![]() |
|
problem z mroźnią - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: problem z mroźnią (/showthread.php?tid=4594) Strony:
1
2
|
problem z mroźnią - szk6 - 2011-02-16 mam następujący problem mroźnia ok 80 m3 docelowo -18*C agregat bitzer 22 m3 (2Q-4.2) czynnik R22 parownik S-GHNE 050C/18 TZR DANFOSS TS DYSZA 03 (nowy) ODPAROWANIE -28*C (0,8 BAR) PRZEGRZEW ok8K tłoczenie ok13-14 BAR regulowane presostatem (skraplacz powietrzny) wziernik pełny zawór zasilany na pewno cieczą, układ suchy Problem wygląda następująco nie osiąga zadanej temp -18*C (-12*C -13*C to maksymalny osiąg) próbowałem podnieść ciśnienie na tłoczeniu bez skutku problem z mroźnią - awax - 2011-02-16 Czy komora jest pusta? problem z mroźnią - szk6 - 2011-02-16 jest towar ok 15 ton ryby aktualnie jej temp to ok-9*c problem z mroźnią - mg - 2011-02-16 Parownik zalodzony? Chłodnica problem z mroźnią - awax - 2011-02-16 troszkę czasu musi upłynąć na zmrożenie tej ilości rybki problem z mroźnią - szk6 - 2011-02-16 wiem ale mrożnia już tak chodzi 2 doby bez żadnego rezultatu problem z mroźnią - mg - 2011-02-16 Jaką temperaturę miał towar w czasie załadunku do komory? problem z mroźnią - barbie - 2011-02-16 jak grube są ściany i czy drzwi są szczelne ? . problem z mroźnią - szk6 - 2011-02-16 ok 0*C ale to było ok tydzień temu na początku szło dobrze a po ok 3 dniach od załadunku zaczęło kuleć przynajmniej tak twierdzi właściciel problem z mroźnią - mg - 2011-02-16 Czy komorę załadowano dwa dni temu? problem z mroźnią - szk6 - 2011-02-16 drzwi szczelne izolacja styropian chyba 10lub 15 cm problem z mroźnią - szk6 - 2011-02-16 mg napisał(a):Czy komorę załadowano dwa dni temu?nie tydzień temu tak jak pisałem trzy posty wcześniej problem z mroźnią - barbie - 2011-02-16 sprawdź czy jest zalodzenie parownika od strony niewidocznej . problem z mroźnią - szk6 - 2011-02-16 parownik odszraniany prawidłowo nie jest zalodzony sprawdzałem problem z mroźnią - szk6 - 2011-02-16 czy miał ktoś przypadek pogorszenia się wydajności sprężarki problem z mroźnią - barbie - 2011-02-16 wskazania manometru niskiego ciśnienia mogą być niedokładne .jesteś pewien jaki tam jest czynnik ? . problem z mroźnią - szk6 - 2011-02-16 jestem pewny że r22 manometry też mam dobrej jakości refco nie wysłużone także jakieś duże przekłamanie bym wykluczył zdejmowałem głowicę ze sprężarki i płytki ssące były mocno wyklepane więc je obruciłem nie przyniosło zupełnego rezultau problem z mroźnią - szk6 - 2011-02-16 wiecej czynnika to raczej nie pomoże a na pewno zacznie podlewać sprężarkę cieczą problem z mroźnią - mg - 2011-02-16 Kto ci dobierał dysze?, tutaj będzie problem. problem z mroźnią - szk6 - 2011-02-16 dysza 03 była w układzie zainstalowana i na niej układ działał bez zarzutu jaką więc dał byś dyszę problem z mroźnią - wit - 2011-02-17 wygląda na za mała wydajność układu... "agregat 22m3/godz" -zamrozić możesz około tony na dobę -nie che mi się liczyć dokładnie ale ten rząd wielkości... czyli załadunek 15 ton o temp 0C -to komora za dwa tygodnie osiągnie zadane parametry.... oczywiście agregat goni bez przerwy i dostaje w d*** recepta -1 nie przeładowywać tak komory. towar ładować po trochu około tony dobowo. -2 dołożyć urządzeń -te które są są za słabe na takie użytkowanie. -3 - zmniejszyć ciśnienie skraplania