![]() |
|
programy - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: programy (/showthread.php?tid=3173) Strony:
1
2
|
programy - p.obelix - 2010-02-25 Dzięki programy - byniom - 2010-02-25 dodałem jeszcze program doboru klimatyzatorów naipsany dawno dawno temu . Teraz pisze nowszą wersję tego programu
programy - byniom - 2010-02-25 Pofruneło
programy - wogotto - 2010-02-25 Fruwające dziękuje..;. programy - byniom - 2010-03-14 Dodałem na stronę program do obliczania mocy grzałki potrzeebnej do ogrzania bojlera. Nie uwzględniłem w programie strat spowodowanych izolacją bojlera więc należy dodać około 5% jeżeli bojler posiada izolację z wełny mineralnej lub 15% jeżeli takowej izolacji nie posiada. programy - Remik - 2010-03-14 byniom napisał(a):Do młodszych kolegów pisze którzy mają jeszce słabe pojęcie jak chcecie sobie ściągnąć dwa programy odemnie to prosze bardzo . Jeden podaje nam parametry odparowania czynnika R410A przy odpowiedniej temperaturze na zewnątrz i wewnątrz natomiast drugi służy do wyliczenia rzeczywistej mocy klimatyzatora na podstawie prędkości przepływu powietrza przez parownik odczytany np. na tablczce lub w dokumentacji i temperatury nawewu i wywiewu. Jakieś uwagi i sugestie mile widzianeOdnośnie programu do oszacowania mocy na podstawie przepływu powietrza... Wg moich obliczeń wynik nieco się różni. Ja do obliczeń przyjmuję Cw=1004J(kg*Co ) δ=1,29kg/m3 n=1 Czy nasze dane się w czymś różnią? programy - byniom - 2010-03-14 Jeżeli masz na myśli ciepło własciwe powietrza to ja przyjołem 1,2 i dlatego moze być ta różnica ty zaś podałeś to dokładnie dwa miejsca po przecinku choć też nie wykluczone że w programie wkradł mi sie błąd Program już poprawiłem i jeżeli możesz to sprawdź w wolnej chwili
programy - R-40 - 2010-03-14 Byniom niewidziałem tych programów.Natomiast zaciekawiła mnie temperatura zewnętrzna .Czy ma ona wpływ na dobór urządzenia chłodniczego.Żebyśmy się zrozumieli ja niemówię o warunkach środowiskowych 1-2-3.Przyjmuję warunki środowiskowe europejskie.Moim zdaniem aby zapewnić odpowiednią wydajność układu w różnicy temperatur zewnętrznych -30 +40 wystarczy regulacja mocy wydajności.Ale moje gratulacje bo 8 lat temu możliwości dużych niebyło.Fajnie że w tamtych czasach o tym pomyślałeś.Szkoda że niekażdy to zrozumie.Pozdrawiam Byniom programy - byniom - 2010-03-15 Temperatura zewnętrza zdecydowanie wpływa na wydajnośc bo sam wiesz że gdy układ miałby pracować zimą to by byo ciężko , dlatego montuje się regulatory wentylatora skraplacza , oczywiście jeżeli układ ma chodzić na chłodzeniu. programy - Remik - 2010-03-16 Byniom nie mogę teraz tego programu odpalić
programy - byniom - 2010-03-16 usuń poprzednią wersję i zainstaluj ponownie nową. programy - bartekw - 2010-03-17 ja tez poprosze jezeli mozna bartekwichrowski@poczta.fm dziekuje bardzo
programy - byniom - 2010-03-17 bartekw ale te programy możesz pobrac na mojej stronie.Jeżeli będzie problem to odezwij się wieczorem na GG programy - Remik - 2010-03-17 Pliki dają się ściągnąć. Przez krótką chwilę pokazany jest proces przebiegu instalacji i na tym się kończy. Poprzednia wersja zainstalaowła się normalnie, w tej nie odpala się aplikacja programy - byniom - 2010-03-17 Sprubój usunąć ręcznie te pliki które sa w mwenu strat i dopiero potem jeszcze raz zainstaluj. programy - bartekw - 2010-03-18 ok dziekuje
programy - Remik - 2010-03-19 OK wyniki są zgodne programy - byniom - 2010-03-19 Cieszę się i dziękuję za zwrócenie uwagi
|