![]() |
|
Zapytanie. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Zapytanie. (/showthread.php?tid=2647) Strony:
1
2
|
Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-16 Witam, wiem że to pytanie było juz zadawane wiele razy , nawet o to pytałem oststnio tylko tak z grubsza. Jeżeli mamy zwalczac tanich pseudomonterów to chciałem się dowiedzieć o szczegóły. Czy te 1200zł za montaż to jest brutto czy netto? Ile i jakie materiały używacie za tą kwote, moze macie inne kwoty? Czy tak jak niektórzy sie ogłaszają, montaż podstawowy jest do okreslonych warunków i 7KW? Wiem ze są to nurtujące pytania, ale jak mamy cos zrobic z pseudomonterami to chciałem wiedziec cos od Was wiecej. Może ktoś mógłby mi na meila przesłać cenniki swoje, a ja podzieliłbym się moimi... Zapytanie. - monterod2002 - 2009-07-16 Pseudo monteży sami sie wykończą wraz z upałami . Klimy zaczeły niedomagać a nie ma kto serwisować . A jak dzwonią domnie to odpowiadam tylko że klima nie była montowana przezemnie i będzie pobierana opłata za naprawe . A raz to jakaś paniusia dzwoni domnie i mówi że skoro jestem serwisantem to mam jej naprawić klime w ramach gwarancji . A z jakiej paki niech serwisuje gwarancyjnie ten co montował , ja moge ale za opłatą tylko moi klijęci nie płacą zgodnie z umowami . Tak czy tak koniec z pseudo monterami chcesz montować płać podatki zusy , udzielaj napraw gwarancyjnych itp. Na mnie donoszą ja też tylko ja mam wszystko na legalu a oni ..... pozdrowienia dla tych nabitych w trąbe przez pseudo monterów Certyfikaty pozwolenia i surowe kary bo inaczej nie będzie dobrze w naszym kraju. Zapytanie. - tommatiz - 2009-07-16 Kolego dominik486 temat płacy za montaż był ciągnięty o wiele za długo na forum za 1200. Jeżeli chcesz wiedzieć to w firmie w której ja pracuje to cena za podstawowy montaż klimatyzatora to 1200 pln. Oczywiście w biznesie o Vat się nie mówi więc cena jest ceną netto + 22%vat. Jestem z Warszawy i tu za mniej się nie da zamontować!!! Owszem że gdzieś np. Suwałki czy inna mniejsza miejscowość tam niższe ceny. My posiadamy wszystkie uprawnienia wszystkie certyfikaty i wszystko co jest potrzebne do sprzedaży montażu i serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego dlatego jest taka cena a nie inna. Dodam że to cena wyjściowa ale tak jak pisałem jestem z centrum Polski i tu się nie da taniej. Owszem że spotykam oferty na montaż klimatyzacji za 850 pln netto ale po montażu przez taką firmę brak śladu, coś pada i klient ma problem bo ktoś nie odbiera telefonu. Cóż takie życie. tak więc ceny są zależne od regionu Polski i na to nic nie poradzimy. Życzę wszystkim pełnych stanów kont bo klienci teraz się pchają drzwiami i oknami . Pzdr
Zapytanie. - byniom - 2009-07-24 Myślę że do końca roku zrewolucjonizujesz rynek i wykosisz całą konkurencję. Będziesz zakładał klimy po cenie 1 pln i w 30 doładowaniach tak jak w ERZE a na wiosnę przyszłego roku w polsce będzie działała najtańsza na rynku firma Jasia
Zapytanie. - HVAC - 2009-07-24 Szanowny znawco tematu ... wytłumacz dlaczego: w sezonie letnim pokój hotelowy kosztuje 400 zł a w zimowy 200 zł (przykład)? dlaczego dentysta czyli tzw stomatolog kasuje 100 lub więcej za kilka minut wiercenia? dlaczego są wyprzedaże 70% i większę? dlaczego są spekujace walutą? odpowiedź: wszyscy kroją jak mają taką możliwość. PS. Jasio ile ty masz lat? Zapytanie. - byniom - 2009-07-24 Dolicz do tego jeszcze kilka wyjazdów po towar , klimatyzator i amortyzację sprzetu. ps. Myślę że w takie pogody powinieneś pracować w czapce bo to by ci wiele pomogło zwłaszcza na słońcu. Zapytanie. - byniom - 2009-07-24 A ja ci powiem że nie jeden z kolegów na samochodzie ma sprzet droższy niż ma stomatolog. Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-24 Na samochodzie jest zwykle tyle sprzetu ze w starym sprinterze sie nie miesci i trzeba to na siłe upychać. Ale z samej klimy tak jak w innym poscie napisałem zarabiasz po podsumowaniu na miesiac max 2 tys. a stomatolog co ma biznes przez cały rok a nie tylko 3 miesiace zarabia napewno z 2 razy wiecej. Zapytanie. - byniom - 2009-07-24 Jasio widze że twoja praca sprowadza się tylko do montażu splitów ( o ile to prawda) ale większość z nas zajmuje się układami o których ty nawet nie jesteś sobie w stanie wyobrazić i nigdy w życiu takich urzadzeń na oczy nie zobaczysz. Rób ty nieboraku sobie te splity i nie podnoś ludziom cisnienia . Chcesz robić darmo to rób , chcesz brać pieniądze to bierz. Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-24 Tacy tani montezy zajmuja sie tylko montowaniem ale jezeli pozniej cos wysiadzie to dziwne ze telefonow nie odbierają... Jasio wiekszosc z nas jak znowu powtarzam dorabia sobie klimą w wolnym czasie ale zobacz sobie głównie układy chłodniczy na jakiś przetwórniach, ubojniach duzych sklepach itd... Tez wezmiesz 400zł za montarz agregatu 2 kw, to wydaje sie tansze nieraz od klimy ale roboty jest 3 razy albo i wiecej. Wsumie w takich naprawde duzych firmach to w brygadzie (w wiekszosci 2 osobowej) jest stały chłodniarz i pomocnik( tzw. monter branzowy) co zna sie tylko na montazach po jakims kursie a nie z doswiadczenia. Popracuje z gora 2 lata w takiej firmie za powiedzmy 2 tys. i pojdzie na swoje bo jemu sie bedzie wydawało to takie proste jak tobie i co?? Nie bedzie umiał zrobic nic wiecej bo montował tylko klimy a jak sie nauczy je naprawiac to i tak kokosow nie zarobi. max 2 tys. i jeszcze odliczyc wiecej podatkow niz jak pracowac u kogos. Znajdz sobie firme z ok. minimum 10 letnim stażem któa bieze 400zł na montaz. łatwe?? Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-24 Stary, myslisz ze wszyscy ci powiedza co porzadny mechanik( specjalista) nie po zawodowce ale nie koniecznie wozi w aucie? Sam popracujesz to sie dowiesz. Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-24 Staż znacznie dłuzszy?? To wypisali chociaż fakture? Zostawili karte gwarancyjną? A moze przyjechali firmowym autem i robili na lewo po pracy? Aha a moze to byli panowie od przeciwburzówki, tylko zlecen zabrakło i znalezli takiego Jasia? Zapytanie. - byniom - 2009-07-24 Jasio napisał(a):No i sprawa sie rypła . Jasio ty wcale nie masz firmy tylko ktoś ci montował klimę . Skasowali cię normalnie a teraz się musisz za to wyładować i cały czas podpytujesz co ile kosztuje a potem polecisz do tej firmy i im wszystko wykrzyczysz. Zgrywasz fachowca a dlaczego sam nie montowałeś.dominik486 napisał(a):Znajdz sobie firme z ok. minimum 10 letnim stażem któa bieze 400zł na montaz.Znalazłem. Montowali u mnie. Staż znacznie dłuższy. Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-24 chcesz to ci sprzedam klimatyzator i zamontuje za darmo!!! Chcesz to napisz tylko te koszty dolicze sobie do ceny detalicznej klimy Podstawowe pytanie: kto kupował klime? ty czy ci montezy? bo jak oni i mieli iles tam % rabatu i ciebie zrobili tak jak napisałem to moze jeszcze lepiej na tym wyszli niz 1200zł Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-24 A no i tu sie wszystko wyjasniło czyli oni zarobili 500 + 1650 i sie zfrajerowałes i teraz bedzie ci pewnie dopiero głupio chcesz takie szczegółowe wyliczenia to masz
Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-24 Dla ciebie ta klima w sklepie była za 3tys, a dla nich o 1650zł taniej bo rabaty Zapytanie. - monterod2002 - 2009-07-24 no i wszystko jasne Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-24 Napisz jeszcze jaki model i jestem pewien, ze zrobimy tobie taka sama albo i bardziej kozystna oferte, no nie koledzy? ale ja całkiem serio i dopiero wyszło szydło z worka Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-24 czyli chcesz powiedziec ze dałes im za montaz 2000zł a plujesz sie na forum ze 1200 to cholernie drogo? Juz sam sie zakręciłes, czekam na oferty
Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-24 co jest Jasio sie wylogował, zanim dostał zawału??
Zapytanie. - monterod2002 - 2009-07-24 dominik486 i masz gościa na sumieniu . może jakaś składka na kwiatki Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-24 Mi wyszło że z robocizną i vat wziąłbym 3932,25zł I tez fujitsu z inwerterem i pompą ciepła Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-24 I wsumie zarobiłbym i tak 1755zł więc nie narzekaj ze my drogo bierzemy bo sam sie wciągnołes.....!!!!!!!
Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-24 gdybys sam kupił klime i wynegocjował chociaz te 10% rabatu, bo wiecej ci napewno nie dadzą, oraz zamontował na lewo to by wyszło duzo taniej ![]() co by dało: 3000 - 10% =2700zł = powiedzmy 500zł za montaz. Ale to tylko do pierwszej awarii, a po takich 2 pewnie by sie ceny i tak wyrownały... Zapytanie. - dominik486 - 2009-07-24 FUJITSU TYP ASYA12LG/AOYR12LG |