![]() |
|
Nieszczelność instalacji potrzebuje pomocy - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Nieszczelność instalacji potrzebuje pomocy (/showthread.php?tid=7021) |
Nieszczelność instalacji potrzebuje pomocy - Darekas - 2013-05-04 stefanbud napisał(a):Witam O których zaworkach serwisowych piszesz tych w jednostce zewnętrznej. Co do firmy to już nie chce mi się na ten temat pisać ale sam chciałem żeby przed zabudową K-G zrobić próbę szczelności ale usłyszałem że jest to zbyteczne Poza tym dobra firma powinna tak zamontować kaseton żeby mieć dostęp serwisowy do kasetonu albo nie montować go wcale. Nieszczelność instalacji potrzebuje pomocy - klimatolog - 2013-05-04 Reklamacja. Nieszczelność instalacji potrzebuje pomocy - awax - 2013-05-04 Ale przecież to firma z autoryzacją producenta. Właśnie m.in. dlatego powinno się jak najszybciej wprowadzić wymóg certyfikacji firm.Na szczęście już prawdopodobnie w tym roku do tego dojdzie. Nieszczelność instalacji potrzebuje pomocy - klimatolog - 2013-05-04 Jest takie przysłowie.Czym wojujesz to od tego giniesz.Wczoraj był bardzo fajny program o władzy. Nieszczelność instalacji potrzebuje pomocy - wallygator - 2013-05-06 Z tego co widać nie masz jeszcze łączeń zagipsowanych więc jaki problem zdjąć płytę??? A tak swoją drogą już nie raz spotkałem się z autoryzowanym serwisem (nawet u siebie w firmie) gdzie ludzie nie mieli pojęcia jak zmierzyć przegrzew. Nieszczelność instalacji potrzebuje pomocy - Darekas - 2013-05-06 wallygator napisał(a):Z tego co widać nie masz jeszcze łączeń zagipsowanych więc jaki problem zdjąć płytę??? A tak swoją drogą już nie raz spotkałem się z autoryzowanym serwisem (nawet u siebie w firmie) gdzie ludzie nie mieli pojęcia jak zmierzyć przegrzew. Już dawno jest wszystko zagipsowane tylko zdjęcia były zrobione jak nie było jeszcze gładzi. Nieszczelność instalacji potrzebuje pomocy - Darekas - 2013-05-08 Wysłałem zapytanie do firmy Daikin jakie maksymalne ciśnienie można podać na jednostki wewnętrzne i agregat przy probie ciśnieniowej Dostałem taką odpowiedź "wszystkie jednostki na czynnik R410A mają maksymalne ciśnienie pracy 40bar. Przy takim ciśnieniu należy też wykonywać próbę ciśnieniową. " W tym wątku prawie wszyscy podwali wartość ciśnienia 25bar podczas próby ciśnieniowej. Czy są jakieś wytyczne jak należy wykonać próbę szczelności tzn przy jakim ciśnieniu i przez jaki okres czasu? Nieszczelność instalacji potrzebuje pomocy - freegass - 2013-05-08 Przejrzałem ten wątek tylko z czystej ciekawości i nie mam zielonego o co tu chodzi. Kolego wybrałeś nierzetelnego wykonawcę, a problemami niepotrzebnie obciążasz niewinnych użytkowników forum. Za późno na poszukiwanie informacji i technicznych szczegółów. W tej chwili wzywasz wykonawcę do usunięcia usterek na jego koszt wraz ze wszystkimi pracami dodatkowymi, które są niezbędne do ich usunięcia. Jeśli wykonawca mówi nie, wysyłasz wezwanie przedsądowe z wyznaczonym terminem zakończenia prac. Po upływie terminu bierzesz firmę, która doprowadza wszystko do ładu, wystawia fakturę za którą płacisz i z tym idziesz do sądu. Pobujasz się od kilku miesięcy nawet do 2-3 lat, poniesiesz koszty postępowania, biegłych, pełnomocników itp. Dostaniesz korzystne orzeczenie i tytuł wykonawczy, u komornika na początek wyłożysz kilka stówek i wszystko się dobrze skończy, jeśli dłużnik w międzyczasie z prężnej firmy z tradycjami i potencjałem, o czym zapewnia na swojej kolorowej stronie internetowej, nie przeistoczył się w jednoosobową firmę bez grosza z długami w ZUS i US. Wówczas tak naprawdę uświadomisz sobie to co czujesz już teraz - wybrałeś niewłaściwych ludzi do prostej roboty (jest jeszcze możliwość, że to ty jesteś tym wykonawcą...) PS Nikt nie zwrócił uwagi, że kaseta jest źle zamontowana w stosunku do połaci sufitu. Nieszczelność instalacji potrzebuje pomocy - crocens - 2013-05-08 nie chciało mi się rozpisywać ale freegas napisał wszystko i na temat. Wzywasz firmę, pilnujesz aby zrobiła próbę ciśnieniową na 40bar, 24h. TY odbierasz próbe i podpisujesz protokół, i tyle. Nalezy zwrócić uwagę na różnicę temperatur gazu(!) podczas nabijania i odbierania próby (przy 40bar i około 20*C przy nabijaniu to mniej więcej 0,12bar na każdy stopień w zakresie +/- 5*C) Nieszczelność instalacji potrzebuje pomocy - Darekas - 2013-05-08 freegass napisał(a):Przejrzałem ten wątek tylko z czystej ciekawości i nie mam zielonego o co tu chodzi. Co Ty wogóle wypisujesz?????? Własnie odwrotnie od niektórych użytkowników forum otrzymałem pomoc za co im dziękuje. Informację o 40 bar podałem jako ciekawostkę Kto będzie chciał skorzysta z tego co sam się przy okazji dowiedziałem. U mnie obecnie trwa próba zegar stoi na 29bar od poniedziałku i nawet wskazówka nie drgnie. Może napisz lepiej ile dni może stać instalacja pod takim ciśnieniem. Jak uda się mi wszystko zakończyć napiszę gdzie był przeciek. A dlaczego kaseta jest źle zamontowana w stosunku do połaci sufitu? |