![]() |
|
MAMY Akty Wykonawcze !!! - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: MAMY Akty Wykonawcze !!! (/showthread.php?tid=9216) |
MAMY Akty Wykonawcze !!! - Whisky - 2016-02-09 Ja tu czegoś nie rozumiem. "Przeprowadzanie egzaminów w odniesieniu do osób ubiegających się o uzyskanie certyfikatu dla personelu przeprowadzającego instalację, konserwację lub serwisowanie stacjonarnych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła zawierających substancje kontrolowane lub fluorowane gazy cieplarniane oraz odzysk tych substancji lub gazów z takich urządzeń." Dla obsługi klimatyzacji samochodowej ja to potrzebuje? Ja tam widzę "stacjonarnych urządzeń". "Prowadzenie szkoleń w zakresie odzysku substancji kontrolowanych oraz fluorowanych gazów cieplarnianych z systemów klimatyzacji w niektórych pojazdach silnikowych" Jedna firma mi powiedziała że dla mnie wystarczy tylko to. W UDT powiedziano mi że musze zdać egzamin ale tu nie ma egzaminu dla pojazdów silnikowych. Podkreślam że ja nie robię systemy stacjonarne tylko pojazdy. Ktoś powie jak to w końcu jest? Na stronie UDT też nie widzę nic o pojazdach silnikowych a certyfikat dla personelu znów tylko stacjonarne. http://www.udt.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1299&Itemid=1553 Dzwoniłem jeszcze do Warszawy by nie było że na wsi ktoś czegoś nie wie i wychodzi na to że faktycznie wystarczy zaświadczenie o odbytym szkoleniu na nowych zasadach. Więc AWAX napisz jak jest bo widzę że wy tam widniejecie. http://www.udt.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1294&Itemid=1550 MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-02-09 Do autoklimatyzacji potrzebne jest zaświadczenie o ukończeniu szkolenia . Po uzyskaniu takiego zaświadczenia przez WSZYSTKICH pracowników zajmujących się autoklimatyzacją konieczne jest uzyskanie CERTYFIKATU PRZEDSIĘBIORCY .Taki wydaje UDT. MAMY Akty Wykonawcze !!! - Whisky - 2016-02-09 Dziękuję. Właśnie o to mi chodziło. W końcu jakaś fachowa i konkretna odpowiedz. Szkoda że tak daleko mam do was.... MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-02-09 Whisky napisał(a):Dziękuję. Właśnie o to mi chodziło. W końcu jakaś fachowa i konkretna odpowiedz. Szkoda że tak daleko mam do was.... Nie jest tak daleko,na najbliższe szkolenie np.przyjadą osoby z Kielc,Krakowa,Nysy,... MAMY Akty Wykonawcze !!! - mister - 2016-02-18 czy kots już ma certyfikat ? jak przebiega egzamin, na co kładziony jest największy nacisk ? MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-02-19 http://udt.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1292&Itemid=1548 MAMY Akty Wykonawcze !!! - Whisky - 2016-02-19 Powinni dodać opcje szukaj bo co z tego jak za rok będzie kilka tysięcy ludzi i nie można znaleźć konkretnej osoby lub firmy. MAMY Akty Wykonawcze !!! - lodowyMiś - 2016-02-19 awax, nastepny tydzien w szczecinku robie szkolenie u was, gdzies wyczytalem ze na kategorie 1 trzeba miec 2 lata praktyki w tym zawodzie to prawda? czy ktos znowu cos dodal
MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-02-19 Whisky napisał(a):Powinni dodać opcje szukaj bo co z tego jak za rok będzie kilka tysięcy ludzi i nie można znaleźć konkretnej osoby lub firmy.Pracują nad tym MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-02-19 lodowyMiś napisał(a):awax, nastepny tydzien w szczecinku robie szkolenie u was, gdzies wyczytalem ze na kategorie 1 trzeba miec 2 lata praktyki w tym zawodzie to prawda? czy ktos znowu cos dodal Ktoś coś dodał
