojowy, jest taka możliwość na zasadzie włącz/wyłącz. Musiałbyś źle pracującą jednostkę rozłączyć i wstawić mostek, wtedy pominiesz sterowanie czujnikiem pokojowym. Co i jak będziesz miał w DTR urządzenia.

Pozdrawiam

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - bodzio - 2009-01-16

A na chłodzeniu wentylator dmucha na wszystkich biegach?
Jak tak to na grzaniu skraplacz (j.w.) nie osiąga odpowiednio wysokiej temp. i chodzi tylko na 1 biegu aby nie wiało zimnym.

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - Klima-cool - 2009-01-17

Podejrzewam ze wyczyścisz skraplacz i parownik i wszystko wróci do normy.

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - trolan - 2009-01-19

Dokładnie kolego stefanbud to jest ten model który podałeś AOY ... , nie wiem tylko o co chodzi z wyborem czujnika temperatury thermo sensor, może urządzenie nie kręci wentylatorem bo czujnik go blokuje, nie wiem czy lepiej włączyć to czy wyłączyc na pilocie , w tym tygodniu jadę , wczyszczę i będę działał , jakieś jakieś wskazówki to pisać, a serwisówkę jak możesz stefanbud , prześlij mi na maila trolan@o2.pl
pozdrawiam u dzieki za pomoc !

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - byniom - 2009-01-19

Z tym czujnikiem to jest tak że można zaprogamować sterownik który wisi na ścianie aby mierzył temperaturę lub czujnik który jest w jednostce wewnętrznej z tym ze i tak na pomiar temperatury parownika przy grzaniu ma wpływ czujnik który jest w jednostce i bada czy parownik na grzaniu usyskał odpowiednią temperaturę , jeżeli takiej nie ma to wentylator nie ruszy.

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - Fujitsu Szczecin - 2009-01-19

Witam

Dalej kolego Trolan nie wiem z jakim urządzeniem będziesz walczył. Więc krótki kurs oznaczeń urządzeń marki FUJITSU, bo to co udało mi się rozszyfrować to jednostka zewnętrzna.

[Obrazek: 196f39663ba7b9c1.jpg]

Materiał jest duży więc nie prześlę go pocztą. Czeka na Ciebie na serwerze KCICHIK.

Pozdrawiam

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - trolan - 2009-01-19

jest to model kasetonowy , model spisałem z jednostki zewnętrznej . Tak sobie cały czas myśle że coś z tym czujnikiem może być nie tak bo wentylator nie rusza, nie osiaga temp. a żadne błędy nie wyskakują, wiec po przeczyszczeniu podłącze zegary i wsyztko będzie jasne .

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - trolan - 2009-01-21

witam , wszystko jane wyczyściłem klimkę i co, dopuściłem gazu i od razu lepiej, wiatrak ruszył i klimka chłodzi grzeje dobrze wieje Wink ps. ile atmosfer musi być w 410a 12,7 Kw ??? pozdrawiam i Dzięki wielkie za wsparcie ;

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - byniom - 2009-01-22

Dziwne pytanie zadałeś .

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - Fujitsu Szczecin - 2009-01-22

trolan napisał(a):witam , wszystko jane wyczyściłem klimkę i co, dopuściłem gazu i od razu lepiej, wiatrak ruszył i klimka chłodzi grzeje dobrze wieje Wink ps. ile atmosfer musi być w 410a 12,7 Kw ??? pozdrawiam i Dzięki wielkie za wsparcie ;
Bara, bara kolego Trolan Smile

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - monterod2002 - 2009-01-22

trolan napisał(a):witam , wszystko jane wyczyściłem klimkę i co, dopuściłem gazu i od razu lepiej, wiatrak ruszył i klimka chłodzi grzeje dobrze wieje Wink ps. ile atmosfer musi być w 410a 12,7 Kw ??? pozdrawiam i Dzięki wielkie za wsparcie ;
410(freon) / 12,7(moc klimy) / 3.14(pi) - 3 (wysokość pokoju)= 7 kubków +- pare haków atmosfery powinno starczyć Big Grin Big Grin

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - Klima-cool - 2009-01-22

i wszystko jasne wyczyścić i to działa, a ile atmosfer tyle żeby klima dobrze działałała. Dobrze opisał to STEFANBUD ile atmosfer powinno być.
Uruchamiasz jednostkę na chłodzenie pełna moc, możemy ustawić to w dwojaki sposób np. pilotem lub włącznikiem serwisowym (obrazek gdzie się znajduje można zobaczyć w DTR gdzie znaleźć ją pisałem wcześniej) i zauważasz takie dziwne wahania ciśnień na manometrze. Nie interesuje Ciebie to w ogóle, interesuje temperatura wynikająca z właściwości czynnika. Ale jedna to za mało więc podłączasz termometr do rury i tu pytanie dla Ciebie:

Do której rury podłączasz termometr?
a. gazowej
b. ssącej
c. tej grubej

czy:
a. cieczowej
b. tłoczącej
c. no tej cienkiej

Oczywiście termometr podłączamy do rury ssącej.

