![]() |
|
F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego (/showthread.php?tid=7953) |
F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - Whisky - 2017-05-30 obser napisał(a):Na razie jeszcze legalnie są ogłoszenia o sprzedaży czynników bez papierów i FV. W Niemczech bez problemu kupisz czynnik
F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - awax - 2017-05-30 avarage napisał(a):Z kategorią samochodów to ja rozumiem tak, że N1 czyli auta dostawcze (do przewozu rzeczy) mogę obsługiwać o masie do 1305kg, natomiast M1 wszystkie osobowe i bus o DMC do 3,5T, niezależnie od masy włąsnej. Zgadza się?Co do M1 to obejmuje OSOBOWE o maksymalnej ilości miejsc 8 plus kierowca F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - avarage - 2017-05-31 awax napisał(a):Co do M1 to obejmuje OSOBOWE o maksymalnej ilości miejsc 8 plus kierowcaDla mnie logiczne ale dodam, że fakt obsługi jedynie podanych przez Ciebie kategorii pojazdów troszkę mnie zaintrygował. Rozmawiałem z dwoma gościami, którzy szkolenie f-gazowe zaliczyli, a klimą zajmują się od kliku lat i jak im powiedziałem, że nie mogą robić np. maszyn budowlanych to byli nieco zdziwieni. Widać nie tylko ja zaliczyłem "słaby" kurs f-gazowy. A w razie "w" to co powiem kontrolującym? że nie wiedziałem, że tak na kursie mówili? a co to obchodzi inspektorów.. mandacik i już. F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - Whisky - 2017-05-31 Avarage jak znajdę chwilkę to wyślę tobie ustawę ze zaznaczonymi tekstami które ciebie najbardziej interesują. A co musisz wpisać we sprawozdanie masz w instrukcji na stronie https://dbbds.ichp.pl/ A teraz najważniejsze bo ja też się spotkałem z osobą która twierdziła że zrobiła kurs na f-gazu i może robić wszystko. Czy ty posiadasz zaświadczenie o odbytym kursie czy robiłeś kurs f-gazy wraz z egzaminem i wyrobiłeś sobie plakietkę w UDT? F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - avarage - 2017-06-01 Whisky napisał(a):Czy ty posiadasz zaświadczenie o odbytym kursie czy robiłeś kurs f-gazy wraz z egzaminem i wyrobiłeś sobie plakietkę w UDT? Tylko zaświadczenie o odbytym kursie f-gazowym, żadnego egzaminu nie było. Za kurs płaciłem 300zł netto F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - obser - 2017-06-01 Kurs nic nie daje, nawet jest nieobowiązkowy, jak się czujesz na siłach to możesz przystąpić do egzaminu bez kursu. F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - awax - 2017-06-02 obser napisał(a):Kurs nic nie daje, nawet jest nieobowiązkowy, jak się czujesz na siłach to możesz przystąpić do egzaminu bez kursu.Piszecie Koledzy o dwóch różnych sprawach. Certyfikat F-gazy wydawany jest przez UDT na podstawie zdanego egzaminu,można do niego podchodzic bez szkolenia. Dla osób serwisujacych klimatyzacje w NIEKTÓRYCH POJAZDACH SILNIKOWYCH ( N1 i M1 .....) obowiązuje co najmniej zaświadczenie o ukończonym szkoleniu.Nie uprawnia ono jednak do świadczenia usług serwisowych w innych pojazdach niż wymienione w zaświadczeniu. Za 300 zł to z pewnością te ograniczone uprawnienia i to powinmni na tym kursie wyraznie określić,czego niestety niektóre jednostki szkolace nie robią. F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - awax - 2017-06-06 Otrzymałem właśnie zgłoszenie na szkolenie i egzamin F-gazy od osoby,która otrzymała mandat 20 tysięcy zł. za serwisowanie klimatyzacji w samochodzie ciężarowym posiadając jedynie zaświadczenie o ukończonym szkoleniu. Myślę,że to dopiero poczatek. F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - Whisky - 2017-06-06 Awax powiedz mi jeśli wiesz, jak została ta kara obliczona? Nigdzie nie znalazłem takiej dużej kary w