MAMY Akty Wykonawcze !!! - misiekstm - 2016-03-09 Witam Cytat z wypowiedzi Awaxa: awax napisał(a):Do autoklimatyzacji potrzebne jest zaświadczenie o ukończeniu szkolenia . Cytat ze stronki udt: Certyfikat, zgodnie z art. 29 ww. ustawy powinien posiadać przedsiębiorca prowadzący działalność polegającą na instalacji, konserwacji lub serwisowaniu: -stacjonarnych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła, -systemów ochrony przeciwpożarowej ze stacjonarnymi zbiornikami, zawierających fluorowane gazy cieplarniane. Pytanko: Czy rzeczywiście przedsiębiorcy zajmujący się tylko autoklimatyzacją powinni wyrabiać certyfikaty przedsiębiorcy?? Moim zdaniem z ustawy i stronki UDT wynika że nie. Z Awaxa wypowiedzi wnioskuję inaczej. Po której stronie leży prawda ?? Pozdrawiam MAMY Akty Wykonawcze !!! - freegass - 2016-03-10 Nabijacze autoklimy nie muszą mieć certyfikatu przedsiębiorstwa, wystarczy tylko szkolenie. Patrz zakładka FAQ na stronie UDT. MAMY Akty Wykonawcze !!! - mg - 2016-03-11 Na to wychodzi. MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-03-11 Myślę,że do czasu.Zwłaszcza,że dotyczy to jedynie wybranych samochodów. MAMY Akty Wykonawcze !!! - Biagio - 2016-03-14 Chodzą słuchy, że od połowy tego roku nie kupi się czynnika jeśli firma nie będzie miała certyfikatu. Więc firmy od autoklimatyzacji będą musiały posiadać certyfikat. MAMY Akty Wykonawcze !!! - DBKlima - 2016-03-15 Co się zmieni ? nic się nie zmieni .... tak samo będziesz pracował z gazami... tak samo będziesz dbał o atmosferę teraz będziesz miał kontrole i będziesz się rozliczał z gazu i płacił myto i haracz za to że coś się nie zgodzi w zeznaniu na koniec roku Następny ZUS i US gdzie trzeba dodatkowo kasę wydawać . Trzeba klientów przygotować że ceny do góry poszybują znacznie . MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-03-15 DBKlima napisał(a):Co się zmieni ? nic się nie zmieni .... tak samo będziesz pracował z gazami... tak samo będziesz dbał o atmosferę Z takim podejściem naprawdę nic się nie zmieni. Przecież to zależy tylko od nas jak będziemy cenić swoja wiedzę i pracę. Jeżeli dalej będą tacy co robia za miskę ryżu to ja jestem za kolejnymi drogimi certyfikatami.Chciałbym już przestać konkurować z przypadkowymi fuszerami. MAMY Akty Wykonawcze !!! - mg - 2016-03-16 Jednoosobowe firemki również będą funkcjonować ale na czarno raczej już nie. MAMY Akty Wykonawcze !!! - byniom - 2016-03-16 W jednej firmie poinformowałem że musza zarejestrować agregaty w systemie to pani dyrektor stwierdziła że chcę od nich wyciągnąć pieniądze . Puściłem jej na emaila ustawy i od wczoraj telefon za telefonem jak to mają zarejestrować .
MAMY Akty Wykonawcze !!! - mg - 2016-03-16 Kara musi być Żeby uczciwego człowieka posądzać o wyciąganie pieniędzy
MAMY Akty Wykonawcze !!! - mg - 2016-03-16 MariOo napisał(a):ja u jednego z moich nalepszejszych klientów za rejestracje 2 chłodni przelewem na dzień następny otrzymałem 500zł Do tego podziękowania od prezesa że ich poinformowałem o obowiązku rejestracji.Tylko że to porządna firma.Konkretni ludzie.Niestety takich firm mam zaledwie hmm 3?A Pozostali hmmmm.................Czas dla ludzi ,,operatywnych" MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-03-17 ELEKTROSERWIS napisał(a):Z jednej strony Awax masz rację ale z drugiej strony w Polsce jest dużo Panów Heniów - jednoosobowych firm które pracują w małych miasteczkach i dla Nich wydatek kilku tysięcy nie jest małym wydatkiem.Chyba się nie zrozumieliśmy.Ja twierdzę,że starczy pracy dla wszystkich Fachowców.Myślę,że solidne jedno-dwuosobowe najbardziej na tym zyskają.Chodzi o to abyśmy zaczęli cenić swoją pracę,współpracować,a nie konkurować. Dlatego trzeba zaczać rozmawiać równiez na inne tematy niż praca,spotykać się,poznawać i potem w pracy WSPÓŁPRACOWAĆ,a nie konkurować. Dlatego ja podejmę kolejna próbę ,ale to już napiszę jako KCICHIK.
MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-03-17 ELEKTROSERWIS napisał(a):Z jednej strony Awax masz rację ale z drugiej strony w Polsce jest dużo Panów Heniów - jednoosobowych firm które pracują w małych miasteczkach i dla Nich wydatek kilku tysięcy nie jest małym wydatkiem.Chyba się nie zrozumieliśmy.Ja twierdzę,że starczy pracy dla wszystkich Fachowców.Myślę,że solidne jedno-dwuosobowe najbardziej na tym zyskają.Chodzi o to abyśmy zaczęli cenić swoją pracę,współpracować,a nie konkurować. Dlatego trzeba zaczać rozmawiać równiez na inne tematy niż praca,spotykać się,poznawać i potem w pracy WSPÓŁPRACOWAĆ,a nie konkurować. Dlatego ja podejmę kolejna próbę ,ale to już napiszę jako KCICHIK.
MAMY Akty Wykonawcze !!! - Haurox91 - 2016-03-17 Zmowa cenowa to przestępstwo. W dzisiejszych czasach potrzebna jest konkurencja. Koniec końców to i tak klient wybiera fachowca, i dążył bym w kierunku uświadamiania ludzi by mądrze wybierali usługodawce, a nie kierowali sie tylko jednym kryterium. Dokręcanie śruby i podwyższanie kosztów klientom to nie rozwiązanie. Jak Ty bys sie poczuł jak musiałbyś płacić dodaktowe pięniądze za każda napotkaną Cie usługe bo ktos se wymyślił jakieś certyfikacje i multum innej papierologi za którą koniec końców zapłaci szary Kowalski. Niektórzy widzą tylko czubek swojego nosa i okazje na wykoszenie konkurencji podkręceniu cen i zbijaniu kokosów na każdym kroku. Tłumacząc, ze to dla naszego dobra. I własnie takie samolubne myślenie doprowadziło ten świat na skraj takiego absurdu. Produkowanie sprzetu który powinien wytrzymać 20 lat, a jest tak zaprojektowany by popsuł sie swiezo po gwaranci. Po co ? Po to by Kowalski poszedł do sklepu, kupił nowy i zostawił pieniądze w kieszeniach wielkich korporacji. To ludzie powinni być swiadomi swoich wyborów i brać za nie odpowiedzialność a nie łykać wszystko co narzuca im sie z góry. Pozdrawiam tych co wytrwali do końca tego monologu .
MAMY Akty Wykonawcze !!! - awax - 2016-03-17 Haurox91 napisał(a):Zmowa cenowa to przestępstwo. W dzisiejszych czasach potrzebna jest konkurencja. Koniec końców to i tak klient wybiera fachowca, i dążył bym w kierunku uświadamiania ludzi by mądrze wybierali usługodawce, a nie kierowali sie tylko jednym kryterium. Dokręcanie śruby i podwyższanie kosztów klientom to nie rozwiązanie. Jak Ty bys sie poczuł jak musiałbyś płacić dodaktowe pięniądze za każda napotkaną Cie usługe bo ktos se wymyślił jakieś certyfikacje i multum innej papierologi za którą koniec końców zapłaci szary Kowalski. Niektórzy widzą tylko czubek swojego nosa i okazje na wykoszenie konkurencji podkręceniu cen i zbijaniu kokosów na każdym kroku. Tłumacząc, ze to dla naszego dobra. I własnie takie samolubne myślenie doprowadziło ten świat na skraj takiego absurdu. Produkowanie sprzetu który powinien wytrzymać 20 lat, a jest tak zaprojektowany by popsuł sie swiezo po gwaranci. Po co ? Po to by Kowalski poszedł do sklepu, kupił nowy i zostawił pieniądze w kieszeniach wielkich korporacji. To ludzie powinni być swiadomi swoich wyborów i brać za nie odpowiedzialność a nie łykać wszystko co narzuca im sie z góry. Pozdrawiam tych co wytrwali do końca tego monologuJa wytrwałem i również pozdrawiam,ale o co tak naprawdę chodzi w tym co napisałeś?Temat jest trochę szerszy,np Kowalski kupujac częściej nowy sprzęt będzie się lepiej czuł i da prace Nowakowi produkującemu sprzęt.Wielkie korporację też kasy nie chowają pod podłogą tylko inwestują stymulujac rozwój. Ważne jest żeby ten Kowalski miał za co kupić nowy sprzęt i Nowak również. Co do zmowy cenowej i konkurencji to jest jeszcze coś pośrodku.Normalna współpraca na zdrowych zasadach i wzajemna pomoc oraz np wspólne realizowanie większych zleceń itp. |