Forum Klimatyzacja
Nie chłodzi gree - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Nie chłodzi gree (/showthread.php?tid=10777)

Strony: 1 2

Nie chłodzi gree - andrz33 - 2018-03-19

Rozumiem,ale jeśli temp nad klimatyzator em jest 18 a nawiew wynosi 8 stopni to ok.ale co jeśli za 2-3 godziny nawiew wynosi 18 a zasysa 28 stopni to chyba nie jest normalne?

Nie chłodzi gree - MarioO - 2018-03-19

A może za mała wydajność i jak serwer jest obciążony w 100% to klima nie daje rady

Brałem to pod uwagę ,ale klima chodziła juz 10 msc a do serwerowni nie dolozone zostało żadne urzadzenie

Nie chłodzi gree - byniom - 2018-03-19

Podobny przypadek miałem z pojedynczym klimatyzatorem innej firmy . Tam temperatury były prawidłowe a moc wydzielana była jednakowa , jak się okazało przy niskich temperaturach zewnętrznych klima wchodziła w jakiś tryb oszczędny i jak zrobiłem pomiar wydajności to dopiero wyszło że z 8kw zrobiło mi sie 5kw. Pomierz wydajnośc danej jednostki wewnętrznej wtedy będziesz wiedział na czym stoisz. Odpal wszytskie i je pomierz w momencie kiedy według ciebie pracują prawidłowo i potem kiedy uważasz że pracują źle.

może przez te 10 miesięcy serwer nie był tak obciążany Kup sobie ten multimetr i zacznij działać tak jak się należy,bo na razie się miotasz i nic z tego nie wynika.Zrób pomiary jak będzie miała dobrą wydajność czyli te 8 stopni Poczekaj te 2-3 h i jak zacznie spadać wydajność zrób pomiary jeszcze raz Wtedy będziesz wiedział co się dzieje i jakie kroki podjąć dalej

eh spóźniłem się o łyk kawy Smile

Marioo, napisałem ze przez ten okres serwerownia jest na takim samym obciążeniu czytamy potem piszemy! Domyślam się ze jesteś super Mario ale nie zachowuj się jak standardowy polak najpierw mu dowalic a potem ewentualnie pomóc, czepiasz się może nie wszyscy są tacy super.
Byniom dzięki jest to jakiś punkt zaczepienia.

Hehhhh Qrwa człowiek chce ci pomóc bo nie ogarniasz baa nie masz nawet podstawowych narzędzi pracy a ty mi tu takie riposty piszesz?! Spakuj przecinak ,młotek i jedz do domu Nie powinieneś już tu uzyskać żadnej pomocy

Dawca pomocy się znalazł, nie umiesz nie pomagaj nie przeszkadzaj.
A może admin byś ie zajął tymi chamski odzywkami.
Myślałem że to forum dla tych co potrzebuja i się znają, a nie dla super hero spod budki z piwem.

Nie chłodzi gree - tommatiz - 2018-03-19

Witam. Wyjmij cewkę od zaworu rozprężnego od tej z serwerowni. Sprawdź jakie ma parametry. Powinno być ok 43-49kohma. Przynajmniej takie parametry mają konkurencyjne marki. Jak parametry będą ok to idź do samochodu odpal grzanie na maxa i włóż cewkę w nawiew i zagrzej do ok 50 czy 60"C i wtedy sprawdź parametry. Przy dobrej cewce powinno się nieznacznie zwiększyć. Piszę dlatego że sam tak kiedyś miałem żę urządzenie działało normalnie przez ok 1godz może dwie i jak się sprężarka nagrzała i wokół niej to cewka się przegrzewała. U mnie wtedy miałęm ok 70kohm jak cewka była w nadmuchu gorącego powietrza. Dodatkowo jak masz podpięty manometr przy tym porcie to wtedy sprężarka zachowuje się tak jak byś zakręcił tłoczenie i ściągnął czynnik. Pzdr

Nie chłodzi gree - DBKlima - 2018-03-21

andrz33 napisał(a):Rozumiem,ale jeśli temp nad klimatyzator em jest 18 a nawiew wynosi 8 stopni to ok.ale co jeśli za 2-3 godziny nawiew wynosi 18 a zasysa 28 stopni to chyba nie jest normalne?
Kurde zapytam bo cię nie znam ... a defrost się nie uruchomił ?

Jakie nastawy ma klimatyzator ? Rozumiem że klimatyzator czasami odpoczywa czy cały czas pracuje ?
Jeśli jest tak jak myślę to pozostaje pomierzyć parametry sprężarki.

Nie chłodzi gree - andrz33 - 2018-03-21

mimo wątpliwości zmieniłem cewki na zaworach i poszło od 2 dni cisza hula.
znalazłem w necie info że mimo iż zawór będzie tylko na wpół otwarty to przy samodzielnej pracy tej jednostki ciśnienie przepcha czynnik i wydaje się ze jest ok.a po właczeniu innych tamte zabierają wiekszosc czynnika.
na razie się sprawdza .dziekuje wszystkim za pomoc.