![]() |
|
Klasyfikacja klimatyzatorów - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klasyfikacja klimatyzatorów (/showthread.php?tid=2523) Strony:
1
2
|
Klasyfikacja klimatyzatorów - bartekyogico - 2010-02-08 jacek 64 napisał(a):Według mnie to : Daikin, Fujitsu . Toshiby nie montowałem - ale próbowałem kiedyś wyczyścić w splicie Toshiby - wentylator - koszmar jeżeli chodzi o dostepność i demontaż....... A ostatnio miałem montaż kilku sztuk z Castoramy - nazywają się Airforce- i byłem zakoczony kulturą pracy, cichoscią i jakością wykończenia - jak na chinczyka rewelacja. Do tego bardzo dobrze radziły sobie z grzaniem na mrozie. Dobrze sie odladzały. Za to Airwell - którego montowałem najwięcej wysypał mi się wielokrotnie..... I powoli tracę do niego zaufanie.....Airforce maja w zestawie rurki ktorych konce po 15 cm z kielichem i srubunkiem sa miedziane a 2m srodkowe to aluminium. Polaczone to jest na zagniecenie - taka oszczednosc! Przynajmniej tak bylo ze 3 lata temu. Klasyfikacja klimatyzatorów - pawcio0094 - 2010-02-08 Niedawno montowałem badziew z firmy FAIRLINE. Rurki pokielichowane o długosci 4 metrów. A róznica pomiedzy jednostkami z 1,2m. Dla ogólnej estetyki postanowiłem skrócic rurki. Jakie tez było moje zdziwienie kiedy rurki okazały sie miedziane. Klasyfikacja klimatyzatorów - pawcio0094 - 2010-02-08 sorki! rurki były aluminiowe. Tylko koncówki po pare cm miedziane. Klasyfikacja klimatyzatorów - bartekyogico - 2010-02-08 pawcio0094 napisał(a):sorki!No i co zrobiles z tym fantem? Klasyfikacja klimatyzatorów - pawcio0094 - 2010-02-08 A co mogłem zrobic. Wyrzuciłem i załozyłem nowe swoje. Klasyfikacja klimatyzatorów - bartekyogico - 2010-02-08 pawcio0094 napisał(a):A co mogłem zrobic. Wyrzuciłem i załozyłem nowe swoje.No to to wiadomo. Bardziej mi chodzilo o to co z ta rurka? Jakis czarny rynek? Klasyfikacja klimatyzatorów - Rześki LUFT - 2010-02-08 tez takie cos juz montowałem klientowi który sobie z niemiec przywiózł rurki były całe w takiej czarnej gumie i tylko 30 cm miedzi, reszta alu...
Klasyfikacja klimatyzatorów - byniom - 2010-02-08 Powiem wam że jeden gość zakładał taki wynalazek i tam były rurki tego typu o którym piszecie . Uznał że rurki sa za długie i je obcioł i zarobił je po stronie aluminiowej jednak sie bał ze przy mocnym dokręcaniu mu popękaja na tych kielichach to dokręcił mocno ale ręką. efekt był taki że moi koledze z bratniej firmy pojechali wymieniać po nim wszytskie rurki na normalne bo we wszystkich klimatyzatorach wyciekła czynnik . Zapomniałem napisać że było ich tam 5 szt bo to sala weselna była. Teraz to podliczając to skoro facet uznał ze nie bedzie dokładał swojej miedzi a rurki były za długie to mógł je zawinąć za skraplaczem i by było po kłopocie . Rurki z tego co mi koledzy móiwli to miały około 3-4 m Klasyfikacja klimatyzatorów - bartekyogico - 2010-02-08 Na tych zagieciach tez sie rozszczelnia . Wiem ze taniocha ma byc tania ale ile mozna zaoszczedzic na takich rurkach. To juz lepiej nic nie dawac bo to cos to produkt szkodliwy. Klasyfikacja klimatyzatorów - barbie - 2010-02-08 te rurki przeznaczone są dla amatorów samodzielnego montażu którzy nie posiadają kielichownicy dlatego bez znaczenia jest z czego są wykonane . Klasyfikacja klimatyzatorów - bartekyogico - 2010-02-08 barbie napisał(a):te rurki przeznaczone są dla amatorów samodzielnego montażu którzy nie posiadają kielichownicy dlatego bez znaczenia jest z czego są wykonane .Niektore tanie firmy dodaja zakielichowane rurki miedziane i to ma jeszcze jakis sens. Rurka laczona to kompletne nieporozumienie. Klasyfikacja klimatyzatorów - barbie - 2010-02-08 w chłodnictwie powszechnie łączy się aluminium z miedzią . Klasyfikacja klimatyzatorów - mg - 2010-02-08 Bardzo ładnie robi się kielichy na rurkach aluminiowych. Co do łączenia aluminium z miedzią to gdzieś się z tym spotkałem ale nie będę się wymądrzał, to jest źle widziane na tym forum
Klasyfikacja klimatyzatorów - bartekyogico - 2010-02-09 Takich rurek to nie widzialem nawet w sklepach ze smiesznymi rzeczami a nie w chlodnictwie. Dla mnie to moze byc polaczenie filcu z guma byle dzialalo a to nie dziala. Ciekawe ze inni producenci jakos nie poszli za ciosem. Klasyfikacja klimatyzatorów - coolmaker1 - 2010-02-09 Witam .Tak dla przykładu, łączenie Cu z Al sąca w każdym Morsie np 220,wytrzymało 30 lat,następny przykład skraplacz ZIŁ MOSKWA połączenie wytrzymało nie mniej lat.
