Forum Klimatyzacja
Przetłoczenie freonu - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Przetłoczenie freonu (/showthread.php?tid=6299)

Strony: 1 2

Przetłoczenie freonu - Nortecap - 2012-06-22

Witam
Muszę przetoczyć freon z urządzenia chłodniczego do butli, mam pustą butlę ale niedużo udaje mi się odzyskać, po wyrównaniu ciśnień staje przepływ, jak to zrobić ?

Przetłoczenie freonu - Shitashii - 2012-06-22

A jak to robisz? Podłączasz manometry do urządzenia, a zdrugiej strony butlę, tak? Otwarty zawór?

Tak, układ mam odessany, freon mam w zbiorniku, podpinam się z wypróżniowaną butlą i otwieram zawór na zbiorniku, zaraz się wyrównują ciśnienia i przestaje lecieć, a butla napełniona w 1/4 może mniej i nie wiem jak wygonić resztę freonu ze zbiornika.

Przetłoczenie freonu - mariofreezer - 2012-06-22

To może użyj stacji odzysku czynników

No tak też chyba będę musiał zrobić tylko najpierw muszę ją zdobyć, bo na chwilę obecną jeszcze nie posiadam. Nie ma innego sposobu ?

Przetłoczenie freonu - awax - 2012-06-22

nie dajcie się podpuszczać "M"

awax może byś błysnął wiedzą a nie z góry krytykujesz tylko, w końcu po to to forum aby się poradzić, nie miałem potrzeby nigdy ściągać freonu z układu dlatego pytam.

Przetłoczenie freonu - awax - 2012-06-22

wobec tego zajmij się czymś innym.
Nie ściemniaj,przeczytaj swój pierwszy post

No i co w tym złego, nie rozumiem, zazdrościsz że ludzie orientują się w temacie, nie rozumiesz nie czytaj, sam się zajmij czymś innym, mój temat nie dotyczy Ciebie więc proszę odłącz się z rozmowy.

Przetłoczenie freonu - mg - 2012-06-22

Czy mógłbyś wyjaśnić co rozumiesz pod pod pojęciem ,,staje przepływ" może wtedy uda nam się tobie pomóc.

Przetłoczenie freonu - falenciak23 - 2012-07-23

proponuje schlodzic butlr w ktora chcesz odzyskac gaz i rob to przez wysoki przewod to kompresor ci wepchnie gaz do butli... mam nadzieje ze dobrze zrozumialem twoj problem jesli nie too sprostujSmile))

Przetłoczenie freonu - falenciak23 - 2012-07-23

aaaa ty z butli do butli chcesz nabic gaz tak???

Przetłoczenie freonu - Stach - 2012-10-13

Panowie nie piszcie bzdur.Kolega sie jasno zapytal jak przerzucic freon z systemu do butli a wy pieprzycie bzdury-wszyscy!!!
Drogi kolego-musisz schlodzic dosc mocno pusta butle i potem ja podlaczyc do systemu.Freon jest zawsze tam gdzie jest najnizsza temperatura.Nie musisz uzywac rzadnych urzadzen dodatkowych zeby to zrobic-powodzenia!!!

Przetłoczenie freonu - Shitashii - 2012-10-13

To Ty kolego Stach nie "syp pieprzu", bo jak ma schłodzić butlę bez używania urządzeń? Pewnie akurat ma ze sobą wiadro ciekłego azotu!?

Przetłoczenie freonu - elektromechanik - 2012-10-14

Taaaak > Stach < musiałbyś butlę trzymać w mroźni cały czas i też 100% też Ci nie zejdzie Sad .

3 miesiące czekał na twoją radę Wink .

Przez ten czas to pewnie kubkiem przez lejek przelał ten gaz :lol:

Przetłoczenie freonu - Stach - 2012-10-14

Panowie-Jezeli zajmujecie sie duzymi chlodniami to przeciez macie rozne komory m.in miesne,rybne, i tam mozena schlodzic butle.Jezeli jednak zajmujecie sie malymi "kompresorkami"typu lodowka to lepiej wypuscic do atmosfery kilogram freonu niz sie z tym pierd...c trzy dni.Jezeli juz jestescie taaakimi fachowcami na jakich tutaj szpanujecie to kazdy z was powinien byc zaopatrzony w zestaw do odzyskiwania freonu-takie sa wymogi.Jest to niemalze obowiazkiem w dzisiejszych czasach.W takim zestawie jest duza butla,weze,zawory oraz kompresor.Do schlodzenia malej butli(7 lub 11 litrow)mozna uzyc gasnicy sniegowej.A teraz najwazniejsze:jezeli kolega was pyta jak to zrobic to powinniscie mu powiedziec a nie sie wymadrzac-chyba ze sami dowiedzieliscie sie pierwszy raz ode mnie.Jezeli chcecie wiedziec cos wiecej o chlodnictwie i obsludze duzych chlodni to moge wyjasnic to i owo.Ponad 20 lat pracuje na statkach rybackich i handlowych i cos wiem na ten temat.To co czytam na tym forum to dziecinada,cos jak temat o pomiarze przegrzania pirometrem.Dostaje gesiej skorki gdy czytam te wypociny-normalnie sredniowiecze!

Przetłoczenie freonu - klimatolog - 2012-10-14

Na temat pirometrów w celu zastosowania do pomiaru temperatury przegrzania napisał prawidłowo.Marcin bądż obiektywny co do oceniania.

Marcin pisałeś na temat pirometrów?Czy opinią o ich przydatności kogoś obraziłeś?

Nikogo nie zamierzam bronić.Ale oceniając kogoś nie zapominajmy o własnych wypowiedziach.

Czy warto niszczyć wszystkich którzy wykazują się pierwiastkiem wiedzy tylko po to aby ich zdominować i mieć przewagę?Nie jesteś zagrożony aby korzystać z tych metod niszczenia innych na dzień dobry.Bynajmniej żadna z tych wypowiedzi mnie osobiście nie obraziła.A dziwię się Tobie że ta na temat pirometrów w których macie podobne zdanie.Chyba to nie walka szczurów?Pozdrawiam.Zainteresowanych.
PS.Marcin ostatnio rozmawiałem z SR.

Przetłoczenie freonu - Shitashii - 2012-10-14

Tak na marginesie - Kolego klimatolog, napisałeś 4 posty pod rząd. Używaj proszę opcji Edytuj jak chcesz coś dodać.

Przetłoczenie freonu - mg - 2012-10-15

ciemna strona mocy

Przetłoczenie freonu - Fujitsu Szczecin - 2012-10-16

Witam

Mam pytanie, kto na tym forum mierzy przegrzanie pirometrem? Big Grin

Pozdrawiam

Przetłoczenie freonu - awax - 2012-10-16

Czasami mierzymy przegrzanie pirometrem.
Ważne,zeby był bajerancki i musi to widzieć Klient.
Trzeba tylko robić bardzo mądrą minę i nie zwracać uwagi na odczyt.Dobrze by było,żeby czasami coś piszczało.
Pozdrawiam

Przetłoczenie freonu - Fujitsu Szczecin - 2012-10-16

Witam

E tam, rzadko klient stoi przy skraplaczu i czeka na wyniki. Za to przy parowniku jak się mierzy temperaturę otoczenia pirometrem wlotu powietrza i równocześnie dołączoną do niego termoparą temperaturę wylot to dopiero robi wrażenie na kliencie a największy ubaw mam zawsze jak koty domowników latają za kropką lasera :lol: no jak czytam następnego sfrustrowanego forumowicza prosto z epoki kamienia łupanego...

Pozdrawiam