Forum Klimatyzacja
problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: problem z lodem w urządzeniu na mrożonki (/showthread.php?tid=4351)

Strony: 1 2

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - mister - 2010-11-18

nie wiem jak dokładnie się nazywa to urządzenie ale jest to urządzenie typu kombi -na dole otwarta boneta mroźnicza a nad nią zamknięta szafa mroźnicza. o ile z częścią otwartą nie ma problemu to w części górnej,zamkniętej zbiera się lód na tylnej ścianie i na towarze . towar leży na drucianych półkach i to właśnie pod nim wiszą sople i szron. na górze obecnie leżą torebki z mrożonkami a latem lody. generalnie jest problem od samego początku z tym szronieniem. temperaturę zadaną uzyskuje. (wiec parownik raczej czysty ale nie mogłem się dostać do niego i zajrzeć ). zastałem takie nastawy sterownika : temp zadana 20 *, histereza 2*, rozmrażanie co 5 godz ,max czas rozmrażania 45 min, temperatura końca rozmrażania 18* . na razie nie powiem co zrobiłem,(żeby nie sugerować). nie wiem czy problem się rozwiąże bo teraz należało by rozmrozić całkowicie i potem obserwować . wiem tylko ,że przede mną była 4 razy ekipa która to montowała i problem nie ustępuje. urządzenie podobne do tego na dołączonym zdjęciu.

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - barbie - 2010-11-18

odtajanie powinno wystarczyć co 24 godziny .podczas odtajania wentylatory powinny być zastopowane,potrzeba kilka minut ociekania .trzeba sprawdzić cęgami czy wszystkie grzałki działają .

grzałki działają , poza tym dzieje się tak na całej długości mebla . wentylatory podczas odtajania muszą pracować w tym przypadku bo grzałka jest na początku parownika. na mój gust to odtajanie co 24 h to zdecydowanie za rzadko

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - pawelek - 2010-11-18

Mi się wydaje, ze wentylatory powinny stać podczas rozmrażania. W innym przypadku zapewne wypluwa kroplami wody na towar i z tego mogą powstawać te sople lodu.

jak grzałka jest tylko na początku parownika to wentylatory muszą pracować żeby wdmuchiwać ciepłe powietrze do środka parownika .

szafa z jedną grzałką jest zapewne szafą plusową na napoje---czy szyby są potrójne ? .

nie wiem jakie są szyby. to jest urządzenie minusowe !

często meble kombi są mieszane ---plusowo minusowe .w szafie mroźniczej podczas odtajania nie mogą pracować wentylatory .

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - Alpak - 2010-11-18

Tak jak koledzy pisza wentylatory nie moga pracowac w szafie, grzalke masz pod parownikiem ? Jesli tak to nie powinno byc poblemu przy zatrzymanych wentylatorach.

EDIT: Ustaw jeszcze start wentylatorow po odtajaniu przy -15 na parowniku.

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - wit - 2010-11-19

regał mroźniczy -jeśli wentylatory gonią przy odtajaniu -to podgrzane wilgotne powietrze wydostaje się do wnętrza mebla i wilgoć skrapla się na zimnych elementach -po czym natychmiast tam zamarza. i tworzą się sople.
ktoś to spie-rwiastkował na etapie montażu lub projektu.... w mroźniczym grzałka -grzałki muszą być tak umieszczone, żeby odtajać bez wiatraków. może ta grzałka jest pod parownikiem i da radę odtajać bez wentylatorów?
może górny regał był projektowany jako plusówka -a ktoś to puścił na mrożenie -bo taniej wyszło niż kupić typowy mroźniczy...

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - barbie - 2010-11-20

jakiej firmy jest ten sprzęt ? .

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - widlak - 2010-11-20

Możesz napisać jaki to producent? A co do nazwy to szafo-bonet.

