Forum Klimatyzacja
Wybuch sprężarki klimatyzacji. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Wybuch sprężarki klimatyzacji. (/showthread.php?tid=7603)

Strony: 1 2 3

Wybuch sprężarki klimatyzacji. - awax - 2013-11-19

mister napisał(a):przecież jak się zapcha filtr bądz zawór to odessie czynnik do skraplacza i finito.

Żeby to wiedzieć trzeba znać chociaż podstawy.Gro wątków z wysokim ciśnieniem toczy się wokół rzekomo zapchanego układu.

Wybuch sprężarki klimatyzacji. - gboczar - 2013-11-19

Czy jeśli któryś z czujników nie zadzałał, oraz jeśli zapchany był osuszacz, może dojść do tak mocnej ekslozji? Toż to mogło zabić człowieka. Czy w każdym samochodzie z klimą mamy bombę pod maską, która mozę wybuchnać po powrocie z serwisu? Ponieważ to było jak wróciłem z serwsu klimatyzacji bo warsztat dobijał mi czynnik. Nie wiem...

Wybuch sprężarki klimatyzacji. - klimatolog - 2013-11-20

Jak bym nie rozważał jesteś współwinnym.Nie byłeś w serwisie tylko na dobijaniu.Ciekawe czy posiadasz znak papierowy z dokonanej naprawy?

Wybuch sprężarki klimatyzacji. - awax - 2013-11-21

gboczar napisał(a):Czy jeśli któryś z czujników nie zadzałał, oraz jeśli zapchany był osuszacz, może dojść do tak mocnej ekslozji? Toż to mogło zabić człowieka. Czy w każdym samochodzie z klimą mamy bombę pod maską, która mozę wybuchnać po powrocie z serwisu? Ponieważ to było jak wróciłem z serwsu klimatyzacji bo warsztat dobijał mi czynnik. Nie wiem...

Po powrocie z serwisu nie wybuchnie,po powrocie z "serwisu" może

Wybuch sprężarki klimatyzacji. - Mechanik - 2014-02-23

Panowie, ja miałem do czynienia z eksplozją sprężarki w klimatyzatorze. Fabrycznie napełniona 410a. Wyrwało cały spód kompresora. Agregat wyglądał jak po wrzuceniu do środka granatu. Jakieś hipotezy?

Wybuch sprężarki klimatyzacji. - DBKlima - 2014-02-26

... miałem ze sprężarkami ciekawe historie ale o wybuchu to nawet nie słyszałem.

Wybuch sprężarki klimatyzacji. - klimatolog - 2014-02-26

DBKlima napisał(a):... miałem ze sprężarkami ciekawe historie ale o wybuchu to nawet nie słyszałem.
Będąc w wojsku w patrolu rozminowania nie widzę oznak rozerwania materiału metalowego.Warunek zasady rozerwania i wybuchu.Coś postrzępione.Zazwyczaj metal.Może ślepnę.Na fotkach tego nie widzę.I Śmiem twierdzić że żadna fotka a raczej zobrazowany materiał nie miał kontaktu ani z pentrytem ani z trój nitro ani z pentrytem.Rezorcynian ołowiu wykluczam.A raczej trójnitrorezorcynianołowiu.Jako środek wybuchowy.Bo inaczej zainteresowany raczej tematu by nie założył.Trotylem można w piecu palić ponieważ aby detonował potrzeba środka inicjującego z odpowiednią temperaturą.węgiel i koks jej nie osiągają.Prawdopodobnie gdyby amory w aucie były wymienione to sprężarka nie tarła by o asfalt.

Wybuch sprężarki klimatyzacji. - mg - 2014-02-26

Saperem również jesteś?
Istnieje powiedzenie: ,,fachowiec od wszystkiego jest do niczego"
Nie będący specjalistami wojskowymi znają odpowiedź.

Wybuch sprężarki klimatyzacji. - klimatolog - 2014-02-27

mg napisał(a):Saperem również jesteś?
Istnieje powiedzenie: ,,fachowiec od wszystkiego jest do niczego"
Nie będący specjalistami wojskowymi znają odpowiedź.
Jestem nadal mg według norm i przepisów obowiązujących w armii naszego kraju.W KW wpisane specjalność saper.Zawód wyuczony elektromechanik urządzeń chłodniczych zakończony dyplomem po pięciu latach praktyki.A tak naprawdę to temat do zamknięcia.

Wybuch sprężarki klimatyzacji. - barbie - 2014-02-27

czyli jesteś przyuczony do zawodu .czeladnik ? ,mistrz ? .

Wybuch sprężarki klimatyzacji. - klimatolog - 2014-02-27

barbie napisał(a):czyli jesteś przyuczony do zawodu .czeladnik ? ,mistrz ? .
barbie czytaj ze zrozumieniem.Przyuczony to pracujesz w tej branży Przez kolegów którzy się nad tobą zlitowali .Ciekawe jest to kto się litował i uczył twoich nauczycieli skoro sądzisz z uporem maniaka że lada chłodnicza powinna pracować w warunkach odparowania odpowiadających mrożni.Zastanów się jakie idiotyzmy raczej herezję na forum wprowadzasz.barbie czasami napiszesz coś mądrego.Mierzyłeś kiedyś przegrzanie czynnika w ladzie pracującej na tak niskim odparowaniu?Bez wentylatorów czyli obieg grawitacyjny oznacza brak wydajności parownika.barbie mylisz podstawy.Może dlatego że jesteś tylko uprzyspowiony do wykonywania.

Wybuch sprężarki klimatyzacji. - rafał 78 - 2014-03-26

Mechanik napisał(a):Panowie, ja miałem do czynienia z eksplozją sprężarki w klimatyzatorze. Fabrycznie napełniona 410a. Wyrwało cały spód kompresora. Agregat wyglądał jak po wrzuceniu do środka granatu. Jakieś hipotezy?

zjawisko kawitacji!