Forum Klimatyzacja
Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy (/showthread.php?tid=2723)

Strony: 1 2

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - boryspol - 2009-07-30

Dla ścisłości jest to niski parter i wszystkie ściany i okna od strony ulicy (chodnika) południowa ściana.

Jednostkę zewnętrzną kazali zdjąć Sad (wewnętrzna pozostała zamontowana) - ale cóż po niej.

Muszę sklimatyzaować dwa pomieszczenia w tym lokalu.
Jedno od ulicy, a drugie w głębi budynku.

Rozważałem klimatyzatory przenośne i wyrzut powietrza przez istniejacy komin w tym budynku.

Do lokalu wchodzą często klienci więc powietrze będzie uzupełnianie z ulicy (nieuniknione).

Nie wiem jak ma sie to do prawa budowlanego.
Chociaż kogo to obchodzi jak trzeba pracować w temperaturze ok. 40 stopni C

Poradzcie proszę.

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - tommatiz - 2009-07-30

Skoro zabytek to nie przeskoczysz tego bo konserwator zabytków utrze Ci jaja Smile. tak jak mówisz do komina rurę od przenośnego i wszystko. Jeżeli mogę doradzić to rurę która ma iść do komina możesz zastąpić fleksem izolowanym abyś nie robił dodatkowej grzałki z samej rury. A co konserwator powie na urządzenie model okienny: http://www.konkret2.pl/index.php?action=katalog&d=1&k=3&pk=0&prod=all&sort=cena ?? Pzdr

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - p.obelix - 2009-07-31

Może da się postawić jednostkę zew. na dachu?

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - monterod2002 - 2009-07-31

A może jednostke zewnęczną na strychu da sie zamontować ?
pozdrowionka

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - irroda - 2009-07-31

a klima bez jednostki zewnętrznej, wiercisz dwa otwory 100-150 mm do zasysu i wydmuchu - tylko niewiem czy zgodzi sie konserwator na takie otwory, czy będzie ucieranie jaj Smile

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - boryspol - 2009-07-31

tommatiz napisał(a):... A co konserwator powie na urządzenie model okienny: ...
Okna zaczynają cię pół metra na ziemią i mają wysokość półtora metra.
Ciepło walnie na ruchliwy chodnik i przechodnie dostaną apopleksji.
p.obelix napisał(a):Może da się postawić jednostkę zew. na dachu?
monterod2002 napisał(a):A może jednostke zewnęczną na strychu da sie zamontować ?
pozdrowionka
Zapomniałem napisać że kamienica jest kilkupiętrowa, a główny problem to nie konserwator lecz upierdliwi mieszkańcy tej kamienicy.
To oni doprowadzili do zdemontowania jednostki zewnętrznej.
W życiu nie zgodzi sie nikt na prowadzenie rurociągów przez ich mieszkania.

Problemem może się też okazać, że wyrzut spalin w komin zaowocuje wywaleniem ciepła komuś do pokoju lub jakiegoś pieca węglowego Smile

irroda nie rozumiem twojego pomysłu ?

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - tommatiz - 2009-07-31

W sumie ja też nie kumam dwóch otworów??? Jeden otwór z systemem przenośnym ok. Ale dwa takie otwory spotykam w rekuperatorze jako wyrzut i nawiew powietrza... Pzdr

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - jacek 64 - 2009-07-31

jest taka jednostka w AIRWELL : VAR9 -monoblok- z agregatem wewnętrznym . Dwa otwory na zewnątrz. Jednym wchodzi pwietrze do chlodzenia skraplacza, drugim wychodzi ciepłe. Mozna takie gorące powietrze skierować żaluzjami ( kratka stalowa uzywana w wentylacji ) w dół lub w góre aby nie dmuchało na przechodniów.
Druga mozliwośc ( sam to trenowalem) skraplacz na strychu- rury w kominie. Ciepłe powietrze ze skraplacza przy pomocy rury skierowane z rurę wentylacyją na strychu. Druga rura wentylacyjna doprowadz chłodne powietrze z tyłu skraplacza - którego wentylator sam wymusza obieg powietrza. Dobrze by bylo aby pomieszczenie strychowe mniało przynajmniej 30 m3 objętości.

