![]() |
|
Problemy z Chillerem - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Problemy z Chillerem (/showthread.php?tid=4507) Strony:
1
2
|
Problemy z Chillerem - wit - 2011-02-09 ok -i masz 90% ,że problem da się ładnie zdiagnozować -lub przestanie występować... albo będziemy dalej kombinować. Choć myślę, że powinno pomóc -lub dać sensowne dane do dalszej diagnozy Problemy z Chillerem - xf - 2011-02-10 wit napisał(a):wodę masz na jednym obiegu? to mało prawdopodobne zabrudzenie tylko połowy wymiennika... jeśli jeden układ pracuje prawidłowo, drugi wyrzuca bład LP -a przepływ chłodziwa jest wspólny -to błąd raczej po lini freonowej.Do tej słusznej wypowiedzi dodał bym utrata charakterysyki presostatu LP lub wilgoć w układzie chłodniczym . Pozdrawiam Problemy z Chillerem - wit - 2011-02-10 xf napisał(a):Do tej słusznej wypowiedzi dodał bym utrata charakterysyki presostatu LP lub wilgoć w układzie chłodniczym . zdaje się, że Kolega wcześniej pisał, że ciśnienie spada -czyli mierzył -więc nie utrata charakterystyki zabezpieczeń a rzeczywisty błąd obiegu i zabezpieczenia wyłączają bo mają powód. Wilgoć -jeszcze nie widziałem chillera o wydajności powyżej 20kW który nie miałby "oczka" ze wskaźnikiem wilgotności... Przypuszczam, że Kolega podczas serwisu zajrzał w to oczko... i sprawdził zawilgocenie -na początku pisał, że wskaźnik coś pokazuje... więc widząc to chyba zmienił filtr i jeśli teraz nie pisze o zawilgoceniu to pewnie już się czynnik osuszył ? Właśnie -jaki kolor "oczka" -wymieniłeś filtr -wysuszyłeś układ? Problemy z Chillerem - xf - 2011-02-10 To po co powielasz to co napisałem pod innym nickiem? Chociażby uszkodzenie zaworu elektromagnetycznego. Problemy z Chillerem - Bock - 2011-02-11 Witam! Wygląda na to że uszkodzony jest zawór rozpreżny wczoraj wszystko poskładałem, wlutowałem tą serwisówkę miedzy elektr.-mag. a Tzr, dzięki temu mogłem zobaczyć co się będzie działo za i przed tzr i niestety układ na dyszy regenerowanej wogóle nie funkcjoował. Tak więc elektro-magn. funkcjonuje poprawnie, presostat też zachowuje się poprawnie rozłącza dopiero gdy ciśnienie spada mocno poniżej 1 bara, filtr wymieniony; tak się zastanawiam czy przy nastepnej wizycie gdy będe wymieniał cały tzr na nowy dać nowy filtr; zawilgocenie w oczku delikatne jest także raczej wymienie. Wiem powinno się wymieniać przy każdej ingerencji w układ chłodniczy ale czy wszyscy tak robicie,bo ja wymieniam go zawsze!. P.s Mam pytanko czy używacie jakichś past do lutowania twardego czy samego lutu, wczoraj miałem sporo problemów żeby wlutować osuszacz cały czas gdzieś była malutka dziurka miedzy przyłaczem filtra a rurka 22. Ciśnienia w układzie nie było a tyle problemu pierwszy raz tak się z tym męczyłem ( filterek Danfossa ODf) Pozdrawiam! Problemy z Chillerem - łysy45 - 2011-02-11 Witam do miedzi lut twardy z 2 procentowym srebrem idzie pięknie.Mosiądz i stal z miedzią elektroda w otulinie i im więcej srebra tym lepiej i pewniej choć drożej .Ale w twoim przypadku to stracony czas i nerwy więcej kosztowały prawda pozdrawiam Problemy z Chillerem - atinab - 2011-02-11 15-sto procentowy więcej wybacza nieumiejętnościom.
Problemy z Chillerem - Bock - 2011-03-29 Witam ponownie ! Niestety problem powrócił, znowu wyskoczyło LP tym razem po około 2-3 tygodniach, a nie jak wcześniej po 2 dniach objaw identyczny jak wczeąśnej, czynnik suchy, tzr z dyszą nowy ssanie 4,2-4,4 bara. Jutro jade i będe myslał i dalej:/. Problemy z Chillerem - Bock - 2011-05-04 Witam! Temat zamknięty, uszkodzony był jeden ze styków pomocniczych, wszystko gra. dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdr. Problemy z Chillerem - llort - 2011-05-04 Prostota jest podstawą a styki niepomocnicze Wydziwianie gubi samych wydziwiających nie wiedzących co czynią.Nie zabezpieczam zabezpieczenia skoro prawo tego nie wymaga.Każdy dodatkowy element sterowania to dodatkowe zagrożenie awarii
|