![]() |
|
klima nie chłodzi - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: klima nie chłodzi (/showthread.php?tid=4916) |
klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-06 1. a ile go powinno wejsc do mojego auta? 2. nierozumiem tylko dlaczego nie chlodzi jak klima jest nabita? 3. czy na chlodzenie klimy ma wplyw czy skraplacz jest czysty? jaki ma to wplyw? 4. czy to normalne ze wentylator od klimy 30s pracuje 5s nie pracuje i tak w kóko? 5. jak poznac ze sprezarka chodzi? 6. czy to prawda ze jak sprezarka nie chodzi to niema smarowania? i ze nalezy ja wlaczac? co ile? na jaki czas? 7. czy jak czesto korzystam z klimy to ten gaz jest zuzywany? wiec zeby oszczedzic gaz trzeba oszczedzac klime i rzadko ja wlaczac? mój kolega tak oszczedza nabil i teraz jezdzi bez klimy bo szkoda mu zyzywac ten gaz 144 czy jakis tam czynnik pozdrawiam klima nie chłodzi - marian80 - 2011-05-06 hej co może byc jak wywalilo gaz zaworm przy sprężarce wiem że cos jest przytkane czy osuszacz czy jakiś zawór rozprężny klima nie chłodzi - wally - 2011-05-06 Robert81r napisał(a):a co to jest za gaz po 150PLN/kg ? sprawdzilem kilka hurtowni i srednia cena utrzymuje sie na poziomie 70-75pln brutto/kg - a wiadomo, ze serwisy maja spore znizki wiec cena dla nich to jakies 55-60pln brutto. Absolutnie nie neguje zasady, ze za wiedze i doswiadczenie sie placi i zdaje sobie sprawe, ze serwis jest jakosciowo kilka polek wyzej, niz wulkanizacja/klimatyzacja ale nie popadajmy w skrajnosci i nie mydlmy oczu szarym zjadaczom chleba. Srednio do auta osobowego wchodzi jakies 600-700gr. czynnika wiec latwo sobie obliczyc, ze sam czynnik to koszt ok 40-50pln + olej i robocizna. klima nie chłodzi - Robert81r - 2011-05-06 przy 0,6kg czynnika w ukladzie to cena za kg wlasciwie nie gra zbytniej roli - gosc zaplaci za czynnik 40PLN albo 90PLN - jakos to przejdzie. Sytuacja sie zmienia jezeli przyjedzie np autobus gdzie wchodzi z 10kg i wtedy cena za czynnik juz troche ma znaczenie Te 150PLN/kg za R134A to jest lekkie przegiecie pałki ... klima nie chłodzi - Derek - 2011-05-07 Może i przegięcie, ale gościu może odbijać sobie na czynniku mniejszą stawkę za roboczogodzinę. A to klienta z ulicy zachęci. Możliwości jest w kazdym razie wiele. klima nie chłodzi - wally - 2011-05-07 dobra, nie ma co dywagowac na temat cen, ludzie z branzy musza jakos zarabiac na zycie a my (klienci) mamy zawsze 2 opcje: nabijacz/wulkanizator (modlmy sie zeby nic sie nie stalo) lub w przypadku awarii, profesjonalny serwis 50% drozej. klima nie chłodzi - Mikey33 - 2011-05-07 janpl2 napisał(a):1. a ile go powinno wejsc do mojego auta? Witam. Jeśli masz odpowiednią ilość czynnika , a słabo chłodzi zobacz jaką siłę masz nadmuchu przez kratki wewnątrz kabiny. Może poprostu masz zabity (zanieczyszczony) filtr kabinowy (pyłkowy) i zimne powietrze wpada w małej ilości do wnętrza i to też jest powód słabego chłodzenia, bo mała ilość wymian powietrza. A jeśli chodzi o zewnętrzny wentylator klimy to ma prawo włączać i wyłączać cyklicznie w zależności od ciśnienia w układzie. klima nie chłodzi - Mikey33 - 2011-05-07 marian80 napisał(a):hej co może byc jak wywalilo gaz zaworm przy sprężarce wiem że cos jest przytkane czy osuszacz czy jakiś zawór rozprężny Witam. Jeśli wywala czynnik na zewnątrz sprężarki przez zawór bezpieczeństwa to oznacza: - za duża ilość czynnika albo - wentylator nie pracuje na skraplaczu ( chłodnicy) albo - niedrożny zawór rozprężny albo - niedrożny filtr osuszacz. Generalnie za wysokie ciśnienie w układzie po stronie tłocznej. Napisz jakie to auto klima nie chłodzi - Mikey33 - 2011-05-07 janpl2 