Forum Klimatyzacja
VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi (/showthread.php?tid=3827)

Strony: 1 2

VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi - mikoreta - 2010-07-15

No to Panowie tak jak obiecałem zdaję relację.

Panowie ściągnęli z układu wszystko. Wymieniłem osuszacz i zajechałem ponownie na napełnienie dziś. Wpuścili 850g czynnika z kontrastem i 25g oleju. Ciśnienia na spoczynku przy temp. na zewnątrz 33 st.C - LP 8 bar, HP 8 bar. Po około 5 minutach od uruchomienia klimy ciśnienia odowiednio LP 2,2 bar, HP 15,6 bar. Klimatyzacja działa i chłodzi rewelacyjnie - mam na wylocie z kratek 3-4 st.C.

Mam tylko jedno pytanie - czy taka mała (w moim mniemaniu) ilość oleju wystarczy do poprawnego smarowania sprężarki? Gość od klimy powiedział, że nigdy więcej klientom nie bije bo zawsze w układzie zostaje jakaś ilość oleju. Co Wy na to?

Także Wszystkim dzięki za zaangażowanie!
Pozdrawiam
Łukasz

VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi - jackgl - 2010-07-15

gajdek419 : jesteś jednym z nielicznych tu, który swoje tezy potrafi uzasadnić wiedzą techniczną (ale to poza tematem)
Czyli idąc tym dalej przy starcie (gdy ciśnienia są wyrównane HP=LP) sprężarka chociaż przez chwilę powinna "iść" swoją max wydajnością - HP do góry po czym po oddesaniu czynnika ponownie spadać (co średnio rozgarnięty serwisant powinien zaobserwować na manometrach) ??
i jeżel jest tak jak mówisz (filtro-osuszacz zapchany) to po wyłączeniu sprężarki HP i LP powinny sie bardzo długo wyrównywać (co też zaobserwujemy na manometrach).
Rasumująć zakładając że mamy czynnika nominalnie, na parownik dostarczamy odpowiednią ilość powietrza to diagnostyka tego układu powinna nam zająć 5 min ??

O i sukces układ chodzi. Tylko przy 2,2 bar nie powienien z tego co pisałeś.

mikoreta : Czy po ściągnięciu czynnika podali ile go ściągnieli ?? (tak z czystej ciekawości).
Temp nawiewu 3-4 stopnie czy 13-14stopni ??

VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi - Tadeusz4321 - 2010-07-15

Miał gość rację.Uzupełnił ci ilośc oleju który pozostał w starym osuszaczu.

VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi - Robert81r - 2010-07-15

Zwykle to oleju dodaje sie tyle ile jest zawarte w cznniku przy odzysku.

VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi - gajdek419 - 2010-07-16

jackgl napisał(a):gajdek419 : jesteś jednym z nielicznych tu, który swoje tezy potrafi uzasadnić wiedzą techniczną (ale to poza tematem)
Czyli idąc tym dalej przy starcie (gdy ciśnienia są wyrównane HP=LP) sprężarka chociaż przez chwilę powinna "iść" swoją max wydajnością - HP do góry po czym po oddesaniu czynnika ponownie spadać (co średnio rozgarnięty serwisant powinien zaobserwować na manometrach) ??
no właśnie na poczatku pracy sprężarki ze zmienną wydajnością (gdy HP=LP) nie wystartue od razu na maxa, po prostu na początku sprezarka startuje z wydajnoscią około 3% - dopiero póxniej w miarę zwiększania różnicy cisnień wydajośc wzrasta.
jackgl napisał(a):i jeżel jest tak jak mówisz (filtro-osuszacz zapchany) to po wyłączeniu sprężarki HP i LP powinny sie bardzo długo wyrównywać (co też zaobserwujemy na manometrach).
Niekoniecznie, ciśnienia wyrównają się pzrez zawór regulujący wydajność sprężarki

jackgl napisał(a):Rasumująć zakładając że mamy czynnika nominalnie, na parownik dostarczamy odpowiednią ilość powietrza to diagnostyka tego układu powinna nam zająć 5 min ??

2,5 bara ta wartość średnia, w praktyce próg moze się zawierać od 1,8 do prawie 3 barów...

VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi - mikoreta - 2010-07-16

jackgl napisał(a):gajdek419 : jesteś jednym z nielicznych tu, który swoje tezy potrafi uzasadnić wiedzą techniczną (ale to poza tematem)
i jeżel jest tak jak mówisz (filtro-osuszacz zapchany) to po wyłączeniu sprężarki HP i LP powinny sie bardzo długo wyrównywać (co też zaobserwujemy na manometrach).
Rasumująć zakładając że mamy czynnika nominalnie, na parownik dostarczamy odpowiednią ilość powietrza to diagnostyka tego układu powinna nam zająć 5 min ??

mikoreta : Czy po ściągnięciu czynnika podali ile go ściągnieli ?? (tak z czystej ciekawości).
Temp nawiewu 3-4 stopnie czy 13-14stopni ??

Widziałem na maszynie, że w układzie było 900g czynnika. A temperaturę na wylocie z kratek napisałem prawidłową czyli TRZY do CZTERECH st.C.

VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi - Tadeusz4321 - 2010-07-16

Robert81r napisał(a):Zwykle to oleju dodaje sie tyle ile jest zawarte w cznniku przy odzysku.
Weź pod uwagę osuszacz,który został wymieniony na nowy

VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi - Tadeusz4321 - 2010-07-16

Twój układ klimatyzacji jest sprawny.Zamykaj posta.

VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi - mikoreta - 2010-07-17

OK. Panowie, jeszcze raz dzięki za wypowiedzi. Temat do zamknięcia (nie wiem jak Tongue).
Pozdrawiam
Łukasz

VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi - mg - 2010-07-17

Temat może być zamknięty tylko po wypowiedzi kolegi BANITA Smile
Liczymy na niego Wink

VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi - jackgl - 2010-07-17

mikoreta : A temperaturę na wylocie z kratek napisałem prawidłową czyli TRZY do CZTERECH st.C.

Przy 100% świeżego ??

VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi - Tadeusz4321 - 2010-07-18

mg napisał(a):Temat może być zamknięty tylko po wypowiedzi kolegi BANITA Smile
Liczymy na niego Wink
1000 % racji