![]() |
|
Problem z obiegiem chłodniczym - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Problem z obiegiem chłodniczym (/showthread.php?tid=6070) |
Problem z obiegiem chłodniczym - awax - 2012-06-07 Dalej nie rozumiem dlaczego tak zbudowano ten układ? Przecież tu silnik sprężarki daje Tobie więcej ciepła niż grzałka podgrzewająca glikol. Może zmień dyszę na znacznie większą,ustaw parowanie w granicach plus 5 ,temp skraplania około 50,przegrzanie w granicach 10. Wszystko to możesz zrobić regulując moc grzałki,przepływ wody przez skraplacz i regulacją TZR. wtedy wykonaj wykres. Na marginesie ile Amper Masz obecnie na sprężarce? Problem z obiegiem chłodniczym - mg - 2012-06-07 Może masz żyłę wodną pod stanowiskiem
Problem z obiegiem chłodniczym - awax - 2012-06-07 Myślę,że ciepło silnika ma tu zbyt duży wpływ,dlatego pytałem o natężenie prądu sprężarki Problem z obiegiem chłodniczym - chłodpoz - 2012-06-07 Myślę że jest to dobry pomysł ze zmianą dyszy Zobaczymy. Dziękuję za pomoc. ![]() Jak wymyślicie jeszcze coś mądrego to dajcie znać
Problem z obiegiem chłodniczym - awax - 2012-06-07 jeszcze jedno,zmierz temp.wody przed i za skraplaczem i będziesz wiedział czy chłodziśz glikol,czy silnik Zapraszam na czat http://www.kcichik.pl/czat/index.php Problem z obiegiem chłodniczym - chłodpoz - 2012-06-07 IOM3-Woda przed skraplaczem: 9,52 stopnia IOM3-Woda za skraplaczem: 10,8 stopnia Problem z obiegiem chłodniczym - mg - 2012-06-07 Z relacji wynika że to dopiero początek problemów...
Problem z obiegiem chłodniczym - chłodpoz - 2012-06-07 Na chwilę obecną nie mam możliwości zmierzenia natężenia prądu sprężarki, dopiero w poniedziałek
Problem z obiegiem chłodniczym - mg - 2012-06-07 :lol: Problem z obiegiem chłodniczym - awax - 2012-06-07 Licząc "na oko" to około 300W tracisz na grzanie silnika.Chyba,że zle policzyłem na pieszo. Problem z obiegiem chłodniczym - chłodpoz - 2012-06-07 Tracę około 300 watów na grzanie silnika, może i tak tylko co z tym fantem zrobić? Problem z obiegiem chłodniczym - awax - 2012-06-07 Przejść na 404,podnieść parowanie a więc i wydajność i ciepło silnika nie będzie miało takiego wpływu Ewentualnie uwzględnij je razem z grzałką. Problem z obiegiem chłodniczym - mg - 2012-06-07 Przydław przepływ wody na skraplaczu do momentu aż na manometrze wysokiego ciśnienia wyskoczy 13-15bar. Problem z obiegiem chłodniczym - mentor12 - 2012-06-07 mg napisał(a):Przydław przepływ wody na skraplaczu do momentu aż na manometrze wysokiego ciśnienia wyskoczy 13-15bar.No i zawsze można doradzić aby ktoś zrzucił się z okna
Problem z obiegiem chłodniczym - chłodpoz - 2012-06-07 13-15 bar to chyba nieco za dużo jak na taki mały układ... Na maksa było 6 bar, i to wtedy gdy dysza była inna... Ale nawet wtedy za sprężarką było ponad 90 stopni, więc to też nie rozwiązuje problemu... Problem z obiegiem chłodniczym - mentor12 - 2012-06-07 A może wystarczy przystosować układ.Dobrane urządzenie do zysków ciepła. Problem z obiegiem chłodniczym - mg - 2012-06-07 chłodpoz napisał(a):13-15 bar to chyba nieco za dużo jak na taki mały układ...Rób jak chcesz, poprosiłeś o pomoc praktyków, twoje zawsze na wierzchu. PS przepływ lepiej ilustrować w m3/h Problem z obiegiem chłodniczym - chłodpoz - 2012-06-07 mentor12 napisał(a):A może wystarczy przystosować układ.Dobrane urządzenie do zysków ciepła.Nie rozumiem. Możesz proszę jaśniej. Problem z obiegiem chłodniczym - mg - 2012-06-07 Z liczenia za satysfakcję wychodzi 960W więc odbiór jest, podnieś ciśnienie sprężania do wartości 13-15bar zobaczysz że układ ,,ożyje". Problem z obiegiem chłodniczym - awax - 2012-06-07 nie musi być 15,przy 134 fakt może być mniej,ale nie 6!!!!!!!!! 90C jest dlatego,że 70% ciepła czynnik pobiera w silniku i sprężarka na ssanie dostaje pewnie taki około 50C podnosząc HP zwiększy się również LP Problem z obiegiem chłodniczym - chłodpoz - 2012-06-07 mg napisał(a):Z liczenia za satysfakcję wychodzi 960W więc odbiór jest, podnieś ciśnienie sprężania do wartości 13-15bar zobaczysz że układ ,,ożyje".A w jaki sposób to policzyłeś? Problem z obiegiem chłodniczym - awax - 2012-06-07 mg napisał(a):Z liczenia za satysfakcję wychodzi 960W więc odbiór jest, podnieś ciśnienie sprężania do wartości 13-15bar zobaczysz że układ ,,ożyje". nie chce mi się teraz liczyć dokładnie,ale wtedy silnik brałby na ogrzanie blisko 900??? Może ktoś policzy dokładnie ciepło pobierane przez wodę w skraplaczu? Problem z obiegiem chłodniczym - mg - 2012-06-07 Eee... ![]() W każdej wolnej chwili
Problem z obiegiem chłodniczym - mg - 2012-06-07 Niech podniesie sprężanie i zobaczymy co dalej. Problem z obiegiem chłodniczym - AS - 2012-06-07 Jak sądzę, student i z Poznania. Jeśli te dwa warunki są spełnine to mogę bezinteresownie pomóc. |