Forum Klimatyzacja
MAMY Akty Wykonawcze !!! - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: MAMY Akty Wykonawcze !!! (/showthread.php?tid=9216)

Strony: 1 2 3

MAMY Akty Wykonawcze !!! - Whisky - 2016-02-09

Ja tu czegoś nie rozumiem.

"Przeprowadzanie egzaminów w odniesieniu do osób ubiegających się o uzyskanie certyfikatu dla personelu przeprowadzającego instalację, konserwację lub serwisowanie stacjonarnych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła zawierających substancje kontrolowane lub fluorowane gazy cieplarniane oraz odzysk tych substancji lub gazów z takich urządzeń."

Dla obsługi klimatyzacji samochodowej ja to potrzebuje? Ja tam widzę "stacjonarnych urządzeń".

"Prowadzenie szkoleń w zakresie odzysku substancji kontrolowanych oraz fluorowanych gazów cieplarnianych z systemów klimatyzacji w niektórych pojazdach silnikowych"

Jedna firma mi powiedziała że dla mnie wystarczy tylko to.

W UDT powiedziano mi że musze zdać egzamin ale tu nie ma egzaminu dla pojazdów silnikowych.
Podkreślam że ja nie robię systemy stacjonarne tylko pojazdy. Ktoś powie jak to w końcu jest?

Na stronie UDT też nie widzę nic o pojazdach silnikowych a certyfikat dla personelu znów tylko stacjonarne.
http://www.udt.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1299&Itemid=1553

Dzwoniłem jeszcze do Warszawy by nie było że na wsi ktoś czegoś nie wie i wychodzi na to że faktycznie wystarczy zaświadczenie o odbytym szkoleniu na nowych zasadach. Więc AWAX napisz jak jest bo widzę że wy tam widniejecie.
http://www.udt.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1294&Itemid=1550

MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-02-09

Do autoklimatyzacji potrzebne jest zaświadczenie o ukończeniu szkolenia .
Po uzyskaniu takiego zaświadczenia przez WSZYSTKICH pracowników zajmujących się autoklimatyzacją konieczne jest uzyskanie CERTYFIKATU PRZEDSIĘBIORCY .Taki wydaje UDT.

MAMY Akty Wykonawcze !!! - Whisky - 2016-02-09

Dziękuję. Właśnie o to mi chodziło. W końcu jakaś fachowa i konkretna odpowiedz. Szkoda że tak daleko mam do was....

MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-02-09

Whisky napisał(a):Dziękuję. Właśnie o to mi chodziło. W końcu jakaś fachowa i konkretna odpowiedz. Szkoda że tak daleko mam do was....

Nie jest tak daleko,na najbliższe szkolenie np.przyjadą osoby z Kielc,Krakowa,Nysy,...

MAMY Akty Wykonawcze !!! - mister - 2016-02-18

czy kots już ma certyfikat ? jak przebiega egzamin, na co kładziony jest największy nacisk ?

MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-02-19

http://udt.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1292&Itemid=1548

MAMY Akty Wykonawcze !!! - Whisky - 2016-02-19

Powinni dodać opcje szukaj bo co z tego jak za rok będzie kilka tysięcy ludzi i nie można znaleźć konkretnej osoby lub firmy.

MAMY Akty Wykonawcze !!! - lodowyMiś - 2016-02-19

awax, nastepny tydzien w szczecinku robie szkolenie u was, gdzies wyczytalem ze na kategorie 1 trzeba miec 2 lata praktyki w tym zawodzie to prawda? czy ktos znowu cos dodal Big Grin

Whisky napisał(a):Powinni dodać opcje szukaj bo co z tego jak za rok będzie kilka tysięcy ludzi i nie można znaleźć konkretnej osoby lub firmy.
Pracują nad tym

lodowyMiś napisał(a):awax, nastepny tydzien w szczecinku robie szkolenie u was, gdzies wyczytalem ze na kategorie 1 trzeba miec 2 lata praktyki w tym zawodzie to prawda? czy ktos znowu cos dodal Big Grin

Ktoś coś dodał Smile

MAMY Akty Wykonawcze !!! - misiekstm - 2016-03-09

Witam

Cytat z wypowiedzi Awaxa:
awax napisał(a):Do autoklimatyzacji potrzebne jest zaświadczenie o ukończeniu szkolenia .
Po uzyskaniu takiego zaświadczenia przez WSZYSTKICH pracowników zajmujących się autoklimatyzacją konieczne jest uzyskanie CERTYFIKATU PRZEDSIĘBIORCY .Taki wydaje UDT.

