![]() |
|
problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. (/showthread.php?tid=5479) Strony:
1
2
|
problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - kozioty - 2011-08-19 koledzy mam mały problem klimatyzator saunier duval zamontowany w zeszłym roku. pracował cały zeszły rok normalnie . jakiś tydzień temu zaczeła kapać z jednostki wewnętrznej woda. po rozebraniu i przelaniu tacki woda wycieka normalnie. jednak gdy już pracuje po pewnym czasie woda z tacki nie uchodzi i zaczyna kapać z jednostki wewnętrznej. Prosze o porady co to może być z góry dzieki problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - bxz - 2011-08-19 odparowanie za nisko=>lód=>potrzebny fachowiec. problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - kubabaku - 2011-08-19 ewentualnie sprawdź resztę odpływu bo może być zatkany itd...jeżeli nie schodzi z tacki oczywiście...jeżeli leje z całej jednostki bo zachodzi lodem to kolega już wyżej napisał. jak urządzenie ma rok to napewno na gwarancji i robiłeś serwis na wiosnę więc dzwoń po serwisanta. problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - Fujitsu Szczecin - 2011-08-19 Witam Rura która odchodzi ze skroplinami i wchodzi do syfonu nie powinna być uszczelniona tylko wchodzić luźno do niego. Powstaje powietrzny korek i wtedy się przelewa. Dziś usunąłem taką awarię. Pozdrawiam problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - barbie - 2011-08-19 problem z odpowietrzeniem rury skroplin--nadciśnienie w kanalizacji . problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - hary811 - 2011-08-19 ja wymieniłem dzisiaj 14 tacek odprowadzenia skroplin wszystkie popękały najprawdopodobniej od płynu odgrzbiajacego ostojniki mini orange rozlatywały sie w palcach .... zycie
problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - peen - 2011-08-19 A właśnie... też mi jakoś w czerwcu ze splita daikina zaczęło kapać po prawej stronie - rurkę mam po lewej. Wytarłem i mu minęło. Instrukcja serwisowa nic nie mówi na temat czyszczenia tacek, a sam sprzęt opsikuję 2x w roku jakimś płynem do klimatyzatorów co z TIRa wypadł. problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - hary811 - 2011-08-19 wymian była w miare prosta bo były to klimy Fujitsu ale byłem bardzo zdziwiony gdy dosc solidny plastik rozpadywał sie w rekach problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - llort - 2011-08-19 hary811 napisał(a):ja wymieniłem dzisiaj 14 tacek odprowadzenia skroplin wszystkie popękały najprawdopodobniej od płynu odgrzbiajacego ostojniki mini orange rozlatywały sie w palcach .... zycieZycie to jest doświadczenie.Jestem ciekaw czy inni koledzy zajmujący się fachowo tą branżą i używający dedykowanych środków mieli problem po chydraulikach. problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - kozioty - 2011-08-19 bxz napisał(a):odparowanie za nisko=>lód=>potrzebny fachowiec. A coś wiecej na ten temat problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - kozioty - 2011-08-19 barbie napisał(a):problem z odpowietrzeniem rury skroplin--nadciśnienie w kanalizacji . rura była do niej jakiś czas włożona ale teraz jest już poza kanalizą i powinno lecieć na trawkę a i tak sie przelewa .Może ten korek powietrzny gdzieś siedzi jaki sposób na to żeby tego sie pozbyć problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - Fujitsu Szczecin - 2011-08-20 llort napisał(a):Witamhary811 napisał(a):ja wymieniłem dzisiaj 14 tacek odprowadzenia skroplin wszystkie popękały najprawdopodobniej od płynu odgrzbiajacego ostojniki mini orange rozlatywały sie w palcach .... zycieZycie to jest doświadczenie.Jestem ciekaw czy inni koledzy zajmujący się fachowo tą branżą i używający dedykowanych środków mieli problem po chydraulikach. Ja głównie mam problemy z odprowadzaniem skroplin po hłodniażach bez doświadczenia życiowego. Pozdrawiam problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - miezala5 - 2011-08-20 stefanbud napisał(a):Witam Jak najlepiej sie podlaczyc do odplywu ze zleozmywaka w kuchni? Gdzie w ktorym miejscu? Dziekuje! Pozdrawiam! Robert problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - bxz - 2011-08-20 kozioty napisał(a):bxz napisał(a):odparowanie za nisko=>lód=>potrzebny fachowiec. a