Forum Klimatyzacja
jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? (/showthread.php?tid=2941)

Strony: 1 2 3 4

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? - Fujitsu Szczecin - 2009-11-17

Witam

Myślę że R12 opowiada bzdury, przy rozmiarze rury 1/4 czy to jest jeden lut czy dwa nie ma najmniejszej różnicy. Nie ma najmniejszego wpływu na pracę układu. Jak się używa azotu się nic nie dzieje, żaden syf. Zrób kuwra R12 zdjęcie wykonanego przez Ciebie kielicha na rurze 1/4 i mi pokaż. Wkuwrwiają mnie ludzie którzy myślą że są sprytniejsi od Chińczyków. Pokaż mi ty wszystko dobrze robiący, prawidłowo wykonany kielich, podkreślam na rurze 1/4. Każda średnica ma swoją rozszerzalność jakby można było robić kielichy na 1/4 to by były urządzenia, a jakby były to bym miał.

Pozdrawiam

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? - Artic - 2009-11-17

6 i 8 robie tak samo jak elektromechanik(pozdro dla Ciebie Big Grin ) resztę rothenbergerem roztłaczam i spokój.

Pozdrawiam

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? - tommatiz - 2009-11-17

Koledzy dajmy na luz Smile i bez wkuwrwiania się Smile. STAWIAM WSZYSTKIM WIRTUALNEGO BROWARA!!!!!! KONIEC KROPKA

Witam

Nie koniec, chce kuwrwa zobaczyć roztłoczoną rurę 6mm w którą wchodzi druga rura 6mm. Żeby było wszystko jasne. Bo robię instalacje na codzień i nie lubie jak ktoś mi mówi że białe to czarne.

Pozdrawiam

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? - irroda - 2009-11-17

---->> r12
możesz opisać wspomniany przez ciebie sposób z gwintownikiem,

poprostu nie widze koncepcji

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? - monterod2002 - 2009-11-17

Jeden rozjusza i się śmieje a reszta się wkurza . Poco , czy coś to da .
pozdrowionka

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? - dominik486 - 2009-11-17

http://www.internetowy.agdex.com/przyrzad-poszerzajacy-616mm-p-49.html

Kupcie, Ci co nie mają ten nie drogi przyrząd a napewno pommoże nie raz Big Grin
Są jeszcze inne starsze modele i działają. Smile Mój ma ładnych parenaście lat ale podobny do tego tutaj - po ojcu ;P

dominik486 napisał(a):http://www.internetowy.agdex.com/przyrzad-poszerzajacy-616mm-p-49.html

Kupcie, Ci co nie mają ten nie drogi przyrząd a napewno pommoże nie raz Big Grin
Są jeszcze inne starsze modele i działają. Smile Mój ma ładnych parenaście lat ale podobny do tego tutaj - po ojcu ;P
Witam

Pokaż mi zrobiony kielich na rurze 6mm, zrobiony tym przyrządem. Mam roztłaczarkę i robię ręcznie kielichy. Udało mi się zrobić na 8mm, taka rura wychodzi z jednostek wewnętrznych. Przy montażu zaworu rozprężnego w ścianie pod jednostką trzeba skrócić rurę żeby podłączyć do tego zaworu. Mówię o systemie VRF. Nawet w tych ręcznych nie ma możliwości zrobienia prawidłowego kielicha. Przynajmniej ja nie umiem. Więc niech ktoś pokaże sztukę, zrobi zdjęcie i wstawi. Ooo.

Pozdrawiam

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? - dominik486 - 2009-11-17

Ja cały czas o poszerzaniu czyli roztłaczaniu "ekspanderach" mówię, a nie o kielichach Tongue
Dobra, kłuccie się bezemnie Big Grin
Pozdraiwam

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? - wit - 2009-11-17

witam.
większe średnice -kielich robię roztłaczarką cps. Małe średnice -albo złączka z "pasującej" rurki większej średnicy -albo kielich robiony oszlifowanym wiertłem.

Ściślej stare wiertło obciąć w miejscu gdzie zaczyna się pełny materiał -część mocująca. Ta część wiertła w wiertarkę i na obroty -i na szlifierce zeszlifowujemy na stożek... ślady szlifowania rysy nawet wskazane.

