![]() |
|
Minimalna długość rur w splicie - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Minimalna długość rur w splicie (/showthread.php?tid=7037) Strony:
1
2
|
Minimalna długość rur w splicie - markrk - 2013-05-05 Minimalna długość rur w splicie jest dowolna czy musi być co najmniej 3 metry ,urządzenie to Sanyo SAP KR 97 Przenoszę klimatyzacje i odległosć bedzie ok 130 cm miedzy jednostkami wew.i zew. czy mozna zrobic przy jednosce zewnetrznej pętle aby miec mozliwośc w póżniejszym czasie ewentualnego manewru jednostką? Minimalna długość rur w splicie - Darekas - 2013-05-05 markrk napisał(a):Minimalna długość rur w splicie jest dowolna czy musi być co najmniej 3 metry ,urządzenie to Sanyo SAP KR 97 Na podobne pytanie ale w systemie Multi-Split otrzymałem od firmy Daikin taką odpowiedź: "Krótsza instalacja może spowodować, iż w pomieszczeniu będą słyszalne odgłosy przepływającego czynnika chłodniczego." Zostawienie dłuższej pętli wydaję mi się logicznym postępowaniem ale pewniej większość instalatorów tego nie robi. Minimalna długość rur w splicie - klimatolog - 2013-05-05 Totalne bzdury marketingowe.Aby kupowawać rurociągi a nie je stwarzać.Kolejny dowód głupoty odnoszący się do ochrony środowiska naturalnego.Takie montaże powinny być demontowane na koszt użytkownika.A odzyskana miedż trafić tam gdzie jej jest miejsce. Minimalna długość rur w splicie - Darekas - 2013-05-05 klimatolog napisał(a):Totalne bzdury marketingowe.Aby kupowawać rurociągi a nie je stwarzać.Kolejny dowód głupoty odnoszący się do ochrony środowiska naturalnego.Takie montaże powinny być demontowane na koszt użytkownika.A odzyskana miedż trafić tam gdzie jej jest miejsce. Rozumiem że jak Ty montujesz to nie przestrzegasz minimalnej długości ścieżki czyli 3mb? Czy tak? Minimalna długość rur w splicie - Shitashii - 2013-05-05 Darekas napisał(a):klimatolog napisał(a):Totalne bzdury marketingowe.Aby kupowawać rurociągi a nie je stwarzać.Kolejny dowód głupoty odnoszący się do ochrony środowiska naturalnego.Takie montaże powinny być demontowane na koszt użytkownika.A odzyskana miedż trafić tam gdzie jej jest miejsce. On nie montuje. Nie ma o tym pojęcia, czego dał wyraz w wielu postach. Minimalna długość rur w splicie - klimatolog - 2013-05-05 Każde wydłużenie rurociągu Co oznacza?to samo co manilizację? Minimalna długość rur w splicie - klimatolog - 2013-05-06 Shitashii napisał(a):Shitashii.Fakt.Już nie montuję.Lecz poprawiam błędy po takich jak Ty."Krótsza instalacja może spowodować, iż w pomieszczeniu będą słyszalneDarekas napisał(a):klimatolog napisał(a):Totalne bzdury marketingowe.Aby kupowawać rurociągi a nie je stwarzać.Kolejny dowód głupoty odnoszący się do ochrony środowiska naturalnego.Takie montaże powinny być demontowane na koszt użytkownika.A odzyskana miedż trafić tam gdzie jej jest miejsce. odgłosy przepływającego czynnika chłodniczego."I zapewne Ty się z tym zgadzasz.A ja nie mam doświadczenia odpowiedniego aby to potwierdzić.Bo nie znam takiego przypadku.Shitashii] zapewne masz u siebie zamontowaną klimę z pętlą 3-metrową wokół JZ.Ale zapewniam Ciebie aby skompensować drgania rurociągu nie trzeba 3 metrowej pętli co wygląda nie estetycznie,tylko doświadczenia którego mi brakuje a Tobie nie.Jak chcesz to przyjadę do Ciebie na twój koszt i poprawię Twoje spaprane montaże z minimalną długością rurociągu.Który to taki na sam widok nie ma nic wspólnego z poprawnym prowadzeniem rurociągu gdzie przy takim montażu robimy nieświadomie wielki syfon w którym gromadzi się ogromna ilość oleju.Olej ma być w sprężarce.Daikin co na to?Dystrybucja oleju a kompensacja drgań rurociągu?Czasami dystrybutor to nie Daikin? Minimalna długość rur w splicie - Shitashii - 2013-05-06 Ja u siebie mam pętle wokół JZ i JW !! Działają za antenę UHF. A jak jesteś taki oferent, to przyjedź, ale na swój koszt. Głupio Ci, że nie raz wykazałeś się cwaniaczym brakiem wiedzy, a ja Ci to przypomniałem. Minimalna długość rur w splicie - miezala5 - 2013-05-07 No tak ale jak nie zrobisz pętli to gwarancje możesz stracić!