Cytat ze stronki udt:
Certyfikat, zgodnie z art. 29 ww. ustawy powinien posiadać przedsiębiorca prowadzący działalność polegającą na instalacji, konserwacji lub serwisowaniu:

-stacjonarnych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła,
-systemów ochrony przeciwpożarowej ze stacjonarnymi zbiornikami, zawierających fluorowane gazy cieplarniane.

Pytanko: Czy rzeczywiście przedsiębiorcy zajmujący się tylko autoklimatyzacją powinni wyrabiać certyfikaty przedsiębiorcy?? Moim zdaniem z ustawy i stronki UDT wynika że nie. Z Awaxa wypowiedzi wnioskuję inaczej. Po której stronie leży prawda ??

Pozdrawiam

MAMY Akty Wykonawcze !!! - freegass - 2016-03-10

Nabijacze autoklimy nie muszą mieć certyfikatu przedsiębiorstwa, wystarczy tylko szkolenie.
Patrz zakładka FAQ na stronie UDT.

MAMY Akty Wykonawcze !!! - mg - 2016-03-11

Na to wychodzi.

MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-03-11

Myślę,że do czasu.Zwłaszcza,że dotyczy to jedynie wybranych samochodów.

MAMY Akty Wykonawcze !!! - Biagio - 2016-03-14

Chodzą słuchy, że od połowy tego roku nie kupi się czynnika jeśli firma nie będzie miała certyfikatu. Więc firmy od autoklimatyzacji będą musiały posiadać certyfikat.

MAMY Akty Wykonawcze !!! - DBKlima - 2016-03-15

Co się zmieni ? nic się nie zmieni .... tak samo będziesz pracował z gazami... tak samo będziesz dbał o atmosferę Big Grin teraz będziesz miał kontrole i będziesz się rozliczał z gazu i płacił myto i haracz za to że coś się nie zgodzi w zeznaniu na koniec roku Tongue Następny ZUS i US gdzie trzeba dodatkowo kasę wydawać .

Trzeba klientów przygotować że ceny do góry poszybują znacznie .

MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-03-15

DBKlima napisał(a):Co się zmieni ? nic się nie zmieni .... tak samo będziesz pracował z gazami... tak samo będziesz dbał o atmosferę Big Grin teraz będziesz miał kontrole i będziesz się rozliczał z gazu i płacił myto i haracz za to że coś się nie zgodzi w zeznaniu na koniec roku Tongue Następny ZUS i US gdzie trzeba dodatkowo kasę wydawać .

Trzeba klientów przygotować że ceny do góry poszybują znacznie .

Z takim podejściem naprawdę nic się nie zmieni.
Przecież to zależy tylko od nas jak będziemy cenić swoja wiedzę i pracę.
Jeżeli dalej będą tacy co robia za miskę ryżu to ja jestem za kolejnymi drogimi certyfikatami.Chciałbym już przestać konkurować z przypadkowymi fuszerami.

MAMY Akty Wykonawcze !!! - mg - 2016-03-16

Jednoosobowe firemki również będą funkcjonować ale na czarno raczej już nie.

MAMY Akty Wykonawcze !!! - byniom - 2016-03-16

W jednej firmie poinformowałem że musza zarejestrować agregaty w systemie to pani dyrektor stwierdziła że chcę od nich wyciągnąć pieniądze . Puściłem jej na emaila ustawy i od wczoraj telefon za telefonem jak to mają zarejestrować . Smile

Kara musi być Smile Żeby uczciwego człowieka posądzać o wyciąganie pieniędzy Smile

MariOo napisał(a):ja u jednego z moich nalepszejszych klientów za rejestracje 2 chłodni przelewem na dzień następny otrzymałem 500zł Do tego podziękowania od prezesa że ich poinformowałem o obowiązku rejestracji.Tylko że to porządna firma.Konkretni ludzie.Niestety takich firm mam zaledwie hmm 3?A Pozostali hmmmm.................
Czas dla ludzi ,,operatywnych"

MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-03-17

ELEKTROSERWIS napisał(a):Z jednej strony Awax masz rację ale z drugiej strony w Polsce jest dużo Panów Heniów - jednoosobowych firm które pracują w małych miasteczkach i dla Nich wydatek kilku tysięcy nie jest małym wydatkiem.
Nie możemy oceniać kogoś przez pryzmat swojej osoby. Są duże firmy i jednoosobowe firemki.
Chyba się nie zrozumieliśmy.Ja twierdzę,że starczy pracy dla wszystkich Fachowców.Myślę,że solidne jedno-dwuosobowe najbardziej na tym zyskają.Chodzi o to abyśmy zaczęli cenić swoją pracę,współpracować,a nie konkurować.
Dlatego trzeba zaczać rozmawiać równiez na inne tematy niż praca,spotykać się,poznawać i potem w pracy WSPÓŁPRACOWAĆ,a nie konkurować.
Dlatego ja podejmę kolejna próbę ,ale to już napiszę jako KCICHIK. Smile

