![]() |
|
Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? (/showthread.php?tid=6114) Strony:
1
2
|
Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - mentor12 - 2012-05-14 Co do podziału mocy to nikt naprawdę nie wie od jakiego czasu układ w tej fazie awaryjnej pracuje.Najgorszym elementem do oczyszczenia jest zawsze zbiornik gdzie najwięcej osadów i tych innych tam pozostaje nie mając szans do ewakuacji bez ingerencji związanej z czasem Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - mentor12 - 2012-05-14 Awax ale to nie nasz problem przecież mogą się inni wypowiedzieć na tym forum lub na KCICHIK na które proponuję zawitać Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - miezala5 - 2012-05-14 Co by nie mówic to temat plukania/czyszczenia ukladu po spalonej sprezarce jest gleboki! ![]() Wydaje mi sie jednak ze kiedy mamy uszkodzona plytke zaworów i nie spalilo sie uzwojenie to chyba uklad nie jest zakwaszony? Pozdrawiam! Robert p.s Mysle ze malo ktora firma sugeruje i robi pluczenie ukladu. Ja przez trzy lata pracy w firmie ani razu sie z tym nie spotkalem. Wymiana wkladu filtra na wklad po spaleniu i cheja! ![]() Chociasz musze przyznac ze jak juz konczylem prace to szef kupil zestaw do sprawdzania kwasu w oleju to moze teraz juz plucza!
Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - mentor12 - 2012-05-14 Zastanów się nad zmianą firmy.Jest ona albo ty bardzo profesjonalna.Zastanawiam się kto od kogo się uczy nie mając takich doświadczeń życiowych?Pewnie twoje doświadczenia to tylko forumowe doświadczenia.Ja jestem głupi i nie doświadczony.Posłucham doświadczeń twoich i twojej doświadczonej firmy w temacie.Zapewne wszyscy posłuchamy innowacji zawodowych. Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - mentor12 - 2012-05-14 miezala5 Czy słyszałeś o przypadkach?Czasami zakwaszenie podnosi pracę temperatury układu i uzwojenia s ilnika.Uzwojenie podnosząc temperaturę ma wpływ na przegrzanie.Owe ma wpływ na pracę płyty zaworowej
Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - miezala5 - 2012-05-15 Zle napisalem. Jak pracowalem przez trzy lata w duzej firmie chlodniczej to: Teraz od roku mam swoja i staram sie robic zgodnie ze sztuka a nie sztuke!
Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - wit - 2012-05-15 zakwaszenie powstaje zasadniczo w dwóch przypadkach -spalenia uzwojeń -gorące uzwojenia -i spalona izolacja =kwasy -przegrzania sprężarki -długotrwale za wysoka temp tłoczenia (powyżej 120stopni) w obu przypadkach zawilgocenie lub zapowietrzenie układu nasila i przyśpiesza zakwaszanie. filtry + wymiana oleju są ok -zwłaszcza gdy z jakiś względów nie można płukać. płukanie różnymi płynami "naftami" -czasem lekarstwo gorsze od choroby -bywa, że albo trudno przepłukać -bo np nie ma jak wylać a demontaż sprężarki/sprężarek jest lekko mówiąc kłopotliwy -albo nie można wygonić -odessać resztek "płuczki" -albo nie można wyłączyć układu z ruchu na czas płukania... są układy z kilkoma sprężarkami. albo sprężara chodzi -ale jest zakwaszona -wymontować i płukać -to długie godziny i kilku ludzi... a filtr + olej to "na biegu" -godzinka postoju -roboty w jedną osobę... we wszystkich przypadkach podejrzanych -robienie testu kwasowości to przypadek rutynowy. tester -zależnie od firmy od 25zeta do około 70 zeta . Warto dla spokoju sumienia. W zależności od wyniku podejmuje się decyzję co dalej... zostawić -płukać -żonglować filtrami i olejem... do momentu aż testy będą ok. testy -całe małe laboratorium -to od około 300zł w górę... jeśli potrzeba sporadycznie sprawdzać olej -to testy jednorazówki są ok. jak ma się co dzień spalone sprężarki do wymiany -to lepiej jakiś zestaw testujący kupić . Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - mentor12 - 2012-05-15 Tylko żonglowanie pozostaje w dużych układach bo nikt nie pozwoli na czasochłonne zatrzymanie celem płukania.To moje doświadczenie. Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - awax - 2012-05-15 Ten wątek dotyczy małego układu i do tego niesprawnego.Jest czas na płukanie. W przypadku dużych układów jest wiele możliwych procedur i wybiera się taką ,która jest możliwa. Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - mentor12 - 2012-05-15 Chętnie posłucham o procedurach. Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - awax - 2012-05-15 Zapraszam na szkolenia do Centrum Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - mentor12 - 2012-05-15 Procedury znam.A interpretacja ich to inna sprawa. Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - awax - 2012-05-15 Właśnie zapraszam Ciebie na szkolenia jako wykładowcę. Kontrola temperatury czynnika chłodniczego na tłoczeniu? - mentor12 - 2012-05-16 A nie możesz zaprosić mądrzejszych o de mnie.Ja jestem debilem. |