![]() |
|
Witam wszystkich - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Witam wszystkich (/showthread.php?tid=3433) Strony:
1
2
|
Witam wszystkich - ajesys - 2010-05-07 jako nowy w te klocki proszę o pomoc, Posiadam klimę "elta" 3,5 KW R410a Pomiar temperatury na chłodzeniu manometr 5 C termometr 13 C czy wszystko jest ok???? Pozdrawiam Adam Witam wszystkich - barbie - 2010-05-07 może być zmierz temperaturę na wydmuchu przy wolniejszych obrotach wentylatora jednostki wewnętrznej .zrób pomiary podczas grzania .sprawdź czy prąd pobierany nie przekracza znamionowego . Witam wszystkich - Fujitsu Szczecin - 2010-05-07 ajesys napisał(a):jako nowy w te klocki proszę o pomoc,Witam A ty jak myślisz? Pozdrawiam Witam wszystkich - ajesys - 2010-05-07 Z moich notatek ze szkolenia jest coś nie tak ale jestem nowy i niewiem, dlatwgo pytam Adam Witam wszystkich - ajesys - 2010-05-07 barbie napisał(a):może być zmierz temperaturę na wydmuchu przy wolniejszych obrotach wentylatora jednostki wewnętrznej .zrób pomiary podczas grzania .sprawdź czy prąd pobierany nie przekracza znamionowego .na wydmuchu temperatury to: 11 C i 45 C prąd nie zmierzony ??? Witam wszystkich - barbie - 2010-05-07 to znaczy że klima działa .nadgorliwoś jest gorsza od sabotażu .utrzymuj sprzęt w czystości .obserwuj ewentualne wycieki oleju a wszystko będzie działało . Witam wszystkich - Fujitsu Szczecin - 2010-05-08 ajesys napisał(a):Z moich notatek ze szkolenia jest coś nie tak ale jestem nowy i niewiem,Witam Z notatkami nie będziesz chodził po budowie. Musisz w locie odczytywać parametry albo zainwestuj w manometr elektroniczny. Jakie Ci wyszło przegrzanie(Superheat)? I jakie powinno być dla klimatyzacji? Pozdrawiam Witam wszystkich - Fujitsu Szczecin - 2010-05-08 ajesys napisał(a):na wydmuchu temperatury to: 11 C i 45 C prąd nie zmierzony ???Witam Fajnie jakbyś mierzył na wlocie i wylocie a nie chłodzenie i grzanie. Pozdrawiam Witam wszystkich - Shitashii - 2010-05-08 Za mało freonu. Brudny skraplacz. Duże zyski ciepła. nie wiem co jeszcze. Witam wszystkich - ajesys - 2010-05-08 Shitashii napisał(a):Za mało freonu.Czynnik dodawałem lecz nic się nie zmienia pomiary nadal takie same termometr 13 C manometr 4 C Witam wszystkich - Shitashii - 2010-05-08 No to teraz możesz mieć go za dużo. To nie powietrze do kół, że się dodaje na ciśnienie. A może po prostu ściągnij całość i daj tyle co należy. Podaj nam jeszcze temperatury na wlocie i wylocie z parownika przy minimalnej i maksymalnej prędkości wentylatora. Z drugiej strony - jaka marka takie chłodzenie ![]() Skraplacz czysty? Wentylator pracuje? Rurki nie załamane? Zawory odkręcone? ![]() Aha, jak ściągniesz czynnik (czy co to tam jest) to napełnij nowym! Witam wszystkich - byniom - 2010-05-08 Czytam to co piszesz i naprawde niewiem o co ci chodzi. Napisz jaką masz temperaturę w pomieszczeniu a jaką na wylocie z parownika , napisz jaką masz temperaturę odparowania a jaką temperaturę przegrzania. Jażeli nie wiesz o czym piszę to naprawde bedzie trudno tobie pomóc. Witam wszystkich - ajesys - 2010-05-08 byniom napisał(a):Czytam to co piszesz i naprawde niewiem o co ci chodzi. Napisz jaką masz temperaturę w pomieszczeniu a jaką na wylocie z parownika , napisz jaką masz temperaturę odparowania a jaką temperaturę przegrzania. Jażeli nie wiesz o czym piszę to naprawde bedzie trudno tobie pomóc.Temperatura w pomieszczeniu 22 C, na wylocie 11 C temperaturę przegrzania 9 C temperaturę odparowania? jak to sprawdzić? zestaw jest nowy. pozdrawiam Witam wszystkich - Fujitsu Szczecin - 2010-05-08 ajesys napisał(a):Czynnik dodawałem lecz nic się nie zmienia pomiary nadal takie sameWitam Wychodzi że ma dobrze 8K ![]() Pozdrawiam Witam wszystkich - byniom - 2010-05-08 Temperaturę odparowania mirzysz na skali temperatur na manometrze. Witam wszystkich - R-40 - 2010-05-08 Co za filozofie Witam wszystkich - R-40 - 2010-05-08 Ja odparowanie mieżę manometrami a resztę termometrem z czujnikami termoparowymi potocznie zwanymi termoparami. Witam wszystkich - Fujitsu Szczecin - 2010-05-09 ajesys napisał(a):jako nowy w te klocki proszę o pomoc,Witam OK. Z moich notatek to tak wynika, z tym że ja