ustawie. F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - awax - 2017-06-06 Nie znam szczegółów .Wiem tylko,że miało to miejsce w Dębicy. Co do wysokości to nie zapominaj,że kary wymienione mogą być łączone.Przykładowo za brak certyfikatu każdego pracownika wykonującego czynności wymagające certyfikatu kary się sumuje. F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - Whisky - 2017-06-06 Znajomy serwisuje sprzęt rolniczy. Ale się uśmieje Jak dla mnie to ktos musiał twojego klienta podkablować bo nie wydaje mi się że by tak od samości chodzili po "serwisach". F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - awax - 2017-06-06 Whisky napisał(a):Znajomy serwisuje sprzęt rolniczy. Ale się uśmiejeTeż tak uważam,ale takich sytuacji będzie z pewnością więcej. Inna sprawa,że jak WIOŚ poczuje "miód" to pójdą za ciosem. F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - "serwisant" - 2017-06-26 Czytam wywody, interpretacje, mało czytelne cytaty, próby "jedynej właściwej interpretacji" ustawy przytaczanej przez instytucje szkolące i scyzoryk się otwiera. Jak dla mnie w ustawie i tak jest dziura a..." co jest prawnie nie zabronione to jest dozwolone". Myślę, że ustawodawca się ogarnie z interpretacją jak oprócz kilku kar będzie też kilka spraw sądowych i dobry prawnik po stronie serwisanta wedle zasady patrz powyżej. Chyba, że dobrowolnie podda się karze. Co z zapomnianym faktem podpisania przez Prezydenta ustawy dot. Fgazów o zupełnie innym tytule ? Pod kątem prawnym- nie podpisana !. Bubel prawny jakich dziś nie mało. Pojazdy kat. N1 i M1 do 1305 kg kurs - ok. patrzałem w dowody rejestracyjne i jest ich trochę. Zresztą kto będzie kontrolował czy robiłem paserati 1.5t czy Seja- to widzi mój zeszyt a tam wpiszę co chcę. WIOŚ ani inna powiązana instytucja nie jest uprawniona do sprawdzania danych personalnych moich klientów w tym nr VIN i rejestracyjnych (ustawa o ochronie danych...- klient nie zgadza się na udostępnianie) Wgląd w fv ma TYLKO Urząd Skarbowy i Urząd Kontroli Skarbowej w sytuacji np. kontroli krzyżowej, Ci znów nie mają prawnego interesu w ingerencje związane z czynnikiem. Od 1305 kg do 3.5 T "powiedzmy" F-gaz a i nie dokońca (interpretacja strony postępowania) a powyżej tej wagi ? np wozidła o DMC 53 tony gdzie wchodzi "tylko" 2 kg czynnika ? Wystawiam paragon, ewentualnie fakturę na usługę- na sprzedaż nie mam prawa, chyba że zaplombowaną butlę na rzecz innej firmy o określonym PKD - która hurtownia to sprawdza? Za dużo czynnika na stanie... - piszę pustą FV na pełną butlę (prawnie zabronione) na firmę Kowalski i wspólnicy bez podpisu odbiorcy, przecież władza ustawodawcza dopuszcza takie postępowanie Dalej inny myk: brak czynnika do sprawozdania... inwestuję w pustą butlę, napełniam azotem w określonej ilości wagowej - kto i czym u klienta sprawdza zawartość ? Czy Ty sprawdzasz zawartość butli po zakupie z dowolnego źródła ? Druga rzecz: Jest przepis czyli jakiś tam certyfikat F i UDT. Są urzędy i przykłady kar. Kto oprócz podstawionej osoby, ewentualnego donosiciela /konkurencji/ sprawdzi posiadanie uprawnień ? Straż pożarna, miejska, policja czy Związek Sióstr Albertanek ? Wioś ani UDT nie mają umocowania prawnego na wgląd w moje dane osobowe nielegalnie udostępniane im przez dostawców czynnika- macie podpisaną jakąś umowę czy też zgodę na ich przetwarzanie przez np. hurtownię ? Jest przepis, jest kara ale brak przepisów i organów wykonawczych -tylko zastraszanie. Na koniec: być może jestem za regulacjami, ale nie w obecnym kształcie, kosztach i braku jednoznacznej interpretacji. Dla przykładu: W USA odpowiednik bezterminowego zezwolenia UDT i świadectwa kwalifikacji kosztuje 7 (siedem) dolarów- info z pierwszej ręki .
