Forum Klimatyzacja
Temperatuty czynnika 410a - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Temperatuty czynnika 410a (/showthread.php?tid=4444)

Strony: 1 2 3

Temperatuty czynnika 410a - ale.ale - 2010-12-26

Jest to moj pierwszy post , wiec witam wszystkich . Mam pytanie moze prozaiczne ale jestem tylko uzytkownikiem , a nie serwisantem, posiadam klimatyzaror daikina rzq 125 z opcją grzania niemam przyządów do pomiaru cisnień lecz tylko termometr i moje pytanie , jakie powinny !! byćtemperatury czynnika przed i za skraplaczem by jednostka zewnętrzna działała poprawinie , wiem ze to zalezy od wielu czynników i temperatur i dodatkowo jest to inwerter pobór mocy 4,6 kw i max wydajnosc na grzaniu 16 kw , ale na przykład przy temp zew 0 st, wejscie na skraplacz powinno być,,,,,,,,,? a wyjscie ze skraplacza powinno być.........?? czynnik 410a , dziekuje za wyrozumiałość i pozdrawiam

Temperatuty czynnika 410a - byniom - 2010-12-26

Trochę trudno jest odpowiedzieć na twoje pytanie i może lepiej napisz jaki masz problem z tym klimatyzatorem

Temperatuty czynnika 410a - Shitashii - 2010-12-26

Wejście powinno być ciepłe, a wyjście jeszcze cieplejsze. To na grzaniu.

Temperatuty czynnika 410a - tomek83 - 2010-12-26

witam sam sobie odpowiedziales na pytanie Smile temperatury te zaleza od wielu czynnikow wiadomo im nizsza temp zewnetrzna tym wydajnosc urzadzenia spada RZQ ma zakres dla grzania od-20 do +15 stopni jezeli urzadzenie pracuje poprawnie nie wykazuje bledow to po co ci ta wiedzaSmile?

Temperatuty czynnika 410a - tomek83 - 2010-12-26

daikin kolego nie jest glupie urzadzenie i ma odpowiednie termistory w odpowiednich miejscachSmilektore w przypadku gdyby temperatury na tloczeniu byly by nie takie jak powinny zablokuja prace maszyny tak ze mozesz spac spokojnieSmile

,,utopiłem ,,, skraplacz w zbiorniku i to ustrojstwo zasila mi c.o. i własnie dlatego pytam o temperatury bo.......jezeli wyjscie czynnika po oddaniu temperatury w skraplaczy jest ponizej 34,,,,,,35 st. to wtedy nagle zatrzymuje sie jednostka zew, odczeka 3 minuty i rusza od nowa ..powyzej tych temp. tez czasem wybije ale juz rzadziej ,natomisat temp przed oddaniem ciepła z czynnika mam ok 80 st , po chwiliiiii pracy ,,spada,, do 60 st i taka temperatura jest juz ciągle ,dlatego pytam czy to normalne zachowanie jednostki zewn, ze nie lubi zbyt niskiej temp, przed wejsciem na parownik ????

Temperatuty czynnika 410a - mg - 2010-12-26

Toż to profanacja topić daikina, Smile moim zdaniem przewymiarowałeś skraplacz.

,,wiem, bo woda ma lepszy wsp. przewodnosci cieplnej , dlatego pompką obiegową i termostatem jestem w stanie regulować odbiór ciepła z tego ,,wymiennika,, i dlatego pytam jakie temperatury przed i za ...... powinny być . I czy ktos z was kiedyś te temp , z ciekawosci mierzył, czy tylko cisnienia by jednostki pracowały prawidłowo

Jaką pojemność ma zasobnik?

200 litrów

Z Twojego opisu wynika że uszykowałeś sobie sporą bombę w kotłowni, nie chcę straszyć ale zegar tyka :o

Temperatuty czynnika 410a - awax - 2010-12-27

Kolejny "pomysłowy Dobromir"
Kolego,jeżeli chcesz uczciwej odpowiedzi,to sam pisz uczciwie.Ty po prostu zrobiłeś sobie tanią pompę ciepła,tylko wiedzy zabrakło i faktycznie może z tego wyjść "bomba"
Pytanie jest śmieszne bo ta różnica temperatur zależy głównie od temperatury i przepływu wody CO.
Jakiekolwiek odpowiedzi co do takiego "wynalazku"nie widząc bezpośrednio całości mogą jedynie doprowadzić do kłopotów i są nieodpowiedzialne.
No ale jeżeli jesteś jedynie użytkownikiem to możliwe,że wykonała to profesjonalna firma i jej o to zapytaj.

Temperatuty czynnika 410a - ale.ale - 2010-12-27

:| ,,bomba,, w jakim sensie , nie jestem serwisantem i własnie pytam o porady a hasła typu ,,bomba,, nic mi nie mówią, a gdyby to była oryginalna kanałówka podpieta to jakie powinny byc temperatury przed i za ,,odbiornikiem,, ciepła,,,,,,,,,,,,,,,????????

niechce zmierzyć , zmierzyłemmmmmmm i chce wiedzieć czy to co odczytałem to tak ma być, mnie jako urzytkownika nie interesuje cisnienie wewnątrz układu , mnie interesuje tempeeratura!! i dopiero kiedy nie grzeje nie chłodzi bede wzywał kogo trzeba , chce tylko wiedziećććććć , a nie zabierać wam chleba , czy to takie trudne pyatnie ??????? Sad

Temperatuty czynnika 410a - Shitashii - 2010-12-27

To odpowiedź jest taka: Skoro zmierzyłeś 80*C (60) / 35*C to tak może być, skoro tak jest. Układ ma swoje czujniki i działa w pewnych zakresach jakie ma zaprogramowane. A co się dzieje z parownikiem, gdzie on jest, co ochładza? Może tam czujka przeciwoblodzeniowa go wyłącza? Moje odczucie jest takie - dużo piszesz, ale jakoś mało w tym treści. Nikt Ci z fusów nie wywróży.

