Forum Klimatyzacja
zatkana klima... - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: zatkana klima... (/showthread.php?tid=3101)

Strony: 1 2 3

zatkana klima... - gorzes604 - 2010-02-27

MAM PROBLEM:

Nie mogę uruchomić używanego agregatu wody lodowej "CLIMAVENETA HRA 0071" .
Nie mogę uzyskać temperatury wody. Sprężarka pracuje na niskim Ciśnieniu, aż wyłącza się na niskie ciśnienie i zamarza sprężarka. Obieg wody jest dobry. Został wymieniony zawór rozprężny, norma freonu 407c zachowana. Woda nie może uzyskać na powrocie 12'.

Kto by wiedział na czym polega problem i jaka może być przyczyna ? ? ? ? ? ? tego że nie mogę uruchomić ? ? ? ? ?

zatkana klima... - mg - 2010-02-27

Jakie masz ciśnienie sprężania?
Załóż nowy wątek.

zatkana klima... - dominik486 - 2010-02-27

Wiecej danych, bo mozemy gdybać i gdybać i nic. Proponuje również nowy watek. Pozdr.

zatkana klima... - jacek 64 - 2010-03-23

C.D. w temacie zatkanej klimatzyacji.
Byłem ponownie w miejscu awarii.
Zacząłem się bawić zaworem rozprężnym . Przypominam że miałem ciśnienie 2 bary na stronie gzowej i 13 barów na wysokim ( w kresie mrozów). Regulując zaworem rozpęznym w całym zakresie - uzykałem ciśnienie 2,8 bar.
Zostawiłem więc zawór w spokoju i wykonałem to co Koledzy podpowiadali . Wypompowałem cały ( podejżany) gaz . Rozkręciłem zawór rozprężny. Obejżałem go dokładnie -czysty. Następnie wpuściłem azot w kierunku przeciwnym do przepływu czynnika. Tj. od kompresora do parownika i zaworu Niestety z powodu duzego przekroju rur ( 4 cm na stronie gazowej) nie uzyskałem szybkiego przepływu azotu. ( niestety azot skończył się w butli). Następnioe zamontowałe nowy zawór rozpręzny. Potem wykonałem próżnię w układzie ( dosyć długo aby odparować ewentualną wilgoć). Potem napuściłem znamionową ilość nowego czynnika tj 10 kg. Załączyłem układ . Niestety ciśnienie na stronie gazowej było 2 bary. Regulując zaworem do samego końca - udało mi się uzyskać 2,8 do 3 barów. Po stronie cieczy jest tylko 10 barów. Identyczny sprawny układ w tym samym czasie miał - Gaz 4 bary, ciecz 14 bar. Sprawdzałem też działenie zaworu odcinajacego . Przez wypięcie z zasilania . Po wypięciu - zamykał się i ciśnienie powoli rosło np do 13 barów po 20 sek. Jedynej rzeczy której nie wymieniłem - to filtr odwodnieniowy . Ale podgrzewałem go w różnych wariantach prób - i nie zaobserwowłem zmian. Tak samo obejżałem dokładnie rurociag ( 40 m w jedną stronę) i nie znalazłe zagnieceń. Pozostaje chyba jakaś wada w rurociągu ...

zatkana klima... - R-40 - 2010-03-23

dominik486 napisał(a):Wiecej danych, bo mozemy gdybać i gdybać i nic. Proponuje również nowy watek. Pozdr.
Przykładam siE do dominika.A czy tokolwiek kiedyś działało.40 metrów to dużo.

zatkana klima... - jacek 64 - 2010-03-23

Takich układów na tym dachu pracuje 4 . Pracują od kilku lat. Instalacja jest 6 metrów w pionie ( jedno syfonowanie) . Pozostała część w poziomie.
Wątek jest ciągle ten sam . Proszę poczytać od początku. Sprawa dotyczy tej samej "zatkanej klimy " Więcej danych - w poprzednich wypowiedziach .