F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - Whisky - 2017-06-26 W Niemczech znajomy zrobił tylko taki podstawowy kurs i to tyle, zero papierków itd. F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - Jarek79kk - 2017-06-29 Panowie co wpisujecie na fakturze? Ja mam nabywce czyli imie i nazwisko, adres, marka sam.+ nr rej dalej pozycje sprzedazy: 1. Spr. szczelności 2. Filtracja/ osuszanie układu 3. Olej PAG 4. Barwnik UV 5. czynnik R134a pod to podpinam oczywiscie paragon z kasy F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - Jarek79kk - 2018-02-26 Witam, widze ze nie ma chetnego do pochwalenia sie na powyzsze moje pytanie ale pomijajac je co mam wpisac w deklaracji w przypadku zakupu czynnika 12kg na fv a do maszyny weszlo 11,55 kg...utrata 0,45kg? czy zmniejszac zakup podpinajac wydruk z maszyny ile gazu pobralem ? fizycznie tych 0,45 kg nie utracilem sam tylko nie pobralem z zakupionej partii, butla zostala zdana czyli czynnik poszedl do sprzedawcy. Nie rozumiem jak to ujac w deklaracji F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - fgazudt - 2018-02-26 Ostatnia pozycja ( bodajże 8 ) substancja utracona. Wpisujesz ilość oraz powód. Nie pamiętam jaką ilość można F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - fgazudt - 2018-02-26 ucięło. Nie pamiętam jaką ilość "bezkarnie" można wpisać ale bodajże do 2 kg. F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - Abz - 2018-02-26 ma ktoś jakieś info ile dokładnie można bezkarnie bo swoją drogą nigdy to nie jest 12kg z butli i najlepiej z jakąś "podstawą prawną" ? ;] F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - Jarek79kk - 2018-02-28 ja mam utrate przy napelnianiu maszyny 0,76kg - lacznie z 2 butli. utrata przy serwisowaniu mi nie wyszla F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - obser - 2018-03-01 Cóż wg mnie każda ilość substancji utraconej może być logicznie umotywowana. Tak sobie teoretycznie myśląlem, że np. mająć 18 kg czynnika w maszynie rozszczelni mi się zbiornik i czynnik się ulotni. To co będę karany? Już zostanę ukarany naprawą i utratą 2,5 tyś za czynnik. F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - Whisky - 2018-03-01 Z tego co ja wiem to każda utrata trzeba zgłosić do marszałkowskiego i uiścić opłatę środowiskową jak za paliwo w firmie. F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - Mistik123 - 2018-04-10 Powiedzcie panowie czy w dalszym ciągu do autoklimy wystarczy zaświadczenie o odbytym szkoleniu ??? F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - MarioO - 2018-04-10 Whisky napisał(a):Z tego co ja wiem to każda utrata trzeba zgłosić do marszałkowskiego i uiścić opłatę środowiskową jak za paliwo w firmie.A klient który przyjedzie na serwis i okaże się że utracił 670g czynnika chłodniczego w swoim aucie.Czy on też ma obowiązek zgłosić i opłacić środowiskowe do UM ? F-gazy, dokumentacja serwisu klimatyzacji samochodu osobowego - Whisky - 2018-04-10 MariOo napisał(a):Whisky napisał(a):Z tego co ja wiem to każda utrata trzeba zgłosić do marszałkowskiego i uiścić opłatę środowiskową jak za paliwo w firmie.A klient który przyjedzie na serwis i okaże się że utracił 670g czynnika chłodniczego w swoim aucie.Czy on też ma obowiązek zgłosić i opłacić środowiskowe do UM ? Nie... utrata przez warsztat. |