Forum Klimatyzacja
Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Mam problem techniczno elektryczny - Daikin (/showthread.php?tid=4431)

Strony: 1 2 3 4

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Darekas - 2010-12-22

barbie napisał(a):niech wykonawca zrobi pomiary elektryczne z pieczątką .

Może to nie jest zły pomysł.

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - tomek83 - 2010-12-22

witam montuje urzadzenia daikina od 6 lat i nigdy nie widzialem aby ktos laczyl jednostki przewodem 3x tylko 4x wchodzi w gre laczenie pe z N to mowiac wprost kralterstwo i oszczednosc na klijencie

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Awent - 2010-12-22

do Daikina do j.wewnętrznej idzie 4x1,5mm2, jak wpadniesz na genialny pomysł łączenie PE z N to będzie ci waliła różnicówka, jeśli budynek ja ma. Jeśli instalacja ma tylko 3 żyły to PE nie podlączasz w ogóle, rurociąg pełni rolę uziemienia, będzie działać

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - mentor - 2010-12-22

Awent napisał(a):do Daikina do j.wewnętrznej idzie 4x1,5mm2, jak wpadniesz na genialny pomysł łączenie PE z N to będzie ci waliła różnicówka, jeśli budynek ja ma. Jeśli instalacja ma tylko 3 żyły to PE nie podlączasz w ogóle, rurociąg pełni rolę uziemienia, będzie działać

Nielegalne wytwórnie alkocholu też działają.Możesz mi podać polskie normy które pozwalają siać demagogię i narażać klientów na życie i zdrowie.Możesz podać mi głębokość w ziemi i warunki tej instalacji klimatyzatora?

Awent napisał(a):do Daikina do j.wewnętrznej idzie 4x1,5mm2, jak wpadniesz na genialny pomysł łączenie PE z N to będzie ci waliła różnicówka, jeśli budynek ja ma. Jeśli instalacja ma tylko 3 żyły to PE nie podlączasz w ogóle, rurociąg pełni rolę uziemienia, będzie działać

Oczywiście że jest różnicówka.

Czy ktoś jeszcze na forum montuje w ten sposób że rurociąg zastępuje przewód PE.

Firma Daikin już mi zapowiedziała że w przypadku takiego montażu tracę gwarancję tzn jak nie będzie podłączone PE.

Przewód PE musi iść od jednostki zewnętrznej a nie inaczej bo czasami służy do przesyłania danych do sterowania.

Informacja uzyskana z firmy Daikin.

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Shitashii - 2010-12-22

Darekas napisał(a):Czy ktoś jeszcze na forum montuje w ten sposób że rurociąg zastępuje przewód PE.

Już była dyskusja na ten temat. POD ŻADNYM POZOREM NIE WOLNO TAK ROBIĆ!!

Shitashii napisał(a):
Darekas napisał(a):Czy ktoś jeszcze na forum montuje w ten sposób że rurociąg zastępuje przewód PE.

Już była dyskusja na ten temat. POD ŻADNYM POZOREM NIE WOLNO TAK ROBIĆ!!

Zapodaj mi linka do tej dyskusji. Dzięki

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Shitashii - 2010-12-23

np to: http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtopic.php?id=5020

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - klimatyzacjapolska - 2010-12-23

Nikt nie przyzna sie do tego, ze tak robi, ale mamy sporo serwisów u klientów sieciowych, sterowanie 3x1,5 w Daikinach to brutalna rzeczywistość, w starszych DAIKINACH z 40% instalacji jest tak wykonana, montowało to kilkanaćie różnych firm patrząc po naklejkach ( większość tkz znanych na rynku). Wszystko działa i nie ma awarii.
powód
Kabel 3x1,5 jest sporo tańszy, a klienci nie wymagaja pomiarów elektrycznych.

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - tomek83 - 2010-12-23

odkrecajac pokrywe plytki przy ftks mamy 4 ZACISKI 1 2 3 i pe wiec panowie o czym tu dyskutowac sprawa jest jasna jak slonce i tyle wiec Darekas bierz tych "wykonawcow" za cztery litery niech wymieniaja przewod bo ta klamizera jest niezgodna z przepisami

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Darekas - 2010-12-23

tomek83 napisał(a):odkrecajac pokrywe plytki przy ftks mamy 4 ZACISKI 1 2 3 i pe wiec panowie o czym tu dyskutowac sprawa jest jasna jak slonce i tyle wiec Darekas bierz tych "wykonawcow" za cztery litery niech wymieniaja przewod bo ta klamizera jest niezgodna z przepisami

A trzeba wymieniać cały przewód czy wystarczy jak dołożę oddzielnie jedną żyłę PE

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - barbie - 2010-12-23

może być 10 mm2 .

