![]() |
|
Szronienie zaworu ssącego - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Szronienie zaworu ssącego (/showthread.php?tid=5025) Strony:
1
2
|
Szronienie zaworu ssącego - pokerstar24 - 2011-05-22 Ostatnio uruchamiałem klimatyzator kanałowy Chigo 7,0 kw, czynnik R410A układ był nabijany od zera, dodałem wymaganą ilość czynnika + dodatkowo 0,30 kg na długość instalacji (7-8m), rurka cieczowa 10mm po uruchomieniu (temp. zewnętrzna +18 st.) cholernie szroni zawór ssący przy sprężarce przy ciśnieniu ok. 5,5 bara jaki jest problem? czynnika chyba nie jest za mało, raczej obawiam się że za dużo dodałem Szronienie zaworu ssącego - system - 2011-05-22 pokerstar24 napisał(a):Ostatnio uruchamiałem klimatyzator kanałowy Chigo 7,0 kw, czynnik R410AWitaj. Moze jest gdzies zalamana jedna z rurek? Szronienie zaworu ssącego - barbie - 2011-05-22 zasłoń skraplacz kartonem i obserwuj ciśnienie i pobór prądu . Szronienie zaworu ssącego - Fujitsu Szczecin - 2011-05-22 barbie napisał(a):zasłoń skraplacz kartonem i obserwuj ciśnienie i pobór prądu .Witam Barbie zdradź mi tajemnice, jakich parametrów oczekiwać i co nam one powiedzą. Pozdrawiam Szronienie zaworu ssącego - byniom - 2011-05-22 Podaj takie parametry : ciśnienie, prąd pobierany i przegrzanie, oraz temperaturę wewnątrz i na zewnątrz. Szronienie zaworu ssącego - pokerstar24 - 2011-05-22 barbie napisał(a):zasłoń skraplacz kartonem i obserwuj ciśnienie i pobór prądu . no właśnie - czego mam oczekiwać i czego się dowiem po tym zasłonieciu? Szronienie zaworu ssącego - llort - 2011-05-22 Barbie żyje zimą a mamy prawie lato.Barbie pozbieraj się z tych kartonów. Szronienie zaworu ssącego - system - 2011-05-22 llort napisał(a):Barbie żyje zimą a mamy prawie lato.Barbie pozbieraj się z tych kartonów.
Szronienie zaworu ssącego - pokerstar24 - 2011-05-22 byniom napisał(a):Podaj takie parametry : ciśnienie, prąd pobierany i przegrzanie, oraz temperaturę wewnątrz i na zewnątrz. ciśnienie na ssaniu - 5,5 bara prądu nie znam, nie mierzyłem, mogę to zrobić przy najbliższej okazji przegrzania tez nie znam temperatura zewnetrzna - + 18 temperatura wewnetrzna - jest to klimat. kanałowy, jednostka wewnetrzna jets na strychu gdzie jest gorąco , podczas uruchomienia było ok. + 35st. Szronienie zaworu ssącego - dominik486 - 2011-05-22 Może o przeczyszczenie mu chodziło a nie zasłonięcie. To może mieć jakiś sens, ale hmm...
Szronienie zaworu ssącego - system - 2011-05-22 dominik486 napisał(a):Może o przeczyszczenie mu chodziło a nie zasłonięcie.udny To by mial wysokie cisnienie jakby skraplacz byl brudny. Tak to ma 5,5 bara wiec mysle ze wporzadku Szronienie zaworu ssącego - dominik486 - 2011-05-22 Jeżeli było tak gorąco, trzeba było pozwolić mu zbić temp i po dłuższej pracy poobserwować Szronienie zaworu ssącego - byniom - 2011-05-22 +35 tam gdzie jest zamontowana kanałówka czy w pomieszczeniach które ma schładzać ? Najpierw kolego spprawdź te parametry a potem je podaj na forum bo tak to będziemy wszyscy gdybali . Nauczcie sie koledzy podawać konkretne dane bo oczekujecie od nas że mamy szklane kule i wszytsko jesteśmy w stanie sami sie dowiedzeć o waszym sprzęcie, pozatym skoro już bierzecie sie za takie roboty ito wypadało by choć troche o podstawowych parametrach wiedzieć. Szronienie zaworu ssącego - dominik486 - 2011-05-22 Ewentualnie spuścić trochę czynnika i znowu poobserwować parametry. Jeżeli dopiero uruchamiał tą klimę to chyba jest nowa i czyszczenia nie wymaga
