![]() |
|
Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. (/showthread.php?tid=4914) |
Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - Bogdan_New_Jersey - 2011-05-02 sa takie serwisy ze jak bym przyszedl z analogowym, to wlasciciel klimatyzacji by mnie wyrzucil Nowe centralki klimatyzacyjne ustawia sie na dochlodzenie jak sobie to wyobrazacie,ze przyjde z analogowym i termometrem,moze jeszcze kalkulator mam zabrac? Po co isc do przodu, moglismy do dzisiaj jezdzic syrenkami Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - llort - 2011-05-02 Czyli gadżet uspakajający klienta podobny do opon uniwersalnych .A przetwornik ciśnienia nigdy nie będzie dokładniejszy i szybszy od bezpośredniego pomiaru.A już na pewno nie tak szybki jak bezpośredni pomiar tradycyjnymi manometrami.
Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - wit - 2011-05-02 llort napisał(a):Czyli gadżet uspakajający klienta podobny do opon uniwersalnych .A przetwornik ciśnienia nigdy nie będzie dokładniejszy i szybszy od bezpośredniego pomiaru.A już na pewno nie tak szybki jak bezpośredni pomiar tradycyjnymi manometrami. ]dokładnie tak. i dobry fachowiec z tradycyjnym manometrem DOKŁADNYM pomiarem bezpośrednim -plus z termometrem i kalkulatorem -oraz ewentualnie z tabelami z katalogów -zawsze określi parametry i wyreguluje lepiej -niż uniwersalny program z cyfrowego gadżetu. program -z założenia uniwersalny -nigdy nie bierze pod uwagę specyfikacji konkretnego obiektu czy urządzenia -fachowiec może wziąć stosowne poprawki. Mnie kiedyś uczyli... "jak coś jest do wszystkiego -to znaczy, że jest do niczego" -zawsze specjalizowany przyrzad jest dokładniejszy niż przyrząd uniwersalny. Manometry cyfrowe -mogą ułatwić obsługę dobremu fachowcowi -gorzej, że w Polsce najczęściej traktowane są jako protez zastępująca wiedzę... Niedawno w sporej firmie widziałem testo 550 -tani komplet bez sond temperatury -bo i tak nikt nie umie ich używać. A wszyscy serwisanci i monterzy mają cyfrowe -bo powaznie wygląda -robi wrażenie na klientach -oraz ,że niby trwalsze --bo "nikt ich nie przekręci" -jeśli podepnie ssawny natłoczeniu... cóż wielu monterów -serwisantów nigdy nie słyszało, że dobre manometry analogowe (mieszkowe) dają sobie radę przy ciśnieniu i 2,5 x wyższym niż wskazują -że ssawny na 10bar spoko wytrzymuje i 25 bar... -okręcając się 2-3x wokół tarczy wraca potem do zera... oraz, że dobry monter -tym bardziej serwisant raczej nie myli ssania z tłoczeniem. nie jestem zwolennikiem starych rozwiązań ani wrogiem nowych... jestem zwolennikiem starych sprawdzonych -a nowe stosuję wtedy gdy są potrzebne -a nie dla bajeru... i nadal uważam, że manometry cyfrowe pokazują przewagę w około 10% przypadków serwisowych -a w 90% lepiej sprawdzają się zwykłe analogowe. Pewnie zależy to od kraju -zaawansowania urządzeń -i tego co zazwyczaj się serwisuje... W Polsce... serwisuje się wszystko jak leci -i dominują urządzenia starsze, bardziej prymitywne -wiec często wystarcza najprostszy sprzęt pomiarowy -byle dokładny -i ważna jest szybkość pomiaru... jedno spojrzenie na wskazówki -i wszystko widać. Sam często podpinam pod urządzanie i kilka kompletów zegarów... mając pomiar kilku ciśnień i obserwując jednocześnie wskazówki. na cyfrowych -nie da się na bieżąco kontrolować wskazań z kilku zestawów... odczyt cyfrowy -to trzeba moment uwagi poświęcić... Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - Fujitsu Szczecin - 2011-05-02 Witam Trollu, Wit ja całkowicie rozumiem wasze podejście do pracy. Reprezentujecie stara szkołę chłodniczą. Jesteście czystą esencją chłodniczego profesjonalizmu który bazuje na podstawach chłodniczej wiedzy. Nigdy nie twierdziłem że elektroniczne manometry zastępują luki w wiedzy podstawowej i branżowej. U mnie są podstawowym diagnostycznym narzędziem pracy w którym opanowałem możliwości, może w 10%. To co jest mi nie zbędę żeby mógł postawić diagnozę. Jeżeli wysiądą mi baterie biorę analogowe, termometr i kalkulator i też sprawdzę na pewno nie będzie to tak sprawnie jak przy elektronicznych. Znowuż temat podejścia do klienta jest prze zemnie traktowany poważnie. Mam coraz więcej bardzo wymagających klientów, nie raz mających dużo wspólnego z chłodnictwem i byle kitem ich nie przekonam do niczego. Chciałbym żebyście mi uczciwie powiedzieli czy pracowaliście na takim elektronicznym sprzęcie? Bo Wasze opisy o tym nie świadczą. Raczej podchodzicie do nich jak pies do jeża. Pozdrawiam Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - llort - 2011-05-02 Każdy dobry elektronik nie rozstaje się z miernikiem tradycyjnym wyłapującym impuls.Nie każdy pamięta o zapasowej bateryjce.A reklama na forum ponoć zakazana.
Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - crocens - 2011-05-02 To raczej nie reklama, jezeli chcemy dyskutowac o sprzęcie, to trzeba wiedzieć o jakim ![]() A co do tematu, ja mam takie manometry, wprawdzie innej firmy ale podobne możliwości. Używam je z powodzeniem w skomplikowanych urzadzeniach, gdzie trzeba mierzyć pare rzeczy na raz i do tego coś przeliczać. Natomiast w prostych ukladach używam analogowych, szybciej na nich mi się pracuje. Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - llort - 2011-05-02 Będąc przy niesprawnym urządzeniu dotykiem ręki parę rzeczy wykluczam
Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - Fujitsu Szczecin - 2011-05-02 llort napisał(a):Będąc przy niesprawnym urządzeniu dotykiem ręki parę rzeczy wykluczamWitam Kaszpirowskim nie jestem ale nieraz wystarczy śrubokręt mi krzyżakowy ![]() Pozdrawiam Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - wit - 2011-05-02 czyli wniosek... każdy dobry manometr jest dobry... byle wiedzieć jak go używać -i który w danej sytuacji lepszy. fakt -jestem raczej przedstawicielem starej szkoły... umiem projekt zrobić tylko z kartką i ołówkiem oraz katalogami. jednak -korzystam i z komputera i z programów doboru... licząc szybko komputerowo kilka wariantów... -żeby potem sprawdzić wszystko krok po kroku z kalkulatorem i wprowadzić własne poprawki -oraz wybrać najkorzystniejszy wariant. - nie stronię i od nowości -przyznam się, że używałem i cyfrowych manometrów... jednak -póki co do "osobistej"działalności ich sobie nie kupię -jak dla mnie wygodniejsze są dobre analogowe. Gdy cyfrowe spadną do połowy ceny dobrych analogowych... Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - wit - 2011-05-02 takie preferuję...
Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - bxz - 2011-05-02 wit napisał(a): to juz wiem kto mnie przelicytował 0,5 roku temu na drogo.pl ;p Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - Fujitsu Szczecin - 2011-06-01 Witam Dziś z okazji Dnia Dziecka dostałem prezent . Jako pierwszy w Polsce jestem w posiadaniu Testo 570. Pierwsze wrażenie jest niesamowite. Po otwarciu opakowania nie wypadł ryż :lol: jak zwykle dobra niemiecka robota.W sumie wkurzony byłem na wielkość walizki ale swobodnie chowam dwa manometry z osprzętem. ![]() Manometrowi można zwiększyć funkcjonalność po podłączeniu do kompa. ![]() W sumie bez instrukcji rozchminiłem wszystkie funkcje manometru(instrukcja jest w tłumaczeniu) ale nie mogę go na razie podłączyć do urządzenia bo mam wóz w serwisie i najbliższy przegląd w przyszłym tygodniu Pozdrawiam Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - eryk_wiking - 2011-06-01 Jak jutro zadzwonie i powiedza ze nie ma to sie wkur... ![]() Cęgi brałeś? Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - Fujitsu Szczecin - 2011-06-02 eryk_wiking napisał(a):Jak jutro zadzwonie i powiedza ze nie ma to sie wkur...Witam Cęgi są fajne, mają małe szczęki. Najfajniejsza z tego wszystkiego jest możliwość zapisania parametrów urządzenia i wydrukowania na spokojnie w domu protokołu serwisowego. Ja sobie taki na szybko wymyśliłem. Ukazuje nam wzrost temperatury mojego palca w ciągu minuty ![]() ![]() Można sobie go dostosować do własnych potrzeb i ustawić automatyczne uzupełnianie danych. Myślę że przy stałych serwisach w firmach to fajna sprawa. Pozdrawiam Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - bxz - 2011-06-02 a własne wyliczeni do tej tabelki można włożyć (myślę o ERR chwilowym)? Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - Fujitsu Szczecin - 2011-06-02 bxz napisał(a):a własne wyliczeni do tej tabelki można włożyć (myślę o ERR chwilowym)?Witam Na razie nie odpowiem Ci jednoznacznie do puki nie będzie przetłumaczona instrukcja do programu. Funkcje które są mi potrzebne już w dużej części ogarnąłem. Jest możliwość mierzenia manometrem wydajności COP pomp ciepła. Samo robienie protokołów to jest zabawa, coś jak arkusz kalkulacyjny. Prosty. Można sprzęgać kilka pomiarów i dowolnie konfigurować. ![]() COP (ang. Coefficient Of Performance) ? Współczynnik wydajności chłodniczej ? wyrażający stosunek mocy chłodniczej do mocy pobranej przez sprężarkę urządzenia chłodniczego EER (ang. Energy Efficiency Ratio) ? Współczynnik wydajności energetycznej ? wyrażający stosunek mocy grzewczej do mocy pobranej przez urządzenie grzewcze Pozdrawiam Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - jackalajnen13 - 2011-06-02 Panowie pytanie.. kupiłem zestaw do spr. szczelności azotem tj. manometry+przewody+złączki HP i LP. oczywiście butla z azotem , czy potrzebuje czegoś jeszcze?? jak podlączyć prawidłowo manometry do butli ? czy.. musze miec jeszcze jeden dodatkowy reduktor do butli ????? Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - Fujitsu Szczecin - 2011-06-02 jackalajnen13 napisał(a):Panowie pytanie.. kupiłem zestaw do spr. szczelności azotem tj. manometry+przewody+złączki HP i LP. oczywiście butla z azotem , czy potrzebuje czegoś jeszcze?? jak podlączyć prawidłowo manometry do butli ? czy.. musze miec jeszcze jeden dodatkowy reduktor do butli ?????Witam Koniecznie reduktor ciśnienia na butle w zakresie pracy najlepiej do 42 bara. Standardowe mają do 30bara. 42 bara potrzebne jest do instalacji z R410A. W żadnym wypadku nie podłączamy manometrów bezpośrednio do butli z azotem. Pozdrawiam Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - jackalajnen13 - 2011-06-02 jakiś link.. jak to ma wogóle wyglądać ?? jakie koszta reduktora ?? Jeszcze jedno pytanie.. po nabiciu układu...powiedzmy ze klient jeździ z azotem dzień.. czy jest możliwość odzyskania azotu z układu ? czy wypuszcza sie go do atmosfery??.. Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - jackalajnen13 - 2011-06-02 ps....będę stosował wyłącznie do R134 > instalacje samochodowe.. Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - Fujitsu Szczecin - 2011-06-02 jackalajnen13 napisał(a):ps....będę stosował wyłącznie do R134 > instalacje samochodowe..Witam Wiesz co, przenieś się z pytaniami tego typu do działu Klimatyzacja samochodowa. Pozdrawiam Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - Fujitsu Szczecin - 2011-06-06 Witam Dotarła do mnie przetłumaczona instrukcja do Testo 570, jeżeli ktoś potrzebuje to proszę o maila. Pozdrawiam Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - llort - 2011-06-06 Masz rację ten z lewej z większym bagażem doświadczenia i dokładności.U tego pana z prawej kalibrowano od tego chłodniarza z lewej.Jestem ciekaw który ma lepsze doświadczenie a który to cwaniak Na forum więcej zapytań do sposobu używania jak to warte
Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - llort - 2011-06-06 stefanbud napisał(a):WitamZapewne posiadanie takiego sprzętu czyni cię najlepszym fachowcem w Polsce.A po co miernik poboru prądu skoro opiswałem napełnienie a ty mnie negowałeś :| Testo 570 elektroniczny manometr dla profesjonalistów. - Ghost70 - 2011-06-07 llort napisał(a):W każdej wojnie celem powinien być polityk ... ... a nie kolega po fachu i to bez względu na przekonania co do wyższości jednych narzędzi nad drugimi. |