![]() |
|
Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" (/showthread.php?tid=5974) Strony:
1
2
|
Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - KCICHIK - 2012-04-03 Proszę o odpowiedzi na pytanie z tematu. Zastanawiam się dlaczego przeważająca większość klimatyzatorów jest nieprawidłowo dobrana oraz zamontowana. Najczęstszymi błędami jest niedowymiarowanie urządzenia,niedopasowanie do istniejącej wentylacji itp. Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - barbie - 2012-04-03 zwłaszcza te montowane w Szczecinku i okolicach .w Trójmiescie problemy z doborem nie występują . Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - mentor12 - 2012-04-03 Barbie po co ty zabierasz głos skoro twierdzisz i przekonujesz na forum że czynnik r 22 jest nie przystosowany do pracy z olejem poliestrowym.? Bo tacy jak barbie w programach obliczeniowych nie biorą pod uwagę tej recyrkulacji
Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - KCICHIK - 2012-04-03 barbie napisał(a):zwłaszcza te montowane w Szczecinku i okolicach .w Trójmiescie problemy z doborem nie występują .Tak Trójmiasto jest wyjątkiem tam nie ma problemów z doborem .Po prostu nie funkcjonuje takie pojęcie Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - mentor12 - 2012-04-03 Barbie zauważ jedną rzecz.Ze to ty zadajesz częściej pytania na forum niż KCICHIK.Czy to o niczym nie świadczy?
Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - mentor12 - 2012-04-03 barbie czy oby za często się mylisz myląc forumowiczów?A może to choroba? Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - KCICHIK - 2012-04-03 Te montowane w Szczecinku to nie wiem,ale w Gdańsku na ul.Szczęśliwej jestem co najmniej raz w tygodniu.Zastanawiam się czy nie ma tam w pobliżu żadnej profesjonalnej firmy?
Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - mentor12 - 2012-04-03 Zapewne szczęśliwcy nie są uszczęśliwieni.A to że mieszkają na takiej ulicy nie świadczy o tym że są uszczęśliwieni usługą typu barbie mającego poglądowe pojęcie pracującego na utrzymaniu ruchu dorabiającego sobie po godzinach uszczęśliwiając ludzi i swoją portmonetkę. Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - mg - 2012-04-03 Czy przewymiarowanie jest równie karygodne?
Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - KCICHIK - 2012-04-03 mg napisał(a):Czy przewymiarowanie jest równie karygodne?Oczywiście,że tak.Przecież podnosi niepotrzebnie koszty Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - mg - 2012-04-03 eksploatacji?
Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - KCICHIK - 2012-04-03 mg napisał(a):eksploatacji?niekoniecznie,jednak nie obniża egzamin? Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - mg - 2012-04-03 U mnie z wielkim hukiem zamontowali klimatyzacje w sali weselnej na 250 osób. Dwa podsufitowce o łącznej mocy 12kW. No i mamy sale klimatyzowaną; ktoś wybrał najtańszą oferte . :lol: A ja zostałem okrzyknięty zdziercą Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - KCICHIK - 2012-04-03 Ktoś taką ofertę przedstawił,zapewne specjalista z uprawnieniami. Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - Shitashii - 2012-04-03 KCICHIK napisał(a):(...) Najczęstszymi błędami jest niedowymiarowanie urządzenia(...)Bo jest tańsze od tego dobrze dobranego?
Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - Torba25 - 2012-04-04 KCICHIK Odpowiadam na twoje pytanie. Wadliwy dobór urządzeń to wina instalatora który niema bladego pojęcia o ruchu powietrza o obliczeniu zysków i strat ciepła, o parametrach urządzenia itd. A wadliwy montaż to po prostu wina niekompetencji, zły dobór miejsca montażu jednostki wewnętrznej złe odprowadzenie skroplin, powieszenie jednostki zewnętrznej bez możliwości serwisowania to są błędy ludzi którzy robia przeglad techniczny klimatyzacji za 30 zł Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - awax - 2012-04-04 Pytanie nie dotyczyło tego czyja to wina i jaki jest tego powód. Chodziło raczej o to czy jest to na tyle proste,że wystarczy dwudniowe szkolenie aby poczuć się na tyle fachowcem by to robić.? Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - mentor12 - 2012-04-04 Duże co do powierzchni takiej samej ma wilgotność często pomijana w prostackich dostępnie reklamowanych i bezpłatnych programach doboru. Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - Torba25 - 2012-04-05 awax Dwudniowe szkolenie, nie wiem czy na takim szkoleniu jakikolwiek laik jest w stanie zrozumieć podstawy no może w teorii , w praktyce jest zupełnie inaczej liczy się doświadczenie i wiedza. Jakie doświadczenie może mieć ktoś kto zamontował 10 klimatyzatorów wydaje się że podstawowe a tak naprawdę to żadne, błędy jakie się popełnia są karygodne. Ktoś kto zamontował 4000 urządzeń i siedzi w branży od 20 lat posiada i wiedzę i doświadczenie takiemu człowiekowi można zaufać.
Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - Torba25 - 2012-04-05 KCICHIK napisał(a):mg napisał(a):Czy przewymiarowanie jest równie karygodne?Oczywiście,że tak.Przecież podnosi niepotrzebnie koszty Przewymiarowanie nie jest karygodne stosuje się taka technikę w doborze urządzeń do serwerowni gdzie jak doskonale wiemy warunki są zmienne przybywa szaf z serwerami temperatury rosną a urządzenie niedomaga sprężarka się gotuje i w końcu ulega uszkodzeniu to są dopiero koszty , nawiasem mówiąc stosując invertery nie odczuwamy jakichś większych kosztów, przy on off jest inaczej koszty są znaczne Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - mentor12 - 2012-04-05 Zgadzam się z tą opinią
Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - awax - 2012-04-05 Torba25 napisał(a):awax Dwudniowe szkolenie, nie wiem czy na takim szkoleniu jakikolwiek laik jest w stanie zrozumieć podstawy no może w teorii , w praktyce jest zupełnie inaczej liczy się doświadczenie i wiedza.Jednak Polska jest Krajem gdzie cuda są możliwe. Przecież setki absolwentów dwudniowych kursów to robi.Nie mówiąc już o autoklimatyzacji gdzie jedynym podręcznikiem jest instrukcja obsługi automatu do napełniania klimatyzacji. Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - Torba25 - 2012-04-05 Twoje wyliczenia EER są dobre i zgadza się że eksploatacja jest droższa, ja pisałem o np. serwerowniach co zrobisz jeśli wymiarowane urządzenie będzie idealne do danych warunków a za tydzień właściciel wstawi dodatkowo dwie szafy który z kosztów będzie mniejszy przewymiarowania urządzenia czy zamontowanie kolejnego w mojej wypowiedzi o to właśnie chodziło. Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - awax - 2012-04-05 O tym nie pomyślałem,ale z drugiej strony co zrobić jeżeli zamontujemy przewymiarowany,a właściciel za tydzień zabierze z pomieszczenia dwie szafy do innego? Może niech się właściciel martwi Czy dobór i montaż klimatyzatora to "pikuś" - Torba25 - 2012-04-05 awax napisał(a):O tym nie pomyślałem,ale z drugiej strony co zrobić jeżeli zamontujemy przewymiarowany,a właściciel za tydzień zabierze z pomieszczenia dwie szafy do innego? Z mojego doświadczenia w serwerowniach sprzętu zawsze przybywa dla tego ja stosuję metodę dubla a ostatnio w jednej z serwerowni o wymiarach 3x3x3 zastosowałem 2x 5kw i 1x7kw współczynnik ciepła był oszałamiający a serwery wymagały 18 st C. same klimatyzatory ledwo się zmieściły i nie wiem co będzie jak dostawią jeszcze jedną szafę, ale to jest akurat ewenement zazwyczaj jest inaczej i prościej i naprawdę nie zdarzyło mi się by z jakiejś serwerowni coś ubyło |