![]() |
|
kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR (/showthread.php?tid=4850) Strony:
1
2
|
kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - crocens - 2012-02-28 Ciężko mi to uzasadnić, pewnie w dużych systemach tak, gdzie rury zaczynają się od fi22, wtedy po prostu nie ma wyboru. Ale mniejsze? Te same temperatury odparowania co w zwykłych klimach, otulina wystarczy, mało tego, ta biała jest mocniejsza, mniej podatna na uszkodzenia. A co do rur twardych to tylko dodatkowe luty i potencjalne miejsca wycieków... Ot takie moje zdanie
kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - Fujitsu Szczecin - 2012-02-29 nijuniro napisał(a):WitamWitam Wysłałem Ci dokumentacje do systemu J. Dokładnie przeczytaj. Masz w niej wszystko do doboru i wykonania takiej instalacji. Jeżeli nie zrozumiesz zadawaj konkretne pytania. Nie chce mi się rozwodzić na temat czy miękka czy twarda i w jakiej otulinie. Jedna najważniejsza zasada lut w osłonie azotu. A druga- myśl, myśl, myśl. Pozdrawiam kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - nijuniro - 2012-03-11 Oglądam już któryś raz Twoje luty (na zamieszczonych rysunkach) i jestem pod wrażeniem. Jak się domyślam wszystko w osłonie azotu. Jaką zastosowałeś domieszkę srebra ? kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - Qba - 2012-03-15 Witam . - jedno pytanie : jak przy takich i większych instalacjach przepuszczać azot podczas lutowania? Pytam bo nie nadążałem z wymianą butli. Jak praktycznie to robicie ? Pzdr kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - Fujitsu Szczecin - 2012-03-15 Qba napisał(a):Witam .Witam Składamy jak najdłuższe odcinki instalacji. Jeden puszcza azot a drugi jeżeli już poczuje na policzku przepływ zatyka częściowo otwór taśmą. Operator butli zmniejsza do minimum ciśnienie aby tylko delikatnie przepływał. Jeżeli jest za duży przepływ ciężko się lutuje. Głównie chodzi o wyparcie tlenu z instalacji. Nie ekonomicznie jest lutować po kawału.Pozdrawiam kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - kubabaku - 2012-03-16 Stefan jaki lut stosowałeś...ile % ag? kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - crocens - 2012-03-16 pewno 40 w osłonie kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - bxz - 2012-03-16 mnie osobiście lepiej spawa się zwykła 5% bez topnika na pałeczce jak jest dobry dostęp a jak wygibasy to 40%, ale chyba tylko żeby mieć większą pewność siebie... kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - mentor12 - 2012-03-16 To widać jakim robione.Zapewne w białej otulinie.Ładny nie oznacza dobry.Jeżeli w pierwszej fazie był dobrze przegrzany i lut się się rozlał,a póżniej został nadlany to OK.Moje relacje z kolegą stefanbud nie są najlepsze alę sądzę po zdjęciach że są wykonane profesjonalnie.Co z tą zgorzeliną?Szybkie studzenie szmatą mnie nie przekonuje z powodu nagłej zmiany struktury lutu. kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - Fujitsu Szczecin - 2012-03-17 Witam Kiedyś już o tym pisałem. Stosowanie lutu w otulinie jest przyjemne ale można się przejechać ponieważ otulina pozostawia nalot który uszczelnia ubytki. Miałem instalacje która była szczelna jeszcze przy 20bara, jak dowiozłem nowe butle z azotem i dobiłem do 30bara,wtedy puściło. Jeżeli robi się na dworze i zawiewa wiatr wtedy lut w otulinie dobrze się sprawdza a jeżeli są dogodne warunki wole zwykły 5% Pozdrawiam kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - mg - 2012-03-17 Tak, topnik krystalizuje i uszczelnia drobne nieszczelności, po pierwszej wilgoci w powietrzu wszystko wychodzi kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - mentor12 - 2012-03-17 mg napisał(a):Tak, topnik krystalizuje i uszczelnia drobne nieszczelności, po pierwszej wilgoci w powietrzu wszystko wychodziCzyli rozmowa o niedoświadczeniu?
kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - Fujitsu Szczecin - 2012-03-18 Witam Rozmowa raczej o doświadczeniu. Przy lutowaniu instalacji chłodniczej nie ma miejsca na niedoświadczenie jak i na rutynę. Czy się ktoś uważa za super fachowca czy nie, próba szczelności ,,uczciwa'' powinna być wykonana za każdym razem. Kwestia lutu to inny temat. Ten w otulinie jest przeznaczony głównie do łączenia miedzi z mosiądzem. Do łącznia metodą kapilarną miedzi nie potrzeba topika. Wystarczy dostarczyć równomiernie odpowiednie ciepło a fizyka sama sobie poradzi z resztą zadania. Pozdrawiam kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - mentor12 - 2012-03-18 Co oznacza stwierdzenie uczciwa próba szczelności? kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - barbie - 2012-03-18 to samo co porządna kastracja . kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR - mentor12 - 2012-03-18 Szczerze nie widzę związku.Próba szczelności urządzenia chłodniczego posiada jakieś uwarunkowania związane z wytycznymi.Wytyczne te nie są jednakowe dla wszystkich urządzeń.Stąd moje zapytanie odnośnie uczciwej próby szczelności.Czasami uczciwie ale nieświadomie można doprowadzić do nieszczelności, |