Forum Klimatyzacja
Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. (/showthread.php?tid=3437)

Strony: 1 2 3

Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - klimaamator - 2020-04-05

A moje pytanie tyczy początku całej procedury pomiarowej. Przewody od obudowy pomiarowej manometrów przykręcone są odpowiednio do złączy serwisowych. Ale zastanawia mnie, że nie wspomniano o zrobieniu próżni w tych przewodach - wszak jest w nich powietrze atmosferyczne oraz H2O . I zawartość tych węży dostaje się przecież do układu badanego urządzenia. Drugie pytanie, co z czynnikiem który zostanie w wężach po procedurze pomiarowej. Pytam jako totalny lamer który trafił na forum przez przypadek. Ale mając na uwadze w przyszłości to, że w domu pojawi się kilka urządzeń związanych z grzaniem / chłodzeniem , to chciałbym mieć wiedzę, czy montaże są wykonane prawidłowo.

Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - Amfan - 2020-04-06

A kto powiedział lub napisał , że w manometrach , pustej butli , lub stacji odzysku nie robi się próżni. Co do pozbywania się czynnika chłodniczego z manometrów możesz go wessać do układu.

RE: Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - PioowGłogów - 2024-04-20

(2012-02-24, 09:08:52)Fujitsu Szczecin napisał(a): Witam

Dziwne macie spojrzenie na moje prezentacje, jako goście z branży udzielający się na forum powinniście to docenić. Prezentacja obrazuje co trzeba zrobić zanim napisze się post na forum żebyśmy wiedzieli o co chodzi pytającemu. Po zrobieniu czynności wskazanych większość problemów sama się rozwiązuje a reszta po podaniu w poście odczytanych danych z diagnozy może podpowiedzieć forumowiczom a w następstwie pytającemu co w trawie piszczy.

Zawsze rozśmieszają mnie zapytania typu: ...na postoju jest 10bar a jak pracuje to 8 bara... i zaczyna się plucie fusami i wróżenie.

Jak dołączyłem kilka lat temu do forum to w dziale Klimatyzacja była jedna wielka parodia...główna odpowiedz na pytanie na ile bar powinno pracować urządzenie z czynnikiem R410A- około 7bara, no i oczywiście sprawdź prąd  Big Grin jakby on wyznaczał prawidłową ilość czynnika. I tak z każdym czynnikiem. Uniwersalna metoda. Podajże kolega AS komuś odpowiedział na pytanie jak przeliczyć przegrzanie ale i tak spuentował- komu by się chciało przeliczać.

Nie wiem skąd ktoś wnioskuje że jaka kol wiek moja prezentacja pomogła komuś z w zmianie zawodu. Prezentacje przeważnie pokazują jak sprawdzić a nie jak naprawić. Wątpię że ktoś z ulicy po przeczytaniu tej prezentacji pójdzie i uzupełni czynnik prawidłowo. Ktoś kto miał praktykę w montażu i serwisowaniu klimatyzatorów jakom kol wiek- owszem. I dla takich jest to forum i ten dział.

Inna kwestia to udzielanie się na forum. Nikt nikogo nie zmusza do wypowiedzi. Moim zdaniem jeżeli ktoś już mądrze zada pytanie to warto mu poświęcić chwilę i odpowiedzieć. Odpowiedź powinna być profesjonalna ponieważ jak w życiu- mądry zrozumie a głupi (czytający przypadkowo) dalej nie będzie wiedział o co chodzi.

Pozdrawiam

RE: Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - renoxd - 2024-04-25

Cześć. Dzięki za ten wątek z podpowiedziami. Zawsze to jakieś poszerzenie wiedzy, przydatne jakby mi przyszło coś samemu majsterkować. 

Pozwólcie, że zadam pytanie. Stworzyłem też osobny temat, ale wątpię aby w nim ktoś mi odpowiedział. Pisząc tutaj, zwiększam swoje szanse na uzyskanie jakiejś informacji.

Posiadam klimę AUX J-Smart. Czy to normalne, że z jednostki wewnętrznej wydobywa się "cykanie"? Jest ono w miarę ciche, ale słychać je tym bardziej w trybie najniższych obrotów. Poniżej kilka spostrzeżeń, aby łatwiej wam było coś podpowiedzieć.

- Cykanie występuje w każdym z trybów, także w trybie samego nadmuchu, kiedy jednostka zewnętrzna nie działa.
Częstotliwość występowania tego odgłosu zwiększa się wraz ze zwiększaniem obrotów jednostki wewnętrznej
- W momencie zmiany obrotów z wyższych na bardzo niskie, cykanie zwalnia stopniowo, wraz z tempem obrotu wałka. Co za tym idzie, wydaje mi się, że nie może być związane z odgłosami płyty głównej urządzenia. Gdyby były to jakieś dźwięki z płyty, nie byłyby zależne od obrotów.
- Cykanie jest bardzo równomierne... jakby przeskok co jeden obrót wałka.

Co to może być? Wykonawca mówi, że odgłosy mieszczą się w dopuszczalnych wartościach hałasu. No niby się mieszczą, ale tam nie powinno nic cykać. Denerwuje mnie to, bo jak jest bardzo cicho, w nocy, to słyszę to.

Pozdrawiam,
Piotrek

RE: Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split. - aminokwas - 2024-04-25

Rozebrać, sprawdzić co wpadło do środka i ociera o turbinę.
Wyczyścić, usunąć ciało obce.
Złożyć do kupy.