![]() |
|
Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. (/showthread.php?tid=3437) |
Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - klimaamator - 2020-04-05 A moje pytanie tyczy początku całej procedury pomiarowej. Przewody od obudowy pomiarowej manometrów przykręcone są odpowiednio do złączy serwisowych. Ale zastanawia mnie, że nie wspomniano o zrobieniu próżni w tych przewodach - wszak jest w nich powietrze atmosferyczne oraz H2O . I zawartość tych węży dostaje się przecież do układu badanego urządzenia. Drugie pytanie, co z czynnikiem który zostanie w wężach po procedurze pomiarowej. Pytam jako totalny lamer który trafił na forum przez przypadek. Ale mając na uwadze w przyszłości to, że w domu pojawi się kilka urządzeń związanych z grzaniem / chłodzeniem , to chciałbym mieć wiedzę, czy montaże są wykonane prawidłowo. Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - Amfan - 2020-04-06 A kto powiedział lub napisał , że w manometrach , pustej butli , lub stacji odzysku nie robi się próżni. Co do pozbywania się czynnika chłodniczego z manometrów możesz go wessać do układu. RE: Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - PioowGłogów - 2024-04-20 (2012-02-24, 09:08:52)Fujitsu Szczecin napisał(a): Witam RE: Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - renoxd - 2024-04-25 Cześć. Dzięki za ten wątek z podpowiedziami. Zawsze to jakieś poszerzenie wiedzy, przydatne jakby mi przyszło coś samemu majsterkować. Pozwólcie, że zadam pytanie. Stworzyłem też osobny temat, ale wątpię aby w nim ktoś mi odpowiedział. Pisząc tutaj, zwiększam swoje szanse na uzyskanie jakiejś informacji. Posiadam klimę AUX J-Smart. Czy to normalne, że z jednostki wewnętrznej wydobywa się "cykanie"? Jest ono w miarę ciche, ale słychać je tym bardziej w trybie najniższych obrotów. Poniżej kilka spostrzeżeń, aby łatwiej wam było coś podpowiedzieć. - Cykanie występuje w każdym z trybów, także w trybie samego nadmuchu, kiedy jednostka zewnętrzna nie działa. - Częstotliwość występowania tego odgłosu zwiększa się wraz ze zwiększaniem obrotów jednostki wewnętrznej - W momencie zmiany obrotów z wyższych na bardzo niskie, cykanie zwalnia stopniowo, wraz z tempem obrotu wałka. Co za tym idzie, wydaje mi się, że nie może być związane z odgłosami płyty głównej urządzenia. Gdyby były to jakieś dźwięki z płyty, nie byłyby zależne od obrotów. - Cykanie jest bardzo równomierne... jakby przeskok co jeden obrót wałka. Co to może być? Wykonawca mówi, że odgłosy mieszczą się w dopuszczalnych wartościach hałasu. No niby się mieszczą, ale tam nie powinno nic cykać. Denerwuje mnie to, bo jak jest bardzo cicho, w nocy, to słyszę to. Pozdrawiam, Piotrek RE: Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - aminokwas - 2024-04-25 Rozebrać, sprawdzić co wpadło do środka i ociera o turbinę. Wyczyścić, usunąć ciało obce. Złożyć do kupy. |