na 10 bar i dać większą o jeden numer dyszę TZR -rozwiązanie ratunkowe tymczasowe i jako gest rozpaczy. -4 sprawdź przegrzanie i ewentualnie zmniejsz do 10K -lekko ryzykowne ale wymusisz pracę większa powierzchnią chłodnicy i na troszkę wyższym odparowaniu... wydajność układu troszkę wzrośnie. punkty 3,4 -to rozwiązania awaryjne -troszkę więcej wyciśniesz z tego co masz -zwłaszcza zimą -ale i tak masz za mało wydajności. utrzymać temperaturę jest względnie łatwo. Do zamrożenia towaru potrzeba duuuużej wydajności. problem z mroźnią - łysy45 - 2011-02-17 wit napisał(a):wygląda na za mała wydajność układu... "agregat 22m3/godz" -zamrozić możesz około tony na dobę -nie che mi się liczyć dokładnie ale ten rząd wielkości... czyli załadunek 15 ton o temp 0C -to komora za dwa tygodnie osiągnie zadane parametry.... oczywiście agregat goni bez przerwy i dostaje w d***mam pytanie do punktu 3 jak to zrobić dać większą dyszę a zmniejszyć ciśnienie skraplania nawet jeżeli to się uda to w jakim celu .A jeżeli chcesz zalać parownik to chyba trzeba dać większy wtrysk to do punktu 4 .Co do punktu 1,2 zgadzam się całkowicie i tego bym się trzymał pozdrawiam problem z mroźnią - szk6 - 2011-02-17 przegrzanie jest ustawione na 10K jak napisałem w pierwszym poście aktualnie sytuacja wygląda tak że do -12 dochodzi dosyć szybko szybko a pózniej nic choć by i dobę chodziła problem z mroźnią - łysy45 - 2011-02-17 A jak wygląda chłodnica ,czy cała jest zalana i dokąd przemarza problem z mroźnią - wit - 2011-02-17 łysy45 napisał(a):w takim...wit napisał(a):-3 - zmniejszyć ciśnienie skraplania na 10 bar i dać większą o jeden numer dyszę TZR -rozwiązanie ratunkowe tymczasowe i jako gest rozpaczy.mam pytanie do punktu 3 jak to zrobić dać większą dyszę a zmniejszyć ciśnienie skraplania nawet jeżeli to się uda to w jakim celu .A jeżeli chcesz zalać parownik to chyba trzeba dać większy wtrysk to do punktu 4 .Co do punktu 1,2 zgadzam się całkowicie i tego bym się trzymał pozdrawiam zmniejszasz ciśnienie skraplania -przestawiając presostat skoczka na skraplaczu -lub przeregulowując regulator obrotów -wiatrak goni szybciej i skraplanie spada. Sprężarka ma wyraźnie lżej -nie musi tak mocno sprężać -więc jej wydajność rośnie. rośnie około 20%. jednocześnie -mniejsze ciśnienie cieczy przed TZR powoduje spadek wydajności zaworu -co kompensujesz większą dyszą. efekt końcowy -sprężarka ma lżej -ma lepszą wydajność -"lepiej ciągnie" -i niżej schodzi ssaniem. TZR z większą dyszą daje radę mimo małego ciśnienia cieczy - podaje troszkę więcej czynnika -i w efekcie ciśnienie ssania mimo wzrostu wydajności sprężarki utrzymuje się podobnie... jeśli masz zapas wydajności chłodnicy -lekkie rozkręcenie TZR -punkt 4 powoduje pracę większą powierzchnią - wzrost ciśnienia odparowania-i w rezultacie dalszy wzrost wydajności układu. Jeśli jest oddzielacz cieczy -rozsądne zmniejszenie przegrzania jest zabiegiem dość bezpiecznym. jeśli oddzielacza cieczy nie ma -przegrzanie 10-15Kwskazane ze względu na bezpieczeństwo sprężarki. ale to rozwiązania awaryjne i częściowe... gest rozpaczy -zwiększysz wydajność układu o około 20%.... i tak agregat 22m3/godz nie da rady połknąć i jednorazowo załadunku 15 ton świerzyzny. Zdolność przechowywania komory -a dobowy załadunek i zdolność zamrażania to dwie różne sprawy... |