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Darekas - 2010-12-23

barbie napisał(a):może być 10 mm2 .

10mm2 ?????????????????????

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - barbie - 2010-12-23

luźna żyła PE nie jest chroniona przed uszkodzeniem mechanicznym .

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - mentor - 2010-12-23

Odp: Mam problem techniczno elektryczny - Daikinluźna żyła PE nie jest chroniona przed uszkodzeniem mechanicznym .
Technika mocowania i prowadzenia przewodów względem przepisów wyklucza prawidłowość powyższej odpowiedzi z doświadczeniem w utrzymaniu ruchu.Będąc serwisantem jesteś zdany tylko na siebie.W utrzymaniu masz przełożonych.To zależność między wiedzą.Doświadczenie zdobywamy na polu walki. gdzie niekiedy okazuje się że za póżno.

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Darekas - 2010-12-24

barbie napisał(a):luźna żyła PE nie jest chroniona przed uszkodzeniem mechanicznym .

Miałem na myśli żeby dołożyć drugi przewód 2x1,5mm2 z niego wykorzystać żyłę PE.

Niby dlaczego tak nie można?

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - barbie - 2010-12-24

czy ma on żyłę żółto-zieloną ? .

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - byniom - 2010-12-24

Jeżeli sa dwie żyły raczej to mało prawdopodobne

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - crocens - 2010-12-24

cała dyskusja jest bezcelowa a dobre rozwiązanie tylko 1:
znaleść w instrukcji lub uzyskac od dystrybutora informację, jaki kabel ma byc zastosowany. Jeżeli jest położony inny to nalezy zmusić firmę wykonawcza do jego wymiany gdyż jest to błąd w montażu. Po temacie.

Pozdrawiam i WESOŁYCH ŚWIĄT! Smile

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - barbie - 2010-12-24

brawo crocens popieram ! .

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Darekas - 2010-12-25

crocens napisał(a):cała dyskusja jest bezcelowa a dobre rozwiązanie tylko 1:
znaleść w instrukcji lub uzyskac od dystrybutora informację, jaki kabel ma byc zastosowany. Jeżeli jest położony inny to nalezy zmusić firmę wykonawcza do jego wymiany gdyż jest to błąd w montażu. Po temacie.

Pozdrawiam i WESOŁYCH ŚWIĄT! Smile

A przy okazji ponieść duże koszty naprawy elewacji budynku.

Przewody idą częściowo pod ociepleniem budynku.

I już sprawa wcale nie jest taka prosta.

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - tomek83 - 2010-12-25

darekas a te lepki co Ci to montowaly maja wogle autoryzacje daikina?znaja sie na tym?a moze vrv montuja na zwyklych trojnikach z leroy Smile bo widzialem takich asow nastepnym razem wez prawdziwych fachowcow co ci mozna doradzic w tym wypadku rozdarcie elewacji to koszty masakryczne powiem ci tak firma ktora ci to wykonuje powinna sie zajac zwalaniem sniegu z dachow hipermarketow

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - tomek83 - 2010-12-25

napewno jest jakis sposob zeby ten przewod przeciagnac lepiej wewnatrz go poprowadzic niz pruc elewacje przemysl to i rozejzyj sie w budynku

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - Awent - 2010-12-25

Wystarczy że uziemi j.wewnętrzną do np gniazdka, byle było z tej samej różnicówki, to samo z j. zewnętrzną.

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin - mentor - 2010-12-25

Jeżeli jesteś zleceniodawcą i masz uzasadnine podejrzenia zlecił bym pomiary na mój koszt.Jeżeli okazało by się że są negatywne obciążył bym wykonawcę instalacji.Darekas coraz bardziej mnie przekonujesz że jesteś wykonawcą tego problemu i niuczciwym graczem.w twoich wypowiedziach jako inwestora zamało stanowczości, a jeżeli się mylę to za dużo nieprofesjonalności w firmie którą wybrałeś.Zrobienie wiertłem przepustu pociągnięcie nożem elewacjii,wciśnięcie przewodu i kupienie 100mml dobranej farby nikogo do ruiny niedprowadziło.Tak apropo gdyby profesjonalizm istniał niebyło by tematu.Odnosi się to tak samo do wykonawców jak i zleceniodawcow.Coś za coś.