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - monterod2002 - 2009-07-31

A może AIRWELL GCAO N gdzie skraplacz jest chłodzony wodą ?
pozdrowionka

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - monterod2002 - 2009-08-01

r12 napisał(a):jak ożenić zjednoską wewnętrzną istniejącą
a jakie są wewnęczne ? Big Grin Big Grin
A nie ma jakiegoś garażu , pomieszczenia gospodarczego co by można zamiast szyby wstawić kraty i przy niej jednostke zewnęczną .
pozdrowionka

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - tommatiz - 2009-08-01

Witam. A może zainstalować normalnego splita z tym że skraplacz z zawiesiami pomalować w kolor elewacji aby był podobny do cegieł czy innego wykończenia Smile może się konserwator nie kapnie Smile ?? Pzdr. Może żartuję ale widziałem kilka skraplaczy tak pomalowanych w kolor otoczenia że tylko czujne oko fachowca dostrzegło o co chodzi Smile.

Dlaczego mieszkańcy się nie zgadzali może była za głośna ? Big Grin

pozdrowionka

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - tommatiz - 2009-08-01

Może nie chodzi że była za głośna tylko ZAZDROŚĆ jak to czasem bywa że ktoś ma klime a oni nie mają bo to emeryci i np. ich nie stać. Pzdr

A to jeszcze gorsze.
pozdrowionka

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - piotr28 - 2009-08-01

jeśli moge się wtrącić Smile , myśle że najlepsze rozwiązanie to przenośny klimatyzator ale z 2 rurami , tzn. jedna zaciąga powietrze z zewnątrz ,z okna druga wywala gorące do komina , albo 2 otwory gdzieś w szybie albo w uchylonym oknie i obydwie rury w nich Smile , w tych klimatyzatorach z dwoma rurami nie ma efektu podciśnienia (gorące pow. zasysane z zewnątrz) a są chyba nawet o mocy 4kW. myśle że taki rozwiąże twój problem Smile

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - irroda - 2009-08-03

Cytat:irroda nie rozumiem twojego pomysłu ?
jednostka wewnętrzna nieznacznie jest większa, gdyż siedzi sobie w niej sprężara,
dł i wys standardowe, jednak głębokość to ok10-15 cm więcej niż standardowa jedn. wewn. wiercisz otwory w kamienicy i zakładasz kratki maskujące w kolorze elewacji. Mieli takie klimy w firmie intec, nie wiem nic o ich jakości, ale kosztowały ok 3 klocków takie 2-3 kw.

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - p.obelix - 2009-08-03

poco prowadzić rury przez mieszkania skoro można wykorzystać kanał wę
tylacyjny. są tego pewne minusy typu słabsza wętylacja. ale zawsze coś

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - byniom - 2009-08-04

Ciekawe co na to kominiarz by powiedział ?

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - boryspol - 2010-03-11

A co myślicie o takim urządzeniu:
http://www.hydropol.com/gc_ao.php
Trochę drogie bo zaczynają się chyba powyżej 1 000 Euro.
Widział ktoś coś tańszego ?

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - R-40 - 2010-03-11

Fajny temat bo go kiedyś przerabiałem odnośnie zabytków.Zaświadczenie od lekarza okonieczności klimatyzowania pacjenta i konstytucja Polski pozwala na zamontowanie klimatyzacjii nawet smokowi na Wawelu.A jak nie to strasburg.

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - klm 77 - 2010-03-12

Cześc,
ostatnio spotkałem przedstawiciela z firmy Zibro , zostawił mi płytke z ofertą i tam wydaje mi się że jest pewne rozwiązanie dla Ciebie .
W niedzielę wieczorem mogę podesłać info z tej płytki .

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - mg - 2010-03-12

ARTEL. Mają w ofercie takie urządzenia, czy tańsze to nie wiem.

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - byniom - 2010-03-12

Tylko ile wyjdzie rachunek za wodę ? Big Grin

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - mg - 2010-03-12

Ładuj ciepło w zasobnik ciepłej wody, może masz tam zapotrzebowanie na dużo ciepłej wody użytkowej.

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy - popeye - 2010-03-12

w zabytkowych budynkach nie powinno sie umieszczac jednostek zewnetrznych na elewacji, zostaje jeszcze piwnica ale dobrze wentylowana