Minimalna długość rur w splicie - Darekas - 2013-05-08 Poczekajcie......... Klimatolog postawił interesującą tezę że pętla to syfon na olej sprężarki. Czy ktoś mógłby to merytorycznie skomentować? Miezala5 pisze "No tak ale jak nie zrobisz pętli to gwarancje możesz stracić! "Czy z tego by wynikało że jest narzucony obowiązek wykonania pętli przed przyłączeniem do agregatu. Minimalna długość rur w splicie - klimatolog - 2013-05-08 Shitashii napisał(a):Ja u siebie mam pętle wokół JZ i JW !! Działają za antenę UHF.Chyba nie masz zamiaru skorzystać z pętli?Bo będę miał Ciebie na sumieniu. Minimalna długość rur w splicie - miezala5 - 2013-05-08 Nie ma obowiązku wykonania pętli ale masz w DTR min dł.instalacji np 3m. Klime masz prawie przez ściane i co. Jak masz surową robote to pod steropianem robisz a jak nie to za klima! Pozdrawiam! Minimalna długość rur w splicie - klimatolog - 2013-05-08 Wy naprawdę jesteście menczęnnikami sugestii?Jacy producenci to wymagają i jak uzasadniają to że minimalna długość instalacji ograniczy chałasy?Przykłady producentów.DTR.Chałasy czego ?drgań czy przepływu obiegu czynnika w układzie.Kompensacja drgań? Minimalna długość rur w splicie - mg - 2013-05-08 klimatolog napisał(a):Wy naprawdę jesteście menczęnnikami sugestii?Jacy producenci to wymagają i jak uzasadniają to że minimalna długość instalacji ograniczy chałasy?Przykłady producentów.DTR.Chałasy czego ?drgań czy przepływu obiegu czynnika w układzie.Kompensacja drgań?klimatylog czy twój menor znał metody uporządkowania burzliwego przepływu? bo ty musisz się jeszcze wiele uczyć, uczyć i uczyć. Minimalna długość rur w splicie - klimatolog - 2013-05-09 mg napisał(a):mg zapytaj swojego burzliwego mentora chyba że miałeś menora co było pierwsze.Split czy okienny mono-blok który nie potrzebuje minimalnej długości rurociągu.Twoja burzliwość fachowości jest schowana w chłodnicach.mg ja się uczę cały czas a Ty stoisz na poziomie instrukcji DYSTRYBUTORÓW co niektórych.Biją dzwony tylko nie Wiesz w którym kościele.Męczennik sugestii?klimatolog napisał(a):Wy naprawdę jesteście menczęnnikami sugestii?Jacy producenci to wymagają i jak uzasadniają to że minimalna długość instalacji ograniczy chałasy?Przykłady producentów.DTR.Chałasy czego ?drgań czy przepływu obiegu czynnika w układzie.Kompensacja drgań?klimatylog czy twój menor znał metody uporządkowania burzliwego przepływu? bo ty musisz się jeszcze wiele uczyć, uczyć i uczyć. Minimalna długość rur w splicie - klimatolog - 2013-05-09 co mg Ty na to?Tą bajeczkę że się nie znam to już znam.Co teraz wymyslisz? Minimalna długość rur w splicie - mg - 2013-05-09 Na co? Mam klienta któremu montowałem klimatyzator mitasu inwerter. Pech chciał że instalacja ok 5m przebiega przez nieplanowaną wówczas sypialnię. Podam ci numer do niego a on opisze Ci doznania foniczne pochodzące od rurki 1/4 i 3/8" podczas pracy schłądzalnika który odbiera ciepło z sąsiedniego pomieszczenia. Minimalna długość rur w splicie - Vlad24 - 2013-05-09 Problem w tym, że te doznania, to nie burzliwy przepływ, tylko przemiana fazowa czynnika i nic tu długość rurki nie zmieni. Musiałbyś przenieść element rozprężny do jednostki wewnętrznej, by