![]() |
|
Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej (/showthread.php?tid=6396) Strony:
1
2
|
Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - miezala5 - 2012-07-17 gadget napisał(a):Brak uziemienia ! Napisano to zreszta wczesniej . Urzadzenia elektroniczne powinny miec dobra mase , w przypadku jej braku wytwarzaja sobie ja same . Oprowadzane sa do niej wszystkie zaklocenia i nieporzadane tetnienia . Zwykle realizowane jest to poprzez dwa kondensatory polaczone szeregowo . polaczenie kondensatorow to wlasnie ta masa/uziemienie .Skutkiem ubocznym jest polowa napiecia zasilania odkladajaca sie wlasnie na kondensatorach . 100V to dosc grozne napiecie jesnak w tym przypadku wszystko jest zgodne z norma . Prad ktory moze poplynac w tym przypadku jest bezpieczny dla czlowieka . Co zreszta mozesz sprawdzic miernikiem . Prawdopodobnie calkiem przypadkiem dotknales zaworow zewnetrzna czescia dloni , wewnatrz naskorek jest zbyt gruby . Na pocieszenie powiem Ci ze takie samo napiecie wystepuje tez na Twoim odbiorniku TV wystarczy ze dotkniesz gniazda antenowego ... Ile to wiedzy trzeba miec bedac instalatorem klimatyzacji! ![]() To co robic mostek PE-N. Klima wisi wysoko ja sie boje wplywu na jak wiemy czula elektronike Invertera takiego stany rzeczy. Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - klimatolog - 2012-07-17 A napięcie bezpieczne ile wynosi?W normalnym stanie urządzenia do takich zjawisk odczuwalnych nie dochodzi.Czy to będzie inverter czy nie.Jest Różnicówka?Tak naprawdę nie wiem w czym co niektórzy mają problem.Przy prawidłowym połączeniu ochronnym nie ma możliwości występowania jakego kolwiek napięcia odczuwalnego przez człowieka.Pocierając długopis plastikowy występują potencjały.Ale jeżeli ten sam długopis wbijemy w mokrą glebę pocierając go potencjałów nie doświadczymy.Szukaj błędu w instalacji a nie w klimatyzatorze.Jeśli będzie zwarcie to zapewne odpowiednie zabezpieczenia zadziałają.Różnicówki tam nie ma lub jest żle podłączona ponieważ przy takiej delcie w prądzie dopływającym i odchodzącym gdzie człowiek go wyczuwa ta klimatyzacja nie ma racji działania. Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - bart7802 - 2012-07-17 napięcie bezpieczne to około 50V kiedy jest sucho...przy wilgotnym srodowisku ta granica jest niżej. Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - klimatolog - 2012-07-17 Bo musi bo rezystancja maleje? Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - gadget - 2012-07-17 Napiecie bezpieczne z tego co pamietam to 24V ale istnieje pojecie bezpiecznego pradu , a nawet pradu ktorego niejestemy w stanie wyczuc . Niebezpieczny jest dla nas wlasnie prad z tego co pamietam juz przy 10mA mozemy sie nie oderwac od urzadzenia ! Z Twojego klimatyzatora wyciagniesz napewno mniej . Zwarcia nie rob bo moze sie kabel upalic , albo jakis "fachman" wstawi bezpieczniki na przewodzie zerowym i masz faze na obudowie co jest bardzo niebezpieczne . Ja bym zostawil tak jak jest , o elektronike sie nie martw ona sobie poradzi jest na to przygotowana . Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - klimatolog - 2012-07-18 Ta wypowiedż jest przynajmniej banalna jesli chodzi o ochronę elektoniki.Kondensatory zabezpieczają elektronikę i mają swoją pojemność kondensacji prądów niechcianych.Wanna czasami wylewa.gadget nie słyszałem o napięciu i prądzie bezpiecznym odczuwalnym przez człowieka.Nie wiem czemu. Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - gadget - 2012-07-18 klimatolog napisał(a):Ta wypowiedż jest przynajmniej banalna jesli chodzi o ochronę elektoniki.Kondensatory zabezpieczają elektronikę i mają swoją pojemność kondensacji prądów niechcianych.Wanna czasami wylewa.gadget nie słyszałem o napięciu i prądzie bezpiecznym odczuwalnym przez człowieka.Nie wiem czemu. Moze warto zrobic w koncu uprawnienia SEP ? Wtedy wiedzial bys o czym pisze . Co do balanlosci moich wypowiedzi to sam zobacz ile postow masz w tym watku i jakie pouczajace rzeczy napisales ... Pozdrawiam Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - awax - 2012-07-19 gadget napisał(a):klimatolog napisał(a):Ta wypowiedż jest przynajmniej banalna jesli chodzi o ochronę elektoniki.Kondensatory zabezpieczają elektronikę i mają swoją pojemność kondensacji prądów niechcianych.Wanna czasami wylewa.gadget nie słyszałem o napięciu i prądzie bezpiecznym odczuwalnym przez człowieka.Nie wiem czemu. Uprawnień SEP to najlepiej na All... poszukać. Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej - klimatolog - 2012-07-19 awax napisał(a):gadget napisał(a):gadget.To numery moich postów.4-10-12-19-21-27-29 nic nie wnoszących.klimatolog napisał(a):Ta wypowiedż jest przynajmniej banalna jesli chodzi o ochronę elektoniki.Kondensatory zabezpieczają elektronikę i mają swoją pojemność kondensacji prądów niechcianych.Wanna czasami wylewa.gadget nie słyszałem o napięciu i prądzie bezpiecznym odczuwalnym przez człowieka.Nie wiem czemu. |