Jak już masz te dwa parametry to możesz określić: czy urządzenie chłodzi prawidłowo i czy jest odpowiednia ilość czynnika. To się tak ładnie z angielskiego nazywa Superheat. Ważna jest różnica temperatur. Jeżeli używasz zwykłych manometrów i termometru musisz sobie przeliczać różnicę. Jeżeli ze wskazania manometru odczytasz temperaturę 0 st.a z termometru +10 st. to temperatura przegrzania wynosi 10 K. Dla lepszego zrozumienia, jeżeli temperatura odczytana z manometru wynosi +1 a termometr wskazuje +10, temperatura przegrzania wynosi 9 K lub trudniejszy przykład -1 na manometrze, +10 na termometrze to temperatura przegrzania 11 K

Co z tego wynika? A no to, jeżeli jest większa niż 10K to znaczy że jest zbyt mało czynnika a jeżeli jest mniejsza niż 6K to oznacza że jest wprowadzone za dużo czynnika.

Zakładając że mamy np.: 8 mb instalacji chłodniczej, gdy producent urządzenia przygotował w nim czynnik na 5 mb musimy dopełnić instalacje czynnikiem w ilości 3mb razy (np.20gram/1mb) i ponownie zmierzyć ten sam parametr po ponownym restarcie urządzenia. Możesz to zrobić na oko. Ja to robię za pomocą wagi i dozownika. Nie musimy od razu ustawiać dawki wyliczonej z długości rur, nie raz jest tak że mniejsza ilość czynnika wystarczy.

Wiedza chłodnicza klasyfikuje tak parametry przegrzania:

dla klimatyzatorów 6-8K
dla chłodni 8-10K
dla możni 10-13K

i tego trzeba się trzymać. Natomiast co do ciśnień i temperatury odparowania to są wielkości wynikowe i jak dla klimy odparowanie jest 0, +1 to przegrzanie powinno wynosić 8 bez znaczenia na gaz, ponieważ 0 odparowanie to 0, natomiast każdy gaz ma swoje ciśnienie pracy i jest to najmniej ważne. (czyt. radekklimat)

Ja osobiście trzymam się środka czyli 7K. Powyższy opis dotyczy klimatyzatorów ON/OFF oraz Inwerterów. Różny jest tylko czas oczekiwania na stały parametr przegrzania, przy zwykłych jest to około 10 minut ale przy inwerterach 15-20 minut.

Jeżeli chodzi Tobie o dobre przyrządy serwisowe kup sobie manometr Testo, jeżeli potrzebujesz sam termometr, ja używam CPS Tmini na podczerwień z możliwością pomiaru z termopary bo taki pomiar tylko wchodzi w grę.

Posprzątaj z grubsza po swoich pracach i idź spokojnie po kasę, masz teraz pewność że zostawiłeś urządzenie w pełni sprawnie i oszczędnie działające.

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - monterod2002 - 2009-01-22

no lepiej sie już chyba nie da wytłumaczyć
pozdrowionka

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - Fujitsu Szczecin - 2009-01-22

Witam

A myślałem że nikt nie czyta moich wypocin [Obrazek: scenic.gif]

Pozdrawiam

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - Remik - 2009-01-22

Nie bądź taki skromny. Zamieściłeś niezły materiał szkoleniowy Smile

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - p.obelix - 2009-01-27

Jest tylko jedno ale jeśli się dodaje czynnika chłodniczego. to jeszcze trzeba poszukać dziury w układzie chłodniczym.

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - tommatiz - 2009-01-27

Witam. Dokładnie jak p.obelix napisał. Skoro brakowało czynnika to znaczy że sobie gdzieś uciekł i najpierw trzeba nieszczelności poszukać, załatać dziurkę Smile czytaj wymienic kielichy jak sa kiepskie i nie mają telfonu a potem dopiero uzupełnienie czynnika. Klima cool rozpisał się jak najbardziej prawidłowo ale można jeszcze usunąć gaz bo tego nikt nie wie ile go dokładnie jest i napełnic od nowa wedle tabliczki znamoinowej na wagę. Wtedy i ciśnienie i temp będziesz miał 100% prawidłowe. pzdr

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - Alpak - 2009-01-28

tommatiz napisał(a):\telfonu
CZEGO ?Big Grin

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - tommatiz - 2009-01-28

teflonu Smile Pzdr

Fujitsu siemens kaseton. Wentylator, grzanie szwankuje . - Remik - 2009-01-28

tommatiz opisz technologię kielichowania z teflonem Rolleyes