Forum Klimatyzacja
ilość oleju - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: ilość oleju (/showthread.php?tid=4861)

Strony: 1 2

ilość oleju - michu - 2011-04-19

Witam,mam pytanie e jaki sposób można sprawdzić ilość oleju w układzie jeżeli nie posiadam stacji do obsługi klimy,mam tylko stacje odzysku i pompę z góry dziękuję za podpowiedzi

ilość oleju - Shitashii - 2011-04-19

Nie odpowiem na Twoje pytanie, ale pocieszę, że mając "stację do obsługi klimy" też tego nie sprawdzisz w prosty sposób. Bo można... rozkręcając wszystko... :-)

ilość oleju - michu - 2011-04-19

czyli profilaktycznie wlewać 50g do każdego układu???,bo chyba tak się najlepiej sie zabezpieczyć przed ewentualnym zatarciem,co Ty na to ???,pozdrawiam

ilość oleju - barbie - 2011-04-19

obróć autko dogórykołami,pod klimę podstaw miskę ,przelej złapany olej do menzurki,odczytaj ilość oleju .

ilość oleju - Shitashii - 2011-04-19

michu napisał(a):czyli profilaktycznie wlewać 50g do każdego układu???,
NIE!

ilość oleju - Tadeusz4321 - 2011-04-20

michu napisał(a):czyli profilaktycznie wlewać 50g do każdego układu???,bo chyba tak się najlepiej sie zabezpieczyć przed ewentualnym zatarciem,co Ty na to ???,pozdrawiam
Czyli 4 lata serwisu klimatyzacji przez ciebie i masz w układzie prawie dwa razy tyle oleju co fabryka przewiduje.Napewno sprężarka się nie zatrze.

ilość oleju - llort - 2011-04-20

Zatrzeć się nie zatrze.Ale uszkodzić się musi.Człowiek oddychając samym tlenem umiera Sad

ilość oleju - michu - 2011-04-21

Panowie to to z tym olejem wlewać czy nie wlewać ,będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi i uzasadnienia,pozdrawiam

ilość oleju - Tadeusz4321 - 2011-04-21

Człowieku nie wolno dolewać tyle oleju.Przecież policz sobie :4 twoje serwisy i podwoisz ilośc oleju w układzie.Co wtedy z zaworem rozprężnym?Ty masz jakieś pojęcie o klimie samochodowej?

ilość oleju - Robert81r - 2011-04-21

generalnie Michu - ile oleju wyciagniesz tyle oddajesz.

ilość oleju - llort - 2011-04-21

Pod warunkiem że pojazd nie pochodzi po przeglądzie micha Cool

ilość oleju - mg - 2011-04-23

michu napisał(a):Witam,mam pytanie e jaki sposób można sprawdzić ilość oleju w układzie jeżeli nie posiadam stacji do obsługi klimy,mam tylko stacje odzysku i pompę z góry dziękuję za podpowiedzi

Stacją do odzysku można robić ,,cuda", rusz głową Smile

ilość oleju - michu - 2011-05-03

tzn ,idzie zrobić jakiś separator oleju,tylko ja nie wiem jak, pomocy

ilość oleju - j_a_c - 2011-05-03

czasem jest korek kontrolny w sprężarce ,a jak nie ma wo wyciąga sie sprężarkę wylewa sie i juz wiadomo 80% oleju jest w sprężarce,można jeszcze na wyczucie ale tu trzeba wprawy, innych metod nie znam

ilość oleju - mg - 2011-05-03

j_a_c napisał(a):czasem jest korek kontrolny w sprężarce ,a jak nie ma wo wyciąga sie sprężarkę wylewa sie i juz wiadomo 80% oleju jest w sprężarce,można jeszcze na wyczucie ale tu trzeba wprawy, innych metod nie znam
80% w sprężarce i gitara. Smile

ilość oleju - mg - 2011-05-03

michu napisał(a):tzn ,idzie zrobić jakiś separator oleju,tylko ja nie wiem jak, pomocy
generalnie separator oleju polega na spowolnieniu strumienia mieszaniny, pomocy

ilość oleju - llort - 2011-05-03

mg napisał(a):
michu napisał(a):tzn ,idzie zrobić jakiś separator oleju,tylko ja nie wiem jak, pomocy
generalnie separator oleju polega na spowolnieniu strumienia mieszaniny, pomocy
Przeważnie za pomocą nagłej zmiany kierunku przepływu Smile

ilość oleju - michu - 2011-05-04

a gdzie można kupić taki separator ???

ilość oleju - mg - 2011-05-04

W sklepie z odolejaczami?, w drogerii nie widziałem nigdy Wink

ilość oleju - j_a_c - 2011-05-05

separator oleju to można zrobić nawet z elementów znalezionych w drogerii ,zaaplikowana technologia to to nie jest , ale jak przy jego pomocy chcecie wyssać olej ze sprężarki to nie potrafię zrozumieć

poza tym nie widziałem jeszcze stacji do odzysku bez separatora

ilość oleju - Kikson - 2011-05-05

michu napisał(a):Witam,mam pytanie e jaki sposób można sprawdzić ilość oleju w układzie jeżeli nie posiadam stacji do obsługi klimy,mam tylko stacje odzysku i pompę z góry dziękuję za podpowiedzi

Mam do Was koledzy pytanie: W jaki sposób stacja do obsługi klimatyzacji wyciąga cały olej z instalacji??? Co ta cudowna maszyna ma w sobie, że to potrafi?? Jakie zjawiska fizyczne i paranormalne wykorzystuje aby osiągnąć ten cel jakim jest odzysk oleju???
Proszę o precyzyjną odpowiedź.
Z góry dziękuję.

ilość oleju - gajdek419 - 2011-05-06

odpowiedź jest prosta: taka stacja nie wyciaga nigdy całego oleju

ilość oleju - Kikson - 2011-05-06

gajdek419 napisał(a):odpowiedź jest prosta: taka stacja nie wyciaga nigdy całego oleju

WŁAŚNIE!!! A warsztaty z rodziny preudo klimy robią tak: maszyna wyciąga 50 ml oleju z układu, gość otwiera mądrą księgę i czyta, że powinno być 180 ml. Dolewa 130 ml i twierdzi, że jest OK. Teraz robisz serwis przez 4 lata u tego samego gościa i co?? Masz 500 ml w układzie.
Panowie, każdy chce zarobić, wiadomo, ale skoro ktoś nie ma pojęcia jak to zrobić to dlaczego to robi. Dział "klimatyzacja samochodowa" na tym forum jest znakomitym przykładem niewiedzy i braku kompetencji do takich prac.

ilość oleju - Tadeusz4321 - 2011-05-06

O tym pisałem wyżej w poście 6.Ja od lat dolewam tą ilość ,którą wyssie maszyna i dodaje 3 % ilości brakującego czynnika w układzie.Oczywiście nie wtedy jak była dziura .

ilość oleju - michu - 2011-05-07

ja nie chce wysysać oleju ze sprężarki tylko chce wiedzieć ile ogólnie wyssałem oleju z układu,dlatego że mija stacja do odzysku czynnika nie posiada takiego bajeru