Forum Klimatyzacja
Szronienie zaworu ssącego - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Szronienie zaworu ssącego (/showthread.php?tid=5025)

Strony: 1 2

Szronienie zaworu ssącego - pokerstar24 - 2011-05-22

Ostatnio uruchamiałem klimatyzator kanałowy Chigo 7,0 kw, czynnik R410A
układ był nabijany od zera, dodałem wymaganą ilość czynnika + dodatkowo 0,30 kg
na długość instalacji (7-8m), rurka cieczowa 10mm
po uruchomieniu (temp. zewnętrzna +18 st.) cholernie szroni zawór ssący przy sprężarce
przy ciśnieniu ok. 5,5 bara
jaki jest problem? czynnika chyba nie jest za mało, raczej obawiam się że za dużo dodałem

Szronienie zaworu ssącego - system - 2011-05-22

pokerstar24 napisał(a):Ostatnio uruchamiałem klimatyzator kanałowy Chigo 7,0 kw, czynnik R410A
po uruchomieniu (temp. zewnętrzna +18 st.) cholernie szroni zawór ssący przy sprężarce
jaki jest problem? czynnika chyba nie jest za mało, raczej obawiam się że za dużo dodałem
Witaj. Moze jest gdzies zalamana jedna z rurek?

Szronienie zaworu ssącego - barbie - 2011-05-22

zasłoń skraplacz kartonem i obserwuj ciśnienie i pobór prądu .

Szronienie zaworu ssącego - Fujitsu Szczecin - 2011-05-22

barbie napisał(a):zasłoń skraplacz kartonem i obserwuj ciśnienie i pobór prądu .
Witam

Barbie zdradź mi tajemnice, jakich parametrów oczekiwać i co nam one powiedzą.

Pozdrawiam

Szronienie zaworu ssącego - byniom - 2011-05-22

Podaj takie parametry : ciśnienie, prąd pobierany i przegrzanie, oraz temperaturę wewnątrz i na zewnątrz.

barbie napisał(a):zasłoń skraplacz kartonem i obserwuj ciśnienie i pobór prądu .

no właśnie - czego mam oczekiwać i czego się dowiem po tym zasłonieciu?

Szronienie zaworu ssącego - llort - 2011-05-22

Barbie żyje zimą a mamy prawie lato.Barbie pozbieraj się z tych kartonów.

llort napisał(a):Barbie żyje zimą a mamy prawie lato.Barbie pozbieraj się z tych kartonów.
Big Grin

byniom napisał(a):Podaj takie parametry : ciśnienie, prąd pobierany i przegrzanie, oraz temperaturę wewnątrz i na zewnątrz.

ciśnienie na ssaniu - 5,5 bara
prądu nie znam, nie mierzyłem, mogę to zrobić przy najbliższej okazji
przegrzania tez nie znam
temperatura zewnetrzna - + 18
temperatura wewnetrzna - jest to klimat. kanałowy, jednostka wewnetrzna
jets na strychu gdzie jest gorąco , podczas uruchomienia było ok. + 35st.

Szronienie zaworu ssącego - dominik486 - 2011-05-22

Może o przeczyszczenie mu chodziło a nie zasłonięcie.Wink To może mieć jakiś sens, ale hmm...

dominik486 napisał(a):Może o przeczyszczenie mu chodziło a nie zasłonięcie.Wink To może mieć jakiś sens, ale hmm...
udny
To by mial wysokie cisnienie jakby skraplacz byl brudny. Tak to ma 5,5 bara wiec mysle ze wporzadku

Jeżeli było tak gorąco, trzeba było pozwolić mu zbić temp i po dłuższej pracy poobserwować

Szronienie zaworu ssącego - byniom - 2011-05-22

+35 tam gdzie jest zamontowana kanałówka czy w pomieszczeniach które ma schładzać ? Najpierw kolego spprawdź te parametry a potem je podaj na forum bo tak to będziemy wszyscy gdybali . Nauczcie sie koledzy podawać konkretne dane bo oczekujecie od nas że mamy szklane kule i wszytsko jesteśmy w stanie sami sie dowiedzeć o waszym sprzęcie, pozatym skoro już bierzecie sie za takie roboty ito wypadało by choć troche o podstawowych parametrach wiedzieć.

Ewentualnie spuścić trochę czynnika i znowu poobserwować parametry.