napisał(a):1. a ile go powinno wejsc do mojego auta? a jeśli chodzi o "zużywanie" się gazu , to odpowiadam : gaz się nie zużywa , pracuje w układzie zamkniętym i "lata" w kółko. może jedynie ulecieć przez rozszczelniony element układu. A klimę powinno się używać jak najwięcej bo właśnie wtedy pracuje latami. Nawet w zimne jesienne dni, ustawiasz sobie temperaturę na odpowiednią dla siebie np. 23 stopnie C i włączasz klimę, zapominasz wtedy o zaparowanych szybach. Tak że klima nie tylko do chłodzenia ale i do usuwania wilgoci. Pozdrawiam klima nie chłodzi - cleanpark - 2011-05-07 pamiętacie zeszłoroczne ceny r134??? to w tym roku będzie tak samo albo lepiej w sezonie, ja jak zablokuję kasę i trzyma odpowiednią ilośc gazu chciałbym miec na tym jakiś zarobek, chyba że mamy robic non-profit....... ps wally a do volvo weszło 900gr czyli w cenie zakupu bez marży ok 60zł..... klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-07 dzisiaj jak rano odpalilem auto co bylo w garazu to tak zawialo zimnym powietrzem ze szok tz bylo bardzo zimne i czuc bylo klime juz pare sek po wlaczeniu auta ale pojechalem i w czasie jazdy jak silnik cieply i na dworze ladna pogoda i mocno swieci slonce to juz ta klima tak fajnie nie chlodzi a zimą to zawsze jak klime wlaczam to para znika wiec tz ze klima dziala dobrze? ja tam filtra nie mam zadnego na wyposazeniu a auto ma klimatronik a filtra przeciwpylowego nie ma jak poznac ze sprezarka pracuje? jak sprezarka pacuje=kreci sie wentylator klimy? sprezarka tez pracuje non stop czy jak wentylator wlacza sie i wylacza co chwilke? klima nie chłodzi - Mikey33 - 2011-05-07 janpl2 napisał(a):dzisiaj jak rano odpalilem auto co bylo w garazu to tak zawialo zimnym powietrzem ze szok Sprężarka pracuje w zależności od tego jaką ma zadana temperaturę jeśli uzyska temp. zadaną to wyłącza się po podwyższeniu temperatury załącza się. Można to sprawdzić obserwując koło pasowe a dokładnie jego czoło tzn. element sprzęgła który zapina sprężarkę, jeśli sprężarka pracuje to koło pasowe wraz z tarczą czołową obraca się a jeśli nie pracuję to koło pasowe obraca się a tarcza stoi. Jeśli chodzi o wentylator zewnątrzny to sterowany on jest przez presostat, i w zależności od ciśnienia w układzie włącza się lub nie , czasem może mieć też różne prędkości w zależności od samochodu. Tak więc jesli jest gorąco to może chodzić non stop. klima nie chłodzi - Mikey33 - 2011-05-07 Muszę wyjechać , jeśli będziesz jeszcze miał pytanie to pisz. Nopisz dokładnie jaki to samochód i jaki model , rocznik itp. Odpowiem jutro. Pozdrawiam klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-07 volvo s40 1996 klimatronik ale bez filtra przeciwpylkowego 1,8 115km dzisiaj jak rano odpalilem auto co bylo w garazu to tak zawialo zimnym powietrzem ze szok big_smile tz bylo bardzo zimne i czuc bylo klime juz pare sek po wlaczeniu auta ale pojechalem i w czasie jazdy jak silnik cieply i na dworze ladna pogoda i mocno swieci slonce to juz ta klima tak fajnie nie chlodzi a zimą to zawsze jak klime wlaczam to para znika wiec tz ze klima dziala dobrze? to dlaczego zimą jak ustawie nawet na max grzanie to i to sprezarka chodzi z wentylatorem wszystko jedno czy ustawie na 17C czy na 27C i czy grzeje, chlodzi to jak ac jest na on to klima zawsze chodzi nawet jak ma ogrzewac dlaczego? dlaczego sie nie wylacza jak uzyska np 18C? a czy to prawda ze jak klima nie chodzi to sprezarka nie jest smarowana? a sie kreci? to jak to konstruktorzy rozwiazali? klima nie chłodzi - crocens - 2011-05-07 hihi, fajne pierdoły... tak po krótce napisze Ci parę oczywistości... żeby klima chodziła musi