![]() |
|
DAIKIN błąd E3 ? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: DAIKIN błąd E3 ? (/showthread.php?tid=5867) Strony:
1
2
|
DAIKIN błąd E3 ? - lacoste - 2012-02-13 Witam skraplacz DAIKIN RXYHQ18P8W1B jednostki FXFQ50P8VEB na panelu wyświetla błąd E3 ( wysokie ciśnienie) Jakieś sugestie jak to ruszyć ? Z góry dziękuje Pozdrawiam W załączniku schemat instalacji DAIKIN błąd E3 ? - awax - 2012-02-13 Po prostu sprawdz z jakiego powodu ciśnienie jest za wysokie DAIKIN błąd E3 ? - lacoste - 2012-02-13 Dysponuje ktoś schematem do tego skraplacza? i jakie moga być tego powody? DAIKIN błąd E3 ? - barbie - 2012-02-13 jeśli układ pracuje na grzaniu---wyczyść filtry w kasetach !!! . DAIKIN błąd E3 ? - adamdud - 2012-02-13 barbie napisał(a):jeśli układ pracuje na grzaniu---wyczyść filtry w kasetach !!! .Skąd wiesz że na grzaniu ??? W opisie nie ma DAIKIN błąd E3 ? - Bogdan_New_Jersey - 2012-02-13 adamdud napisał(a):barbie napisał(a):jeśli układ pracuje na grzaniu---wyczyść filtry w kasetach !!! .Skąd wiesz że na grzaniu ??? W opisie nie ma czytaj ze zrozumieniem barbie napisał "JEŻELI" czyli dał osobie pytającej jedną podpowiedz, ty mozesz dać drugą, zamiast tych docinek. DAIKIN błąd E3 ? - adamdud - 2012-02-13 Witam Pana Bogdana To nie są żadne sugestie do "barie" ale jak coś zawsze chcę aby było jasno napisane a nie domysłami
DAIKIN błąd E3 ? - lacoste - 2012-02-14 Ok dzięki sprawdzę nie zaszkodzi (tylko na chłodzeniu czy wentylacji też E3 świeci ) sprawdzałem już czujniki hi ciśnienia
DAIKIN błąd E3 ? - ARGUS - 2012-02-14 Witaj, a jakie ciśnienie miałeś lacoste po stronie wysokiego ciśnienia??? Wyłącznik wysokiego ciśnienia ma cisnienie robocze 4,0 MPa, a ciśnienie zerowania 2,85MPa. Zobacz jakie masz ciśnienie i jakie napięcie DC na wtyce (czerwona) między zaciskami 1-3 (biały-czarny). Może masz uszkodzony czujnik??? DAIKIN błąd E3 ? - ARGUS - 2012-02-14 acha......wtyka od tego przetwornika wchodzi jeśli dobrze pamiętam na X32A. 0,5V-0,0MPa, 2,0V-2,1MPa, 3,5V-4,2MPa. Pozdrawiam. DAIKIN błąd E3 ? - Shitashii - 2012-02-14 adamdud napisał(a):Jest zima, to dlaczego ma pracować na chłodzeniu?barbie napisał(a):jeśli układ pracuje na grzaniu---wyczyść filtry w kasetach !!! .Skąd wiesz że na grzaniu ??? W opisie nie ma I jak pisał Bogdan: "jeśli" DAIKIN błąd E3 ? - lacoste - 2012-02-14 Sprawdziłem czujnik wysokiego ciśnienia napięcie pomiędzy czarnym a białym przewodem 0,9 V a niskiego 1,5V Czy można zmostkować ten czujnik czy w jakiś inny sposób sprawdzić czy to faktycznie on ? DAIKIN błąd E3 ? - p.obelix - 2012-02-14 A czy nie prościej zrestartować urządzenie, podpiąć manometry i obserwować układ chłodniczy. Od tego powinien zacząć każdy szanujący się serwisant. Napisz chociaż czy klimatyzator ma chłodzić czy grzać. DAIKIN błąd E3 ? - lacoste - 2012-02-14 no właśnie tylko chwilowo nie mam dostępu do manometrów A sprzęt ma grzać Filtry tez są czyste DAIKIN błąd E3 ? - barbie - 2012-02-14 czy zawory przy jednostkach zewnętrznych są otwarte ? . DAIKIN błąd E3 ? - lacoste - 2012-02-14 tak jest są otwarte wszystko chodziło ... no i przestało E3 to błąd wysokiego ciśnienia sprawdziłem jak kolega wyżej radził napięcie na tym czujniku i wynosi 0,9V gdzie w jednostce która poprawnie pracuje mam 2,7V- mam pytanie gdyby było mało czynnika to nie pokazywałby błędu czujnika hi ciśnienia ?
