![]() |
|
Problem z Fujitsu Inverterem - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Problem z Fujitsu Inverterem (/showthread.php?tid=1996) |
Problem z Fujitsu Inverterem - klimamika - 2009-01-25 witam wszystkich Mam problem Z modelem ASYA09LC Zamontowałem klimatyzator w miejscu zdemontowanego Który klient sam uszkodził A ze urządzenie było stare na R22 postanowił je zamienić nie naprawiać. Ale do rzeczy wszystko jest ok zajefajnie chłodzi i grzeje ale po jakimś czasie ok 1 godzi czasami 3-trzech wywala Bezpiecznik (jedno fazowy kompakt z nadmiarowym) jest tam dużo rzeczy podłączonych ale ze zdemontowana klimą takich problemów nie było. Zastanawia mnie jedno czy to może być problem ze sprężarką ? chce na razie zmienić ten bezpiecznik i zobaczę co będzie Czy ktoś miał podobny problem proszę o wskazówki pozdrawiam Problem z Fujitsu Inverterem - mullann - 2009-01-25 Wymień bezpiecznik. Może być zwykły B (inwerter ma płynny start) Może poprostu to zbieg okoliczności. Powodzenia Problem z Fujitsu Inverterem - klimamika - 2009-01-25 też na to liczę no i ten bezpiecznik to wymienię w myśl zasady najprostsze rzeczy sprawdzić dzięki Pozdro Problem z Fujitsu Inverterem - slawi - 2009-01-25 Zmierz napięcie w sieci i prąd pobierany przez klimę.Może są tam jakieś spadki napięcia(chwilowe) i może to zakłócać jego pracę. Stary bezpiecznik może być także "przegrzany"(kilka zwarć i bezpiecznik traci swe nominalne właściwości) Powodzenia Problem z Fujitsu Inverterem - klimamika - 2009-01-25 w takim przypadku byłby błąd komunikacji (mrugały by diody) często się tak z inverterami zdarza a w sieci jest 215 czyli ok jak ustalę co to napisze ale dopiero we wtorek pozdro Problem z Fujitsu Inverterem - Fujitsu Szczecin - 2009-01-25 mullann napisał(a):Wymień bezpiecznik.Witam Ja bym dla spokojności dał D. Mi ostatnio wyskakiwał B, przy płynnym starcie . Chociaż w tym przypadku nie jest to duże urządzenie. I racje może mieć kolega Slavi. Z tym ''przegrzaniem''.Pozdrawiam Problem z Fujitsu Inverterem - Rześki LUFT - 2009-01-25 bezpiecznik D?? a nie powinno się stosować zwłocznego C?? Problem z Fujitsu Inverterem - Fujitsu Szczecin - 2009-01-25 Witam A D nie mam czasem dłuższej zwłoki? Pozdrawiam Problem z Fujitsu Inverterem - Rześki LUFT - 2009-01-25 hmmm nawet nie wiedziałem ja zawsze daje w klasie C... nie jestem elektrykiem niestety
Problem z Fujitsu Inverterem - Fujitsu Szczecin - 2009-01-25 Witam Wiesz co ja bym zrobił przy okazji, bez względu na efekt wymiany zabezpieczenia. Sprawdził bym pobory sprężarki na pracy, i ciśnienia z nią związane. Też dla spokojności. Trzeba zadać dodatkowe pytanie. Co ma wpływ na obciążenie sprężarki? Pozdrawiam Problem z Fujitsu Inverterem - senior - 2009-01-25 z tym "D" to strzał we własne kolano Problem z Fujitsu Inverterem - bodzio - 2009-01-25 Skoro są do tego bezpiecznika podłączone jeszcze inne urządzenia to dobrze sprawdzić kleszczami prąd na bezpieczniku przy pełnym obciążeniu zasilanego obwodu. Problem z Fujitsu Inverterem - monterod2002 - 2009-01-25 A nie prościej dołożyc osobną eske do klimy ze zwłoką C wtedy będzie działac na swoim obwodzie A tak apropo ta klima nie pobiera większej mocy od popszedniej może wystarczy zwiększyć amperaż eski Problem z Fujitsu Inverterem - mullann - 2009-01-25 Koledzy wyłączniki nadprądowe z charakterystyką