chodzić sprężarka żeby sprężarka chodziła musi się kręcić żeby się kręić musi się smarować więć jak wyłączysz klimę to: sprężarka nie chodzi więć się nie kręci więc się nie smaruje Natomiast prawdą jest, że warto klię często włączyć, aby przesmarować uszczelniacz na wale olejem (przypomnę, jak się nie kręci to nie smaruje) gdyż uszczelniacz ten po latach lubi przepuszczać gaz (bo twardnieje niemiłosiernie). Są to jednak takie małe niesczelności, że przesmarowanie olejem częśto (ale nie zawsze) pomaga. Ogólna rada. Chcesz mieć pewność i dorze zrobione, znajdź porządny serwis. Drogo ale pewnie! klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-07 w zime to ja klime wlaczalem czesto 60pr jezdzilem na klimie wlaczonej nawet przy -15C staralem sie wlaczac przynajmniej raz na tydzien na 5min a co do sprezarki to tam gdzie jest pasek od rozrzadu to jak pasek sie kreci to i sie sprezarka kreci wiec jak niby ma sie sprezarka nie krecic jak pasek sie kreci? Zauwazylem ze jak wlaczam klime to obroty wzrastaja i wentylator chodzi jak jest zimny silnik to momentalnie po wlaczeniu klimy sprezarka sie zalacza z wentylatorem i wylacza i tak w kólko ale jak silnik cieply to juz ten wentylator rzadziej sie wlacza i nie jest tak ze odrazu jak wlaczam klime to sprezarka startuje dlaczego jak ustawie na max chlodzenie to wentylator nie pracuje non stop od klimy? dlaczego zaraz po odpaleniu w garazu klima super chlodzi a w czasie jazdy gdy auto stoi w sloncu duzo gorzej lub wcale? klima nie chłodzi - mg - 2011-05-07 Jak często robiłeś przeglądy klimatyzacji?, czy przy okazji wymiany opon?, może masz 2l oleju w układzie
klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-07 ostatnio robilem niedawno klima nie chłodzi - mg - 2011-05-07 Ale jak często?
klima nie chłodzi - mg - 2011-05-07 Od jakiegoś czasu można spotkać układy zalane olejem ,,po dzióbek", w myśl zasady: kto smaruje ten jedzie. klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-07 auto mam od ok 2 lat i pierwszy raz jak kupilem i teraz po 2 latach robilem serwis klima nie chłodzi - crocens - 2011-05-07 to, że kręci się pasek, nie znacza, że i sprężarka... to że kręci się silnik w samochodzie oznacza, że auto musi jechać? Kolego, powiedź mi w czym masz problem bo tak czytam te wypociny i czegoś nei rozumiem.Masz problem z autem? To jedź do serwisu. Bo zadajesz pytania po czym negujesz nasze odpowiedzi... jeżeli chce mieć to zrobione profesjonalnie to znajdź dobry serwis. Dobre forum nie wystarczy... klima nie chłodzi - Robert81r - 2011-05-07 ogolnie to temat wyglada jakby byl stworzony przez ulubienca tego forum ... klima nie chłodzi - Tadeusz4321 - 2011-05-08 Wiesz co.Poczytaj sobie w necie jak działa klimatyzacja w samochodzie a unikniesz przynajmniej 80% swoich nieprzemyślanych pytań.Nikt na forum nie będzie nikogo uczył jak działa klimatyzacja tylko odpowiedzi konkretne padają na konkretnie zadane pytanie a nie w formie dlaczego się nie kreci jak się kreci? klima nie chłodzi - janpl2 - 2011-05-08 to ok wytłumaczcie mi dlaczego jak odpalam auto zawsze rano jak stoi w garażu i klima jest juz wlaczona tz ustawione max chlodzenie, nawiew na twarz, ac on i wentylator na 1 tylko to juz pare sekund po odpaleniu zawiewa bardzo zimnym powietrzem ze szok big_smile tz bylo bardzo zimne i czuc bylo klime juz pare sek po wlaczeniu auta ale wystarczy ze pojeade gdzies to juz klima o wiele gorzej chlodzi albo wcale tak jakby chlodzenie sie zmniejszalo przez rozgrzany silnik i przez to ze slonce mocno swieci w dach jakby caly czas tak chlodzilo jak odrazu po uruchomieniu zimnego silnika to bylo by super |