Szronienie zaworu ssącego - pokerstar24 - 2011-05-22 + 35st. było w pomieszczeniu gdzie jest jednostka wewnetrzna, schłodzone powietrze jest rozprowadzane do pomieszczeń tuboflexem i nawiewane przez anemostaty sufitowe Szronienie zaworu ssącego - barbie - 2011-05-22 za cieńkie kanały za mały przepływ powietrza . Szronienie zaworu ssącego - dominik486 - 2011-05-22 Albo za duże i nie może przepchać tego powietrza. Można gdybać i gdybać
Szronienie zaworu ssącego - system - 2011-05-22 barbie skad wiesz jakie kanaly zostaly zastosowane? Szronienie zaworu ssącego - barbie - 2011-05-22 pewnie załamane flexy . Szronienie zaworu ssącego - zuku - 2011-05-22 dodałem wymaganą ilość czynnika + dodatkowo 0,30 kg na długość instalacji (7-8m) - to ile teraz jest tam czynnika więcej od fabrycznego nabicia?? Myślę że jest za dużo czynnika (jak dobrze rozumie to czynnika jest więcej 300 gram przy długości inst. 8 m), albo pierwszy bieg went. albo duże opory przepływu powietrza Szronienie zaworu ssącego - crocens - 2011-05-23 dominik486 napisał(a):Albo za duże i nie może przepchać tego powietrza. Można gdybać i gdybać Fajny tok myślenia... wydawało mi się, że czym większy kanał tym mniejsze opory... ;p
Szronienie zaworu ssącego - Fujitsu Szczecin - 2011-05-23 pokerstar24 napisał(a):Ostatnio uruchamiałem klimatyzator kanałowy Chigo 7,0 kw, czynnik R410AWitam Dam Ci radę, kup sobie manometr elektroniczny z termoparą i kieruj się parametrem Superheat przy napełnianiu lub przypomnij sobie przeliczanie jednostek. 0,30kg to 300g, ty mając linie cieczową 10mm, nawet jakbyś miał uzupełnić o dodatkowe 2m po 60gram to maksymalnie powinieneś dodać 0,12kg. Chociaż myślę że przy tak dużych klimach czynnika jest więcej niż na 5m. Nie rozumiem jednego- ,,dodałem wymaganą ilość czynnika + dodatkowo 0,30 kg'' dałeś jeszcze coś od siebie? Pozdrawiam Szronienie zaworu ssącego - dominik486 - 2011-05-23 crocens napisał(a):dominik486 napisał(a):Albo za duże i nie może przepchać tego powietrza. Można gdybać i gdybać Zgadza się, ale nie zauważyłeś że mogą być również za długie kanały z wieloma zakrętami i coś może byś nie tak? Więcej ifnormacji i można pogdybać
Szronienie zaworu ssącego - jacek 64 - 2011-05-23 Jakie średnice rur do rozprowadzania powietrza podłączyłeś do jednostki wewnętrznej ? Tzn ile rur i o jakiej średnicy . Bo może masz zdławiony przepływ powietrza ?. Jest sposób na to - zdejmij z kanałowki obydwa dyfuzory i wtedy sprawdz ciśnienie na ssaniu. Jezeli cisnienie podskoczy i będziesz miał w granicach 7 barów to znaczy że masz za małe średnice rur rozprowadzajacych powietrze albo coś przytkane. Jezeli nadal cisniene będzie za niskie - to ja bym dodał czynnika . Zawsze potem można odessać - jezeli masz pompę Szronienie zaworu ssącego - pokerstar24 - 2011-05-29 jacek 64 napisał(a):Jakie średnice rur do rozprowadzania powietrza podłączyłeś do jednostki wewnętrznej ? Tzn ile rur i o jakiej średnicy . Bo może masz zdławiony przepływ powietrza ?. Jest sposób na to - zdejmij z kanałowki obydwa dyfuzory i wtedy sprawdz ciśnienie na ssaniu. Jezeli cisnienie podskoczy i będziesz miał w granicach 7 barów to znaczy że masz za małe średnice rur rozprowadzajacych powietrze albo coś przytkane. Jezeli nadal cisniene będzie za niskie - to ja bym dodał czynnika . Zawsze potem można odessać - jezeli masz pompę Jednostka wewnętrzna obsługuje trzy pokoje o powierzchni ok. 12m kw. każdy średnice rur to 160mm, a całkowita długość rur do rozprowadzenia powietrza to ok. 28-30metrów i nie są załamane, zakrętów też jest niewiele rury chłodnicze też nie są załamane, zawsze bardzo na to uważam szczególnie że tutaj ssąca to rura 16mm która złamać jest łatwo |