![]() |
|
jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? (/showthread.php?tid=4697) Strony:
1
2
|
jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - wit - 2011-03-12 Witam. potrzebuję wyposażyć sprężarkę danfoss SC18Cl w szkiełko wskaźnik poziomu oleju... robił to już ktoś da się wlutować lub wspawać jakieś szkło bezpośrednio na korpus? bez ryzyka przegrzania uzwojeń ? w którym dokładnie miejscu to robić jak nawiercać, żeby nie ryzykować ? cholerka uzwojenia są blisko powierzchni tego "garnka" iakie szkiełko wskaźnik dobrać ? najprościej byłoby np wyciąć kawałek korpusu ze szkiełkiem ze złomu jakiegoś dużego hermetycznego agregatu ... obecnie mam "typowo" czyli rurkę fi6 wlutowaną w dno -szkiełko -i potem w ssanie (ściślej w króciec napełniający) -tylko, że te plączące się pod spodem rurki mocno utrudniają montaż sprężarki i aż się proszą o przypadkowe urwanie... zdecydowanie lepiej byłoby mieć szkiełko bezpośrednio na korpusie sprężarki -tak jak w niektórych większych modelach jest fabrycznie... niestety aplikacja "mocno nietypowa" i wskaźnik poziomu oleju jest potrzebny... pozdrawiam. Witek. jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - mg - 2011-03-12 Może tak?
jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - mg - 2011-03-12 Nawierca(np Słodowy) wiertłem małej średnicy zarys otworu w taki sposób aby nie przewiercać blachy na wylot. Można to zrobić za pomocą wiertła z nałożoną tulejką dystansową. Następnie na obrzeżu przewidzianego otworu przyspawałby śrubę tak aby łeb był przyspawany a gwintowana część sterczała. Przy pomocy ściągacza udarowego wyrwałby osłabione miejsce.W ten sposób możesz wykonać duży otwór w sprężarce bez żadnych opiłków. jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - wit - 2011-03-12 Opiłków się nie boję. opróżnię z oleju -dam azot na 20 bar -i będę wiercił koroną tak żeby otwór był jako"sufit" -sprężarka przykręcona nóżkami do ściany. Ciśnienie wydmucha wszystko... jak już zacznie się z jednej strony odrywać -to ciśnienie spadnie a nadal będzie wydmuchiwać... potem resztę podważę śrubokrętem i wyrwę... Boję się spawania. boję się przegrzania uzwojeń. Mg -dzięki za radę i za zdjęcie. A propos zdjęcia co to za "maszyna" ? i czy mógłbyś dać jeszcze jakieś zdjęcia wnętrza? -wygląda ciekawie. A ja zawsze muszę wszystkie ciekawe urządzenia obejrzeć... ot taka mała wada -"zboczenie zawodowe"
jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - coolmaker1 - 2011-03-12 Witam.Podepnę się pod temat tej "szatańskiej maszyny".Kilka lat temu PROZON udostępnial taką i większą pompe do ewakuacji niedużych ilości czynnika chłodniczego.Miała również zastosowanie do robienia próżni ewentualnie do przedmuchiwania.Tą mniejsza obsługiwał DanfossTL4(o ile pamiętam)na R134a.Dwa zegary LP i HP,press HP z ręcznym resetem pod czerwonym deklem.Całość zgrabnie złożona,lekka i służyłą parę sezonów.Dużej nie zdązyłem wypróbować.Pozdraiam jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - wit - 2011-03-12 ja pytam -bo sam robię "szatańską maszynę" i to w wersji full -czyli oprócz odzysku i pompowania +kompleksowe oczyszczenie -dokładne usuwanie wilgoci i starego oleju... bardziej do płukania czystym freonem instalacji przy retroficie niż do samego odzysku... jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - Shitashii - 2011-03-12 wit napisał(a):(...) -dam azot na 20 bar (...)A broń Cię Panie Boże... Daj 2 bary, no może 3.... no 5 to już max, ale i tak za dużo. Ja w podobny sposób nawiercałem butle - lekkie ciśnienie aby wypchnąć pierwsze opiłki, a później azot odkręcony na stałe i wiercenie (tak jak piszesz) do góry. jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - wit - 2011-03-12 jak za ostro pieprznie -to do wnętrza korony. Oczywiście pancerne okulary (lub przyłbicę) i rękawice włożę... aha koronę dałbym bez wiertła-pilota -tylko dospawał do sprężarki jakiś pręt który osiowałby się bezpośrednio wewnątrz uchwytu koronki. jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - radekklimat - 2011-03-12 Lutuj smiało srebrem 45% i nie obawiaj sie o uzwojenie bo jest powyzej oczka olejowego i w pewnym odstepie od obudowy. jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - wit - 2011-03-12 radekklimat napisał(a):Lutuj smiało srebrem 45% i nie obawiaj sie o uzwojenie bo jest powyzej oczka olejowego i w pewnym odstepie od obudowy. dzięki. myślałem o wycięciu kątówką fragmentu ze szkiełkiem z dużego danfossa -np. ze spalonych mtz160 ... wykręceniu szkiełek i uszczelek -ładnego oszlifowania z niewielkim nadmiarem blachy wokół tulejki szkiełka -oraz wspawaniu w korpus sprężarki. Wspawać chciałem elektrodą stal do stali lub ewentualnie tigiem -niedługo będę miał pod ręką ekipę spawaczy w tigu.... za piwo by wspawali... jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - łysy45 - 2011-03-12 WIT GRATULUJĘ zrobiłeś w konia parę osób ,tłumaczył tego niebędę .A Tak asekurancko TY tego nie wiedziałś i jeszcze tigiem no nie migo mat najlepszy pozdro piotr jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - wit - 2011-03-12 Łysy45 -nikogo w konia nie robię. naprawdę potrzebuję rady. i nigdzie nie pisałem, że problemem jest zespawanie -bo to można na wiele sposobów. pytanie było, czy nie spalę uzwojeń i wcale nie jestem pewien, czy spawanie tigiem garnka od sprężarki jest dobrym pomysłem -spoina -super, ale tig bardzo mocno nagrzewa spawany materiał wiec garnek byłby bardzo gorący -i boję się tej metody -czy nie spalę uzwojeń pod spodem. Koledzy troszkę rozproszyli obawy. A naprawdę nie sztukaby było szybko i dobrze zespawać a przy okazji "załatwić" sprężarkę -która troszkę kosztuje. Więc wszelkie rady nadal mile widziane -i raczej przychylam się do pomysłu Kolegi radekklimat niż własnego... a tig po prostu trafia się okazja skorzystać... jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - łysy45 - 2011-03-12 Uzwojenie jest na górze spawaj czym chcesz byle szczelnie pozdro piotr jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - mg - 2011-03-12 Podczas spawania przepuszczaj azot przez sprężarkę tak aby azot wyprowadzał ciepło czyli powinien wychodzić przez w wspawywany element. Dodatkowo azot zabezpieczy przed wybuchem gazów powstałych podczas spalania oleju wewnątrz sprężarki. jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - mg - 2011-03-12 grzeczny napisał(a):Ja bym proponował argon i nie ma mowy o oleju wewnątrz.Nie ma się co obawiać o uzwojenia,ale jeżeli musisz to spawaj krótkimi etapamiZwłaszcza jeśli zdecyduje się na spawanie metodą TIG. jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - restart - 2011-03-13 Moje pytanie brzmi po co poziom oleju w tak małym układzie chłodniczym.Poziom oleju w układzie fachowiec poznaje po ciśnieniach.Czym niższe ciśnienie ssania tym powrót oleju bardziej skomplikowany/ jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - mg - 2011-03-13 restart napisał(a):Radeklimat nie ma pojęcia o usytowaniu uzwojeń sprężarek :| I co z tego? inni potrafią milczeć. Nietrafne podpowiedzi uczą, że należy polegać głównie na swojej wiedzy i doświadczeniu, a Ty kłapiesz i kłapiesz, jak stara przekupka na bazarze. :/ jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - mg - 2011-03-13 Cała sztuka polega na przesianiu informacji. Wydaje Ci się że laik poradzi sobie z