![]() |
|
Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 (/showthread.php?tid=5921) |
Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - Bobek - 2012-03-10 Cytat:Oki a skąd kolego wiesz czy to nowsze ze zdjęć nie wynika to. Poza tym jak zabiorą skraplacz na serwis i stwierdzą że zalany został olejem to nie uznają gwarancji. Więc lepiej na zimne dmuchać. Takie jest moje zdanie. Co za problem wygiąć rurkę big_smile Uważasz, że w tym przypadku, czyli dla przypomnienia dodam - zdjęcie drugie, skraplacz zostanie zalany olejem??? :/ Chylę czoła również przed Tobą... i poczytaj sobie dokładnie tego linka co mi przesłałeś, kilka odpowiedzi jest tam naprawdę cennych Naprawdę, muszę wyrzucić wszystkie certyfikaty i skorygować moją kilkunastoletnią praktykę A tak kończąc już bo to nie ma sensu większego, dla wiadomości co niektórych syfony są i były wymagane przy starszych czynnikach z innymi olejami, ze względu na prędkości przepływu czynnika, miejsca montażu agregatu i charakterystyki pracy. W urządzeniach inweterowych markowych producentów jest inaczej.
Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - Bobek - 2012-03-10 Cytat:Panowie mnie tylko chodzi o estetyke i jakosc wykonania bez technicznych pułapek itp. Chciałem tylko pokazac jak mozna spiepszyc montaz !!!!!! Zgadza się, każdy z nas ma w swojej galerii takie rodzynki Przydałoby się zrobić jakiś katalog z ciekawostkami i fachowymi montażami pseudo monterów... Ale jak ktoś mówi A to niech powie i B, mi tylko o to chodzi
Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - Lakdag - 2012-03-10 Murarz, tynkarz, akrobata - cena byla atrakcyjna. Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - Bogdan_New_Jersey - 2012-03-10 Bobek napisał(a):A po co Ci pułapki olejowe przy 410a ??? Systemy z olejami syntetycznymi potrzebują bardziej syfonów olejowych niż systemy na olej mineralny. Chodzi o mieszalność olejów z gazami. Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - barbie - 2012-03-10 trudno wymagać od kucharza aby rozróżniał oleje sprężarkowe . Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - Fujitsu Szczecin - 2012-03-10 Bogdan_New_Jersey napisał(a):WitamBobek napisał(a):A po co Ci pułapki olejowe przy 410a ??? Widzę że mieszacie, więc Wam powiem o co chodzi. Sprężarki inwerterowe radzą sobie lepiej z powrotem oleju niż On/Off. Cała tajemnica. Pozdrawiam Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - awax - 2012-03-10 stefanbud napisał(a):Bogdan_New_Jersey napisał(a):WitamBobek napisał(a):A po co Ci pułapki olejowe przy 410a ??? Uważam,że jest wręcz przeciwnie !!!!!!! Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - barbie - 2012-03-10 Awax--popieram ! . Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - mentor12 - 2012-03-10 Montaż dzięki www.klimatyzacja .pl.?
Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - mentor12 - 2012-03-10 Jeżeli ktoś uważa że inverter lepiej sobie radzi od klimatyzatora dobrze dobranego on- of to jest w błędzie szkolnym.Zawsze jest coś za coś.Przypadłość ta szczególnie zauważalna jest w jednostkach przewymiarowanych gdzie prędkość przepływu czynnika i oleju maleje.Zwłaszcza wtedy kiedy różnica pomiędzy parownikiem a sprężarką jest duża.Wyobraż sobie jednostkę wewnętrzną podającą sygnał do pracy jednostce zewnętrznej usytuowanej 10 m wyżej do pracy 20% przez rok bo nie ma klienta i zysków ciepła? Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - Fujitsu Szczecin - 2012-03-11 awax napisał(a):Witamstefanbud napisał(a):Bogdan_New_Jersey napisał(a):Systemy z olejami syntetycznymi potrzebują bardziej syfonów olejowych niż systemy na olej mineralny.Witam Takie są fakty, jeżeli uważacie inaczej to podajcie argumenty. Pozdrawiam Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - awax - 2012-03-11 Stefan o jakich faktach Piszesz? Odprowadzenie oleju nie zależy od rodzaju sprężarki,a od doboru rurociągów. W inwerterze dobierasz do wydajności nominalnej i dla mniejszej te prędkości będą za małe. Teraz Ty podaj jeden argument ,że zmiejszając obroty (wydajność) poprawiasz odprowadzanie oleju????????????? Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - adas - 2012-03-11 mentor12 napisał(a):Jeżeli ktoś uważa że inverter lepiej sobie radzi od klimatyzatora dobrze dobranego on- of to jest w błędzie szkolnym.Zawsze jest coś za coś.Przypadłość ta szczególnie zauważalna jest w jednostkach przewymiarowanych gdzie prędkość przepływu czynnika i oleju maleje.Zwłaszcza wtedy kiedy różnica pomiędzy parownikiem a sprężarką jest duża.Wyobraż sobie jednostkę wewnętrzną podającą sygnał do pracy jednostce zewnętrznej usytuowanej 10 m wyżej do pracy 20% przez rok bo nie ma klienta i zysków ciepła?Więc jak twoja wypowiedź ma się i multiinwerterów ,gdzie moc minimalna jest podawana . Powrót oleju jest wymuszany cyklicznie jak w dużych układach Daikin VRF , Fujitsu VRV, Mitsubishi KX Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - Fujitsu Szczecin - 2012-03-11 awax napisał(a):Stefan o jakich faktach Piszesz?Witam Poczytaj sobie o układach chłodniczych w których wykorzystane są sprężarki inwerterowe to zrozumiesz w jaki sposób sobie radzą te układy z powrotem oleju i dlaczego lepiej. Nie rozmawiamy o wydajności tylko dlaczego nie potrzeba robić kieszeni olejowych. Pozdrawiam Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - crocens - 2012-03-11 No ok, Stefan, chcesz faktów ale sam piszesz: "poczytaj sobie". Uchyl rąbka tajemnicy Jak to działa
Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - Bobek - 2012-03-11 ... Od dłuższego czasu czytam te forum i niektóre wypowiedzi są fascynujące. Cytat:Poczytaj sobie o układach chłodniczych w których wykorzystane są sprężarki inwerterowe to zrozumiesz w jaki sposób sobie radzą te układy z powrotem oleju i dlaczego lepiej. Nie rozmawiamy o wydajności tylko dlaczego nie potrzeba robić kieszeni olejowych. Dokładnie tak jest kolego stefanbud, ale co niektórzy zatrzymali się na pewnym etapie rozwoju i myślą, że jak zamontowali ileś tam inwerterów to znają się najlepiej Niech i tak będzie, takim osobom nie da się przetłumaczyć pewnych kwesti...
Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - Bobek - 2012-03-11 Cytat:No ok, Stefan, chcesz faktów ale sam piszesz: "poczytaj sobie". I o to właśnie w tym chodzi kolego crocens. Trzeba wykazać się odrobiną chęci i poświęcić czas na zdobyciu wiedzy, a nie tylko bazować na tym co się zna od zawsze i sztywno się tego trzymać Tutaj wszyscy chcieliby dostać od razu wszystko na talerzu. A to nie tak powinno wyglądać...
Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - crocens - 2012-03-11 Bobek, ok, tylko nikt jeszcze ani słowem nie postarał się tego wytłumaczyć oprócz awaxa. Jestem ciekaw waszych opini. Wykażcie się wiedzą zamiast pisać bezproduktywne posty... też jestem ciekaw dlaczego w klimach nie trzeba syfonów a w innych układach tak. Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - awax - 2012-03-11 stefanbud napisał(a):awax napisał(a):Stefan o jakich faktach Piszesz?Witam Po pierwsze te jak Piszesz kieszenie olejowe zależą od układu nie od sprężarki i zasady są identyczne jak w układach chłodniczych. Co do poczytania to myslę,że Masz znacznie większe zaległości w tym temacie.Sądzę,że uwzględniasz jedynie skraplacz ,a to nie jest cały układ. W inwerterze MUSIMY uwzględniać pracę na 20 procent wydajności przy projektowaniu rurociągów i dlatego układy te radzą sobie GORZEJ z odprowadzaniem oleju.A może Ty montujesz jakieś dodatkowe pompki oleju? Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - Bobek - 2012-03-11 mentor12 napisał(a):Jeżeli ktoś uważa że inverter lepiej sobie radzi od klimatyzatora dobrze dobranego on- of to jest w błędzie szkolnym.Zawsze jest coś za coś.Przypadłość ta szczególnie zauważalna jest w jednostkach przewymiarowanych gdzie prędkość przepływu czynnika i oleju maleje.Zwłaszcza wtedy kiedy różnica pomiędzy parownikiem a sprężarką jest duża.Wyobraż sobie jednostkę wewnętrzną podającą sygnał do pracy jednostce zewnętrznej usytuowanej 10 m wyżej do pracy 20% przez rok bo nie ma klienta i zysków ciepła? Zaprzeczasz sam sobie. Co będzie lepiej pracować, klimatyzator on/off, czy inwerter o tej samej mocy nominalnej??? Druga sprawa, którą poruszasz. Przewymiarowany klimatyzator inweterowy, pomijając fakt, że nie ten watek rozwijamy w tym poście, ale skoro pytasz. Więc i ja Ciebie zapytam, jak będzie sprawował się i pracował przewymiarowany klimatyzator on/off. Uważasz, że będzie pracował lepiej niż inwerter? I tutaj odsyłam Cię również do przeczytania ze zrozumieniem odpowiedzi stefanbud-a
Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - awax - 2012-03-11 czekam na te rewelacje do przeczytania,czyżby ktoś ustanowił jakieś nowe prawa dynamiki płynów???chętnie je poznam. Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - Bobek - 2012-03-11 crocens napisał(a):Bobek, ok, tylko nikt jeszcze ani słowem nie postarał się tego wytłumaczyć oprócz awaxa. Jestem ciekaw waszych opini. Wykażcie się wiedzą zamiast pisać bezproduktywne posty... też jestem ciekaw dlaczego w klimach nie trzeba syfonów a w innych układach tak. To zapraszam na szkolenia, targi, konferencje, wyjazdy do producentów, spotkania branżowe, na szkolenia serwisowe organizowane przez dystrybutorów... To wszystko kosztuje i ani ja, ani nikt normalny nie będzie się tutaj bardziej zagłębiał w te wywody i przekazywał swojej wiedzy za darmo Możesz mi zarzucić, że się wymiguję od odpowiedzi, masz takie prawo, ale tak jak napisałem powyżej, swoją wiedzę zostawię dla siebie i dla moich pracowników Część ludzi tutaj z uporem maniaka próbuje coś udowodnić i błysnąć, często odbiegając od tematu który został poruszony. Zgadam się, że w niektórych przypadkach trzeba zrobić pewne rzeczy na instalacji, ale mowa jest tutaj o konkretnym przypadku. Niestety rozmowa znowu zeszła na inny tor jak w większości postów na tym forum i zaczyna się tylko obrażanie... Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - crocens - 2012-03-11 Kolejny post nic nie wnoszący do sprawy. Czy ktoś z Panów potrafi wyjaśnić, dlaczego powinno/nie powinno stosować się płapek i w jakich sytuacjach? Może moglibyśmy wtedy polemizować... Jeżeli nikt z Panów nie potrafi to rozumiem, że wasza wiedza opiera się na domysłach i zasłyszeniach... Osobiście podzielam zdanie Awaxa co do generalnej zasady: Im mniejsza wydajność tym wolniejszy przepływ w rurociagu. Z tym chyba nikt nie polemizuje. Przypomnę, że minimalna prędkość w rurociągu pionowym nie powinna być mniejsza od 6m/s dla prawidłowego transportu oleju. Przy obciążeniu 20-40% na pewno jest mniejsza. Inną sprawą jest, że wiele systemów klimatyzacyjnych posiada funkcję wymuszania pracy sprężarki na obrotach ponad 100% wymuszając tym samym powrót oleju (przynajmniej wg producentów). Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - awax - 2012-03-11 "Widzę że mieszacie, więc Wam powiem o co chodzi. Sprężarki inwerterowe radzą sobie lepiej z powrotem oleju niż On/Off. Cała tajemnica." Ja zapraszam do przeczytania czego dotyczyło twierdzenie Stefana,nie piszemy o klimatyzatorach,układach klimatyzacyjnych a konkretnie o sprężarkach inverterowych. Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8 - mentor12 - 2012-03-11 Bobek rozmawiamy o powrocie oleju W układach o regulowanej wydajności chłodniczej jest on utrudniony.Skąd ten pomysł że nie trzeba syfonować. Wymuszona praca układu na100% nie zmienia faktu że w regulowanych układach powrót oleju jest utrudniony.Bez zasyfonowania odważył bym się na mineralnym. |