![]() |
|
Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. (/showthread.php?tid=3437) |
Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - mentor12 - 2012-04-10 Czy zmierzone przegrzanie w podanym przypadku uszkodzenia izolacji na odcinku przez ptaki będzie pomocnym czy zgubnym? Dla kolegów niedoświadczonych w branży?Moim zdaniem zgubnym.Przegrzanie ja osobiście mierzę w sytuacjach z problemem a nie dla picu aby je zmierzyć.Jeżeli pomiaru dokonuję na odcinku przez ścianę używam metody kolegi stefanbud.Ale niestety gdy problem instalacji istnieje na ciągu dłuższym wolę się wlutować o ile jest taka możliwość a przeważnie jest podczas montażu przez profesjonalną firmę.Stefanbud mnie też wiele rzeczy uczono w tym zawodzie,ale czym bardziej w tym tkwię tym więcej błędów wyłapuję.Niepotrzebne było by nam przegrzanie podwyższone spowodowane przez ptaki jeżeli instalator by rurociąg ssący zabezpieczył w odpowiedni sposób Pozdrawiam Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - awax - 2012-04-10 Ktoś,kto chce robić w miarę dobrze i zadaje sobie trud pomiaru przegrzania nie zostawi uszkodzonej przez ptaki izolacji.Jeżeli jednak zostawi to przegrzanie może sobie mierzyć gdzie chce Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - mentor12 - 2012-04-10 Zawsze może dojść do wniosku że pomiar potrzebuje czynnika z powodu zbytniego przegrzania mierzonego w sposób nieprofesjonalny.Przegrzanie całkowite a parownika to dwa inne aspekty.Dlaczego jesteście tacy uparci?Ja podałem przykład błędu pomiaru tą metodą w klimatyzatorach na danym przypadku.A tych przypadków nie brakuje. Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - awax - 2012-04-10 Zgoda Mentor ,pomiar przegrzania łącznie z rurociągiem ssawnym NIE DOTYCZY układów ,w których izolacja rurociągów została zniszczona przez ptaki.Niezależnie od tego jakie to były ptaszyska Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - mentor12 - 2012-04-10 Z autopsji a czy nie dotyczy rurociągu prowadzonego w piekarni przez chłodnię a w póżniejszym czasie przerobioną na kotłownię w której rurociąg chłodniczy pozostał do tej pory?Czy mam dopełnić z powodu wyższego przegrzania a co za tym idzie wykończenia sprężarki?Kolejny przykład gdzie się powinno odróżniać się przegrzanie parownika od przegrzania całkowitego. Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - Shitashii - 2012-04-11 mentor12 napisał(a):Z autopsji a czy nie dotyczy rurociągu prowadzonego w piekarni przez chłodnię a w póżniejszym czasie przerobioną na kotłownię w której rurociąg chłodniczy pozostał do tej pory?(...).Masz stare informacje. Tam już nie ma piekarni i z kotłowni zrobili mroźnię. Ale Ty jesteś uparty jak nie wiem co, a nie wiem co jest bardziej uparte od osła. Czemu Ty się tak przejmujesz, że ktoś zmierzy źle przegrzanie i że przepełni układ? Czy to Twój klimatyzator? To on będzie miał problem. Raz napisałeś swoje i wystarczy. Przechodzisz ze skrajności w skrajność i wyszukujesz niuansów. Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - Bogdan_New_Jersey - 2012-04-11 A czy ktokolwiek z was wie jaka jest różnica temperatury i ciśnienia na początku rurociągu i na końcu? Może nawet nie być wogóle izolacji. Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - mentor12 - 2012-04-11 Shitashii ja uważam sumienność i dokładność to dwie inne rzeczy.Choć szczerze mówiąc moja upartość osła nie raz mi pomogła w rozwiązaniu problemu
Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - awax - 2012-04-11 Mentor zawsze są jakieś wyjątki i specyficzne warunki.Warto jednak propagować wszelkie działania mogące zapobiec niepotrzebnym awariom. Z drugiej strony to przy podanym przez Ciebie to chyba lepiej przepełnić niż narazić sprężarkę z uwagi na niedostateczne chłodzenie czynnikiem? Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - mentor12 - 2012-04-11 Fakt awax.Po jednej stronie nie zależności mamy do czynienia (w moim przypadku sztucznego nie dopełnienia)mamy do czynienia ze wzrostem temperatury sprężarki.A z drugiej strony dopełniając mamy do czynienia a równie niepożądanym wzrostem poboru prądu sprężarki i ciśnienia skraplania.Co jest mniej szkodliwe?Wszystko zależy od proporcji obu przypadków od skrajności zakresu pracy urządzenia.Przy właściwym pomiarze przegrzania uniknęli byśmy skrajności w danym przypadku i tego tematu mierząc dwa przegrzania.Pomiar jednego przegrzania nie świadczy zawsze o dobrej pracy całego układu chłodniczego jakim jest też klimatyzatorek Pozdrawiam. Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - Shitashii - 2012-04-11 Chciałbym jeszcze wtrącić taką myśl: co z tego, że sprężarka w jakichś warunkach będzie pobierała 5 czy 10% więcej prądu (ale wciąż w nominale), jak w kibelku przez całą dobę świeci się żarówka 60W :-) Generalnie konsensus został osiągnięty
Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - mentor12 - 2012-04-11 Nominał istnieje tak samo dla temperatury jak i prądu.Jak byś nie wiedział to każdy podwyższony pobór prądu zwiększa temperaturę.Przyjdzie idiota do kibelka i wstawi 300 wat do oprawy 100Wat bo przegrzanie nie pasuje
Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - Shitashii - 2012-04-11 Ktoś mądrze napisał: mentor12 napisał(a):(...) Wszystko zależy od proporcji obu przypadków od skrajności zakresu pracy urządzenia.(...). Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - mentor12 - 2012-04-11 Dzięki.
Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - mentor12 - 2012-04-13 awax napisał(a):Mentor zawsze są jakieś wyjątki i specyficzne warunki.Warto jednak propagowaćJestem innego zdania.Warto to przemyśleć co jest gorsze w danych warunkach.Ale nie problem polega na wyborze rozwiązania tylko na sposobie i umiejętności pomiaru przegrzania.Bo robiąc to profesjonalnie nie było by tematu.Jeden dystrybutor klimatyzatorka zaleca montaż klimatyzatorka firmy x do 15 metrów ciągu a inny do 30.Co z tego ciekawe.Inni producenci klimatyzatorka a w obydwu przypadkach ta sama sprężarka.Jestem przeciwnikiem dokumentacji dystrybutorów i producentów klimatyzatorków odnośnie układu chłodniczego. Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - awax - 2012-04-13 Amen Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - bxz - 2012-04-13 mentor12 napisał(a):Jestem innego zdania.Warto to przemyśleć co jest gorsze w danych warunkach.Ale nie problem polega na wyborze rozwiązania tylko na sposobie i umiejętności pomiaru przegrzania.Bo robiąc to profesjonalnie nie było by tematu.Jeden dystrybutor klimatyzatorka zaleca montaż klimatyzatorka firmy x do 15 metrów ciągu a inny do 30.Co z tego ciekawe.Inni producenci klimatyzatorka a w obydwu przypadkach ta sama sprężarka.Jestem przeciwnikiem dokumentacji dystrybutorów i producentów klimatyzatorków odnośnie układu chłodniczego. Podaj taki przykład. Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - mentor12 - 2012-04-13 bxz Nie SPAMUJ Odpowiedz do tematu
Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - bxz - 2012-04-13 Walisz farmazony, ja mówię: "sprawdzam". Podaj choć jeden taki przykład, by poprzeć swoje wywody, bo w końcu na jakiejś podstawie dokonałeś tej obserwacji, a może już jesteś taki dobry że nie potrzebujesz dowodów na pewne teorie? Gdyby tak było, bym się wcale nie zdziwił różnicami 5m... Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - mentor12 - 2012-04-13 Wiesz ilu jest jest producentów sprężarek chłodniczych do klimatyzacji?Ja wiem ilu jest producentów klimatyzatorków.Z pilota uniwersalnego do klimatyzacji wynika że sto.A czy to wszyscy? ![]() Prawdopodobieństwa bxz nie zauważasz? ?
Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - awax - 2012-04-14 Ja również uważam,że dokumentacja producenta często w przypadku prostych klimatyzatorów nie pokrywa się z rzeczywistością. Zamawiając na dalekim wschodzie np. kilkaset klimatyzatorów możemy wskazać jak mają się one nazywać,co ma być na tabliczce znamionowej itd itd. Oczywiście nikt nie wskazuje,że urządzenie o wydajności np 10 KW pobiera 100 W elektrycznie,ale różnice rzędu 10-20% to normalka.szczególnie ma to miejsce w parametrach typu hałas (ciśnienie akustyczne).Tu panuje dowolność. Po prostu jeżeli chcemy aby urządzenie spełniało ściśle określone wymogi musimy decydować się na markowe wyroby,znacznie droższe i podlegające innym procedurom kontroli jakości. Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - mentor12 - 2012-04-14 Dlatego dziwię się ludziom którzy nie chcą się czegoś nauczyć tłumacząc a to złamaną nogą a to odległością.Szkoda że za moich czasów AWAX nie było takich dobroczyńców.Tu będą mieli jak na patelni podaną wiedzę zdobywaną latami doświadczeń i praktyk. Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - mentor12 - 2012-04-14 Kolego bxz gzie się podziałeś z tak dużym bagażem doświadczeń?
Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - bxz - 2012-04-14 Co ja biedny mogę na te herezje ^^ Kolego mentor, po raz kolejny wygrałeś... Nie mam zamiaru się tłumaczyć ze swoich decyzji.
Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - mentor12 - 2012-04-14 Ja nie gram ja wiem. Grać mogą dzieci nie wiedząc czy wygrają
|