jakie są ciśnienia/nie? problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - Bobek - 2011-08-20 Najlepiej kupić gotowe syfony, mają od razu wyjście do podłączenia np zmywarki. Średnica idealnie pasuje do standardowego odpływu, czy to rurki 1/2`` np GENOVA, czy rurka giętka. Jak dla mnie wpięcie do syfonu musi być szczelne, żeby nie mogła wylać się niepotrzebnie woda i jakieś zapachy niepożądane się wydostały. Niby nie powinny bo wpięcie jest nad syfonem, ale sam syfon też żyje swoim życiem... (czasami stosuję dodatkowy syfon zrobiony z kolanek dla świętego spokoju). Widziałem też jak z takiego wpięcia wylewała się woda przy spuszczaniu dużej ilości wody ze zlewu. Syfon nie dawał rady i podnosił się poziom wody w rurce, następnie przez niezaizolowane wpięcie odpływu lała się woda i zalewała szafkę i kafelki... Wszystko uzależnione jest na obiekcie i potrzeba trochę wyobraźni i lekkiego zacięcia hydraulika Najważniejsze w tym wszystkim jest wykonanie odpowietrznika naszego odpływu. Ja zawsze wstawiam trójnik w klimatyzatorze przy podłączeniu oryginalnym i to działa w 100 procentach. Niestety bardzo dużo instalatorów o tym zapomina, ale ja się cieszę, bo przyjeżdżam później na awarię i jest kaska
problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - kozioty - 2011-08-20 Bobek napisał(a):Najważniejsze w tym wszystkim jest wykonanie odpowietrznika naszego odpływu. Ja zawsze wstawiam trójnik w klimatyzatorze przy podłączeniu oryginalnym i to działa w 100 procentach. Niestety bardzo dużo instalatorów o tym zapomina, ale ja się cieszę, bo przyjeżdżam później na awarię i jest kaska CZYLI ROZUMIEM ZE WSTAWIENIE TRÓJNIKA (LUB NAWIERCENIE DZIURKI )GDZIEŚ NA LINI ODPROWADZENIA SKORPLIN POWINNO POMÓC problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - Bobek - 2011-08-20 Jeżeli nie skuwa go lodem, nie jest przytkany odpływ z tacy skroplin to raczej tak. Często się zdarza, że robi się korek powietrzny w instalacji i dlatego potrzebny jest odpowietrznik. Ja zawsze robię trójnik i dokładam kawałek rurki w pionie, najlepiej żeby był powyżej tacy skroplin. Wtedy jestem spokojny i mam pewność, że wszystko będzie ok. Poza tym musisz wykazać się odrobiną znajomości hydrauliki i pamiętać, że są różne sposoby prowadzenia instalacji i wpięcia w kanalizacje, syfony itp. Powodzonka
problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - llort - 2011-08-20 Mała ilość czynnika Korki pozostawmy hydraulikom.Rok działało :/
problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - llort - 2011-08-20 Bobek napisał(a):Jeżeli nie skuwa go lodem, nie jest przytkany odpływ z tacy skroplin to raczej tak. Często się zdarza, że robi się korek powietrzny w instalacji i dlatego potrzebny jest odpowietrznik. Ja zawsze robię trójnik i dokładam kawałek rurki w pionie, najlepiej żeby był powyżej tacy skroplin. Wtedy jestem spokojny i mam pewność, że wszystko będzie ok.A DTR montażu najlepiej o tym mówi. problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - llort - 2011-08-20 llort napisał(a):Mała ilość czynnikaJeżeli to kaseta to sprawdż położenie żaluzji.Nie może być w funkcji chłodzenia w pionie. problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - llort - 2011-08-20 stefanbud napisał(a):WitamW swojej kanalizacji w domu też nie stosowałeś połączeń uszczelnionych?Na zdjęciu wyglądasz bardziej rozsądny niż to wynika czasami z twoich wywodów. problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - llort - 2011-08-20 patusx1 napisał(a):Kondensat zatrzymuje się i opadallort napisał(a):i co myslisz ze kaseta tak działa? ilrot nieraz mi sie wydaje ze cos nie tak z toballort napisał(a):Mała ilość czynnikaJeżeli to kaseta to sprawdż położenie żaluzji.Nie może być w funkcji chłodzenia w pionie. problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - mg - 2011-08-20 dobry temat...
problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - llort - 2011-08-20 patusx1 napisał(a):gdzie? na obiekt? człowieku o czym ty mówisz po to jest pompka zeby skropliny spierdalały i nie mieszaj ludzia w głowie bo to nie zalezy od ułozenia zaluzjiPorównywalny efekt ma zbyt mała ilość czynnika i zabrudzone filtry.Kapie woda
problem ze skroplinami kapie z jednostki wewn. - mg - 2011-08-20
|