Klasyfikacja klimatyzatorów - pawelek - 2010-02-09 Takie rurki mam założone u siebie i hulają już szósty rok. Chciałem je przetestować co są warte. Co do połączeń miedz/aluminium to występują one w niektórych lodówkach czy zamrażarkach. Można tez takie łączenie lutować, są do tego specjalne luty. Klasyfikacja klimatyzatorów - byniom - 2010-02-09 Cały pic polega na tym że miedź ni może sie stykać z aluminium bo się będzie utleniało natomiast to co stosują w splitach to jest poprzez jakiś lut i niema bezpośredniego kontaktu. Tak czy siak to działa ale jest nie profesjonalnie i napewno przy r410 nie powinno być stosowane ze względu na wytrzymałośc pod większym ciśnieniem. Klasyfikacja klimatyzatorów - wogotto - 2010-02-09 Witam.Byniom aluminium co do wytrzymałości ciśnienia to nie jest powód nie stosowania go w chłodnictwie.Zajżyj do klimatyzacji samochodowej,czy silników wysokoprężnych które mają czerwoną literkę na końcu ,I, i sprawdż jakim ciśnieniem jest podawane paliwo przez pompę paliwa bezpośrednio do elektronicznych wtryskiwaczy paliwa po przez aluminiowe przewody..... Klasyfikacja klimatyzatorów - byniom - 2010-02-09 Może faktycznie masz rację ale musisz przyznać że jednak miedź jest lepsza do tego typu instalacji bo jest chyba mniej krucha i przy różnych wygięciach lepiej się układa. Klasyfikacja klimatyzatorów - barbie - 2010-02-09 na parowniki do lodówek lepsze jest aluminium,nie widziałem jeszcze miedzianego parownika w domowej lodówce . Klasyfikacja klimatyzatorów - klimatyzacjapolska - 2010-02-09 Nie wiem czy oglądaliście instruktazowe filmy montażowe klimatyzacji we wszystkich jakie oglądałem ( DAIKINA, FUJITSU, TRANE) do montażu używali kielicharek listwowych, koszmar:-). Boże dzieki że zesłałeś nam dziadkowe kielichareczki. Klasyfikacja klimatyzatorów - tommatiz - 2010-02-09 Ale dziadkowych już nie ma i nie będzie chyba że komuś zostało na stanie. Jakis czas temu pokazały się zamienniki wyglądające identycznie jak dziadkowe ale..... miałem je w ręku i nie do końca tak działają jak dziadkowe. Wnuczek się nie sprawdził z ich produkcją. Dziadkowe kielicharki były dopieszczane do idealnej perfekcji Jestem w posiadaniu dwóch oryginałów z czego jedna ma ok 14 lat a drugą kupiłem jakieś ok pół roku temu i zrobiłem jeden kieliszek . Pzdr
Klasyfikacja klimatyzatorów - tommatiz - 2010-02-09 patusX napisał(a):kolego tylko koles który je produkowal zmarł wiec nie bedzie juz tej samej produkcjiPo długich namowach wnuczek przejął interes ale to nie to samo cacuszko.... Pzdr Klasyfikacja klimatyzatorów - klimatyzacjapolska - 2010-02-11 Jeśli ktoś będzie chciał zobaczyć czym można puścić freon niech obejrzy instalacje freonowe na pałacu kultury, jakiś czempion zaprojetował tam i wykonał instalacje w stali, klimatyzacja wymaga uzupełniania czynnika o głupie 1,5 tony freonu w roku
|