kieruje się różnicą między 6-8K. Różnice w chłodnictwie podaje się w Kelwinach. ![]() Takie manometry używano już ładne kilka lat temu. ajesys napisał(a):Więc nic nie kombinuj.Shitashii napisał(a):Za mało freonu.Czynnik dodawałem lecz nic się nie zmienia pomiary nadal takie same Co do temperatury na wlocie i wylocie to można w prosty sposób określić czy urządzenie działa w miarę poprawnie. ![]() W sumie najlepiej kierować się pomiarami z manometru i termopary: ![]() Temperatura z manometru: ![]() Temperatura z termometru: ![]() Różnica temperatur znana jako przegrzanie(Superheat): ![]() Prościej już chyba się nie da opisać. A czy jest na manometrze 5st.C a na termoparze z rury gazowej, parowej tej grubej 12stC to parametr Superheat wychodzi 8K co oznacza że jest OK. Z definicji brzmi to tak: Pomiar przegrzania par czynnika chłodniczego, który jest parametrem pomagający przy określeniu prawidłowej ilości czynnika co za tym idzie poprawnej pracy instalacji chłodniczej klimatyzatorów. Z definicji wygląda to następująco. Przegrzanie (Supertheating) to różnica między aktualną temperaturą (mierzoną czujnikiem termopary) czynnika w baterii chłodnicy (temperatura nasycenia). Po osiągnięciu temperatury wrzenia, czynnik wciąż podnosi swą temperaturę. Ilość stopni o jakie czynnik zwiększył swoją temperaturę nazywany jest przegrzaniem. ![]() Rysunek przedstawia miejsca podłączenia manometru i termopary w czasie pomiaru przegrzania. Oczywiście dolny manometr mierzy przegrzanie par czynnika w systemie. Pomiar przegrzania jest najlepszą wskazówką odpowiedniego napełnienia systemu ze stałą dyszą czynnikiem i warunkami pracy. Jeżeli system pracuje poprawnie, ale wartość przegrzania jest za wysoka, należy dodać czynnika. Jeżeli wartość przegrzania jest za niska, należy zmniejszyć ilość czynnika w układzie. Kierować się trzeba parametrem Superheat a nie temperaturą przegrzanych par z termometru ponieważ urządzenie ma różne charakterystyki pracy. Raz będzie pracowało z wyższą temperaturą a raz z niższą wedle konstrukcji i warunków pracy. Zrozumiałeś Ajesys? Witam wszystkich - Fujitsu Szczecin - 2010-05-09 ajesys napisał(a):jako nowy w te klocki proszę o pomoc,Witam Jeszcze dla potwierdzenia tego że jest OK i co napisałem znalazłem zdjęcie z twojego przypadku. Pomiar z urządzenia 3,5kW. ![]() Pozdrawiam Witam wszystkich - R-40 - 2010-05-09 Po takiej wypowiedzi kolegi Stefanbud czuć z daleka że mamy do czynienia z fachowcem a nienabijaczem klimy.Pełen szacunek z mojej strony.Warto by jeszcze przypomnieć o przegrzaniu całkowitym mierzonym pomiędzy końcem parownika a króćcem ssącym sprężarki,które zwiększa się wraz z długością linii ssącej i ma wpływ na żywotność urządzenia. Witam wszystkich - JB220765 - 2010-05-09 Witam serdecznie A co z poborem prądu ? . Czy przy tych idealnych warunkach ciśnieniowo-temperaturowych na pewno uzyskamy 100% wydajności ekonomicznej ? . Pytanie oczywiście praktyczne ( pomijam zły dobór urządzenia co do zapotrzebowania Witam wszystkich - R-40 - 2010-05-09 Producent podaje zależności pomiędzy temperatyrą zasysaną a pobieranym prądemCzym większe przegrzanie tym większy prąd . Witam wszystkich - JB220765 - 2010-05-09 witam serdecznie Teoretycznie fakt....ale...Producenci różne dane podają począwszy od mojego laptopa na samochodzie skończywszy . Nie gniewajcie się ale w instrukcji BMW napisał producent , że dopuszcza kręcenie rozrusznikiem 40sek . Japończyk w fabryce fujitsu pod Bankokiem nalegał żeby urządzenia włącz-wyłącz bo innych nie było chociaż inverter to też chyba nie polska nazwa , nie doprowadzać do ideału . Co miał na myśli? Pozdrawiam Witam wszystkich - JB220765 - 2010-05-09 Witam serdecznie Temat niby wentylacja ale to co podają producenci może i na miejscu... Wentylatory TD co do ciśnienia akustycznego mierzone są w komorze ( stożki itp..) z zamontowanym kanałem 3 metry nawiew i wywiew i w odległości 3 metry od wentylatora. Wątek co napisał producent w zakresie forum mógłby być bardzo przydatny Pozdrawiam Witam wszystkich - R-40 - 2010-05-09 Niewiem o co ci chodzi . Ale wiem jedną rzecz jak najszybciej zrobić surówkę z buraków.Po prostu wrzucamy granat do Beemki. |