Jeżeli dopiero uruchamiał tą klimę to chyba jest nowa i czyszczenia nie wymagaWink

+ 35st. było w pomieszczeniu gdzie jest jednostka wewnetrzna, schłodzone powietrze
jest rozprowadzane do pomieszczeń tuboflexem i nawiewane przez anemostaty sufitowe

za cieńkie kanały za mały przepływ powietrza .

Albo za duże i nie może przepchać tego powietrza. Można gdybać i gdybaćWink

barbie skad wiesz jakie kanaly zostaly zastosowane?

pewnie załamane flexy .

Szronienie zaworu ssącego - zuku - 2011-05-22

dodałem wymaganą ilość czynnika + dodatkowo 0,30 kg
na długość instalacji (7-8m) - to ile teraz jest tam czynnika więcej od fabrycznego nabicia??
Myślę że jest za dużo czynnika (jak dobrze rozumie to czynnika jest więcej 300 gram przy długości inst. 8 m), albo pierwszy bieg went. albo duże opory przepływu powietrza

Szronienie zaworu ssącego - crocens - 2011-05-23

dominik486 napisał(a):Albo za duże i nie może przepchać tego powietrza. Można gdybać i gdybaćWink

Smile Fajny tok myślenia... wydawało mi się, że czym większy kanał tym mniejsze opory... ;p

Szronienie zaworu ssącego - Fujitsu Szczecin - 2011-05-23

pokerstar24 napisał(a):Ostatnio uruchamiałem klimatyzator kanałowy Chigo 7,0 kw, czynnik R410A
Witam

Dam Ci radę, kup sobie manometr elektroniczny z termoparą i kieruj się parametrem Superheat przy napełnianiu lub przypomnij sobie przeliczanie jednostek. 0,30kg to 300g, ty mając linie cieczową 10mm, nawet jakbyś miał uzupełnić o dodatkowe 2m po 60gram to maksymalnie powinieneś dodać 0,12kg. Chociaż myślę że przy tak dużych klimach czynnika jest więcej niż na 5m. Nie rozumiem jednego- ,,dodałem wymaganą ilość czynnika + dodatkowo 0,30 kg'' dałeś jeszcze coś od siebie?

Pozdrawiam

Szronienie zaworu ssącego - dominik486 - 2011-05-23

crocens napisał(a):
dominik486 napisał(a):Albo za duże i nie może przepchać tego powietrza. Można gdybać i gdybaćWink

Smile Fajny tok myślenia... wydawało mi się, że czym większy kanał tym mniejsze opory... ;p

Zgadza się, ale nie zauważyłeś że mogą być również za długie kanały z wieloma zakrętami i coś może byś nie tak? Wink Więcej ifnormacji i można pogdybać Wink

Szronienie zaworu ssącego - jacek 64 - 2011-05-23

Jakie średnice rur do rozprowadzania powietrza podłączyłeś do jednostki wewnętrznej ? Tzn ile rur i o jakiej średnicy . Bo może masz zdławiony przepływ powietrza ?. Jest sposób na to - zdejmij z kanałowki obydwa dyfuzory i wtedy sprawdz ciśnienie na ssaniu. Jezeli cisnienie podskoczy i będziesz miał w granicach 7 barów to znaczy że masz za małe średnice rur rozprowadzajacych powietrze albo coś przytkane. Jezeli nadal cisniene będzie za niskie - to ja bym dodał czynnika . Zawsze potem można odessać - jezeli masz pompę

Szronienie zaworu ssącego - pokerstar24 - 2011-05-29

jacek 64 napisał(a):Jakie średnice rur do rozprowadzania powietrza podłączyłeś do jednostki wewnętrznej ? Tzn ile rur i o jakiej średnicy . Bo może masz zdławiony przepływ powietrza ?. Jest sposób na to - zdejmij z kanałowki obydwa dyfuzory i wtedy sprawdz ciśnienie na ssaniu. Jezeli cisnienie podskoczy i będziesz miał w granicach 7 barów to znaczy że masz za małe średnice rur rozprowadzajacych powietrze albo coś przytkane. Jezeli nadal cisniene będzie za niskie - to ja bym dodał czynnika . Zawsze potem można odessać - jezeli masz pompę

Jednostka wewnętrzna obsługuje trzy pokoje o powierzchni ok. 12m kw. każdy
średnice rur to 160mm, a całkowita długość rur do rozprowadzenia powietrza
to ok. 28-30metrów i nie są załamane, zakrętów też jest niewiele
rury chłodnicze też nie są załamane, zawsze bardzo na to uważam szczególnie
że tutaj ssąca to rura 16mm która złamać jest łatwo