![]() |
|
Daikin - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Daikin (/showthread.php?tid=3012) Strony:
1
2
|
Daikin - SerwisantCr - 2009-12-20 Witam szanowne grono mam pytanie co myslicie jaki by był skutek takiego myku: Jest sobie klima DAIKINA inwerter i ma przyłącza na rury 6 i 10 jaki bedzie skutek zwiekszenia z rrury 10 na 12? dodam ze linia ma byc wydłużona ta rurka o 7mb Daikin - barbie - 2009-12-20 miema żadnych przeciwskazań .jeśli instalacja jest dłuższa niż7,5 m może być potrzeba niewielkiego uzupełnienia czynnika . Daikin - SerwisantCr - 2009-12-20 a jeżeli by były syfony ze dwa Daikin - barbie - 2009-12-20 dyskusja na temat :ilu diabłów zmieści się naczubku szpilki jes bezcelowa. Daikin - hanys - 2009-12-20 dokładnie NIC sie nie będzie działo. i nie potrzebujesz żadnych syfonów. Daikin - barbie - 2009-12-20 na temat odkurzacze pisz w dziale AGD Daikin - Shitashii - 2009-12-20 r12 napisał(a):.A poza tym każdy producent dopuszcza przedłużenie rurociągu i odpowiednie dopełnienie ,ale o zmianach przekrojów rur nic niepiszeCo nie jest zakazane to jest dozwolone :-) Daikin - Shitashii - 2009-12-20 wstawi rurkę 12 (1/2"?), doda parę gramów freonu i będzie działało i nikt się nie dowie. Nie takie rzeczy robią i jakoś działa. A czy COP będzie jak w katalogu to i tak nie sprawdzą. SerwisantCR - jak musisz to tak zrób, ale sam wiesz, że nie powinno się w ten sposób. Daikin - tommatiz - 2009-12-20 Witam. Po mojemu też się nic nie stanie i nie ma potrzeby dawania syfonów nawet jak byś dawał te ok 7mb linii w pionie. Invertery nawet tak małej mocy o której piszesz (2.5Kw-3,5Kw) spokojnie dają radę do parunastu metrów co daje im przewagę nad typową sprężarką. Jedynie możesz ale nie musisz doładować troszkę gazu zgodnie z tabliczka znamionową. Pzdr Daikin - Martind - 2009-12-21 Witam, Moi Drodzy, problem o którym tu piszecie z przedłużeniem inst. chłodniczej klimy Daikin do 7 mb jest dopuszczalna. Oczywiście potrzeba doładowania czynnika i będzie mruczeć ![]() Tylko instalacja musi być wykonana profesjonalnie ( żadnych nieczystości i zagięć i ostrych kątów ) pozdrawiam, Daikin - SerwisantCr - 2009-12-21 dzieki wszystkim za te burzliwe wypowiedzi ja tylko postawiłem pytanie a wy juz myslicie ze tak robie bez jaj. Postawiłem bo nie robie dużo klim a zastanowiło mnie kiedys takie pytanie
Daikin - byniom - 2009-12-21 Powinieneś napisać jaki ten odcinek będzie w sumie długi i jakie przewyższenie. Daikin - Fujitsu Szczecin - 2009-12-21 SerwisantCr napisał(a):Witam szanowne grono mam pytanie co myslicie jaki by był skutek takiego myku: Jest sobie klima DAIKINA inwerter i ma przyłącza na rury 6 i 10 jaki bedzie skutek zwiekszenia z rrury 10 na 12? dodam ze linia ma byc wydłużona ta rurka o 7mbWitam Jakbyś zmienił dwie średnice to taki: ![]() Podobny temat był w tym wątku szukaliśmy rozwiązania. Podłączałem parę razy inwerter do instalacji z większą rurą gazową, wcześniej przygotowaną pod klimę ze stałym przepływem. Inwerter poradzi sobie z tym spokojnie z tematem oleju. Pozdrawiam Daikin - barbie - 2009-12-21 stara klima była na ten sam czynnik chłodniczy ? . Daikin - barbie - 2009-12-21 przewody elektryczne powinny być zabezpieczone przed promieniowaniem UV . Daikin - byniom - 2009-12-21 barbie chodziło że przeowdy elektryczne powinny być w peszlu albo innej dodatkowej otulinie. Daikin - barbie - 2009-12-22 zgodnie z odpowiednimi normami przewody wystawione na działanie słońca muszą być zabezpieczone przed UV .może to być peszel,rura ,kanał kablowy itp. Daikin - Fujitsu Szczecin - 2009-12-22 Witam Co za różnica jaki kolor ma obudowa, dla przepływu powietrza w jednostce wewnętrznej to wszystko jedno. Pozdrawiam Daikin - Toronto - 2009-12-23 jak taka sytuacja wyglądałaby przy sprężarce on/off? srednica tłocznej redukcja z 12 na 10? Sanie 18 bez zmian. zalodzony parownik? Daikin - byniom - 2009-12-23 Ale Toronto piszesz o całkiem odwrotnej zamianie bo tutaj chodziło że kolega chce zwiększyć a ty napisałeś o mniejszeniu srednicy. Daikin - SerwisantCr - 2009-12-23 Dzieki wszystkim za odpowiedzi w sumie nic nowego sie nie dowiedziałem ale nie szkodzi Jak kiedys spróbuje to opowie jaki efekt bedzie Pozdrawiam Daikin - Toronto - 2009-12-23 12 metrów instalacji, typowa kanałówka. Inne dane przeczytałem w dokumentacji ze strony www, było 3/8 tłoczenie a 3/4 ssanie, po położeniu instalacji, ukryciu jej w ścianie, przyjechała klima. okazało się że jest 1/2 na tłoczeniu a 3/4 ssanie. Co mi się wydawało to mało ważne, w każdym razie takie są fakty. Jaki efekt to przyniesie? Wyreguluje obroty wentyl skraplacza, co jeszcze mogę zrobić? W rachubę raczej nie wchodzi prucie ścian. Daikin - Shitashii - 2009-12-23 Ja bym zaczął od mniejszej ilości freonu i dalej obserwować pracę klimy: temperatury, ciśnienie, przegrzanie. A że wydajność będzie nie taka... Daikin - SerwisantCr - 2009-12-23 A czemu krócej pożyje?? Daikin - wit - 2009-12-24 ja raczej zostawiłbym oryginalną średnicę. jeśli rurociąg długi (7,5m to jeszcze nie jest długi) to część poziomą rury ssawnej ewentualnie o jedną działkę można zwiększyć średnicę -jeśli jest pion w górę w stronę sprężarki -to na nim zostawić średnicę oryginalną. jeśli pion poniżej 5m to nie ma co kombinować z syfonami. jak więcej zastanowić się poszukać w dokumentacji od jakiej wys w tym konkretnym modelu zalecane są syfony -lub napisać do działu technicznego producenta (ewentualnie dystrybutora)... |