Forum Klimatyzacja
Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych (/showthread.php?tid=9356)

Strony: 1 2

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - adas - 2016-03-12

DBKlima napisał(a):
mg napisał(a):
volume29 napisał(a):Wydaje mi się,że to będzie kolejny "martwy" przepis.Tylko od uczciwości serwisanta będzie zależeć to czy książka urządzenia będzie na bieżąco uzupełniana.Będzie tak , że serwisant przyjedzie "zrobi swoje" i nie dokona żadnego wpisu (dogada się z operatorem)- urządzenie nie zepsuło się.

Nie do końca, jeśli nie obciążysz klienta ewidencjonowanym czynnikiem to Tobie na koniec roku bilans wyjdzie kiepsko.

Dotyczy najczęściej spliciaków...

Tu nasuwa się pytanie w wielu przetargach jest konserwacja urządzenia z uzupełnieniem czynnika do 100gram w cenie. Czy to bezprawne żądanie udostępnienia gazu FGC który jest kontrolowany i powinien widnieć na fakturze czy można używać gazu do jako niezbędnego do czynności serwisowych np. 100gram i nie fakturować .
Pytam bo odrzucą fakturę z czynnikiem chłodniczym.
Piszesz protokół odbioru robót , opisujesz rodzaj prac i zużyte materiały. Na fakturze piszesz wykonanie prac zgodnie ze zleceniem -----. Protokół odbioru jest podstawą do wystawienia faktury .

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - byniom - 2016-03-12

Koledzy ile czeka soę w UDT na certyfikat personalny i przedsiębiorstwa ? Załatwiają to od ręki czy ileś trzeba czekać po przekazaniu papierów ?

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - mg - 2016-03-13

byniom napisał(a):Koledzy ile czeka soę w UDT na certyfikat personalny i przedsiębiorstwa ? Załatwiają to od ręki czy ileś trzeba czekać po przekazaniu papierów ?
Około cztery tygodnie.

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - byniom - 2016-03-13

Strasznie długo trwa przez nich to wystawianie dokumentów.

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - mg - 2016-03-13

UDT, procedury, procedury, i jeszcze raz UDT Wink

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - byniom - 2016-03-13

Dzięki.

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - DBKlima - 2016-03-14

mg napisał(a):
byniom napisał(a):Koledzy ile czeka soę w UDT na certyfikat personalny i przedsiębiorstwa ? Załatwiają to od ręki czy ileś trzeba czekać po przekazaniu papierów ?
Około cztery tygodnie.
Ciekawe czy tak jest wszędzie w UDT.
Mamy papiery Słowackie ale teraz na kurs i egzamin poszło kolejnych dwóch monterów w Bydgoszczy
podobno UDT maksymalnie do 2 tygodni wystawia certyfikaty imienne - pożyjemy zobaczymy.

Pytanie jest : kto już ma z UDT imienne certyfikaty ? Big Grin

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - mister - 2016-03-14

ja mam. dostałem w przeciągu tygodnia.

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - DBKlima - 2016-03-14

mister napisał(a):ja mam. dostałem w przeciągu tygodnia.
UDT z jakiego miasta ?

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - lodowyMiś - 2016-03-15

ja tak samo nie caly tydzien i karta lezala u mnie w domu

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - DBKlima - 2016-03-17

Wczoraj przyszły do nas dwa plastiki .... Szok... w niecały tydzień - a jednak można UDT Smile
Ja pierniczę teraz tylko na firmowy czekam Smile

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - awax - 2016-03-17

DBKlima napisał(a):Wczoraj przyszły do nas dwa plastiki .... Szok... w niecały tydzień - a jednak można UDT Smile
Ja pierniczę teraz tylko na firmowy czekam Smile

Trzeba przyznać ,że UDT podchodzi do sprawy profesjonalnie i może to przekona "malkontentów",że tym razem nie bedzie jak zawsze i to nie "abonament RTV"

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - DawidW - 2016-03-18

My czekaliśmy 2 tyg na wydanie certyfikatów dla pracowników i na certyfikat dla firmy

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - slimtech - 2016-03-19

rabix napisał(a):Oczywiście klient może zrobić z nas administratora .
Niestety nie może ,administratorem może być tylko osoba zatrudniona u operatora.

Nowe obowiązki firm serwisowych oraz operatorów urządzeń chłodniczych - rabix - 2016-03-25

slimtech napisał(a):
rabix napisał(a):Oczywiście klient może zrobić z nas administratora .
Niestety nie może ,administratorem może być tylko osoba zatrudniona u operatora.

Pracownikiem operatora musi być osoba kontaktowa, natomiast administratorem konta niekoniecznie. Jeżeli mamy pełnomocnictwo to nie ma problemu. Administratorem nie może być firma serwisowa ale konkretna osoba wskazana z imienia i nazwiska, która ponosi pełną odpowiedialność. Hierarchia wygląda tak: operator - administrator_konta -osoba_kontaktowa