-wykręcamy z wiertarki i mamy tani prosty przyrząd. ja mam takie średnicy 6 i średnicy 8mm.
jak trzeba kielich -to nasz przyrząd w wiertarkę -duże obroty -i z czuciem wirujący stożek wciskamy w rurkę.
tarcie rozgrzewa rurkę i jednoczesnie rozwalcowuje. powstają całkiem zgrabne kielichy. Raczej dość płytkie -przy głębokim kielichu robionym tą metodą troszkę przegrzewa się rurka i kielich się osłabia lub wychodzi nierówny. ale taki na 5mm to wychodzi nieźle.

Witam

Chce zobaczyć [Obrazek: ranting.gif] kielich do lutowania metodą kapilarną wykonany na rurze 6mm. Prawidłowo. Lepiej spełniający zadanie niż mufka.

Pozdrawiam

Na własne oczy [Obrazek: blowup.gif] kuwrwa.

Witam

To nie jest 6mm

Pozdrawiam

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? - p.obelix - 2009-11-17

No poprostu boki zrywać tak się uśmiałem że mało z krzesła nie spadłem czytając ten temat.
Wielki szacunek dala kolegi mg_1

Witam

Na zdjęciu jest ponad 7mm Big Grin
Ja mam podobnej konstrukcji przyrząd do robienia kielichów(roztłoczania) i nie przewidzieli w nim bolca do 6mm. Rozglądałem się za jakimś porządnym ale nima. Dlatego stosuje mufki.

Pozdrawiam

Witam

MG_1 zwracam honor, jak powiększyłem zdjęcie to faktycznie 6mm. Ale problem widzę teraz w swoim zestawie, tam jest jakaś niewydarzona końcówka, która mi rozwala kielichy na rurze 6mm, stąd te zamieszanie Big Grin

Pozdrawiam

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? - barbie - 2009-11-17

rura na fotografi jest cieńkościenna standartowa 6 ma ściankę grubości 1 mm.

r12 napisał(a):
stefanbud napisał(a):Witam

Na zdjęciu jest ponad 7mm Big Grin
Ja mam podobnej konstrukcji przyrząd do robienia kielichów(roztłoczania) i nie przewidzieli w nim bolca do 6mm. Rozglądałem się za jakimś porządnym ale nima. Dlatego stosuje mufki.

Pozdrawiam
Stosój przekroje dla chłodnictwa.Dlatego nie kupisz dziwadeł za przeproszeniem dla chydraulików.
Witam

Rzyje s poprwek po ślusażah.

Pozdrawiam

r12 napisał(a):
stefanbud napisał(a):
r12 napisał(a):Stosój przekroje dla chłodnictwa.Dlatego nie kupisz dziwadeł za przeproszeniem dla chydraulików.
Witam

Rzyje s poprwek po ślusażah.

Pozdrawiam
Ślus wykstałcenia to niegłupia osoba .wie co to gwintownik.
Witam

I do czego słóży.

Pozdrawiam Big Grin

dyskusja była na temat rurki 6 mm.

typowa rurka serwisówki do napełniania to 6 o grubości ścianki 1 mm do połączenia z rurką napełniana sprężarki stosuję mufkę lub kolanko-nigdy nie miałem problemu ze szlaką lub innymi zanieczyszczeniami.

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? - VIVA - 2009-11-18

Każdy sposób dobry który prowadzi do finału, ja używam od 15 lat takiej maszyny
http://www.rems.de/go.aspx?lid=4&tid=15&pgid=8#l8 " Rems Twist Hurican" nie jest dla zbyt małych średnic ale podstawowa zaleta to że robię to również z rura twardą.

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? - barbie - 2009-11-18

to bardzo dobre narzędzie dla hydraulików,do chłodnictwa nie nadaje się ze względu na metalowe opiłki.

Trochę zabrudza , ale zasada jest dobra i można to odpowiednio przerobić.
Tak nie w temacie to Rems ma bardzo mocne narzędzia.

Dla ścisłości dla lutowania twardego głębokośc kielichów wystarczy w granicach 2-5 mm , to nie jest lutowanie cyną.
Oferta z innej beczki sprzedam mufy Cu -76 mm takiej spęczrki nie macie (a ja mam)

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4? - Fujitsu Szczecin - 2009-11-18

r12 napisał(a):A ja poczytał bym z chęcią o metodzie kapilarnej,o której pisał Stefanbud o rozpęczaniu CU..
Witam

Ale wiesz co to za metoda, czy mam od początku ? Big Grin mądralko.

Pozdrawiam