Forum Klimatyzacja
Szronienie zaworu ssącego - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Szronienie zaworu ssącego (/showthread.php?tid=5025)

Strony: 1 2

Szronienie zaworu ssącego - byniom - 2011-05-29

Kolego napisałem ci jakie parametry chciałem żebyś podał a ty podasłeś część i tylko zadajesz pytania a nie udzielasz informacji. Tutaj nie ma jakiejś wróżki i jeżeli nie podasz tego co nas interesuje to trudno będzei ci pomóc.

Szronienie zaworu ssącego - llort - 2011-05-29

Jak nie ma odpowiedniego obciążenia cieplnego to sprawny układ będzie szronił.+ 18 na zewnątrz. Wink Po co uruchamiać kocioł skoro na zewnątrz plus 35 stopni C.Każda na krótko spięta klima normalnie napełniona i wprowadzona do mrożni będzie szronić Wink

Szronienie zaworu ssącego - byniom - 2011-05-29

Dlatego proszę aby podał wszystkie parametry. Big Grin

Szronienie zaworu ssącego - cool-went - 2011-05-30

pokerstar24 napisał(a):
jacek 64 napisał(a):Jakie średnice rur do rozprowadzania powietrza podłączyłeś do jednostki wewnętrznej ? Tzn ile rur i o jakiej średnicy . Bo może masz zdławiony przepływ powietrza ?. Jest sposób na to - zdejmij z kanałowki obydwa dyfuzory i wtedy sprawdz ciśnienie na ssaniu. Jezeli cisnienie podskoczy i będziesz miał w granicach 7 barów to znaczy że masz za małe średnice rur rozprowadzajacych powietrze albo coś przytkane. Jezeli nadal cisniene będzie za niskie - to ja bym dodał czynnika . Zawsze potem można odessać - jezeli masz pompę

Jednostka wewnętrzna obsługuje trzy pokoje o powierzchni ok. 12m kw. każdy
średnice rur to 160mm, a całkowita długość rur do rozprowadzenia powietrza
to ok. 28-30metrów i nie są załamane, zakrętów też jest niewiele
rury chłodnicze też nie są załamane, zawsze bardzo na to uważam szczególnie
że tutaj ssąca to rura 16mm która złamać jest łatwo

Te 160mm to są sztywne rury spiro czy rury typu flex, napisz jeszcze ile i jakie nawiewniki są zamontowane.
Jeżeli masz instalację na rurach spiso z jednym kolanem to opory po stronie tłocznej są około 200 Pa, przypuszczam że zrobiłeś to na fleksie izolowanym czyli opory minimum 250Pa jeśli nie ma żadnych załamań, dodaj do tego opory po stronie ssącej (pewnie też pomiędzy 100 a 200 Pa) dodaj opór na nawiewnikach i instalacja NIE MA PRAWA DZIAŁAĆ !!!!

Szronienie zaworu ssącego - AKTIMAR - 2011-06-05

kolego cool-went, mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego uważasz że taka instalacja nie ma prawa działać?

Szronienie zaworu ssącego - crocens - 2011-06-05

nie w temacie, ale skąd cool-went wziąłeś łącznie 350-450Pa ? Po pierwsze nie znasz danych... ale gdyby przyjąć te 30 metrów o których pisze autor to w najgorszym wypadku najgorsza droga będzie miała 15m. do uzyskania takich oporów trzeba przynajmniej w tym rurociągu mieć prędkość 15m/s czego na pewno nie ma. Chyba, że zsumowałeś wszystkie opory na wszystkich rurociągach co jest błędem.

Przy 4 m/s w kanale co jest realne i i tak dosyć duże opory nie przekroczą 45-60Pa a więc instalacja spokojnie będzie działać (chyba, że autor kłamie co do ilości załamań)

Szronienie zaworu ssącego - AKTIMAR - 2011-06-05

No właśnie ostatnio robiłem dwie takie instalacje na poddaszu, kanałówka 5,2KW inverter Fujitsu rozdzielona na 4 pokoje. Cztery wyloty i cztery wloty bezpośrednio przy wewnętrznej rura 160 Flex długość całej instalacji około 34 metrów, wszystko działa bez zarzutu nic nie szronieje.

Szronienie zaworu ssącego - j_a_c - 2011-06-05

zmierz wilgotność szronienie jest zależne od temperatury i od wilgotności ,w nowym ostatnio mierzyłem w rocznym budynku i było 89% ,przy takiej wilgotności to sie wszystkoisto oszroni,możne warto od tego tez zacząć,

Szronienie zaworu ssącego - cool-went - 2011-06-06

crocens napisał(a):nie w temacie, ale skąd cool-went wziąłeś łącznie 350-450Pa ? Po pierwsze nie znasz danych... ale gdyby przyjąć te 30 metrów o których pisze autor to w najgorszym wypadku najgorsza droga będzie miała 15m. do uzyskania takich oporów trzeba przynajmniej w tym rurociągu mieć prędkość 15m/s czego na pewno nie ma. Chyba, że zsumowałeś wszystkie opory na wszystkich rurociągach co jest błędem.

Przy 4 m/s w kanale co jest realne i i tak dosyć duże opory nie przekroczą 45-60Pa a więc instalacja spokojnie będzie działać (chyba, że autor kłamie co do ilości załamań)

Moje obliczenia:
Klimatyzator kanałowy CHIGO 7 kW 1200 m3/h rozprowadzone równomiernie na 3 pomieszczenia po 400 m3/h

Przewód flex 12 m (zgrozo - norma tego zabrania) przyjmując zeta 0.0 i idealnie prosty przewód - 58 Pa
Zawór wentylacyjny 160 mm - 400 m3/h - 70 Pa
Puszka z przyłączeniami 160 - 40 Pa

Daje nam to 168 Pa - przyjmujemy, że flex jest załamany w pary miejscach 40 Pa
I wychodzi nam PO STRONIE TŁOCZNEJ 208 Pa - Przyjmij po stronie ssącej drugie tyle i wynik gotowy.

Jeśli liczysz inaczej to podaj tabele z których liczysz opory liniowe flexów i opory miejscowe nawiewników i kształtek.

Szronienie zaworu ssącego - cool-went - 2011-06-06

AKTIMAR napisał(a):No właśnie ostatnio robiłem dwie takie instalacje na poddaszu, kanałówka 5,2KW inverter Fujitsu rozdzielona na 4 pokoje. Cztery wyloty i cztery wloty bezpośrednio przy wewnętrznej rura 160 Flex długość całej instalacji około 34 metrów, wszystko działa bez zarzutu nic nie szronieje.

5.2 kW będzie miał wydatek około 800 m3/h i rozdzielasz na 4 linie czyli na jedną linie masz około 200 m3/h co daje 2,76 m/s a nie 5,53 ja u kolegi pokerstar24