Forum Klimatyzacja
jaka temp powinno wiac z kratek? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: jaka temp powinno wiac z kratek? (/showthread.php?tid=4949)

Strony: 1 2 3

jaka temp powinno wiac z kratek? - crocens - 2011-05-15

ile masz przebiegu?

jaka temp powinno wiac z kratek? - wally - 2011-05-15

Jezeli pytasz o mnie to jakies 85tys km,

jaka temp powinno wiac z kratek? - artkurkoarczi18 - 2011-05-15

1.
Cytat:Wszystko zależy od ciśnienia. Podczas jazdy jest lepsze odprowadzenie ciepła ze skraplacza zatem ciśnienie jest niższe więc może nie być potrzeby załączenia wentylatora.
no to jak podczas jazdy wentylator sie nie załącza od klimy to jednoczesnie sprezarka nie pracuje i klima nie chlodzi

2.
Cytat:Myślę, że słyszysz załączenie się wentylatora a nie sprężarki. Nie diagnozuj na słuch tylko zajrzyj pod maskę i zobacz czy tarczka sprzęgła się obraca.
przeciez pisalem ze zaglądałem pod maske i patrzyłem, nie czytałeś co napisałem? napisalem ze wentylator chodzi RAZEM ze sprezarką wiec jak wentylator sie wyłaczy to w tym samym momencie odlacza sie tarcza sprężarki a jak wentylator sie załącza to i tarcza sprężarki się kręci, przez pierwsze min non stop tarcza i wentylator sie krecily a po 5min 8-9s sie kręciły i 4s sie nie kręciły i tak w kólko a moze podczas jazdy się wcale nie kręcą?

3.
Cytat:Masz podobny styl pisania jak kolega janpl2. Pisze się tzn. W prywatnym akurat nie mam klimy, ale w służbowym dostawczaku kratki pootwierane ustawione na nogi i szyby nawiew na 2/4, manual.
nie jestem żadnym janem, a jeśli być dał w dostawczaku nawiew na szyby tylko lub tylko na kratki środkowe i ustawił nawiew na 1 czyli minimalny to nie osiągniesz chłodu? z tego co czytalem klimy są takie wydajne ze na 1 trzeba podwyzszac temp bo tak nas mrozi

4.
Cytat:Ciekawe no lodowka mojej babci od 30 lat nie by
a ani razu na dobijaniu
u mnie to samo

5. ja mam przebieg w okolicach 200tys km mozliwe ze auto ma powyżej 300tys tego nikt nie sprawdzi, bo auto sprowadzone, jednak jechałem w takiej samej carismie i chłodzenie było lepsze

6. Ja tam mam pierwszy kontakt z klimą jednak czytając artykuły w gazetach, oglądając tv, czytając neta, a interesuje sie motoryzacją wyczytałem ze jak mamy klime w aucie to ze nie wolno ustawiac wiatru na pasażerów i prosto w pysk, najlepiej pozamykac kratki lub ustawic je w głąb auta tak zeby nikomu nie wialo, i ustawic na wiew tylko na szyby, i ze przez pierwsze kilka min jechac na max nawiewie i zamknietym obiegu a po kilku min otworzyc obieg i nawiew dac na minimalny, i ze zalecają co chwile wył klime lub podwyzszac temp aby w aucie nie zrobila sie lodówa, z tego wychodzi ze przy temp powyzej 30C w aucie mozna bez trudu osiagnąć 17-18C na najnizszym biegu i ze trzeba sie martwic tym ze w aucie jest chlodo i otwierac szyby, lub podwyzszac temp lub wyłączac na chwile klime to ja po naczytaniu sie o tej klime bardzo sie rozczarowalem ze u mnie praktycznie chlodzenie jest znikome, wiadomo ze jak dam na obieg zamniety i nawiew na maxa to jest chlodno ale tak nie bede jezdzil, bo ani nie slychac auta, silnika, ani radia, a do pasazera trzeba krzyczec wiec wole wyl klime i uchylic okno, jak juz mówiłem to na otwartym obiegu i przy temp zew w okolicach 24-26C i to w cieniu!!! nie w pelnym sloncu na max nawiewie mam 9C na kratkach a na minimalnym lub 2 zeszlo do 8,2-8,5C moze na obiegu zamknietym i na 1 bylo by mniej, no i moze jakbym termometr dal bardziej w głąb kratki bylo by mniej, mialem taki eletroniczny wlozony 1cm do kratki, obecnie jadąc autem jade przewaznie na obiegu otwartym lub zamknietym i na wiatraku 2-3 i jest ok troszke cieplo ale na pewno nie chlodno, wiec latem w pelnym sloncu przy temp ponad 30C to nawet na max obrotach klimy mysle ze będzie ciezko osiągnąć chociaz te 30C, mysle ze nie osiągne, bo auto jak ma pozamykane szyby to we wnętrzu robi sie poprostu pieklo i piekarnik bo tak sie nagrzewa w środku ze sie wysiedziec nie da podejrzewam ze temp wynosi nawet ponad 60C