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - radekklimat - 2010-11-21

Kazde tego typu urzadzenie zamrazalnicze posiada grzałki z boku parownika a dlatego ze jakby sie spaliły to jak bys je wyjał, to po pierwsze
Po drugie wentylatory podczas odszraniania musza chodzic inaczej parownik sie nie odszroni
Po trzecie wprowadz takie parametry odszraniania
cykl co 4 do 6 godzin
czas 25 min
temperatura konca odszr. 15 stopni
WAZNE WYSWIETLANIE TEMPERATURY Z PRZED ODSZRANIANIA unikniesz telefonu typu temperatura za wysoka i bedziesz jezdził na kazde wezwanie
czas ociekania 2, 3 m[wentyl. stop]
wymrozenie parownika po odszranianiu ok 3 min[wentyl. stop]

Sprawdz jeszcze czy grzałki grzeja te od spływu i parowników

Obserwój dobe i opisz co i jak

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - Alpak - 2010-11-21

radekklimat: Jesli grzalka jest POD parownikiem to wentylatory nie musza pracowac. Sprawdzone wielokrotnie...
Jesli zostawisz wlaczone wentylatory to bedzie takie efekt jak w temacie + np. rozmiekle kartonowe opakowania...

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - barbie - 2010-11-21

Radek na temat szaf mroźniczych masz mniejsze pojęcie od banity .

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - mg - 2010-11-21

Mister wyraźnie napisał że grzałki są przed parownikiem w strumieniu powietrza(nie w parowniku i nie pod parownikiem)

Skuteczne rozmrażanie tego rodzaju mebla polega na równoczesnym załączeniu grzałek i wentylatorów podczas odszraniania

czołowe fabryki instalowały przed epoką elektroniki zegary odtajania w szafie 24 godzinny--odtajka możliwa tylko 1 raz,w bonecie 12 godzinny--odtajka możliwa tylko raz .czołowa firma LINDE proponuje w swoich bonetach odtajanie co 7 dni .uruchomiałem kilkadziesiąt rodzajów mebli mroźniczych i trudno mi dyskutować z nabijaczami klimatyzacji .

sniper napisał(a):A gdzie mają być.To chyba normalne i oczywiste że wymiana grzałek w bonecie niepolega na rozbieraniu ścian bocznych.Niemasz pojęcia o chłodnictwie.Przynajmniej w tym przypadku.W komorowych chłodnicach są w środku.Ale nie w tego typu urządzeniach.Wystarczy racjonalne myślenie a nie doświadczenie.Grzałki usytuowane są tagże w kanałach.

Z tego co wyczytałem problem polega na niedostatecznym odszranianiu spowodowanym prawdopodobnie złą konfiguracją sterownika. Kolega mister opisał budowę mebla. Z jego opisu można wywnioskować jak ma przebiegać odszranianie.

,,Co do wypowiedzi Radekklimat to wszystko się zgadza ale wentylatory powinny stać aby wygrzewać parownik a nie sklep" więc w/g ciebie podczas odszraniania wentylatory mają stać?

jeśli wentylatory pracują w czasie odszraniania---to czemu jest potrzebne ociekanie i wymrażanie parownika ?????!!!!! .

Odpowiedź jest jedna, kto wie co to jest konwekcja ten sobie poradzi z tym problemem.
Sniper zna się tylko na chłodnictwie.

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - radekklimat - 2010-11-22

Opisałem parametry dla bonety mrozniczej bo takowa jest przedstawiana z problemem a nie dla chłodniczej.
Poczekajmy kilka dni i sie okaze kto miał racje
Byc moze górna czesc nie wymaga pracy wentylatorow podczas odszraniania ale bez podania producenta i modelu jest ciezko cokolwiek ustalic i komus pomoc

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - barbie - 2010-11-22

akurat problem jest z górną częscią---szafą .

pytanie było do moderatora Radka .

widzę że na temat mebli marketowych masz pojęcie .

problem z lodem w urządzeniu na mrożonki - Alpak - 2010-11-22

boneta: chyba mylisz bonete (dolna czesc mebla) z szafa (gorna czesc mebla) ?
Dolna czesc musi sie odtajac z wentylatorami natomiast szafa nie.