ELEKTROSERWIS napisał(a):Z jednej strony Awax masz rację ale z drugiej strony w Polsce jest dużo Panów Heniów - jednoosobowych firm które pracują w małych miasteczkach i dla Nich wydatek kilku tysięcy nie jest małym wydatkiem.
Nie możemy oceniać kogoś przez pryzmat swojej osoby. Są duże firmy i jednoosobowe firemki.
Chyba się nie zrozumieliśmy.Ja twierdzę,że starczy pracy dla wszystkich Fachowców.Myślę,że solidne jedno-dwuosobowe najbardziej na tym zyskają.Chodzi o to abyśmy zaczęli cenić swoją pracę,współpracować,a nie konkurować.
Dlatego trzeba zaczać rozmawiać równiez na inne tematy niż praca,spotykać się,poznawać i potem w pracy WSPÓŁPRACOWAĆ,a nie konkurować.
Dlatego ja podejmę kolejna próbę ,ale to już napiszę jako KCICHIK. Smile

MAMY Akty Wykonawcze !!! - Haurox91 - 2016-03-17

Zmowa cenowa to przestępstwo. W dzisiejszych czasach potrzebna jest konkurencja. Koniec końców to i tak klient wybiera fachowca, i dążył bym w kierunku uświadamiania ludzi by mądrze wybierali usługodawce, a nie kierowali sie tylko jednym kryterium. Dokręcanie śruby i podwyższanie kosztów klientom to nie rozwiązanie. Jak Ty bys sie poczuł jak musiałbyś płacić dodaktowe pięniądze za każda napotkaną Cie usługe bo ktos se wymyślił jakieś certyfikacje i multum innej papierologi za którą koniec końców zapłaci szary Kowalski. Niektórzy widzą tylko czubek swojego nosa i okazje na wykoszenie konkurencji podkręceniu cen i zbijaniu kokosów na każdym kroku. Tłumacząc, ze to dla naszego dobra. I własnie takie samolubne myślenie doprowadziło ten świat na skraj takiego absurdu. Produkowanie sprzetu który powinien wytrzymać 20 lat, a jest tak zaprojektowany by popsuł sie swiezo po gwaranci. Po co ? Po to by Kowalski poszedł do sklepu, kupił nowy i zostawił pieniądze w kieszeniach wielkich korporacji. To ludzie powinni być swiadomi swoich wyborów i brać za nie odpowiedzialność a nie łykać wszystko co narzuca im sie z góry. Pozdrawiam tych co wytrwali do końca tego monologu Big Grin.

Haurox91 napisał(a):Zmowa cenowa to przestępstwo. W dzisiejszych czasach potrzebna jest konkurencja. Koniec końców to i tak klient wybiera fachowca, i dążył bym w kierunku uświadamiania ludzi by mądrze wybierali usługodawce, a nie kierowali sie tylko jednym kryterium. Dokręcanie śruby i podwyższanie kosztów klientom to nie rozwiązanie. Jak Ty bys sie poczuł jak musiałbyś płacić dodaktowe pięniądze za każda napotkaną Cie usługe bo ktos se wymyślił jakieś certyfikacje i multum innej papierologi za którą koniec końców zapłaci szary Kowalski. Niektórzy widzą tylko czubek swojego nosa i okazje na wykoszenie konkurencji podkręceniu cen i zbijaniu kokosów na każdym kroku. Tłumacząc, ze to dla naszego dobra. I własnie takie samolubne myślenie doprowadziło ten świat na skraj takiego absurdu. Produkowanie sprzetu który powinien wytrzymać 20 lat, a jest tak zaprojektowany by popsuł sie swiezo po gwaranci. Po co ? Po to by Kowalski poszedł do sklepu, kupił nowy i zostawił pieniądze w kieszeniach wielkich korporacji. To ludzie powinni być swiadomi swoich wyborów i brać za nie odpowiedzialność a nie łykać wszystko co narzuca im sie z góry. Pozdrawiam tych co wytrwali do końca tego monologu Big Grin.
Ja wytrwałem i również pozdrawiam,ale o co tak naprawdę chodzi w tym co napisałeś?Temat jest trochę szerszy,np Kowalski kupujac częściej nowy sprzęt będzie się lepiej czuł i da prace Nowakowi produkującemu sprzęt.Wielkie korporację też kasy nie chowają pod podłogą tylko inwestują stymulujac rozwój.
Ważne jest żeby ten Kowalski miał za co kupić nowy sprzęt i Nowak również.
Co do zmowy cenowej i konkurencji to jest jeszcze coś pośrodku.Normalna współpraca na zdrowych zasadach i wzajemna pomoc oraz np wspólne realizowanie większych zleceń itp.