zatkana klima... - Bogdan_New_Jersey - 2010-03-24

info wyslalem tobie na twoj e-mail

zatkana klima... - R-40 - 2010-03-24

jacek 64 napisał(a):Takich układów na tym dachu pracuje 4 . Pracują od kilku lat. Instalacja jest 6 metrów w pionie ( jedno syfonowanie) . Pozostała część w poziomie.
Wątek jest ciągle ten sam . Proszę poczytać od początku. Sprawa dotyczy tej samej "zatkanej klimy " Więcej danych - w poprzednich wypowiedziach .
A ja proszę myśleć logicznie jak na dobrego serwisanta przystało biorąc pod uwagę że posiadamy coś do porównania na dachu.Oby wszyscy mieli takie awarie.Wszystko podejżane można podmienić z działających jednostek.Ale do diagnozowania potrzeba tego czegoś.Intuicja? Też nie?

zatkana klima... - jacek 64 - 2010-03-24

Oficjalne podziękowania dla Kolegi Bogdana_New_Jersey za zaangażowanie , pomoc w usterce którą próbuję usunąć. Bardzo mnie zaskoczył tym - że chce do mnie dzwonić ze Stanów z pomocą Smile. Jeszcze raz podziękowania za postawę Smile

zatkana klima... - Hłodny - 2010-03-24

Należało by połączyć linię cieczową i tłoczną na skraplaczach i skonfigurować zespół chłodniczy 2 sprężarkowy (połączyć sprężarki rurka wyrównania poziomu oleju oraz ciśnienia ssania)następnie zamontować zwory elektromagnetyczne (wlot do parownika wspólny do kolektora ) i rury ssące do każdej sprężarki.Sterownie wydajnością 2 stopnie chłodzenia C1+C2. Dodanie kontrastu jest bardzo głupie może spowodować uszkodzenie uzwojeń kontrast jest dobry do samochodówki .

zatkana klima... - jacek 64 - 2010-03-25

Hłodny napisał(a):Należało by połączyć linię cieczową i tłoczną na skraplaczach i skonfigurować zespół chłodniczy 2 sprężarkowy (połączyć sprężarki rurka wyrównania poziomu oleju oraz ciśnienia ssania)następnie zamontować zwory elektromagnetyczne (wlot do parownika wspólny do kolektora ) i rury ssące do każdej sprężarki.Sterownie wydajnością 2 stopnie chłodzenia C1+C2. Dodanie kontrastu jest bardzo głupie może spowodować uszkodzenie uzwojeń kontrast jest dobry do samochodówki .
Po co miałbym przerabiać istniejacy układ ??? Jezeli ktoś go zaprojektował, stworzył osobne obwody elektryczne sterujace kolejno załaczeniami raz jednego raz dwóch agregatów, rozdzielił chłodnice skraplacza, położył osobne linie itd. Nalezy rozwiązać problem..... Obchodzenie problemu przez przeróbkę całego systemy - nie jest właściwym sposobem .

zatkana klima... - jacek 64 - 2010-03-25

R-40 napisał(a):
jacek 64 napisał(a):Takich układów na tym dachu pracuje 4 . Pracują od kilku lat. Instalacja jest 6 metrów w pionie ( jedno syfonowanie) . Pozostała część w poziomie.
A ja proszę myśleć logicznie jak na dobrego serwisanta przystało biorąc pod uwagę że posiadamy coś do porównania na dachu.Oby wszyscy mieli takie awarie.Wszystko podejżane można podmienić z działających jednostek.Ale do diagnozowania potrzeba tego czegoś.Intuicja? Też nie?
Kolega R40 pisze że to łatwo zdiagnozować mając obok sprawnie działąjące układy. Oczywiscie jest to duze ułatwienie - do porównania. Ale niestety nie mogę sobie przekładać elementów- ponieważ pozostałe układy chłodzą potężne serwerownie - pracujace w ruch ciagłym i nie mogę przerywac ich pracy ...

zatkana klima... - Hłodny - 2010-03-25

Kolego miałem kiedyś podobny układ i problem .Jeśli nie potrzebujesz pomocy to rozpisuj się a jak nie potrafisz sobie poradzić a wszystkich którzy ci próbują pomóc krytykujesz to odpuść sobie.Widocznie temat cię przerasta.W swojej karierze rzadko spotykam się z dobrze dobranymi agregatami i instalacjami.Samo to że stosujesz kontrast mówi samo za siebie.