DAIKIN błąd E3 ? - p.obelix - 2012-02-14 A czemu czepiłeś się tego przetwornika tam masz również dwa presostaty hp za sprężarką inverterową i stałą i to raczej one wywołały problem. A ze schematu wynika że są one zmontowane przed filtrami. 90% że to one zawiniły. DAIKIN błąd E3 ? - lacoste - 2012-02-14 dziękuje a jak można sprawdzić te presostaty DAIKIN błąd E3 ? - p.obelix - 2012-02-14 Jak się nie mylę to rozwarty obwód oznacza alarm i tyle. Zacznij od zresetowania jednostki, po przez zdjęcie napięcia. Moim zdaniem układ chłodniczy nie był zbyt czysto wykonany, podczas grzania układ przegonił wszystkie brudy do jednostki wewnętrznej. DAIKIN błąd E3 ? - awax - 2012-02-14 Może ,któryś z Kolegów podjedzie z manometrami i jakimś wkrętakiem płaskim na miejsce. Ciekawy serwisant,który chwilowo nie ma dostępu do manometrów.?????? DAIKIN błąd E3 ? - byniom - 2012-02-15 awax nie wprowadzaj kolegów w błąd bo do tego modelu to tylko z wkrętakiem krzyzowym
DAIKIN błąd E3 ? - awax - 2012-02-15 Zakładałem,że krzyżowy lacosta ma. DAIKIN błąd E3 ? - ARGUS - 2012-02-15 Kolego....jak pisali poprzednicy powinieneś zacząć od zresetowania urządzenia a nastepnie podpiąć sie manometrami i zobaczyć ciśnienie. Instrukcja Daikin-a mówi wyraźnie: jeśli ciśnienie zmierzone na manometrach nie jest równe ciśnieniu odpowiadającemu na przetworniku ( w twoim przypadku około 0,6 MPa) to: WYMIEŃ CZUJNIK WYSOKIEGO CIŚNIENIA. A tak na marginesie miałem ten sam przypadek i po wymianie czujnika problem ustał. DAIKIN błąd E3 ? - wit - 2012-02-15 adamdud napisał(a):barbie napisał(a):jeśli układ pracuje na grzaniu---wyczyść filtry w kasetach !!! .Skąd wiesz że na grzaniu ??? W opisie nie ma cóż... taki upał, że wszyscy zazwyczaj klimatyzują się na potęgę bo pot aż spływa... na dworze -15*C lub i -20*C ... fakt, że istnieją np. klimatyzowane serwerownie -i może się zdarzyć i zimą klima pracująca na chłodzeniu choć to mniej prawdopodobne niż na grzaniu... -jednak przy tych temp na dworze to mała szansa błędu wysokiego ciśnienia w trybie chłodzenia ... chyba, że wiatrak przymarzł gdy stała... i barbie dał całkiem z sensem podpowiedź. a ktoś się czepia... a w tym poście masz "zaszytą" drugą podpowiedź... na wypadek gdyby jednak w trybie chłodzenia. DAIKIN błąd E3 ? - mamograf - 2012-02-15 Panowie! Nie wiem jak jest w jednostce RXYHQ18P8W1B ale uwaga w niektórych jednostkach Daikina ten błąd to wysokie ciśnienie lub ciśnienie poniżej bodajże 0.04 MPa czyli że jest układ pusty! Tak czy siak bez manometrów to chyba będzie ciężko! Taki błąd mi pokazał VRV jak miałem dziurę chłodnicy! |