D są przeznaczone do zabezpieczania obwodów urządzeń elektroenergetycznych o bardzo dużych prądach w chwili załączania, np. silników o ciężkim rozruchu, transformatorów, grup lamp oświetleniowych; nie doprowadzają one do niepożądanych przedwczesnych wyłączeń napięcia zasilania zabezpieczanej instalacji. Max. C Problem z Fujitsu Inverterem - bodzio - 2009-01-25 monterod2002 napisał(a):A nie prościej dołożyc osobną eske do klimy ze zwłoką CMoże i prościej, ale najpierw trzeba dojść co powoduje zadziałanie bezpiecznika. Problem z Fujitsu Inverterem - Fujitsu Szczecin - 2009-01-25 mullann napisał(a):Koledzy wyłączniki nadprądowe z charakterystyką D są przeznaczone do zabezpieczania obwodów urządzeń elektroenergetycznych o bardzo dużych prądach w chwili załączania, np. silników o ciężkim rozruchu, transformatorów, grup lamp oświetleniowych; nie doprowadzają one do niepożądanych przedwczesnych wyłączeń napięcia zasilania zabezpieczanej instalacji.Witam Wiemy o tym, ale wiemy też że każda sprężarka inwertera ma zabezpieczenie, w razie co nie uruchomi jej i wygeneruje ,,błąd rozruchu lub pracy'' jak będzie za małe zabezpieczenie to znowu je wywali, chyba . I wtedy szukamy dalej, tak? No może przesadziłem z tym D faktycznie, przy większych inwerterach są zalecenia żeby je stosować i tam mniejsze zabezpieczenia po prostu wyskakują.Pozdrawiam Problem z Fujitsu Inverterem - monterod2002 - 2009-01-25 bodzio napisał(a):no tak tylko jak założy osobną eske to w przyszłości na pewno będzie wiedział zę wywala klima a nie będzie jeżdził jak gostkowi co inne zawini.monterod2002 napisał(a):A nie prościej dołożyc osobną eske do klimy ze zwłoką CMoże i prościej, ale najpierw trzeba dojść co powoduje zadziałanie bezpiecznika. a czy to pewne że to klima ? Problem z Fujitsu Inverterem - Remik - 2009-01-25 Witam Panowie bezpiecznik dobiera się do instalacji a nie do urządzenia bo może się zdarzyć, że dom się spali a bezpiecznik będzie nadal dobry. Problem z Fujitsu Inverterem - monterod2002 - 2009-01-25 Remik napisał(a):Witamcoś kolega trochee pogmatwał . to mam rozumiec B 3A pasuje do instalacji więc klima ma chodzić. Mnie wydaje sie że instalacja i bezpiecznik ma być dostosowana do urządzenia . Problem z Fujitsu Inverterem - Remik - 2009-01-25 Do takiej instalacji nie można podłączyć klimy ! Oczywiście, instalacja musi być dopasowana do obciążalności i z tego wynika rodzaj i wartość zabezpieczenia Problem z Fujitsu Inverterem - monterod2002 - 2009-01-25 Remik napisał(a):Do takiej instalacji nie można podłączyć klimy !i wszystko jasne
Problem z Fujitsu Inverterem - Alpak - 2009-01-25 To nie jest czasami roznicowka ?
Problem z Fujitsu Inverterem - mullann - 2009-01-25 ale debata....
Problem z Fujitsu Inverterem - awax - 2009-01-25 patusX napisał(a):zapytajcie sie awxa to jest najmadrzejszy człowiek na forumPrzecież to proste . Wystarczy zaprojektować i wykonać nową instalację elektryczną,stosując przewody o większej zawartości miedzi.Te stare mogły zasilać jedynie urządzenia na R22. Pozdrawiam I Koledzy błagam!:to nie ironia,to żartobliwa odpowiedż na ironiczną uwagę.: )
Problem z Fujitsu Inverterem - tommatiz - 2009-01-25 Panowie generalna zasada. Ja stosuję bezpieczniki typu C zwłoczne które w zupełności wystarczają . Na B inverter pójdzie ale tu się nie ma co szczypać i odrazu dawajcie C |