mieć ciszę w rurach. Minimalna długość rur w splicie - mg - 2013-05-09 Nic nie muszę przenosić, zaprzeczasz, opisz zjawiska towarzyszące tej przemianie. Minimalna długość rur w splicie - Vlad24 - 2013-05-09 co tu opisywać? zejdź do kuchni i włącz czajnik, wtedy sam to usłyszysz dobranoc Minimalna długość rur w splicie - Darekas - 2013-05-10 Nikt się pokusi skomentować wpisu Klimatolog na temat syfonu na olej w przypadku wykonania pętli? Dopytuje bo sam jestem ciekawy. Minimalna długość rur w splicie - Vlad24 - 2013-05-10 Moim zdaniem, za duże tam są przepływy i za małe średnice rurek, by olej zalegał podczas pracy. Może się gromadzić po wyłączeniu sprężarki, ale i tak cały będzie ładnie wracał po jej włączeniu. Im dłuższe rurki, tym większe opory tłoczenia i niższa sprawność urządzenia. Długość rurek wpływa też na pojemniść układu, w związku z tym w urządzeniach opartych na kapilarach trzeba odpowiednio skorygować ilość czynnika w układzie. Niektórzy producenci podają w tabelach takie dane. Minimalna długość rur w splicie - klimatolog - 2014-10-24 Vlad24 napisał(a):Moim zdaniem, za duże tam są przepływy i za małe średnice rurek, by olej zalegał podczas pracy. Może się gromadzić po wyłączeniu sprężarki, ale i tak cały będzie ładnie wracał po jej włączeniu. Im dłuższe rurki, tym większe opory tłoczenia i niższa sprawność urządzenia. Długość rurek wpływa też na pojemniść układu, w związku z tym w urządzeniach opartych na kapilarach trzeba odpowiednio skorygować ilość czynnika w układzie. Niektórzy producenci podają w tabelach takie dane.BZDURA TOTALNA.Każda niepotrzebna pętla i dodatkowy niepotrzebny metr rurociągu= zaleganiu oleju w pętlach i zmniejszenie prędkości czynnika.Srednice rurociągów{ że są za małe by olej zalegał) to bynajmniej teoria człowieka nie związanego z branżą chłodnictwa.Jak by nie patrzył każde przedłużenie rurociągu owocuje obniżeniem współczynnika COP.Osobiście jak dla mnie minimalna długość rurociągu to bzdura totalna.Odnosząc się do akustycznego punktu tego problemu nie ma jeśli schładzalnik jest dobrany odpowiednio do obciążenia cieplnego.Efekt gwizdu w zaworze rozprężnym zazwyczaj owocuje nie doborem czynnika.Podajcie mi producenta któremu zależy na wysokimCOP jednocześnie mówiącym o minimalnej długości ciągu pomiędzy jednostkami.Bo jak wiadomo każdy metr dodatkowy obniża COP. Minimalna długość rur w splicie - klimatolog - 2014-10-24 miezala5 napisał(a):Nie ma obowiązku wykonania pętli ale masz w DTR min dł.instalacji np 3m.Fajna fotka.Przypuszczamże JW piętro wyżej.Uwzględniłeś prowadząc tą instalacje ile oleju zostanie na odcinku ssania dopuki syfon się nie zamknie i pociągnie z powrotem do sprężarki jeśli uwzględniłeś prawidłowe prowadzenie rurociądu?Wielki ten sztuczny syfon. Minimalna długość rur w splicie - klimatolog - 2014-10-24 miezala5 napisał(a):Nie ma obowiązku wykonania pętli ale masz w DTR min dł.instalacji np 3m.Fajna fotka.Przypuszczamże JW piętro wyżej.Uwzględniłeś prowadząc tą instalacje ile oleju zostanie na odcinku ssania dopuki syfon się nie zamknie i pociągnie z powrotem do sprężarki jeśli uwzględniłeś prawidłowe prowadzenie rurociądu?Wielki ten sztuczny syfon. |