Albo ciśnienie tłoczenia bardzo spada i też coś mu nie pasuje. Na pewno pojawiają się jakieś błędy. Serwis powinien więcej pomóc. A, tak wogóle to można odczytać sp[oro temperatur z samego sterownika.

Shitashii napisał(a):To odpowiedź jest taka: Skoro zmierzyłeś 80*C (60) / 35*C to tak może być, skoro tak jest. Układ ma swoje czujniki i działa w pewnych zakresach jakie ma zaprogramowane. A co się dzieje z parownikiem, gdzie on jest, co ochładza? Może tam czujka przeciwoblodzeniowa go wyłącza? Moje odczucie jest takie - dużo piszesz, ale jakoś mało w tym treści. Nikt Ci z fusów nie wywróży.

jak juz pisałem jednostka zew jest nieruszana czyli parownik jest w niej , ochładza powietrze zew. Jak sie zalodzi uruchamia sie odladzanie , wiec jest ok , tylko przy niskiej temp wyjscia czynnika ze skraplacza , ponizej 35 st jednostka zew bardzo czesto sie zatrzymuje nagle , jezeli ta temp jest wyzsza ok 36,,,,38 ,,,,,,,,,maszyna pracuje i jest przewaznie ok czasami tylko ,,wyskoczy,, dlatego pytam o temperaturyyyyyy, co do montarzysty , zrobił to ktos kto mi to sprzedał, tylko mieszka 300 km odemnie , serwisant polecany w duzej firmie z czesciami dla chłodnictwa w krakowie przyjechał domnie w celu własnie tych wybić , jak juz był blisko mnie to zadzwonił i zapytał czy mam manometry ???????? ja urzytkownik Sad juz sobie pomyslałem co to za serwisant ,,,,musiał sie wracac do firmy , pół czasu ,,serwisowego,, przesiedział na komórce i dzwonił do kogos i ciągle sie pytał o kazdy szczegół,,,,,,,,, Sad załamka ......... a strona w internecie ze hohohoho i rekomendacji jeszcze wiecej ,,,,,,,,dziwicie sie teraz ze pytam o to wszystko na forum??????????? Sad co do wyskakujących błedów na sterowniku niema nic poza tymi które juz były w pamieci jak był sprzet umnie zamontowany , pytanie kolejne , jak je skasować ??????? jest to model brc1c51

Temperatuty czynnika 410a - tomek83 - 2010-12-27

witam ale sieczkobrzeka wykombinowalesSmiledo ogrzewania wody urzytkowej daikin stworzyl system o nazwie ALTHERMA a nie RZQ Smile poczytaj sobie o tym w necie moze sie czegos ciekawego dowiesz pozdrawiam

Temperatuty czynnika 410a - HVAC - 2010-12-27

1. jak sterujesz agregatem?
2. jaka jest temp na sterowniku?
3. jakiego typu jest zbiornik c.o. producent?

Panowie ale wielka prośba , ja wiem ze dla was cisnienia, manometry są ,świete,, ale ja pytam tylko ile powinno być, z waszego doświadczenia . Mój Daikin rzq125 ma okreslone parametry i to wiem i nie ingeruje w to , sterowanie mam oryginalne ..sterownik przewodowy i cała elektronika z kanałówki , pytam tylko ile powinno być przy temp zew np 0*c

Barbi, nawet gdyby ale.ale to był "ten sam burak co zawsze", to Ty jednak piszesz nie w temacie.

Temperatuty czynnika 410a - byniom - 2010-12-27

Kolego ale.ale powienieneś opisac dokładnie jakie masz urządzenie i co mu dolega a nie wnikać jakie temperatury są gdzie i kiedy . Temperatury to tutaj ciężko stwierdzić jakie powinny być w danym momencie. opisz problem i będzie prościej

ok.....pisałem juz ale jeszcze raz napisze mam DAIKINA RZQ125 zamiast działać jako nawiew ciepłego powietrza , i klima latem , jednostke wewnętrzną ,,utopiłem,, w wodzie . Cały ten układ działa mi teraz w pozycji grzania , Po oddaniu ciepła w skraplaczu gdy temp czynnika jest mniejsza niz 35 *c (zaraz za skraplaczem) bardzo czesto jednostka zew sie nagle zatrzymuje , odczeka 3 minuty i znów startuje . Zamontowałem termostat przy pompce obiegowej c.o. i gdy temp czynnika za parownikiem rosnie nagłe zatrzymania są coraz mniejsze , a przy ok 40 *c juz pracuje prawidłowo, stąd moje pytania o temperatury

Temperatuty czynnika 410a - barbie - 2010-12-27

zgłoś się do serwisu Daikina w Krakowie .

zgłosiłem sie , przyjechał i juz wczesniej pisałem jak był przygotowany Sad Sad Sad