Forum Klimatyzacja
Połączenia rurowe bez lutowania - LOKRING ? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Połączenia rurowe bez lutowania - LOKRING ? (/showthread.php?tid=3243)

Strony: 1 2

Połączenia rurowe bez lutowania - LOKRING ? - monterod2002 - 2010-03-17

Kiedyś nibco było rewelacją ciekawe jak będzie z tym wynalazkiem Big Grin Big Grin
pozdrowionka

Połączenia rurowe bez lutowania - LOKRING ? - f3b - 2010-03-21

a czy moge prosic o opinie kogoś kto stosuje złączki lokring?

Połączenia rurowe bez lutowania - LOKRING ? - kurzyk - 2010-03-21

Witam wszystkich
Przy naprawie domowego sprzętu jak nie muszę to nie stosuje(drogi interes) jak się da to wolę polutować, zakładam wtedy kiedy trzeba. Stosuje od ponad 5 lat, pozakładałem tego troszeczkę i żaden nie puścił chyba że zrobisz błąd przy jego montażu, no i co najważniejsze to rurka, na którą go zakładasz musi być okrągłą (nie żadna jajowata) i prosta(czyli niepozaginana). Generalnie są ok Smile

Połączenia rurowe bez lutowania - LOKRING ? - R-40 - 2010-03-22

f3b napisał(a):a czy moge prosic o opinie kogoś kto stosuje złączki lokring?
Nieprzenośmy stolicy do Krakowa.

Połączenia rurowe bez lutowania - LOKRING ? - f3b - 2010-03-25

kurzyk napisał(a):Witam wszystkich
Przy naprawie domowego sprzętu jak nie muszę to nie stosuje(drogi interes) jak się da to wolę polutować, zakładam wtedy kiedy trzeba. Stosuje od ponad 5 lat, pozakładałem tego troszeczkę i żaden nie puścił chyba że zrobisz błąd przy jego montażu, no i co najważniejsze to rurka, na którą go zakładasz musi być okrągłą (nie żadna jajowata) i prosta(czyli niepozaginana). Generalnie są ok Smile
Dzięki za info.

Połączenia rurowe bez lutowania - LOKRING ? - klimek74 - 2010-04-02

f3b napisał(a):Witam,
domyślam się, że niejeden z Was słyszał o sposobie łączenia rurek w chłodnictwie bez lutowania i spawania metodą vulkan lokring. Czy możecie się podzielić opinią ?
Wydaje się ona być bardzo skuteczna, biorąc pod uwagę fakt, że w przypadku r600a trzeba baaaaaardzo ostrożnie obchodzić się z lutowaniem Wink)
minusem 'lokringowania' na pewno jest cena, ale wydaje mi się że z czasem powinno się zwrócić, zwłaszcza że jest to metoda szybka, bezpieczna i czysta.
Oprócz chłodnictwa domowego można lokringowanie stosować w chłodnictwie i klimatyzacji przemysłowej oraz klimatyzacji samochodowej.
A jakie są wasze doświadczenia ?
pozdr.
Używałem tego przez półroku na lotinsku na Heathrow (nie wolno było stosować otwartego płomienia). Używaliśmy mechanicznych ręcznych zaciskarek i powiem że większego badziweia nie widziałem.
Problemy jakie miałem. System po sprawdzeniu ciśnieniem był Ok. Po uruchomieniu system chyba pod wpływem drgań łączniki po tygodniu niektóre przepuszczały gaz.
Prawie zawsze przeciek na miedzi miękiej.
Jeszcze koszt łączki np 5/8 z 3 do 4 funtów kosztowały to jakieś 12-15 złota.
LOKRING TO WIELKIE NIEPOROZUMIENIE STOSOWANE TYLKO TAM GDZIE NIE WOLNO STOSOWAĆ OTWARTYCH PŁOMIENI