Forum Klimatyzacja
Temperatuty czynnika 410a - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Temperatuty czynnika 410a (/showthread.php?tid=4444)

Strony: 1 2 3

Temperatuty czynnika 410a - mentor - 2010-12-28

Chyba bez serwisu się nieobejdzie.Z bardzo niezrozuniałego opisu wynika na niedostateczną ilość czynnika lub pracę poza zakresem jego możliwości i przeznaczenia.

Temperatuty czynnika 410a - ale.ale - 2010-12-28

Tuż przed nagłym wyłączeniem sie jednostki słychać przyspieszenie sprezarki ,,,pracuje tak kilka sekund na wysokich obrotach i STOP , Ten co był ,,,,serwisant,, Sad podpiął manometry w czasie pracy pompy i na rurce przed i za skraplaczem było ok 35atm , zapytałem czy tyle ma być , powiedział ze to inwerter i chyba dobrze ??? to poco podpina by sie dowiedzieć ze to jest ,,,,chyba,,, ?????????????? Sad albo jest ok albo nie Sad , a czasem gdy wszystko jest zimnie bo pompa stała , bo nie musiała pracować , to nawet przy starcie po kilku sekundach juz jest STOP , tak kilka razy ,,,,az wystartuje

Temperatuty czynnika 410a - Shitashii - 2010-12-28

To może tu masz odpowiedź:
mentor napisał(a):Chyba bez serwisu się nieobejdzie.Z bardzo niezrozuniałego opisu wynika na niedostateczną ilość czynnika lub pracę poza zakresem jego możliwości i przeznaczenia.

tak , ale był ,,chłop ,, co sie na tym zna i on usterek nie widzi ,a ja widze i co mu mam zrobić??????????? wiem ze to ,,sampróbka ,, ale ze strony cisnień mówi ze jest dobrze , a niejest

Temperatuty czynnika 410a - mg - 2010-12-28

Wezwij fachowca

wezwałemmmmm, na ,,drzwiach ,,ma napisane serwis daikina , to mysle ze nie wezwałem stolarza , dzisiaj umówiłem sie z innym co sprobuje Sad sie podjąć diagnozy

Ale czujesz to... 35 bar w zasobniku? może być groźnie.

Niech więcej gazu nie dobija.

35 barów nie w zasobniku, tylko w j.w. będącej w zasobniku. Spróbuj właśnie z inną firmą robiącą Daikina.

moze nie precyzyjnie napisałem, ale zgadza sie te 35 bar to na czynniku gorącym , nie w zasobniku c,o, inna firma juz zamówiona , a czy toś wie jak sie kasuje na sterowniku błędy które tam ,,wyskoczyły,, 2 błedy tam sobie ,,siedzą ,, od samego początku i niewiem czy to nie jeszcze pozostałości po poprzednim urzytkowniku

Nie kasuj błędów - serwis będzie mógł lepiej coś zdiagnozować

Temperatuty czynnika 410a - Awent - 2010-12-28

W Daikinie na sterowniku ściennym możesz sprawdzic temperaturę odparowania, przy grzaniu bardzo ważne jest czystość parownika,

Temperatuty czynnika 410a - HVAC - 2010-12-28

nie znalazłem informacji, że ten wymiennik z kanałówki jest wstawiony do typowego zbiornika, po prostu bez załamania i uszkodzenia wymiennika nie da się go w cisnąć - to po 1
mniemam, że wstawiłeś to zbiornika typu "widaro" i wydaje ci się, że płynie przez niego woda ale tak nie jest, w zbiorniku nie ma ciśnienia - efekt jest taki jakbyś wyłączył wentylator w kanałówce, grzeje, grzeja a tu sru zabezpieczenia cisnieniowe wyłączają sprężarkę. należy zapewnić określony odbór ciepła, ciepła woda nie rozejdzie się sama z siebie - to po 2.

jakieś cztery lata temu zmontowałem dla klienta pompę ciepła o zbliżonej wydajności tylko że:
- zbiornik 500 l robiony na zamówienie ze specjalnym (powiększonym) otworem rewizyjnym
- wymiennikiem jest potrójna wężownica 3 x 20 fi rurki miedź 10 mm,
- układ działa do dziś i grzeje dom 180 m

dlatego jest problem przekazaniem ciepła do wody i serwis nic nie pomoże.

Temperatuty czynnika 410a - mentor - 2010-12-28

W tym układzie jest pompa obiegowa wody która spełnia rolę wentylatora sterowana temperaturą.Tagże brak wydajności chłodnicy niewchodzi w rachubę.Swiadczy o tym tagże duża różnica tempereatur na wejsciu i wyjściu z chłodnicy.

Ale on (ale.ale) pisze, że mu właśnie spada temperatura z 80~60*C do ok 37-34*C
...Temperatura rurek przed i za wymiennikiem (z jednostki wewnętrznej).

AWENT ,,,,,,,jakim sposobem w sterowniku sciennym to sprawdze ?, parownik czysty , jak nowy

HVAC.........1,>>,zbiornik pospawany na ,,miare,, nic nie połamane
2 ,>>woda płynie , bo wstawiłem wodomierz i znam przepływy przy róznej predkości pompki

3 cisnienie jest takie jak w całym c.o. ok 1 bar
4 > róznica temperatur na c.o. to ok 4*C przy max obrotach pompki

Temperatuty czynnika 410a - HVAC - 2010-12-28

woda płynie zbyt wolno, zbyt mała pompa obiegowa,
ile m3/h przepływa?
no jeszcze, jeżeli ta instalacja istnieje wrzuć fotke zbiornika

przepływ ? 1500 litrów na godzine i róznica temp ,4*c co daje 7kW , a pobór mocy przez urządzenie 3150 W czyli cop 2.22 Sad

1,5m3/h to duży przepływ, czy jesteś pewny że cały strumień wody przepływa przez skraplacz?
Wydaje mi się że większość idzie bokiem po za wymiennikiem.

Ale on ma spadek temperatury na wymienniku ok 25 - 45K !! Uparli się, że nie ma odbioru ciepła, a to nie o to chodzi.

Coś mi tu nie gra Wink 35bar dla 410a to około 57'C

Temperatuty czynnika 410a - awax - 2010-12-29

Wszystko jest tu "grubymi nićmi szyte",Ktoś bawi się zapałkami.
Z pewnością serwis Daikina sobie poradzi.

Temperatuty czynnika 410a - ale.ale - 2011-01-15

Moze moje obserwacje komus sie przydadzą, Po kilku dniach obserwacji i niezeleznie od temp ,zew doszedłem do wniosku ze moja pompa nie lubi zbyt wysokiej temp zadanej , w porównaniu z temp otoczenia ( czujki temp , wewn.) Gdy temp zadana jest np 22* a temperatura otoczenia czujki 23 * wszystko działa płynnie i jednostki zew nie ,,wybija,, , w przypadku tej samej temp otoczenia czujki a zadanej np 30 stopni pompa startuje z ,,kopyta,, idzie pełna moc i ,,wybija,, jednostke zew . A co do temperatur czynnika w obiegu , jestem w trakcie ich pomiarów

Temperatuty czynnika 410a - mg - 2011-01-15

Ale zagadka!, no no no :lol:

Temperatuty czynnika 410a - aż tu nagle - 2011-12-02

i czy to ktos pomierzył??