tym? jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - mg - 2011-03-13 To otwarte forum dyskusyjne więc każdy może wyrazić swoją opinię. To że nie musisz przesiewać dobrze świadczy o Tobie, natomiast początkujący nie mogą bezkrytycznie ufać poradom. To chyba logiczne? jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - mg - 2011-03-13 Komu na tym zależy? bo Tobie na pewno nie. jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - Shitashii - 2011-03-13 grzeczny, 14-11-2010 12:35:42 napisał(a):Jednym słowem to jakaś ściema z tymi certyfikatami,badania wysokościowe to pikuś,SEP ma jeden z nas ,do 1 kV chyba musi starczyć.Co do "maniany" to mi nie przeszkadza,jak się przestanie opłacać to przecież ślubu z tym nie biorę.Inwestycja też żadna kilka wężyków,zegary i pompa.Klucze to każdy ma w samochodzie.My nie musimy robić dużych klim ani ich naprawiać.Jest tyle zleceń na sam montaż małych ,że można fajnie zarobić. jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - restart - 2011-03-13 Wit ja bym nawiercił dwa otwory fi 6 nad i pod poziomem oleju i wlutował bym wziernik cieczy który będzie wskazywał poziom oleju
jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - Shitashii - 2011-03-13 Wit napisał w pierwszym poście: wit napisał(a):obecnie mam "typowo" czyli rurkę fi6 wlutowaną w dno -szkiełko -i potem w ssanie (ściślej w króciec napełniający) -tylko, że te plączące się pod spodem rurki mocno utrudniają montaż sprężarki i aż się proszą o przypadkowe urwanie... A restart "pomaga": restart napisał(a):Wit ja bym nawiercił dwa otwory fi 6 nad i pod poziomem oleju i wlutował bym wziernik cieczy który będzie wskazywał poziom oleju jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - restart - 2011-03-13 Poniżej prawidłowego poziomu oleju nie oznacza w dnie karteru
jak wlutować szkło poziomu oleju do danfossa? - wit - 2011-03-13 restart napisał(a):Poniżej prawidłowego poziomu oleju nie oznacza w dnie karteru ta... może za mało widziałem... ale wszystkie oczka do wlutowania albo maja na wprost kroćce długie na kilka cm. albo lutuje/spawa się korpus oczka bezpośrednio do rury dużej średnicy lub do korpusu sprężarki. jeszcze nie widziałem oczka które miałoby dwie króciutkie rurki fi6 do wlutowania w korpus. i niestety mimo 20lat praktyki nadal nie umiem wygiąć rurki nawet fi6 o prawie zerowym promieniu gięcia... wiec lutowane wedlug powyższego pomysłu zero zalet a oczko jeszcze gorzej odstaje i przeszkadza niż lutowane rurką w dno korpusu.... nadal jest plątanina rurek -tyle, ze w jeszcze mniej wygodnym miejscu... pytanie było jak bezpiecznie wlutować / wspawać oczko bezpośrednio w bok korpusu -i czy w ogóle się da nie ryzykując spalenia uzwojeń.... chyba obecnie sprężarka trafi do maszyny z plątaniną rurek do oczka -nie będę ryzykował uszkodzenia. -a następną sprężarkę -jako część zamienna pomału przygotuję wspawując oczko bezpośrednio w bok korpusu. i żeby posiać ferment i wywołać burzę -do spawania wnętrze sprężarki zaleję WODĄ -żeby przy spawaniu chłodziła uzwojenia... w dno sprężarki na sreberko króciutki schreder do spuszczania oleju a na bok korpusu bezpośrednio spawany stalowy fragment z oczkiem z innego korpusu. I na czas spawania woda do środka obudowy sprężarki tak, żeby przykryć uzwojenia. i kolego restart główkuj jak to może wyjść. to nie żart ani podpucha -naprawdę do kolejnej sprężarki zamierzam wlać wody żeby nie przegrzać uzwojeń przy spawaniu tego garnka... tyle,że procedura będzie dość kłopotliwa i pracochłonna... wolałbym takiej uniknąć. pomysł z wodą -za kilka dni napiszę co mam na myśli. a na razie - sieję ferment i burzę... i czekam nagłosy oburzenia. może być ciekawa -nieszablonowa dyskusja
|