7. o co chodzi z tą nadwaga?

dzięki Cool

jaka temp powinno wiac z kratek? - Tadeusz4321 - 2011-05-15

Ja to na twoim miejscu tą carismę bym podpalił i kupił w salonie nówkę i jak by źle chłodziła to bym codziennie jeździł do serwisu niech poprawiają konstruktora bo mi się klima nie podoba i już.

jaka temp powinno wiac z kratek? - artkurkoarczi18 - 2011-05-16

nie mam żadnej carismy tylko golfa IV 1,4 75km 2000, prosiłbym Was bardzo o pomoc i wyjasnienie mi spraw o które sie zapytałem w moim ww. poście Smile

jaka temp powinno wiac z kratek? - cleanpark - 2011-05-16

artkurkoarczi18 napisał(a):nie no jesli chodzi o klapy mysle ze jest wszystko ok bo w garazu sie nagrzalo do 26-28C no i bez klimy dmuchalo 25-27C
a auto to carisma
to się zdecyduj jakie masz auto, dla mnie temat zamknięty poprostu .... <same inwektywy>

jaka temp powinno wiac z kratek? - mg - 2011-05-16

Wiedziałem że to ,,dobry duszek" forum.
ŻENADA, myślicie że nie można odróżnić życiowego problemu od wkrętu?
W 90% jestem w stanie wskazać wątki sztucznie generowane.

jaka temp powinno wiac z kratek? - mg - 2011-05-16

artkurkoarczi18 napisał(a):nie mam żadnej carismy tylko golfa IV 1,4 75km 2000, prosiłbym Was bardzo o pomoc i wyjasnienie mi spraw o które sie zapytałem w moim ww. poście Smile

Najpierw pisze że tematy dotyczy carismy, teraz ma golfa, bez jaj!!!
Kiedy to się skończy!, mam na myśli wkręcanie użytkowników tego forum!

jaka temp powinno wiac z kratek? - Tadeusz4321 - 2011-05-17

artkurkoarczi18 napisał(a):nie mam żadnej carismy tylko golfa IV 1,4 75km 2000, prosiłbym Was bardzo o pomoc i wyjasnienie mi spraw o które sie zapytałem w moim ww. poście Smile
To przeczytaj swój post 20.Nic tam o golfie nie ma

jaka temp powinno wiac z kratek? - artkurkoarczi18 - 2011-05-17

posiadam 2 auta w garażu golfa i carisme ale bardziej ten problem dot golfa

jaka temp powinno wiac z kratek? - Tadeusz4321 - 2011-05-17

artkurkoarczi18 napisał(a):posiadam 2 auta w garażu golfa i carisme ale bardziej ten problem dot golfa
Za nidługo powiesz że to dotyczy czołgu T52 bo taki masz w garażu

jaka temp powinno wiac z kratek? - janpl2 - 2011-05-17

jeżeli Waszym zdaniem u kolegi w cariśmie temp z kratek 8,2-9C jest całkowicie ok to znaczy ze w moim volvo s40 1996 temp 9C jest także ok? Te auta są chyba bliźniaczymi konstrukcjami?

jaka temp powinno wiac z kratek? - Shitashii - 2011-05-17

janpl2 napisał(a):jeżeli Waszym zdaniem u kolegi w cariśmie temp z kratek 8,2-9C jest całkowicie ok to znaczy ze w moim volvo s40 1996 temp 9C jest także ok? Te auta są chyba bliźniaczymi konstrukcjami?
I mają bliźniaczych właścicieli... hm... :/

jaka temp powinno wiac z kratek? - mg - 2011-05-17

janpl2 napisał(a):jeżeli Waszym zdaniem u kolegi w cariśmie temp z kratek 8,2-9C jest całkowicie ok to znaczy ze w moim volvo s40 1996 temp 9C jest także ok? Te auta są chyba bliźniaczymi konstrukcjami?
To jeszcze nic! u mnie z kratek wieje 14'C. :lol:

jaka temp powinno wiac z kratek? - janpl2 - 2011-05-18

mg to słabiutko z Twoją klimą

jaka temp powinno wiac z kratek? - cleanpark - 2011-05-18

no wieje mu 14st jak sobie tak klime nastawi :lol:

jaka temp powinno wiac z kratek? - janpl2 - 2011-05-18

co tz ze tak sobie nastawi?

jaka temp powinno wiac z kratek? - mg - 2011-05-18

Niewiem