Forum Klimatyzacja
Problem ze skroplinami w kańałowce fujitsu - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Problem ze skroplinami w kańałowce fujitsu (/showthread.php?tid=5557)

Strony: 1 2

Problem ze skroplinami w kańałowce fujitsu - hary811 - 2011-09-06

mam problem z odprowadzeniem skroplin z kanałowki fujitsu (wysoki sprez) w czasie pracy cała woda gdzies sie zbiera a czesc zostaje w rurach nie zlatujac do kanalizy po wyłaczeniu urzadzenia wszystko leje sie przez tace.

Problem ze skroplinami w kańałowce fujitsu - crocens - 2011-09-06

musisz zastosować odpowiednio wysoki syfon, gdzieś mam wzór na zbudowanie odpowiedniego syfonu ale nie w domu...

Problem ze skroplinami w kańałowce fujitsu - zuku - 2011-09-06

Mocno zabrudzony filtr, parownik, tacka skroplin, brak syfonu, źle wypoziomowany,

filtr nowy poziom ok nie moge zrobic syfonu ze wzgledu na brak miejsca Sad

Problem ze skroplinami w kańałowce fujitsu - Bobek - 2011-09-06

Spróbuj chociaż z dwóch kolanek 45 st. i pamiętaj o odpowietrzniku. Wklej trójnik i dołóż kawałek rurki. Leje Ci się woda z tacy bo prawdopodobnie masz zapowietrzony odpływ...
Powodzonka Wink

Syfon nie musi być przy kanałówce, nawet lepiej będzie jak go dasz niżej ale bez niego będzie się dziać jak się dzieje.

filtr nowy poziom ok nie moge zrobic syfonu ze wzgledu na brak miejsca Sad

ale odpowietrzenie jak już to za syfonem

http://www.aspenpumps.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=150 a moze da rade ???

odpowietrzenie tez zrobiłem

tą pompką nie spowodujesz że powietrze nie będzie zasysane przez odpływ skroplin.

co proponujecie ????

Cytat:Syfon nie musi być przy kanałówce, nawet lepiej będzie jak go dasz niżej ale bez niego będzie się dziać jak się dzieje.
Big Grin
Cytat:ale odpowietrzenie jak już to za syfonem
Hmm... Ciekawe Smile To co wtedy odpowietrzasz?

jutro sprawdze Smile dam odp

Sprawdź jeszcze wypoziomowanie, najwyżej skoryguj lekko w stronę odpływu. Kanałówka ma już sama w sobie spadek, ale nigdy nie zaszkodzi jej lekko pomóc Wink

Problem ze skroplinami w kańałowce fujitsu - Czesio - 2011-09-06

hary811 napisał(a):mam problem z odprowadzeniem skroplin z kanałowki fujitsu (wysoki sprez) w czasie pracy cała woda gdzies sie zbiera a czesc zostaje w rurach nie zlatujac do kanalizy po wyłaczeniu urzadzenia wszystko leje sie przez tace.

Cześć

Znalazłem fajny artykuł o syfonach w klimatyzacji, wyśle Ci na maila. Rozumiem że masz syfon po stronie tłocznej wentylatora?

Rysunki i takie tam [Obrazek: syfon%252520ssawna.jpg] wywody: co, jak dlaczego...

hary811@interia.pl

Problem ze skroplinami w kańałowce fujitsu - bxz - 2011-09-06

ja też chce ^^ bxz@o2.pl

Problem ze skroplinami w kańałowce fujitsu - miezala5 - 2011-09-06

Czesio podeslij mi tez!

mieszala5@wp.pl

Dzieki!

Problem ze skroplinami w kańałowce fujitsu - tommatiz - 2011-09-06

Sprawdź dobrze wymiennik. Jak nie jest drożny i nawet w małym stopniu zatkany to będzie wodę do siebie zasysał co w efekcie daje wyciek z tacy skroplin. Rozumiem że filtr wymieniony więc ta klima już jakiś czas działa więc nie skupiałbym się na odwodnieniu. Chyba że ktoś coś przerabiał i nie tak podłączył. Popatrz dobrze na drożność wymiennika!!!. Pzdr

Problem ze skroplinami w kańałowce fujitsu - llort - 2011-09-06

Ja też poproszę.

Jak dobrze kojarzę, to w kanałówkach FUJITSU jest najpierw filtr, później wentylator i na samym końcu wymiennik. Pamiętam coś takiego bo miałem problem z serwisem takiej kanałówki. Nie mogłem dojść do chłodnicy...
Wtedy nie będzie zasysał, tylko wydmuchiwał ewentualnie. Ja stawiam na odpływ:
Cytat:w czasie pracy cała woda gdzies sie zbiera a czesc zostaje w rurach nie zlatujac do kanalizy po wyłaczeniu urzadzenia wszystko leje sie przez tace

Problem ze skroplinami w kańałowce fujitsu - hary811 - 2011-09-07

panowie działa pozdrawiam Smile

Problem ze skroplinami w kańałowce fujitsu - miezala5 - 2011-09-07

Ale napisz dlaczego nie dzialalo a dziala!Wink

Problem ze skroplinami w kańałowce fujitsu - tommatiz - 2011-09-07

hary811 napisał(a):panowie działa pozdrawiam Smile
Zadaniem forum jest niesienie pomocy innym więc jak się udało Tobie rozwiązać problem to będziemy wdzięczni za podzielenie się tą informacją z nami a być może ktoś inny będzie miał podobny problem to będzie wiedział gdzie szukać przyczyny. Pzdr